Om våren

Annen tilknytning:

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249522132
"Knausgårds nye roman er egentlig Min kamp 7 ... en sår og kraftfull fortelling ... Om våren virker ikke sensasjonspreget eller potensielt skadelig for andre personer ... Fortellergrepet er vakkert og godt. Det gjør den voksne leseren følsom for barnets situasjon ... Der Knausgård tidligere har drevet en intens dybdeboring i egne erfaringer og minner, handler hans nye roman om hardt arbeid, ømhet og angst knyttet til farsrollen ... fremfor alt er Knausgård tilbake med en sterk roman som befester hans evne til eksistensiell livsskildring"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"[Om våren] gir det større prosjektets betydning et umiddelbart briljant fokus … Knausgård har satt sammen denne levende encyklopedien til datteren sin med en kraftfull og desperat kjærlighet – som en måte å forankre henne i verden på og feste henne til den … Forelsk deg i verden, formaner han, forbli følsom ovenfor den, bli værende i den."
PARUL SEGHAL, THE NEW YORK TIMES
"Det er gripende og vakkert, med hans sedvanlige konstante streben etter den mest utsatte sårbarheten … selv om du tror du ikke kommer til å like Knausgård, så prøv denne, du kommer til å forstå ham, og du kommer til å forstå hvorfor noen av oss er helt ville etter ham"
BOB BLAISDELL, LOS ANGELES REVIEW OF BOOKS
"Denne boka er en kortroman som mer direkte henger sammen med hans episke Min kamp-serie, drevet av de samme intense analytiske impulsene … Hvis vi ikke legger merke til de enkle ting, hva annet er det vi overser? Og hvor mye skade volder vi ufrivillig andre, spesielt de vi elsker høyest? En flott utforskning av dødelighet og farskap som står godt for seg selv"
KIRKUS, STARRED REVIEW
"Knausgårds siste bok er en radikal og spennende avstikker fra de to første bøkene i årstidskvartetten hans. Der hvor Om høsten og Om vinteren besto av korte essay, ligner denne romanen stilistisk på hans kritikerroste Min kamp-serie … Dette er en bemerkelsesverdig ærlig studie av koblingene mellom kjærlighet, tap, latter og selvdestruksjon, den perfekte destillasjonen av Kausgårds unike talenter"
PUBLISHERS WEEKLY, STARRED REVIEW
"sterkt bevegande å lese ...Måten Knausgård evnar å veve saman det djupt håplause i konas sjukdom med det like djupt håpefulle i barnet ho og han saman har brakt inn i verda, gir meg lyst til å rope ut eit knausgårdsk «Åh!»"
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET
"Knausgård er uansett en pioner i skildringer av det moderne, skandinaviske farskapet … Romanens slutt (og epilogen) er fantastisk vakker, jeg vil faktisk påstå at den bærer med seg et hint om hvor lykken bor – kanskje er det nærmere enn man aner."
SILJE BEKENG-FLEMMEN, KLASSEKAMPEN
"han er nå en formasjon i landskapet, mye av hva han skriver er nå interessant i kraft av forbindelsene til ting han har skrevet tidligere og, ikke minst, til annen litteratur. Som de forrige årstidsbøkene har Om våren et aldeles praktfullt utstyr, denne gang med oljemalerier av Anna Bjerger ... Spillet mellom tekst og bilde gir Om våren en dybde som ikke lar seg overføre til noe annet medium"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Han skriver om hverdagen som en berg-og-dal-bane gjennom hverdagslige gjøremål, dialoger og eksistensielle betraktninger. Jeg får assosiasjoner til Virginia Woolfs mesterverk Mrs. Dalloway hvor Woolf speiler et menneskeliv nettopp gjennom å følge det en hel dag og gjennom å skildre hverdagens aller minste bestanddeler."
SILJE STAVRUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE
"Knausgård byr på nærlesing av eget liv, og som menneske kan det være inspirerende å lese om styrken i det skrøpelige. At Knausgårds dobesøk kan bli stor litteratur, vil alltid forundre, men akkurat dette kan han. Noen ­tusen siders kamp har vist at det er dette vi vil ha"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND
"Denne kampen mot det indre mørkret, fortvilinga og desperasjonen over at alt låser seg, er godt skildra slik også motvekta til mørkret, lyset over Österlen, er skildra så sanseleg, nyansert og fortetta som ein høgsong til naturen og landskapet kan vere .. ei sår og vakker bok"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"I denne boken tør Knausgård mer enn noen gang; og det vises igjen i en språklig og stilistisk ledighet ... . I sum er det en mektig fortelling om kjærlighet"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
«en liten praktbok av en beretning fra forfatter til datter med mørkere bunn enn knapt kan tenkes i en slik bok»
TERJE EIDSVÅG, ADRESSEAVISEN
"Ærefrykt for livet. Så store ord må jeg bruke når jeg skal prøve å si hva denne boka handler om ... Gleden og lykken vellet opp i meg da jeg klappet boka igjen etter en lang dags lesning ... Jeg tillot meg å kalle Om høsten en høysang til livet og kjærligheten. Denne romanen er en lovsang til det store og fryktinngytende vakre, det vi bare kan bøye oss for."
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNE
"Dette er Knausgård på sitt beste"
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
"Årets store leseopplevelse og Knausgård på sitt beste. En rå, kraftfull og sår roman som befester forfatterens evne til eksistensiell livsskildring"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2016
"Sola står opp og går ned. I mellomtida skapar Knausgård litterære rørsler som set lesaren i kontakt med det vesentlege"
EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2016
"En liten og fullendt roman om konas selvmordsforsøk mens hun er gravid med deres fjerde barn, konsentrert og med en form som hugget i marmor. «Livet skramler i de levende», står det et sted. Om våren er kanskje Knausgårds aller beste tekst"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET, Årets beste bøker 2016
"I Om våren møter vi Karl Ove Knausgård på sitt beste, der han skriver fram våren før han og kona skal få deres fjerde barn ... Boka viser de ulike sidene ved det å elske en som er psykisk syk, både hvorfor og hvordan en holder ut. Størst av alt er kjærligheten i denne romanen, til verden og til familien"
IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2016
"Realistisk og naturalistisk, biografisk gjenkjennelig og fundert diktekunst ble i år til mye rabalder omdøpt til «virkelighetslitteraturen». Om våren, den tredje boken i Karl Ove Knausgårds årstidssyklus, er et vakkert eksempel i sjangeren fra dens tydeligste utøver. Det er skjønn litteratur og heftig lesning - Knausgård på sitt beste, samtidig som den rekylerer på forfatteren selv og setter egen ekteskapshistorie og skilsmisse i grelt lys"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2016
"I bøkene som følger etter seksbindsverket Min Kamp følger det ene oppslagsordet etter det andre, men nå er den lille ute. Kanskje er det derfor bind tre får klippet navlestrengen til det leksikalske og får lov å vokse seg til en vakker roman. Om våren, som man utvilsomt leser som selvbiografisk, bryter også grenser på en annen måte, fordi Knausgårds fokus er den brannen som brøt ut i familien da den gravide moren ble rammet av en livstruende dyp depresjon. Det gjør han med en ubønnhørlig vilje til å utfordre den lukkethet som fortsatt omgir psykiske lidelser, til tross for at de er overalt. Romanen er skrevet som en fars betroelse, og det er rørende lesning fordi betroelsene har en slik dybde, og språket er så rent og klart"
JES STEIN PEDERSEN, POLITIKEN (Danmark)
"Utrolig vakkert og krystallisert i sitt språk, også når hverdagen er fettete, forvirret og ikke særlig vidunderlig ... Hvis man med verdenslitteratur mener litteratur som får all annen litteratur til å se så ubetydelig ut, så er Knausgård det. Han skriver litteratur som lever videre i kroppen og i tankene, eller et sted mellom de to ... Slik jeg ser det fortjener Knausgård Nobelprisen i litteratur. Ikke at litteraturen er en konkurranse. Naturligvis ikke. Men hans samlede verk er dypt og bredt og uten sidestykke"
JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"Med sin årstidssyklus har Knausgård skrevet et verk til trøst, en oppbyggelig bokserie, et forsvar for tradisjonen som nøkkel til forståelse av nåtiden … Knausgårds kjærlighetserklæring til barn, bøker og de spor vi som feilbarlige mennesker setter, vokser i litterær verdi med hvert bind av en serie som begynte som et mindre familieprosjekt"
MICHAEL BACH HENRIKSEN, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
"akkurat som Knausgård skriver om å hengi seg til det han kaller «inderlighetens overlegenhet», overgir jeg meg også lett og gjerne til den store kjærlighet og varhet som gjennomsyrer beskrivelsene av de små stundene med datteren. Om våren er ikke bare en vakker og rørende roman, det er også den beste boka Knausgård har skrevet på lenge"
MARTIN BASTKJÆR, INFORMATION (Danmark)
"en vakker nærværende og samtidig filosofisk roman om livet i en familie med hverdagens sysler, sorg og kjærlighet. Om lyset og mørket i oss alle"
HANNE GULDHAMMER MØLLER, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
"Her går han [Knausgård] helt tett på en enkelt dag i sin families liv, også hustruens lammende sinnslidelse, men spesielt alle de prosaiske begivenheter som finnes i alle familiers liv. Det er svært privat, men det private er jo ikke annet enn det allmenne i bestemt entall"
BERLINGSKE TIDENDE, Årets beste utenlandske bøker 2016
I denne romanen følger vi en far og hans tre måneder gamle datter gjennom en dag om våren, fra soloppgang til solnedgang. Romanen handler om den strøm av små hendelser som utgjør våre liv, og om den himmelen våre liv utspiller seg under. Om våren er en roman om livets begynnelse, om lyset, men også om mørket.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522132
Innbinding Pocket
Tittel Om våren
Bokgruppe 502
I salg 21.02.2020
Design Exil design
Emne Romaner Familie Skjønnlitteratur
Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård (f.1968) debuterte som forfatter i 1998. Bøkene hans er oversatt til 36 språk og har frambrakt en unik respons og gjenkjennelse hos lesere verden over. Knausgård har mottatt en lang rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen, Brageprisen, Gyldendalprisen, Die Welts litteraturpris, Wall Street Journal’s Innovator Award for Literature, Sunday Times Award for Literary Excellence og Svenska Akademiens nordiske pris.

 

 

Litterære priser:

2022 Hans Christian Andersen Literature Award 2022
2020 Prix Médicis essai
2019 Svenska Akademiens nordiske pris
2017 Austrian State Prize for European Literature
2017 Jerusalem Prize
2016 Sunday Times Award for Literary Excellence
2016 Expressens Björn Nilsson-pris for fremragende kulturkritikk
2015 Die Welts litteraturpris
2015 Wall Street Journal's 2015 Innovator Award for Literature
2012 Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris
2011 Gyldendalprisen
2010 Sørlandets litteraturpris
2009 Brageprisen
2009 P2-lytternes romanpris
2005 Sørlandets litteraturpris
2004 P2-lytternes romanpris
1999 Bjørnsonstipendet
1998 Kritikerprisen

 

Utgitt på Oktober:

2024 Kjøttets ingeniører (Essay)
2023 Nattskolen (Roman)
2022 Det tredje riket (Roman)
2021 Ulvene fra evighetens skog (Roman)
2020 Morgenstjernen (Roman)
2019 Fuglene under himmelen
2018 I kyklopenes land (Essay)
2017 Så mye lengsel på så liten flate
2016 Om sommeren 
2016 Om våren
2015 Om vinteren
2015 Om høsten
2013 Sjelens Amerika (Essay)
2011 Min kamp. Sjette bok (Roman)
2010 Min kamp. Femte bok (Roman)
2010 Min kamp. Fjerde bok (Roman)
2009 Min kamp. Tredje bok (Roman)
2009 Min kamp. Andre bok (Roman)
2009 Min kamp. Første bok (Roman)
2004 En tid for alt (Roman)

Flere forfatterportretter

Les mer

Andre i samme serie

 1. De urolige
  kr 229
  På lager
 2. En plutselig frigjørende tanke
  kr 229
  På lager
 3. Genanse og verdighet
  kr 229
  På lager
 4. Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg
  kr 229
  På lager
 5. Mors og fars historie
  kr 229
  På lager
 6. Nede i himmelen
  kr 229
  På lager
 7. Nei og atter nei
  kr 229
  På lager

Nyheter

Karl Ove Knausgård utgir ny roman

Det er nå klart at Karl Ove Knausgård utgir ny roman høsten 2020. Boken har fått tittelen Morgenstjernen og lanseres 18. september. 
Les mer

Strålende kritikker til Karl Ove Knausgårds nye roman

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen ble lansert på fredag og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg.
Les mer

Karl Ove Knausgård nominert til Bokhandlerprisen 2020

Karl Ove Knausgård er nominert til Bokhandlerprisen 2020 for den kritikerroste romanen Morgenstjernen.
Les mer

Karl Ove Knausgård tildelt Prix Médicis i Frankrike

I ettermiddag ble det kjent at Karl Ove Knausgård tildeles den høythengende Prix Médicis essai. Knausgård mottar prisen for Min kamp.
Les mer

Terje Holtet Larsen og Lars Amund Vaage nominert til P2-lytternes romanpris 2020

Karl Ove Knausgård har mottatt svært gode kritikker for sin nye roman Morgenstjernen. Høsten 2021 utkommer neste bok i dette universet. Boken har foreløpig ikke fått noen tittel.
Les mer

Strålende mottakelse av Knausgårds Morgenstjernen i Danmark   

Karl Ove Knausgårds nye roman Morgenstjernen er nå utkommet i Danmark. De gode kritikkene har ikke latt vente på seg.
Les mer

Knausgårds Morgenstjernen topper bestselgerlister og hylles av kritikerne i Sverige

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen er nå lansert i Sverige til strålende anmeldelser. Samtlige av de største mediene har viet boken begeistret oppmerksomhet.
Les mer

Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen rykker opp på bestselgerlista

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen gjør et solid byks på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for den siste uken i 2020, fra 14. til 7. plass. På lista for norsk skjønnlitteratur ligger romanen nå på 5. plass.
Les mer

Knausgårds Morgenstjernen  på danske bestselgerlister – nå tre opplag

Karl Ove Knausgårds nye roman Morgenstjernen fikk strålende kritikker da den utkom i Danmark i begynnelsen av desember. På kun to uker er boken trykket to nye opplag. Samlet opplag er nå på 14.500 eksemplarer.
Les mer

Mirjam Kristensen nominert til Sørlandets litteraturpris 2021

Mirjam Kristensen er en av årets tre nominerte til Sørlandets litteraturpris. Kristensen er nominert for den kritikerroste romanen Et plutselig mørke, som utkom i høst.
Les mer

Karl Ove Knausgårds nye roman forhåndssolgt til seks land

Karl Ove Knausgårds kommende roman Ulvene fra evighetens skog er solgt allerede solgt til seks land.
Les mer

Knausgårds Morgenstjernen lanseres i USA – «en av våre største nålevende forfattere»

Det er en stor begivenhet når Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen nå lanseres i USA. Flere av de største avisene har anmeldt boken i forkant av lanseringen 28. september
Les mer

Svensk kritikerros til Knausgårds Ulvene fra evighetens skog – «Litterær magi»

Karl Ove Knausgårds roman Ulvene fra evighetens skog er nå lansert i Sverige til strålende anmeldelser. En rekke av de største mediene har viet boken begeistret oppmerksomhet. 
Les mer

Karl Ove Knausgårds nye roman rett inn på bestselgerlista

Karl Ove Knausgårds nye roman Det tredje riket plasserer seg denne uken på 8. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. 
Les mer

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.
Les mer

Strålende mottagelse av Knausgårds Det tredje riket i Sverige

Karl Ove Knausgårds roman Det tredje riket ble lansert i Sverige i forrige uke og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg. «Jeg er bergtatt», skriver Svenska Dagbladets anmelder.
Les mer