Min kamp

første bok : roman
Annen tilknytning:

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249515073
“Knausgård tilhører en lett gjenkjennelig norsk tradisjon – Ibsen, Knut Hamsun, Edvard Munch, Tarjei Vesaas, Per Petterson – ved hans evne til å oppnå ærlig og uhemmet konsentrasjon rundt naken og personlig erfaring … Tilnærmingen til de to brødrene er ikke bare intenst bevegende, Karl Oves fremstilling får Yngve til å tre frem som en tydelig og sympatisk karakter … utført med åpenbar kjærlighet … Oversetteren Don Bartlett har ytt ham rettferdighet med en imponerende og oppildnet følsomhet slik at britiske lesere, som de norske, kan bli fengslet av Karl Oves narrative intensitet … en høyst personlig A la Recherche du temps perdu."
TIMES LITERARY SUPLEMENT, PAUL BINDING (Storbritannia)
"Klimakset, den lange opprenskningen av det ødelagte huset er en tour de force i prosa … han kan røre ved et hvert tema og få det til å glitre … Av og til overdrevet, like ofte så sublimt som forfatteren håpet på. Denne første utgaven av en episk søken bør bringe nedsløvete lesere tilbake til livet"
BOYD TONKIN, THE INDEPENDENT (Storbritannia)
"Knausgårds praktfulle prosa og bergtagende refleksjoner gjør dette bindet til en givende kamp"
PUBLISHERS WEEKLY (USA)
"Finnes det noen seriøse samtidsforfattere som minner oss på vår dødelighet? Den 43-år gamle romanforfatteren Karl Ove Knausgård gjør definitivt det … det er en enkelhet, en åpenhet og en uskyldighet ved hans forhold til livet, og dermed ved hans forhold til leseren. Der hvor mange samtidige forfattere automatisk ville brukt ironi, er Knausgård ytterst ærlig, uredd for å ytre universelle redsler, uredd for å virke naiv eller latterlig. … Det er noe ustanselig fengslende ved Knausgårds bok: selv når jeg kjedet meg, var jeg interessert … det virker som Knausgård ikke er i stand til å utelate noe … men Knausgårds altetenhet viser seg å være alt annet enn tilfeldig. Igjen er banaliteten så ekstrem at den snus til det motsatte og blir særpreget, underlig i sin radikale åpenhet"
JAMES WOOD, THE NEW YORKER Årets beste bøker 2012
"den beste boken jeg leste i år var Karl Ove Knausgårds A Death in the Family. Faktisk leser jeg fremdeles deler av den med jevne mellomrom … Det er hva man kanskje kan kalle et verk av ekstrem selvbiografi, og det er fullt av kunstnerisk, moralsk og teknisk vågalhet"
RACHEL CUSK, THE GUARIDIAN Books of the Year 2012
"Karl Ove Knausgårds A Death in the Family føltes ikke som noe særlig til mesterverk etter 50 sider, men til slutt var det vanskelig å vite hvordan man ellers skulle ha beskrevet det. Omhyggelig detaljert, opprivende, merkelig vakker. Denne skildringen av en families oppløsning er en av de mest kraftfulle tekstene jeg har lest på årevis."
STUART EVERS, THE OBSERVER Books of the Year 2012
"Min kamp har uten tvil kommet med en pris, både for forfatteren og hans kjære, men for leseren ligger det spenning i å møte lidenskapelig forfatter som er klar for å ta slike risikoer, for å prøve å vise ansiktet sitt som det er, i stedet for hvordan han skulle ønske det var"
HARI KUNZRU, THE GUARDIAN (Storbritannia) om bind 1 og 2
”En sjelden bragd. Ingen i hans generasjon når opp mot Karl Ove Knausgårds kombinasjon av fortellertalent, stil, observasjonsevne og originale tanker … Første bind av Min kamp er slik blitt en bok man ikke vet om man skal lese fort for å finne ut hva som skjer, eller langsomt for å nyte hver setning … Om det uvanlige ambisiøse prosjektet lykkes, er dermed umulig å si før hele verket er avsluttet. Men om noen har fortellerevnen, stilen, idérikdommen og observasjonsevnen til å klare det, må det være Karl Ove Knausgård”
ANE FARSETHÅS, DAGENS NÆRINGSLIV
”Mangfoldig, rikt og rystende. Første bok av i alt seks som utgjør romanen Min kamp drar leseren inn i tekst og liv med uimotståelig kraft … stor skrivekunst … en gjennomkomponert roman … medrivende, gripende og samtidig både vond og besk … Det er bare å se frem til og glede seg til fortsettelsen. Og siden det blir mye å lese, anbefales det å komme i gang med første bok snarest mulig”
HANS H. SKEI, AFTENPOSTEN
”Det viktigste spørsmålet er: Har en lyst på mer etter å ha lest ferdig de første 450 sidene av Karl Ove Knausgårds 2700 siders roman om sitt eget liv? Svaret er: JA! Litteratur er som oftest overvurdert. Karl Ove Knausgård er det ikke … uutholdelig litterær klarhet … Det er et vitnesbyrd om Karl Ove Knausgårds helt eksepsjonelle evner som forteller at både emnet og framstillingsformen hans etter noen sider oppleves som den selvfølgeligste ting i verden”
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET
”Det er et privilegium å lese stor litteratur. Det er en enda større lykke å få lov til å skrive om den. Og når ett og samme verk bare fortsetter og fortsetter, i utgivelse etter utgivelse og over et tidsspenn på mange år som ennå ikke er over, ja, da er det vanskelig for en kritiker å legge bånd på sitt bankende hjerte for å kunne forklare avisleserne hvorfor dette er så bra … litterært kunstverk. Det er Knausgårds intenst sultne prosa som er lesningens motor … Med dette verket tar Knausgård opp kampen med Dag Solstads roman 16.07.41; begge to etablerer en forbindelse mellom egen forfattergjerning og tapet av en far … en fantastisk roman og den tredje i et kunstnerisk prosjekt som synes å gjennomgå en kontinuerlig metamorfose … Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg vilt til resten”
TROND HAUGEN, DAGSAVISEN
”imponerende gjennomført … Det som virkelig løfter romanen er Knausgårds bruk av selvbiografiske elementer … I Min kamp 1 utfordrer Knausgård litterære konvensjoner på en måte som gjør at man virkelig ser frem til fortsettelsen”
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
”rystende lesning … et av de mest ambisiøse, hudløse prosjektene i norsk litteratur … sin generasjons mest originale, løfterike norske forfatter … I sin nesten sømløse blanding av essayistiske passasjer om livet og kunsten, tilbakeblikk og scener fra en oppvekst og forberedelser til en begravelse, kan Min kamp leses som en roman om en forfatter som holder dommedag over seg selv og sitt forhold til sine nærmeste … et løft for den norske romanen som uttrykksform. Så langt, så vondt, så godt”
TERJE EIDSVÅG, ADRESSEAVISEN
”Nok ein gong har Knausgård gitt seg i kast med eit halsbrekkande prosjekt og nok ein gong har han greidd å fengsle lesaren … Denne romanen er ei uhyre sterk, ja, opprivande historie om ein far og ein son … her er kvantiteten heilt klart ein del av kvaliteten … Dømt etter første bind blir derfor konklusjonen: Knausgård har nok ein gong kome ned på beina etter eit halslaust svev”
MARTA NORHEIM, NRK
”Romantriumf … første bok i Karl Ove Knausgårds seksbandsroman Min kamp innevarslar ein siger for romankunsten. Karl Ove Knausgård har markert seg som ein banebrytande og grenseoverskridande forfattar … Språket er nettopp Knausgårds største føremon, saman med psykologisk innsikt og kompromisslaus forteljing … han har skrive eit stort litterært verk … Ein Proust på norsk? Forfattaren maktar i første omgang å gjere ”Karl Ove Knausgård” til ein person eg har lyst til å lese meir om”
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
”Knausgård har begått et litterært verk som går utenpå det meste som skapes for tiden … fenomenale opplevelser for den som leser … Lesningen av første bind skaper sult og forventning … Det er vanskelig å legge denne boka fra seg … Forfatteren røper sitt mesterskap allerede i anslaget i romanen … Stilistisk er Knausgård en ener i norsk litteratur … Rett som er det, slår språket ut i poetisk blomst. Knausgård leverer naturskildringer som kan måle seg med Hamsuns … her er masse poesi, noen fantastisk deilige frekkheter. Og faktisk også humor … Boka er stort tenkt og stort skrevet … en voldsom fortelling, holdt i et språk jeg nyter fra først til sist, og jeg har bare lyst til å fortsette. Å ha mye på hjertet og i tillegg klare å formidle det slik at leseren bare ønsker å få mer, det skal det en sjeldent god forfatter til. Vi møter en slik forfatter i dette verket”
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
”Knausgård vågar og klarer å skrive om emnet sitt som om han er den første til nokon gong å skrive om det … ein forfattar med så himmelstormande høge ambisjonar, og så stor evne til å leve opp til dei … Før eg merkar det sjølv, er eg fanga og vil ikkje legge frå meg boka … eg sit og søkjer langt tilbake i mitt eige kaotiske minne for å hugse sist eg gledde meg så mykje til ei bok som til det neste bindet av denne”
ØYSTEIN VIDNES, MORGENBLADET
”Jeg kan ikke huske sist jeg leste en norsk roman som gjorde så sterkt inntrykk på meg som første bok av Karl Ove Knausgårds tilsynelatende hemningsløse seksbindsverk Min kamp. Det er på samme tid så rystende smertefull og av så oppsiktsvekkende høy litterær kvalitet at den ytterligere tydeliggjør hvilken enestående posisjon Knausgård har inntatt i norsk samtidslitteratur. Ved siden av at prosaen hans er eksepsjonelt god og at refleksjonsnivået i boka befinner seg skyhøyt over den norske gjennomsnittsromanen, skriver forfatteren fram kompleksiteten og sårheten i mellommenneskelige relasjoner på et vis ytterst få gjør ham etter. Jeg klarer ennå ikke å frigjøre meg helt fra tanken på at 2500 sider er nærmest sjokkerende omfangsrikt og vitner om et ambisjonsnivå og en selvtillit som grenser mot overmot. Men jeg har ingen problemer med å si at jeg mener første bind av Min kamp er en ”instant classic” i norsk litteratur”
KÅRE BULIE, DAGBLADET, KULTURTIPSET
”Enestående selvutleverende romanprosjekt … Knausgård er enorm ærgjerrig … her er mye å juble over i de mange partiene av detaljert sansing, frydefull og beisk gjenkjennelse, praktfulle formuleringer som ingen har sett før”
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD
Min kamp er en enormt omfattende, velskrevet utlevering av forfatterens privatliv og et eksistensielt litterært eksperiment uten sidestykke i norsk litteratur … Knausgård skriver om samtidas kollektive fortrengning av døden. Han lykkes eksepsjonelt godt”
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
”en hjerterå og vakker fortelling … Med Min kamp har Knausgårds satt seg fore å skrive noe enestående. Det er befriende å se at han innfrir så til de grader med disse første 435 sidene av i alt 2700 sider om sitt eget liv … en usedvanlig rå bok … Det som har kjennetegnet Karl Ove Knausgårds litteratur allerede fra debutboka Ute av verden, er en enestående evne til nettopp å servere slike gjenkjennende passasjer, slike treffende beskrivelser og det i et språk man ikke skulle tro at det var mulig å finne. Knausgård har en egen evne til å gjøre det han skriver om betydningsfullt … briljant litteratur … Første bind står utmerket på egenhånd … Det blir ikke skrevet bedre på norsk enn dette akkurat nå”
THOMAS J.R. MARTINSEN, ABC NYHETER
”Utførelsen tegner til å bli like kolossalt vellykket som formatet! … et arbeid uten like i norsk litteraturhistorie … Ved hjelp av en uendelighet av pregnante scener i et tindrende klart språk etablerer Knausgård et helt nett av handlingstråder som fra start til slutt er stor romankunst … kan lede tankene til Marcel Prousts livsverk På sporet av den tapte tid … med Min kamp 1 har Knausgård støpt fundamentet til en litterær katedral. Han er på sporet av et verk ingen leser bør gå glipp av”
HENNING KARLBLOM, MOSS AVIS
”Presentasjonen av et slags litterært program og skildringen av forholdet il faren og hans død, gjorde første bind av Min kamp til årets norske litterære begivenhet”
TERJE EIDSVÅG, ADRESSEAVISEN
”Karl Ove Knausgårds seksbindsroman er et vågestykke uten sidestykke i norsk litteratur”
BERIT DAHL, ARENDALS TIDENDE
”Knausgårds store bokhøst … som roman står Karl Ove Knausgårds Min kamp 1 fjellstøtt som 2009-bokhøstens definitive høydepunkt … Ikke mange romaner kombinerer hjerte og hjerne på så vellykket vis: Med en voldsom følelsesmessig kraft og et tilsvarende høyt refleksjonsnivå er boka av oppsiktsvekkende god kvalitet … tematiseringen av nære familierelasjoner kjennetegner på ulike vis flere av bokhøstens mest profilerte utgivelser – Solstad, Jacobsen, Loe og Marstein, blant andre – men ingen av dem gjør det med Knausgårds insisterende kraft”
KÅRE BULIE, KOMMENTAR, DAGBLADET
”Første bok i Karl Ove Knausgårds gigantprosjekt om seg selv, som skal utgjøre hele seks svære bøker. Han går over livet sitt med lupe. Det er nært og opprivende, med passasjer som er helt ufattelig godt skrevet. Første bok handler om forholdet til faren og farens død.”
VG, KÅRING AV TIÅRETS BESTE NORSKE ROMAN 1999-2009
”Boka er allerede en moderne klassiker og et sterkt anslag til det store i Knausgårds kommende prosjekt”
AGDERPOSTEN
”Ingen over, ingen ved siden Karl Ove Knausgårds bokserie. Ved å gå så dypt og detaljert inn i sitt eget liv, ender Knausgård med å skrive kraftfulle og bevegende bøker som de aller fleste kan kjenne seg igjen i. Vakker prosa og dyp menneskelighet”
KÅRE BULIE om "Min kamp 1-3", KRITIKERNES FAVORITTER 2009, DAGBLADET
”Denne høsten har mange lest Min kamp på samme måte som vi ser tv-serier: Umettelig, i stadig nye porsjoner, innskrevet i vår egen hverdag dag for dag, måned for måned. Les Knausgård for refleksjonene over erindring og familie, kunst og liv, for skildringene av skyene på himmelen og menneskene i gatene, for tekstens svimlende manipulasjon av tid og rom, fiksjon og ikke-fiksjon, privat og ikke-privat. Det fins fortsatt nye måter for litteraturen å være i verden på”
TRYGVE RIISER GUNDERSEN om "Min kamp 1-3", KRITIKERNES FAVORITTER 2009, DAGBLADET
”Suveren start på gigantisk, selvbiografisk romansyklus. Dette er storartet og uforsvarlig litteratur på én gang, og paradoksalt nok ligger tiltrekningskraften nettopp her. Hele ideen er uhyre risikofylt, men Knausgård omsetter denne risikoen i tekstlig spenning av ypperste merke. Første bok har klassisk litterær appell, med enorm fart i fortellingen, rystende øyeblikk og selvstendig refleksjon”
INGUNN ØKLAND, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, AFTENPOSTEN
”Årets soleklare norske ener vil med sitt definitive «realitylivsverk» sette dypere spor enn de fleste andre dette tiåret. Knausgårds følsomhet og observasjonsevne er overveldende. Teksten får et sjeldent sterkt autentisitetstrykk, fordi Knausgård skildrer sitt eget liv så sjokkerende hudløst og kompromissløst troverdig”
PER KRISTIAN BJØRKENG, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, AFTENPOSTEN
”Selvutleverende roman med allmenn appell. En besettende leseropplevelse som går utenpå det meste både i ambisjon og gjennomføring”
ANE FARSETHÅS om ”Min kamp 1-3”, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, DAGENS NÆRINGSLIV
”Et fantastisk og grensesprengende litterært prosjekt!”
INGVAR AMBJØRNSEN om ”Min kamp 1 og 2”, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, VG
”En helt særegen lesererfaring, skrevet med intensitet og ambisjon”
GURI HJELTNES, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, VG
”Knausgårds vanvittige seksbinds prosjekt starter på best mulig måte, og ender i et voldsomt og ubehagelig oppgjør med faren”
MORTEN ABRAHAMSEN, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, VG
”Selvbiografisk eller ikke – det er med store litterære kvaliteter Knausgård skildrer oppvekst og menneskesinn”
MARI NYMOEN NILSEN, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, VG
”Knausgård skriver i stykker forholdet mellom litteratur og offentlighet. Alle som leser romanen, risikerer å bli såret. Nettopp derfor er den verdt å lese. Det er en enormt omfattende, velskrevet utlevering av forfatterens privatliv og et eksistensielt litterært eksperiment uten sidestykke i norsk litteratur. Knausgård skriver om samtidas kollektive fortrengning av døden. Han lykkes eksepsjonelt godt, estetisk sett”
KLASSEKAMPENS BOKMAGASINS FAVORITTER 2009, om "Min kamp 1-3"
”språklig kunst som langt på vei savner sidestykke i den aktuelle litteraturen i Norge i dag, og på et innhold som ikke levner tvil: Årets mest spennende leseropplevelse”
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN, KRITIKERNES FAVORITTER 2009
”ufattelig spennende … Knausgårds eget jeg blottstilles så nakent, sårbart og følelsesladet at han bedre enn flertallet av sine kolleger klarer å formidle opplevelsen av det å være menneske … Framført i et språk som ikke bare får deg til å se fram til neste bok, men grue deg til at dette er gang tar slutt”
ARNSTEIN OLAISEN, HAUGESUNDS AVIS
”En kamp som lover godt … Det tar ikke mange sider inn i første bind før fortellerens grep er koblet – uten at man riktig legger merke til det. Knausgårds prosa er ganske rak. Men den er svært eksakt og detaljrik … Forfatterjeget i Knausgårds roman utsetter seg for en selvgranskning som kan lede tankene til en forfatter som Witold Gombrowicz … Som i så mange selvbiografiske romaner finnes i Min kamp også to ulike sorter tid. Det finnes et ”før” … og et ”nå” … Men begge partiene skrives sammen, skikkelig og til å begynne med nesten umerkelig … Alt i et liv henger sammen, og det egne livet er en del av andres. Det som skremmer meg hos meg selv er kanskje ikke en gang mitt eget … Teksten har integritet. Hvor den tar veien i de øvrige fem bindene har jeg ingen anelse om … Jeg vet dog så mye som at jeg kommer til å lese Min kamp 2
OLA LARSMO, DAGENS NYHETER (Sverige), anmeldelse av den norske utgaven
"en lysende bok"
BORÅS TIDNING (Sverige), anmeldelse av den norske utgaven
”Det som har festet seg i Karl Ove Knausgårds ansikt er naturligvis livet, det han ble gitt og det han har skapt for seg. Å gestalte det, å skape et rom av kondensert liv, er litteraturens grunnoppdrag. Men det er få, for ikke å si ingen annen akkurat nå, som lykkes utføre det med en slik kraft og ubarmhjertig skarphet som Karl Ove Knausgård gjør når han skriver fram beretningen om seg selv. Om sin private kamp … Det store flertallet romaner er habile. Så finnes det en del som er riktig bra. Og til sist finnes det et fåtall som er omtumlende og totalt oppslukende kunstopplevelser. Karl Ove Knausgårds Min kamp er av det sistnevnte slaget”
DANIEL LEVIN, GÖTEBORGS-POSTEN (Sverige) om "Min kamp 1-4", de norske utgavene
”Det finnes et slikt sug i Knausgårds hypnotiske strøm – der ingen te kokes uten at hele tilberedningsprosedyren noteres – et så forgjeves livsnærvær, en slik ambisjon til å bokstavelig forsøke å skrive seg inn i eksistensens kjerne, at jeg absolutt må lese også de tre gjenstående delene”
NILS SCHWARTZ, EXPRESSEN (Sverige) om "Min kamp 1-3", de norske utgavene
”Jeg kan ikke slutte, jeg vil ikke slutte, jeg kan ikke slutte, bare en side til, siden skal jeg lage mat, bare en side til”
LENA KJERSĖN, VÄSTERBOTTENS-KURIREN (Sverige), anmeldelse av den norske utgaven
”et beundringsverdig romanprosjekt som virkelig ikke følger minste motstands vei”
THOMAS KJELLGREN, KRISTIANSTADSBLADET (Sverige), anmeldelse av den norske utgaven
”Og det er bra. Utrolig bra! Det er akkurat som med Norén for meg. Om det bare hadde vært sensasjonsverdien jeg var ute etter så hadde jeg aldri orket å lese alle 1600 sider den gangen. Og i tilfelle Knausgård gir jeg jo enda mer blaffen i hvem han nevner ettersom de ikke betyr noe som helst for meg. Jeg vil bare høre det han forteller, mer og mer … Sterk kandidat till årets leseropplevelse i alle kategorier for meg, tror jeg. Helt fast. Vil bare ha mer. Nååår kommer femmeren?!”
JOHANNA L, BOKHORA (Sverige), om de norske utgavene
”Knausgård går rett i mellomgulvet ... Knausgårds ambisiøse romanprosjekt Min kamp er en seier for romankunsten ... Det er store litterære temaer Knausgård talentfullt tar opp ... Knausgårds realisme og skrivekunst er ... rå og uforferdet. Skildringen av den sorgen som de to brødre gjennomlever etter farens død, går rett i mellomgulvet på leseren. Den tar livtak med de største og mest alvorlige ting her i livet”
STEFAN KJERKEGAARD, INFORMATION (Danmark), om den norske utgaven
"Knausgård er stor, ikke kun i sidetall, men som språkkunstner og stemningsgransker ... Han har språk for alt, han komponerer med suverene sprang, og han skaper i sin nye romanserie både et detaljert skandinavisk tidsbilde, 1970-tallet og framover, og et selvportrett, privat som profesjonelt"
SØREN VINTERBERG, POLITIKEN (Danmark), om den norske utgaven
”Det er besynderlig medrivende å bla igjennom de 435 siders plagsomme erindringer. Knausgård skriver klar, ukunstlet prosa. Veksler elegant mellom tre former; essayistiske, små-filosofiske meditasjoner over fenomener …, lange utførlige dialoger og gode gammeldags, sterkt psykologisk ladede natur- og miljøskildringer. Knausgård skriver med et insisterende nærvær og fremmaner en grenseoverskridende intimitet Det er (helt banalt) spennende å følge med i de livene som leves i Min kamp 1 … Inntil videre er tre bind utkommet, og jeg gleder meg avsindig til fortsettelsen”
LARS FROST, LITTERATURNU.DK (Danmark), om den norske utgaven
”Grande litteratur og grande skandale. Første bind av sensasjonsverket Min kamp fikk ikke Nordisk Råds Litteraturpris selv om verket bestemt også fortjente det. Vi kikker en mestermanipulator i kortene – en som klarer å få tingene til å gå opp i en høyere enhet … Jo mer man leser seg inn i hans verk – også de neste bindene – jo mer slår det en hvor gjennomtenkt og utspekulert det er … Litteratur er det blitt. Manipulerende ærlig”
BO BJØRNVIG, WEEKENDAVISEN (Danmark), om den norske utgaven
”Knausgård skriver enormt bra. Han skriver med stor intensitet og nærvær. Det finnes en presisjon i språket hans og den blir ikke mindre av at hans prosa for det meste er helt befridd fra metaforer. Forfatteren har en veldig evne til å forsyne det tilsynelatende trivielle og kjedelige med en sterk ladning. De lange lagene av detaljerte beskrivelser rommer de mest spennende stup. Plutselig åpner de seg under livsløgnene og under de gamle familieanekdotene … I det hele tatt er romanverket spekket med guddommelige komedier og høyst menneskelige tragedier”
ARNE TOFTEGAARD PEDERSEN, HUFVUDSTADSBLADET (Finland), om den norske utgaven
"I de år, da vi her på Morgenavisen Jyllands-Posten har uddelt stjerner, er det sket to gange, at jeg har haft brug for at give seks af slagsen. Da Celines ”Nord” endelig kom på dansk - og da nordmanden Karl Ove Knausgårds anden roman ”Alting har en tid” væltede mig omkuld med sin tyngde, umådeholdne ambition og sproglige intensitet.Jeg påstod dengang - muligvis lidt flot - at værket skrev nordisk romanhistorie. Man kan derimod roligt sige, at Knausgårds tredje roman, ”Min kamp”, skriver romanhistorie ... Jeg kaster som anmeldere før mig superlativer og seks stjerner efter i hvert fald det første bind af de planlagte seks, der her skal i anmelderiet. "
JON HELT HAARDER, JYLLANDSPOSTEN (Danmark)
”Knausgårds roman er ren lesefryd. Glem hypen rundt Min kamp og les den som den fremragende roman den er ... Hvor mye han ligner på den Knausgård som bor i Lund med kone og barn, er i denne sammenhengen uinteressant. Vi snakker om litteratur her: essays, erindringer og fiksjon av den fineste sort. Jeg gleder mig til neste bind av Min kamp"
MARIE TETZLAFF, POLITIKEN (Danmark)
"Bokens første halvdel beskjeftiger seg med tenårene og er fantastisk i sin gjenskapelse av stemninger og i sin komposisjon, som blander fortid og nåtid, fortelling og essayistiske avsnitt angående døden, litteraturen og kunsten. Her setter verket seg i relasjon til den store romankunsten hos f.eks. Marcel Proust, Robert Musil og Thomas Mann ved å manifestere seg som både fortellende og reflekterende ... Og ja, Knausgårds skarpe penn skjærer dypt. Men vi, de 'ikke-involverte', kan ikke annet enn å henrykkes over hvor mesterlig det lykkes Knausgård å skape romankunst av det private"
PER KROGH HANSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"Norsk skandaleforfatter skåner ingen i sin selvbiografiske mesterroman ... Noen bøker fortsetter å jobbe inni en lenge etter at siste side er lest. En slik bok er nordmannen Karl Ove Knausgårds selvbiografiske roman Min kamp 1 ... Knausgård er en eminent forteller, som i sansemettede erindringsglimt puster liv i fortidens traumer ... En rystende god bok"
FRANK SEBASTIAN HANSEN, EKSTRA BLADET (Danmark)
"Sjelden har en erindringsbok fyllt så mye i leserens bevissthet som norske Karl Ove Knausgårds Min kamp. Det personlige stoffet er et rep om halsen, en kniv i hjertet. Allikevel er boken så full av magi. Noen ganger går verden bare opp. I en vakker balanse mellom årsak og virkning. Slik er det med den norske forfatteren Karl Ove Knausgårds erindringsverk Min kamp ... Min kamp er en voldsom og klok og voldsomt klok leseopplevelse"
LISELOTTE WIEMER, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
"kan man forholde sig til fortellingen som et kunstverk venter det en blendende leseoplevelse..."
THOMAS KAARSTEDT, FYENS STIFTSTIDENDE (Danmark)
"Som granitt; presist og kraftfullt. Virkeligere enn virkeligheten."
LEONETTA BENTEVOGLIO, LA REPUBBLICA (Italia)
"en lidenskapelig og brennende fortellerstil, som overrasker med dype og originale observasjoner. En ustoppelig elv av ord strømmer uanstrengt og naturlig fra forfatteren, og som etter å ha fanget leseren i sitt mektige dragsug, fører ham med seg til siste side ... Min kamp er en seier for litteraturen"
LUIGI SPAGNOL, AFFARITALIANI (Italia)
"Språket hyllet ikke virkeligheten inn i stemning, det var omvendt: Virkeligheten steg opp fra det',tenkte han da han leste Adorno, og det er det han forsøker i denne boken. Å komme under huden på virkeligheten … En brutal bok, som ikke forskjønner noe, men også en oppriktig søken, som beviser at livet, om det fortelles godt nok, kan være en fortelling i seg selv"
ARJAN PETERS, VOLKSKRANT (Nederland)
“Radikalt og skånselsløst gjør forfatteren sitt eget liv til objektet for sin skriving … Det er den hyperrealistiske beskrivelsen som gir Knausgårds tekster deres suggestive energi”
DIE WELT (Tyskland)
"Karl Ove Knausgård er en storartet forteller ... disse lange passasjene fulle av essayistisk klokskap skaper en egen dragning. I de egentlige historiene er Knausgård en konsekvent realistisk forteller – hans refleksjoner, derimot, er av en sydende klokskap som iblant utvikler en nærmest hypnotisk kraft"
WDR 5 (Tyskland)
"stor litteratur ... En bok fri for tabuer, som rører leseren dypt, med rystende fremstillinger som reiser spørsmål i leseren"
NDR, KURTURELLES WORT (Tyskland)
"Det fins bøker som ikke slipper en så lett. Karl Ove Knausgårds setninger skaper en magisk dragning som man vanskelig kan unndra seg. Det begynner allerede på første side ... ”Min kamp I” er imidlertid verken navlebeskueri eller selvopplevelsesrapport, Karl Ove Knausgård ønsker å utforske grensen mellom det private og det offentlige, han vil la sin historie peke mot det allmenne, sosiale. Og mirakuløst nok har han lykkes med dette"
NDR 90,3 (Tyskland)
"Spennende og dristig konstruert: Med ”Min kamp I” presenterer nordmannen Karl Ove Knausgård et oppskakende selvbiografisk romanprosjekt ... tøylesløsheten i Knausgårds tenkning er storslagen, en regelrett tankeflom. Uredd og suverent skildrer han livets bredde og alle dets eksistensformer"
FRANKFURTER ALLGEMEINE (Tyskland)
"En brutal bok, som ikke forskjønner noe, men også en oppriktig søken, som beviser at livet, om det fortelles godt nok, kan være en fortelling i seg selv"
ARJAN PETERS, VOLKSKRANT 4 av 4 stjerner (Nederland)
”En litterær rockestjerne … praktfullt skrevet”
VIVIAN DE GIER, HP/DE TIJD (Nederland)
“Knausgård treffer blink med sin selvbiografiske roman Min kamp. Første bok"
TROUW (Nederland)
“Karl Ove Knausgård har hatt enorm suksess med sin selvbiografiske roman Min kamp … en rockestjerne i nordisk litteratur"
DE MORGEN (Nederland)
"Min kamp er smertefull, rørende, ærlig og innsiktsfull. Og ja, man kjenner seg igjen også – men den er mer enn det. Det er som om Knausgård snur innsiden ut og viser sider ved seg selv som ingen mann noensinne viser til andre, sider som du ikke en gang vil være i stand til å beskrive med ord. Men han klarer det og gjør det på en imponerende måte"
ZIN MAGAZINE (Nederland)
Seksbindsverket Min kamp har blitt en internasjonal litterær sensasjon og regnes allerede som et vesentlig verk i nyere litteratur. Min kamp. Første bok åpner med en svimlende beskrivelse av døden. Derfra fortelles det om forfatteren Karl Ove Knausgårds kamp for å mestre livet, seg selv og sine egne ambisjoner på skrivingens vegne, i en borende prosa som oppsøker det sårbare, det pinlige og det eksistensielt betydningsbærende.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2015
ISBN 9788249515073
Innbinding Pocket
Tittel Min kamp
Bokgruppe 502
I salg 24.09.2015
Design Exil design
Emne Barndom Skjønnlitteratur Biografisk litteratur Romaner Familie Forfattere
Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård (f.1968) debuterte som forfatter i 1998. Bøkene hans er oversatt til 36 språk og har frambrakt en unik respons og gjenkjennelse hos lesere verden over. Knausgård har mottatt en lang rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen, Brageprisen, Gyldendalprisen, Die Welts litteraturpris, Wall Street Journal’s Innovator Award for Literature, Sunday Times Award for Literary Excellence og Svenska Akademiens nordiske pris.

 

 

Litterære priser:

2022 Hans Christian Andersen Literature Award 2022
2020 Prix Médicis essai
2019 Svenska Akademiens nordiske pris
2017 Austrian State Prize for European Literature
2017 Jerusalem Prize
2016 Sunday Times Award for Literary Excellence
2016 Expressens Björn Nilsson-pris for fremragende kulturkritikk
2015 Die Welts litteraturpris
2015 Wall Street Journal's 2015 Innovator Award for Literature
2012 Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris
2011 Gyldendalprisen
2010 Sørlandets litteraturpris
2009 Brageprisen
2009 P2-lytternes romanpris
2005 Sørlandets litteraturpris
2004 P2-lytternes romanpris
1999 Bjørnsonstipendet
1998 Kritikerprisen

 

Utgitt på Oktober:

2024 Arendal
2024 Kjøttets ingeniører (Essay)
2023 Nattskolen (Roman)
2022 Det tredje riket (Roman)
2021 Ulvene fra evighetens skog (Roman)
2020 Morgenstjernen (Roman)
2019 Fuglene under himmelen
2018 I kyklopenes land (Essay)
2017 Så mye lengsel på så liten flate
2016 Om sommeren 
2016 Om våren
2015 Om vinteren
2015 Om høsten
2013 Sjelens Amerika (Essay)
2011 Min kamp. Sjette bok (Roman)
2010 Min kamp. Femte bok (Roman)
2010 Min kamp. Fjerde bok (Roman)
2009 Min kamp. Tredje bok (Roman)
2009 Min kamp. Andre bok (Roman)
2009 Min kamp. Første bok (Roman)
2004 En tid for alt (Roman)

Flere forfatterportretter

Les mer

Andre i samme serie

  1. Min kamp
    Min kamp
    Pocket
    kr 229
    På lager
  2. Min kamp
    Min kamp
    Pocket
    kr 229
    På lager
  3. Min kamp
    Min kamp
    Pocket
    kr 229
    På lager
  4. Min kamp
    Min kamp
    Pocket
    kr 229
    På lager
  5. Min kamp
    Min kamp
    Pocket
    kr 229
    På lager
  6. Min kamp
    Min kamp
    Innbundet
    kr 369
    På lager
  7. Min kamp
    Min kamp
    Innbundet
    kr 399
    Utsolgt

Nyheter

Karl Ove Knausgård utgir ny roman

Det er nå klart at Karl Ove Knausgård utgir ny roman høsten 2020. Boken har fått tittelen Morgenstjernen og lanseres 18. september. 
Les mer

Strålende kritikker til Karl Ove Knausgårds nye roman

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen ble lansert på fredag og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg.
Les mer

Karl Ove Knausgård nominert til Bokhandlerprisen 2020

Karl Ove Knausgård er nominert til Bokhandlerprisen 2020 for den kritikerroste romanen Morgenstjernen.
Les mer

Karl Ove Knausgård tildelt Prix Médicis i Frankrike

I ettermiddag ble det kjent at Karl Ove Knausgård tildeles den høythengende Prix Médicis essai. Knausgård mottar prisen for Min kamp.
Les mer

Terje Holtet Larsen og Lars Amund Vaage nominert til P2-lytternes romanpris 2020

Karl Ove Knausgård har mottatt svært gode kritikker for sin nye roman Morgenstjernen. Høsten 2021 utkommer neste bok i dette universet. Boken har foreløpig ikke fått noen tittel.
Les mer

Strålende mottakelse av Knausgårds Morgenstjernen i Danmark   

Karl Ove Knausgårds nye roman Morgenstjernen er nå utkommet i Danmark. De gode kritikkene har ikke latt vente på seg.
Les mer

Knausgårds Morgenstjernen topper bestselgerlister og hylles av kritikerne i Sverige

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen er nå lansert i Sverige til strålende anmeldelser. Samtlige av de største mediene har viet boken begeistret oppmerksomhet.
Les mer

Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen rykker opp på bestselgerlista

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen gjør et solid byks på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for den siste uken i 2020, fra 14. til 7. plass. På lista for norsk skjønnlitteratur ligger romanen nå på 5. plass.
Les mer

Knausgårds Morgenstjernen  på danske bestselgerlister – nå tre opplag

Karl Ove Knausgårds nye roman Morgenstjernen fikk strålende kritikker da den utkom i Danmark i begynnelsen av desember. På kun to uker er boken trykket to nye opplag. Samlet opplag er nå på 14.500 eksemplarer.
Les mer

Mirjam Kristensen nominert til Sørlandets litteraturpris 2021

Mirjam Kristensen er en av årets tre nominerte til Sørlandets litteraturpris. Kristensen er nominert for den kritikerroste romanen Et plutselig mørke, som utkom i høst.
Les mer

Karl Ove Knausgårds nye roman forhåndssolgt til seks land

Karl Ove Knausgårds kommende roman Ulvene fra evighetens skog er solgt allerede solgt til seks land.
Les mer

Knausgårds Morgenstjernen lanseres i USA – «en av våre største nålevende forfattere»

Det er en stor begivenhet når Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen nå lanseres i USA. Flere av de største avisene har anmeldt boken i forkant av lanseringen 28. september
Les mer

Svensk kritikerros til Knausgårds Ulvene fra evighetens skog – «Litterær magi»

Karl Ove Knausgårds roman Ulvene fra evighetens skog er nå lansert i Sverige til strålende anmeldelser. En rekke av de største mediene har viet boken begeistret oppmerksomhet. 
Les mer

Karl Ove Knausgårds nye roman rett inn på bestselgerlista

Karl Ove Knausgårds nye roman Det tredje riket plasserer seg denne uken på 8. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. 
Les mer

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.
Les mer

Strålende mottagelse av Knausgårds Det tredje riket i Sverige

Karl Ove Knausgårds roman Det tredje riket ble lansert i Sverige i forrige uke og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg. «Jeg er bergtatt», skriver Svenska Dagbladets anmelder.
Les mer

24.10.24 | Lansering av Karl Ove Knausgårds Arendal @Tronsmo

Karl Ove Knausgård i samtale med Karin Haugen på Tronsmo bokhandel.
Les mer