"En gave til alle kunstinteresserte. Karl Ove Knausgård skriver innsiktsfullt og medrivende om mysteriet i kunsten … Han er en dyktig pedagog, han tar leseren med på reisen og også leseren blir en smule klokere på forholdet mellom kunsten og livet. … dyptloddende og fascinerende"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Knausgårds tålmodige boring fører til et komplekst portrett av mennesket Kiefer … hans følsomhet, både for mennesket Kiefer og for kunsten hans, gjør at boken blir en verdifull introduksjon til et kunstnerskap som det fortsatt kan skrives mye mer om"
ESPEN HAUGLID, MORGENBLADET
"Knausgårds ekfraser, altså kunstbeskrivelser, er så solide og medrivende at de gjør leseren om til en betrakter … Her er vi vitne til en begrepsløs kunstopplevelse, hvor språket på forfriskende vis er nært og poetisk snarere enn teoretiserende. Boken inneholder også mer bevissthetsutvidende passasjer, som lodder dypt og vekker innsikt … Knausgård evner å romme sin egen kunsterfaring samtidig som han inviterer leseren til å følge ham i sine refleksjoner. Skogen og elva befinner seg slik i skjæringspunktet mellom åpninger og lukninger, og sørger for en variert, men dyptgående leseropplevelse."
THULA KOPREITAN, SUBJEKT
"folkelesning blir kanskje ikke boka, men den fortjener absolutt sitt publikum. Og den er utvilsomt dyktig utført"
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN
"Det finnes noen mennesker som er kjent på en slik måte at man aldri regner med å treffe dem, det er som om de eksisterer i en annen verden. Skuespillere, sangere og politikere er det slik med, deres ansikter finnes hele tiden overalt der vi er, mens de selv alltid er et annet sted. Også kunstnere kan ha denne virkningen, men på en annen måte: for dem er det ikke ansiktet som er kjent, men verket, og strålende ut fra det, navnet. Anselm Kiefer har alltid vært et slikt navn for meg. Ja, kanskje mer enn noen annen kunstner i vår tid, fordi kunstverkene hans er så monumentale, så ladet av tid, så tynget av historie, og fordi det private, det lille og personlige er helt fraværende idem"
Karl Ove Knausgård har møtt kunstneren Anselm Kiefer mange steder i verden, blant annet i Donaueschingen, hvor han ble født, og i det gigantiske atelieret hans i Paris, hvor han bor og arbeider. Han har snakket med Kiefer om kunsten hans, for å prøve å forstå hva den gjør med oss når vi ser på den, og hva den stiger opp fra. Hvordan kan bilder uten mennesker være ladet med det menneskelige? Hvordan kan et tomt landskap være ladet med historie? Hva er egentlig forholdet mellom kunsten og kunstneren? Og hvem er Anselm Kiefer
Karl Ove Knausgård (f.1968) debuterte som forfatter i 1998. Bøkene hans er oversatt til 36 språk og har frambrakt en unik respons og gjenkjennelse hos lesere verden over. Knausgård har mottatt en lang rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen, Brageprisen, Gyldendalprisen, Die Welts litteraturpris, Wall Street Journal’s Innovator Award for Literature, Sunday Times Award for Literary Excellence og Svenska Akademiens nordiske pris.
Litterære priser:
2022
Hans Christian Andersen Literature Award 2022
2020
Prix Médicis essai
2019
Svenska Akademiens nordiske pris
2017
Austrian State Prize for European Literature
2017
Jerusalem Prize
2016
Sunday Times Award for Literary Excellence
2016
Expressens Björn Nilsson-pris for fremragende kulturkritikk
2015
Die Welts litteraturpris
2015
Wall Street Journal's 2015 Innovator Award for Literature
Terje Holtet Larsen og Lars Amund Vaage nominert til P2-lytternes romanpris 2020
Karl Ove Knausgård har mottatt svært gode kritikker for sin nye roman Morgenstjernen. Høsten 2021 utkommer neste bok i dette universet. Boken har foreløpig ikke fått noen tittel.
Knausgårds Morgenstjernen topper bestselgerlister og hylles av kritikerne i Sverige
Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen er nå lansert i Sverige til strålende anmeldelser. Samtlige av de største mediene har viet boken begeistret oppmerksomhet.
Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen rykker opp på bestselgerlista
Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen gjør et solid byks på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for den siste uken i 2020, fra 14. til 7. plass. På lista for norsk skjønnlitteratur ligger romanen nå på 5. plass.
Knausgårds Morgenstjernen på danske bestselgerlister – nå tre opplag
Karl Ove Knausgårds nye roman Morgenstjernen fikk strålende kritikker da den utkom i Danmark i begynnelsen av desember. På kun to uker er boken trykket to nye opplag. Samlet opplag er nå på 14.500 eksemplarer.
Mirjam Kristensen nominert til Sørlandets litteraturpris 2021
Mirjam Kristensen er en av årets tre nominerte til Sørlandets litteraturpris. Kristensen er nominert for den kritikerroste romanen Et plutselig mørke, som utkom i høst.
Knausgårds Morgenstjernen lanseres i USA – «en av våre største nålevende forfattere»
Det er en stor begivenhet når Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen nå lanseres i USA. Flere av de største avisene har anmeldt boken i forkant av lanseringen 28. september
Svensk kritikerros til Knausgårds Ulvene fra evighetens skog – «Litterær magi»
Karl Ove Knausgårds roman Ulvene fra evighetens skog er nå lansert i Sverige til strålende anmeldelser. En rekke av de største mediene har viet boken begeistret oppmerksomhet.
Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023
Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.
Strålende mottagelse av Knausgårds Det tredje riket i Sverige
Karl Ove Knausgårds roman Det tredje riket ble lansert i Sverige i forrige uke og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg. «Jeg er bergtatt», skriver Svenska Dagbladets anmelder.
Fire Oktober-forfattere nominert til Lytternes romanpris 2024
Nominasjonene til Lytternes romanpris 2024 er nå offentliggjort. I år, som i fjor, er fire av de seks romanene utgitt Forlaget Oktober: Tormod Haugland er nominert for romanen Sirenene, Karl Ove Knausgård for Arendal, Kathrine Nedrejord for Sameproblemet og Malin C.M. Rønning for Det tolvte huset.