Så mye lengsel på så liten flate

en bok om Edvard Munchs bilder

Velg format

kr 249
På lager
ISBN
9788249519170
"Teksten kretser rundt Knausgårds eget forhold til kunstneren, men inneholder også mange interessante refleksjoner rundt kunst og liv ... En essensiell guide til Mot skogen og et fremragende essay om Munch"
KJETIL RØED, AFTENPOSTEN
"Han skriver gnistrende godt om mange av de bildene han omtaler ... I lange partier er språket i denne boka lett, flytende og forklarende, som la oss si oljemaling. Det er nydelig når analytikeren Knausgård kutter inn til beinet og er på sitt mest upretensiøse"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET
"En glede å lese. Helt siden jeg litt stykkevis leste Knausgårds mastodontprosjekt Min kamp har jeg vært interessert i hans essayistikk: evnen til å gå sømløst ut og inn av tema, en vilje til uhildet (forsøksvis) undersøkelse som åpner for nye spørsmål, assosiasjonsbårne tankerekker som aldri mister taket i leseren, det jeg oppfatter som et ønske om erkjenne noe «sant» om vår verden. Slik har det også vært en glede å lese denne boken om Edvard Munchs kunst og Knausgårds innfallsvinkel til den ... At boken også skuer inn i andre kunstnerskap, biografien som fenomen og Knausgårds egen skriving, er alle på en rikholdig bonusliste"
LEIF EKLE, NRK P2
"kunnskapsrik og entusiastisk formidlar av Munchs kunst. Det er tydeleg at denne kunsten treff noko i han, slik han gjer det i dei fleste av oss. I tillegg har Knausgård evna til å formulere kjenslene sine i møte med dei ulike kunstverka på ein frisk og ofte nytenkande måte. Og han maktar å vere nærverande i kunsten ... Når han skriv om einsemd, kjenner vi på kuldegys i vår eiga sjel. Når han skriv om minner, tydeleggjer han kva eit menneske er ... han formidlar stoffet både nervøst, engasjert og tankeutvidande"
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
"En kan lære mye om Munch og enda mer om å forholde seg til kunst ved å åpne seg for denne teksten ... Det er blitt en spennende fortelling"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Så mye lengsel på så liten flate er en type kunstformidling som er beslektet med Susan Sontags On Photography og John Bergers Ways of Seeing. Knausgård tør ta for seg de spørsmål som er så sentrale at de kan stemples som banale, som for eksempel om forholdet mellom kunstnerens biografi og hans verk ... denne boken er en konversasjon med leseren mer enn en forelesning. Til tider føles det som å ha en samtale med en litt bedre utgave av seg selv, en som kan beskrive gjennomskinneligheten i Munchs farger på originalene, som ikke lar seg gjengi når bildene presenteres i bøker, observasjoner som man selv har gjort, men uten noen gang å beskrive det for seg selv"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Han har absorbert Munch-litteraturen og er dypt fortrolig med kunstnerskapet, men drukner ikke i diskusjoner med sekundærkilder eller i biografiske (eller anti-biografiske) spekulasjoner. Så hva gjør han egentlig? I de beste partiene trener han opp sensibiliteten vår igjen, og underliggjør Munchs kunst så vi ser den på nytt: penselstrøkene og utprøvingen, fargenes primale skjønnhet og kunstnerens kamp med strukturene som omga ham ... Munch og Knausgård: Selvfølgelig måtte det bli de to"
BJARNE RIISER GUNDERSEN, MORGENBLADET
"Åpent og tilgjengelig om kvaliteten i Munchs malerier, og om kvalitet i kunst generelt"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Knausgård skriver fram Munch mens han åpner opp for dem begge ... Ikke bare er Knausgård i sin beste skriveform, han opplyser etterhvert som han fordyper seg i verk og opphavsmann mens han bygger utstillingen opp, og ender opp med å plassere både Munch og eget prosjekt (utstillingen så vel som eget forfatterskap) midt i den dagsaktuelle diskursen om kunst ... Knausgård er ualminnelig gunstig posisjonert til å formidle Munch - tittelen med Så mye lengsel på så liten flate taler for seg
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Knausgård har blitt ferskvare. Den siste er alltid den beste. Ydmyk og selvspeilende undersøkelse av den sene, produktive Munch"
HENRIK KEYSER PEDERSEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2017
"Etter at så mye er sagt av skarpsindige kunsthistorikere gjennom så mange år, skal det godt gjøres å komme med nytt av betydning. Med utgangspunkt, ikke i historien og litteraturen, men i seg selv, har Karl Ove Knausgård klart det kunststykket. Det er med utgangspunkt i hva Munchs billedverden gjør med ham som mottaker, Knausgård, går tilbake til essayistikkens grunnidé, og blir formidler i særklasse."
FARTEIN HORGAR, LEGEKUNSTEN
Hva vil det si å være en av verdens største kunstnere? Hva var det med Munch som skilte ham ut fra hans samtidige, og som gjør at vi fortsatt ser på hans kunst og snakker om den? Karl Ove Knausgård nærmer seg Munchs bilder i et forsøk på å finne ut hva som stod på spill i dem, og på hvilke måter de lever videre i kulturen. Han oppsøker noen av Munchs steder, og han snakker om Munch med kunstnere og kunstkjennere, men først og fremst skriver han om sitt eget forhold til Munch, aldri langt unna det like grunnleggende som naive spørsmålet om hva kunst er og hva vi egentlig skal med den.

Boken er blitt til i forbindelse med Karl Ove Knausgårds samarbeid med Munchmuseet om utstillingen "Mot skogen - Knausgård om Munch", 6. mai-8. oktober 2017, der han blant annet har valgt ut flere malerier, grafiske trykk og skulpturer som aldri før har vært utstilt. Om utstillingen sier han dette: «Jeg ville vise ukjente bilder, ut fra forestillingen om at man da kunne se Munch som for første gang, som det han var, en maler som aldri falt til ro, og som aldri stivnet.»

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788249519170
Innbinding Pocket
Tittel Så mye lengsel på så liten flate
Bokgruppe 501
I salg 12.01.2018
Design Aud Gloppen | Blæst Design
Emne Malerkunst Malere Faglitteratur
Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård (f.1968) debuterte som forfatter i 1998. Bøkene hans er oversatt til 36 språk og har frambrakt en unik respons og gjenkjennelse hos lesere verden over. Knausgård har mottatt en lang rekke litterære priser, blant annet Kritikerprisen, Brageprisen, Gyldendalprisen, Die Welts litteraturpris, Wall Street Journal’s Innovator Award for Literature, Sunday Times Award for Literary Excellence og Svenska Akademiens nordiske pris.

 

 

Litterære priser:

2022 Hans Christian Andersen Literature Award 2022
2020 Prix Médicis essai
2019 Svenska Akademiens nordiske pris
2017 Austrian State Prize for European Literature
2017 Jerusalem Prize
2016 Sunday Times Award for Literary Excellence
2016 Expressens Björn Nilsson-pris for fremragende kulturkritikk
2015 Die Welts litteraturpris
2015 Wall Street Journal's 2015 Innovator Award for Literature
2012 Aust-Agder fylkeskommunes kulturpris
2011 Gyldendalprisen
2010 Sørlandets litteraturpris
2009 Brageprisen
2009 P2-lytternes romanpris
2005 Sørlandets litteraturpris
2004 P2-lytternes romanpris
1999 Bjørnsonstipendet
1998 Kritikerprisen

 

Utgitt på Oktober:

2024 Arendal
2024 Kjøttets ingeniører (Essay)
2023 Nattskolen (Roman)
2022 Det tredje riket (Roman)
2021 Ulvene fra evighetens skog (Roman)
2020 Morgenstjernen (Roman)
2019 Fuglene under himmelen
2018 I kyklopenes land (Essay)
2017 Så mye lengsel på så liten flate
2016 Om sommeren 
2016 Om våren
2015 Om vinteren
2015 Om høsten
2013 Sjelens Amerika (Essay)
2011 Min kamp. Sjette bok (Roman)
2010 Min kamp. Femte bok (Roman)
2010 Min kamp. Fjerde bok (Roman)
2009 Min kamp. Tredje bok (Roman)
2009 Min kamp. Andre bok (Roman)
2009 Min kamp. Første bok (Roman)
2004 En tid for alt (Roman)

Flere forfatterportretter

Les mer

Mot skogen - Knausgård om Munch (utstilling)

Nyheter

Karl Ove Knausgård utgir ny roman

Det er nå klart at Karl Ove Knausgård utgir ny roman høsten 2020. Boken har fått tittelen Morgenstjernen og lanseres 18. september. 
Les mer

Strålende kritikker til Karl Ove Knausgårds nye roman

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen ble lansert på fredag og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg.
Les mer

Karl Ove Knausgård nominert til Bokhandlerprisen 2020

Karl Ove Knausgård er nominert til Bokhandlerprisen 2020 for den kritikerroste romanen Morgenstjernen.
Les mer

Karl Ove Knausgård tildelt Prix Médicis i Frankrike

I ettermiddag ble det kjent at Karl Ove Knausgård tildeles den høythengende Prix Médicis essai. Knausgård mottar prisen for Min kamp.
Les mer

Terje Holtet Larsen og Lars Amund Vaage nominert til P2-lytternes romanpris 2020

Karl Ove Knausgård har mottatt svært gode kritikker for sin nye roman Morgenstjernen. Høsten 2021 utkommer neste bok i dette universet. Boken har foreløpig ikke fått noen tittel.
Les mer

Strålende mottakelse av Knausgårds Morgenstjernen i Danmark   

Karl Ove Knausgårds nye roman Morgenstjernen er nå utkommet i Danmark. De gode kritikkene har ikke latt vente på seg.
Les mer

Knausgårds Morgenstjernen topper bestselgerlister og hylles av kritikerne i Sverige

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen er nå lansert i Sverige til strålende anmeldelser. Samtlige av de største mediene har viet boken begeistret oppmerksomhet.
Les mer

Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen rykker opp på bestselgerlista

Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen gjør et solid byks på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for den siste uken i 2020, fra 14. til 7. plass. På lista for norsk skjønnlitteratur ligger romanen nå på 5. plass.
Les mer

Knausgårds Morgenstjernen  på danske bestselgerlister – nå tre opplag

Karl Ove Knausgårds nye roman Morgenstjernen fikk strålende kritikker da den utkom i Danmark i begynnelsen av desember. På kun to uker er boken trykket to nye opplag. Samlet opplag er nå på 14.500 eksemplarer.
Les mer

Mirjam Kristensen nominert til Sørlandets litteraturpris 2021

Mirjam Kristensen er en av årets tre nominerte til Sørlandets litteraturpris. Kristensen er nominert for den kritikerroste romanen Et plutselig mørke, som utkom i høst.
Les mer

Karl Ove Knausgårds nye roman forhåndssolgt til seks land

Karl Ove Knausgårds kommende roman Ulvene fra evighetens skog er solgt allerede solgt til seks land.
Les mer

Knausgårds Morgenstjernen lanseres i USA – «en av våre største nålevende forfattere»

Det er en stor begivenhet når Karl Ove Knausgårds roman Morgenstjernen nå lanseres i USA. Flere av de største avisene har anmeldt boken i forkant av lanseringen 28. september
Les mer

Svensk kritikerros til Knausgårds Ulvene fra evighetens skog – «Litterær magi»

Karl Ove Knausgårds roman Ulvene fra evighetens skog er nå lansert i Sverige til strålende anmeldelser. En rekke av de største mediene har viet boken begeistret oppmerksomhet. 
Les mer

Karl Ove Knausgårds nye roman rett inn på bestselgerlista

Karl Ove Knausgårds nye roman Det tredje riket plasserer seg denne uken på 8. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. 
Les mer

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.
Les mer

Strålende mottagelse av Knausgårds Det tredje riket i Sverige

Karl Ove Knausgårds roman Det tredje riket ble lansert i Sverige i forrige uke og de gode kritikkene har ikke latt vente på seg. «Jeg er bergtatt», skriver Svenska Dagbladets anmelder.
Les mer

24.10.24 | Lansering av Karl Ove Knausgårds Arendal @Tronsmo

Karl Ove Knausgård i samtale med Karin Haugen på Tronsmo bokhandel.
Les mer