Mors og fars historie

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249515288

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249515288
Innbinding Pocket
Tittel Mors og fars historie
Bokgruppe 502
I salg 28.11.2014
Design Exil design
Emne Møre og Romsdal Romaner Kjærlighet Skjønnlitteratur Foreldre 1939-1945 Oppland
”Edvard Hoems nye bok, den halvdokumentariske romanen Mors og fars historie er en god bok, en av de beste Hoem har skrevet. Man leser den i ett jafs. Handlingen er spennende lagt opp med mange dramatiske episoder, full av sorg og svik, ulykker og rene skandaler … Han skriver med kritikk, med avstand - og med kjærlighet. En varm og klar bok som anbefales til alle, kanskje mest til de av oss som - av gode grunner - har stått indremisjonen fjernt”
YNGVAR USTVEDT, VG
”Vakkert om mor og far. Familiens hemmelige fortelling blir til nærværende og rettskaffen litteratur … Mors og fars historie er et vakkert og særegent stykke tekst, en kjærlighetsroman i erindringslitterær form, en betroelse som på godt og vondt er nær ved å briste av alle de følelsene den rommer … Den er en tegning av lidenskapen slik den kunne komme til uttrykk i en helt konkret historisk sammenheng, innen et helt spesielt språk, i et folkelig indremisjonsmiljø som norske forfattere i ettertid altfor ofte har nøyd seg med å karikere”
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET
”Edvard Hoem har skrevet en spennende bok, en inderlig bok, en bok full av patos og sterke følelser. Mors og fars historie er framfor alt en skildring av kjærlighet … Sterk historie om kjærlighet … De er kanskje ikke forelsket i hverandre, de to. Likevel finner de sammen og får et godt liv, med en kjærlighet som blir til underveis. Sønnen, Edvard Hoem, nøster opp tråder og dikter til nye, slik at historien henger sammen i en vakker vev … Mors og fars historie er uansett en sterk beretning som vil berøre mange flere enn sønnen og kritikeren”
TOM EGIL HVERVEN, NRK, KULTURNYTT
”Skarpt og ømt familieportrett … Verdighet og ømhet er to ord som kan brukes til å karakterisere Edvard Hoems erindringsroman Mors og fars historie … Resultatet er en fint balansert, men også lidenskapelig beretning om livet i Norge for bare et par mannsaldre siden. Hoem forteller en familiehistorie som rommer både tragedier og vanære, men som også byr på sterke lidenskaper, på verdighet og personlig mot … Med nøkternhet og stramhet, men også med mye varme og vilje til forståelse – tegner forfatteren Hoem portrettet av en families liv i krigsårenes og 1950-tallets Norge. Bildet av den unge Kristine, som uten blygsel elsket en tysk soldat og satt i kinomørket på Lillehammer og så tyske filmer – er skrevet fram med mye ømhet og sans for den altoppslukende forelskelsen. Mors og fars historie byr på fine situasjonsbilder og på skarpe portretter, og gir et unikt bilde av «livet på landet» i Norge for snaue femti år siden.”
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
”Medrivende Hoem. Hoems bok minner oss om at ikke alle nordmenn var opptatt av hevn mot de såkalte ”tyskertøsene”. Et forsiktig, anstendig og medrivende stykke skrivekunst … Mors og fars historie er en annerledes historie om en av de mange unge jentene som fikk barn med tyske soldater … I alle fall er Hoems bok en påminnelse om at ikke alle nordmenn var skamløst opptatt av å hevne seg gjennom å skamslå de såkalte ”tyskertøsene”; at det til enhver tid vil finnes menn som besitter personlig mot og at menneskenes liv for det meste ligger i det skjulte. Et annet aspekt kanskje vel så viktig som noen av de andre jeg har nevnt: Mors og fars historie er en beretning om den norske legmannsbevegelsen …. Edvard Hoems omtanke for foreldrenes historie, gir et lys over denne boka, slik at den både blir almen og spesiell. Den har blitt historien om forskjellig slags kjærlighet, men også historien om Norge under og etter andre verdenskrig. Boka har den samme blyge varmen over seg, som forfatterens foreldre sannsynligvis kjente for hverandre”.
TORUNN BORGE, KLASSEKAMPEN
”Sobert familieportrett … Hoem har klart det kunststykke at han verken geberder seg intimtyrannisk eller reservert, upersonlig. Gjennom skarpt blikk, nøkternt språk og renslige henvendelser balanserer han fortrinnlig. Og da kan han påspandere seg både ømhet, inderlighet og verdighet uten at det noen gang blir sentimentalt. Det krever en forfatter av Edvard Hoems format for å få slikt til … Noe av det som gjør sterkest inntrykk, er måten Hoem tydeliggjør hvilken mangel på fremtidsutsikter evnerik ungdom måtte døye for bare et par generasjoner siden.”
TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN
”Gripende foreldreportrett fra Edvard Hoem … Hoem makter å fortelle sine foreldres historie med noen beundringsverdige sobre grep som både berører og beveger … Et stort materiale er blitt til en gripende, liten bok. Med utgangspunkt i autentiske situasjoner gir han stoffet sin egen stemme … Hoems bok er et stykke levendegjort Norgeshistorie. Den viser at det er i romanens form vi kommer nærmest fortidens mennesker. Hvis det gjøres med en nennsom hånd slik som her”
DAGNE S. NORDLI, NATIONEN
”Gripande om mor og far … nær og lågmælt, men ei bok som i alle fall grip denne lesaren sterkt.”
JAN INGE SØRBØ, SUNNMØRSPOSTEN
”Storslått og gripande frå Hoem … eg er både imponert og gripen etter å ha lese denne boka og måten Hoem omtalar sine foreldre på ... Det er ei fasinerande og gripande kjærleikshistorie som Hoem fortel om sine foreldre … Dette er skjønnlitteratur på sitt aller beste. Det er litterært sett av ypperste klasse, og det er kristent sett truverdig og sterkt. Eg seier Forlaget Oktober og forfattaren Edvard Hoem takk for denne oppbyggelege leseopplevinga, og vonar mange får same opplevinga”
JOHANNES KLEPPA, DAGEN
”Edvard Hoem har gått dypt inn i denne historien, og det er imponerende hvordan han maner frem en kulturell atmosfære som nå er forbi”
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
”Nært, usentimentalt foreldreportrett … Dristig og drivande godt litterært handverk … Hoem har greidd det med bravur!”
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
”et fint portrett av to unge mennesker, med deres håp og drømmer, i en vanskelig tid. Men først og fremst er det en vakker kjærlighetshistorie … gripende fortalt. Hoem er rett og slett en strålende forteller”
ØYVIND PRYTZ, TRØNDER AVISA
”Edvard Hoem lar en vesentlig periode av norsk real- og mentalitetshistorie brytes gjennom et rørende portrett av to skjebner og en langsom kjærlighetshistorie … Hoem er en god forteller … Historien er fortalt med en form for diskresjon og ømhet som røper at dette er mennesker som har levd i verden. Selv om de er døde nå, får man en følelse av at fortelleren står til ansvar
KARI LØVAAS, MORGENBLADET
”Edvard Hoems familiehistorie har ikke bare gitt han et fabelaktig stoff å formidle. Det har også forløst noe i ham som forfatter … En liten perle. Mors og fars historie er et sjeldent og rikt dokument, og en kunstnerisk seier for Edvard Hoem. Med denne boka er det som om han trer klarere fram i lyset som forfatter”
LIV RIISER, VÅRT LAND
”Sterk historie om levde liv … Hoem skriv godt! … Boka er også full av livsvisdom”
MAGNHILD GJENGEDAL, TELEMARKSAVISA
”rørende vakker”
BERGENSAVISEN
 
MORTEN WINTERVOLD, NORDLYS
”Detaljene får historien til å vibrere … en spennende og gripende historie … Selv om jeg allerede i bokens innledning forstår cirka hvordan dette skal gå, følger jeg med med hjertet i halsen … Hoem skaper emosjonell ladning gjennom det tilbakeholdne, anelser, gjetninger – og dyktig komponering … Hoem løfter fram detaljer som får teksten til å vibrere av mulige tolkninger”
EVA ADOLFSSON, DAGENS NYHETER (Sverige)
”en gripende beretning … Det er en stor roman i det lille formatet om store og vanskelige livsspørsmål”
ÅKE SVIDÉN, ARBETARBLADET (Sverige)
Vemodig vakkert om to menneskeskjebner … en beretning som berører … en vemodig, finstemt skildring av ett stykke norsk 1900-tallshistorie”
CRISTINA KARLSTAM, UPPSALA NYA TIDNING (Sverige)
”Slike bøker skrives ikke i Sverige … Hoem borrer ikke i morens feilsteg, søker ikke smertepunkter … Han forteller bare om moren og faren ... Hoem psykologiserer ikke spørsmålet, spekulerer ikke. Hans bok blir til en ballade om nådens kraft og forsoningens muligheter. Det er også en bok om kjærlighet. Ikke den himmelstormende som populærkulturen for tiden flommes over av, men den som vokser av tro og tillit. Det er en vakker bok”
LEIF LARSSON, VÄSTERBOTTENS-KURIREN (Sverige)
”en følsom menneskeskildrer. Både ydmykt og kritisk følger han menneskenes streben etter å finne sine sammenhenger … en beundringsverdig usentimental beretning som kretser rundt lyset og smertepunktene i hans egen familie … en vakker og personlig beretning”
THOMAS KJELLGREN, KRISTIANSTADSBLADET (Sverige)
Edvard Hoem

Edvard Hoem

Edvard Hoem (f. 1949) debuterte i 1969 og har sidan vore svært produktiv som romanforfattar, dramatikar, salmediktar og Shakespeare-gjendiktar. For Kjærleikens ferjereiser (1974), Prøvetid (1984), Ave Eva (1987) og Mors og fars historie (2005) vart han innstilt til Nordisk Råds litteraturpris. For Mors og fars historie mottok han Melsomprisen og Petter Dass-prisen, og han vart òg innstilt til Kritikerprisen. I 2007 gav han ut den kritikerroste Faderen. Peder Bjørnson forsvarer seg. Frå 2009-2013 gav Hoem ut biografien om Bjørnstjerne Bjørnson i fire band: Villskapens årBjørnstjerne Bjørnson 1832–1875 (2009), Vennskap i storm. Bjørnstjerne Bjørnson 1875–1889 (2010), Syng mig hjæm. Bjørnstjerne Bjørnson 1890–1899(2011) og Det evige forår. Bjørnstjerne Bjørnson 1899–1910 (2013). I 2011 vart Hoem tildelt statsstipend og i 2013 fekk han Språkprisen. I 2014 gav Hoem ut Slåttekar i himmelen, første band i den bestseljande romanserien om slekta frå Romsdal. Dei fire bøkene, Slåttekar i himmelen (2014), Bror din på prærien (2015), Land ingen har sett (2016) og Liv andre har levd (2017), har eit opplag på over 500.000. Den kritikerroste Jormor på jorda. Huset under Blåhammaren er eit forspel til serien, og kom ut i 2018 til strålande kritikkar.  I 2019 vart Edvard Hoem tildelt Brages hederspris, og i 2020 vart han utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden for sin framragande innsats for norsk litteratur og kulturarv.

Litterære priser:

Brages hederspris 2019

Språkprisen 2013

Neshornet, Klassekampens kulturpris 2009

Ibsenprisen 2008

Petter Dass-prisen 2007

Melsomprisen 2006

Gyldendalprisen 1989

Melsomprisen 1988

Doblougprisen 1988

Nynorsk litteraturpris 1987

Aschehougprisen 1985

Kritikerprisen 1974

Les mer

Andre i samme serie

 1. Alle dagers ende
  kr 179
  På lager
 2. Arsenikktårnet
  kr 179
  På lager
 3. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 179
  På lager
 4. Bror din på prærien
  kr 179
  På lager
 5. Det er greit for meg
  kr 179
  På lager
 6. Det hvite badehuset
  kr 179
  På lager
 7. Du er så lys
  kr 179
  På lager
 8. Ekkoland
  kr 179
  På lager
 9. En kald dag i helvete
  kr 179
  På lager
 10. En sjøens helt
  kr 179
  På lager
 11. En sjøens helt
  kr 179
  På lager
 12. En sjøens helt
  kr 179
  På lager
 13. En sjøens helt
  kr 179
  På lager
 14. En sjøens helt
  kr 179
  På lager
 15. En sjøens helt. Gullgutten (3)
  kr 179
  På lager
 16. Et velsignet barn
  kr 179
  På lager
 17. Himmelske tilstander
  kr 179
  På lager
 18. I kjølvannet
  kr 179
  På lager
 19. Jeg forbanner tidens elv
  kr 179
  På lager
 20. Jeg har et teppe i tusen farger
  kr 179
  På lager
 21. Jeg nekter
  kr 179
  På lager
 22. Jeg skal gjøre deg så lykkelig
  kr 179
  På lager
 23. Jordmor på jorda
  kr 179
  På lager
 24. Kathe, alltid vært i Norge
  kr 179
  På lager
 25. Koke bjørn
  kr 179
  På lager
 26. Kreta-døgn
  kr 179
  På lager
 27. Land ingen har sett
  kr 179
  På lager
 28. Liv andre har levd
  kr 179
  På lager
 29. Månen over Porten
  kr 179
  På lager
 30. Menn i min situasjon
  kr 179
  På lager
 31. Mor om natten
  kr 179
  På lager
 32. Skyskrapertrilogien
  kr 199
  På lager
 33. Slåttekar i himmelen
  kr 179
  På lager
 34. Til Sibir
  kr 179
  På lager