En sjøens helt

Gullgutten : roman
Annen tilknytning:

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249515226
"En nerve dirrer i den nye boken til Jon Michelet, Gullgutten … Michelet skriver med et trykk og en fart som tankskipet på 10 000 tonn som Halvor seiler på … En sjøens helt er en eneste lang kjærlighetserklæring til sjømannsstanden, varm humor, skeive blikk, bitende ironi oppover mot skippere, redere og Nortraship-pamper. I partier er boken en lesefest, der Michelet krydrer elegant med små historier … Jon Michelet innfrir»
GURI HJELTNES, VG
«Dra te sjøs for en forteller! Med romanverket En sjøens helt skriver Jon Michelet seg inn som den store kronikøren av norsk krigshistorie … Gjennom ytre handling, dagboknotater og dialoger, ofte forrykende, alltid frodig, berører forfatteren alle sider ved krigen … Med stødig fortellergrep holder Michelet på leserens oppmerksomhet gjennom bokens seks hundre sider.»
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Michelet har gjort det igjen ... et nytt veldokumentert og underholdende dykk i et av de mest dramatiske kapitlene i norsk krigshistorie ... stor og innsiktsfull historiefortelling ... formidlet med varme og omtanke og mye svart humor ... en mer enn verdig etterfølger til Skogsmatrosen og Skytteren"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"en sterk påminnelse om mange glemte slag, og ikke minst senkninger, og de ufattelige dimensjonene over den galskapen som var Annen verdenskrig ... Gullgutten en ny tilbakelagt distanse i et prosjekt det er nærmest umulig å mislike, en nærmest uuttømmelig kilde til geografisk informasjon og krigstrivia, et dramatisert leksikon over norsk sjøfart under Annen verdenskrig"
OLA HEGDAL, DAGENS NÆRINGSLIV
"Storslått krigsmaleri. Jon Michelet holder kursen gjennom bind 3 … 'Det du som leser får, er ikke en fotografisk gjengivelse av krigens begivenheter, men et stort maleri.' Slik heter det i et forord i malersønnen Jon Michelets tredje bind i dette storslåtte verk om norsk utenriksfart under Den annen verdenskrig … Det er en farvesterkt maleri Michelet presenterer for oss … Michelet skildrer i et levende, innforstått og sterkt språk den skakende tilstanden som hersker under denne livsviktige tankfarten … I Michelets bredt oppslåtte lerret møtes det diktede og det dokumentariske på den selvfølgeligste måte"
SVEIN JOHS OTTESEN, AFTENPOSTEN
"Halvor Skramstads krigsseilas viste seg å inneholde mer stoff enn Jon Michelet først hadde tenkt. Det er gode nyheter for mange av oss … selv om krig aldri er morsomt, er Michelets bøker likevel underholdende. Man sitter igjen med en godfølelse, til tross for alvoret og nerven i det hele … Fortellerstilen til Jon Michelet er uhyre enkel og rett fram, sidetallet er massivt og tempoet rimelig langsomt … Om formatet og storyen holder til to like feite bøker til? You bet. Skramstad kommer jeg til å tåle trynet på i minst tusen sider til"
DAVID ÅLESKJÆR, VÅRT LAND
"Jon Michelet har gjort det igjen ... Bind tre i romanserien om de norske krigsseilerne under Den andre verdenskrigen trekker leserne rett inn i hverdager og netter som setter nervene på høykant.Så løser de opp med salt sjømannshumor underveis ... Gullgutten forener diktning og dokumentar til en klar sekser på terningen!"
ASLAK THORSEN, VARDEN
"Michelets romaner er gode fordi de ser krigen fra en alminnelig sjømanns perspektiv … Jon Michelets tredje bind om matrosen Halvor Skramstad fra Rena i Østerdalen framstår som bedre komponert enn de foregående … Boka veksler dynamisk mellom kjærligheten til Muriel, rått sjøliv, fordypning i ulike geografiske og naturvitenskapelige emner, som astronomi – og dramatiske angrep på konvoiene … Halvor og kameratenes manglende oversikt over krigens utvikling og deres egen rolle i den, er svært godt framstilt. De kjemper for å få nok informasjon, og de kjemper for egne rettigheter … Konflikter internt hos mannskapet, og mellom dem og ledelsen, er drivkraften i bind tre, skildret med Jon Michelets unike detaljkunnskap. Det siste gir han forresten leserne mye av æren for, i et livfullt etterord som belyser det omfangsrike arbeidet med å lage et så sant bilde som mulig av konvoiene for 70 år siden. Michelets løfte om å skrive to bind til før han betrakter storverket om norske krigsseilere som ferdig, er godt nytt."
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Intens og medrivende kjærlighetserlæring til norske krigsseilere og treffende lyskespark mot skuppere, redere og Nortraship-pamper"
BERIT KOBRO, VG, Årets beste bøker 2014
"Michelet innfrir igjen ... På en mesterlig måte makter forfatteren å fortelle hvilket stort psykisk press sjømennene måtte leve med ... Gullgutten er like velskrevet som de to foregående bindene"
SVEN GJERULDSEN, TVEDESTRANDSPOSTEN
"Litterært minnesmerke .... Den første romanen ble av forlaget beskrevet som «gripende, dramatisk og vidtfavnende». Det gjelder også den tredje ... Dette er bøker som kan nytes sakte eller i et jafs. Det viktige er at de nytes"
ANDERS HOLSTAD LILLENG, DEMOKRATEN
"Michelets litterære konvoi holder fortsatt fin fart. Når det smeller, så smeller det skikkelig ... Han reiser et varig, litterært minnesmerke over krigsseilerne, og får hjelp fra utallige som har stått dem nær og sett den urett som ble begått mot dem. Seil konvoien i havn, Michelet, vi trenger lasten den fører"
SVEN EGIL OMDAL, STAVANGER AFTENBLAD
" Michelet makter nok en gang å la Skogsmatrosen mønstre på for krigsseilerens ettermæle med en imponerende og ramsalt fortelling fra de dramatiske årene på verdenshavet"
LARS LILLEBY MACEDO, TRØNDER-AVISA
I mars 1941 ligger 16 000-tonneren M/T Iberia i dokk utenfor Liverpool etter en minesprengning. Nittenåringen Halvor Skramstad har seilt med Iberia etter at den forrige båten hans, M/S Tomar, ble torpedert ved Island høsten 1940. Da Iberia er reparert og har stukket til sjøs igjen, må Halvor i hui og hast mønstre av. Han får ny hyre på M/T Vivian, en 10 000-tonner som frakter olje til Storbritannia.

Om bord på Vivian holder kaptein Coldeweyn sin harde hånd over skute og mannskap. Halvor lengter tilbake til folkene på Iberia, han lengter hjem til Østerdalen, og ikke minst lengter han etter Muriel Shannon, som han håper venter på ham i England.

Med Hitlers angrep på Sovjetunionen og japanernes angrep på Pearl Harbor tar krigen en dramatisk vending. Stadig flere farvann blir operasjonsområder for de tyske ubåtene. Noen av verdens mektigste krigsskip senkes på begge sider. For den som seiler med oljeprodukter på krigens hav, er konvoifarten uutholdelig nerveslitende.

"Gullgutten" er bind 3 av Jon Michelets bredt anlagte romanepos "En sjøens helt". Med dette verket er Michelet i ferd med å gi krigsseilerneet minnesmerke som vil leve i generasjoner framover. Mottakelsen av bind 1 og 2, "Skogsmatrosen" (2012) og "Skytteren" (2013), var overveldende. De to første bindene er utgitt med et samlet opplag på over300 000.

NOMINERT TIL BOKHANDLERPRISEN 2014.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2015
ISBN 9788249515226
Innbinding Pocket
Tittel En sjøens helt
Bokgruppe 502
I salg 21.05.2015
Design Exil design
Emne Romaner Andre verdenskrig Sjølivet Krigsseilere Skjønnlitteratur 1939-1945
Jon Michelet

Jon Michelet

Jon Michelet (1944–2018) debuterte som forfatter i 1975 med romanen Den drukner ei som henges skal. Han utga siden en lang rekke romaner, krimbøker, skuespill, en barnebok, ungdomsbøker, debattbøker og fem bøker fra VM i fotball fra 1982 til 1998 sammen med Dag Solstad. I sitt yrkesaktive liv var Michelet sjømann, bryggearbeider, journalist, forlagssjef i Oktober og redaktør av Klassekampen.

Michelet mottok Språklig samlings litteraturpris i 1991, og han ble tildelt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman to ganger, for både Hvit som snø (1980) og Den frosne kvinnen (2001). Sommeren 2009 ble også Hvit som snø kåret til den tredje beste krimboka gjennom tidene av Dagbladet. Enkelte av Michelets bøker er filmatisert, og han er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, tysk, nederlandsk, spansk, japansk og de nordiske språkene. Aftensang i Alma Ata er hans 13. bok på tysk. I 2006 ble Jon Michelet som eneste norske forfatter utvalgt til å bidra i den tyske krimantologien "Neue Krimigeschicte aus aller Welt": "Mordsgeschichten".

I 2009 ble Michelet tildelt Statens stipend for eldre fortjente kunstnere. I begrunnelsen skrev stipendkomiteen: "Jon Michelet har et svært produktivt og mangslungent forfatterskap bak seg, der hovedvekten har ligget på kriminallitteratur ... Michelet skriver energisk, med høy temperatur og sterkt engasjement. Han er en forfatter som fortjener honnør for sin lange innsats og store betydning for norsk skjønnlitteratur."

Jon Michelet opplevde enorm suksess med det som er hans magnum opus – En sjøens helt. Mottakelsen av de fem første bindene i verket - Skogsmatrosen (2012), Skytteren (2013), Gullgutten (2014), Blodige strender (2015) og Brennende skip (2016) – var overveldende. En sjøens helt ble en eventyrlig suksess og har toppet bestselgerlistene helt fra starten i 2012. De fem første bindene er utgitt med et samlet opplag på 759.000 eksemplarer. Siste og avsluttende bind er planlagt for utgivelse høsten 2018. Dette gedigne verket vil bli stående for ettertiden som den store norske sjøromanen. For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015 og Anders Jahres kulturpris i 2016.

Med verket En sjøens helt har Michelet gitt krigsseilerne et minnesmerke som vil leve i generasjoner framover. Michelet har sterkt bidratt til at krigsseilerne har fått fokus på sin innsats under 2. verdenskrig. Etter utgivelsen og mottakelsen av En sjøens helt-romanene har krigsseilerne for første gang fått en unnskyldning fra staten via tidligere Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Da VG i 2014 kåret de viktigste nordmennene siden 1814 i forbindelse med Grunnlovsjubileet, stemte leserne fram den ukjente krigsseileren som nr. 1 på lista. Dette hadde nok ikke skjedd uten Michelets bøker.

HER kan du se et informasjonshefte om Jon Michelets romanverk En sjøens helt, laget til lanseringen av sjette og avsluttende bind, En sjøens helt. Krigernes hjemkomst (2018).

 Jon Michelets hjemmeside: www.jonmichelet.com

Intervju med Jon Michelet i LO-Aktuelt

Kilderegister og litteraturhenvisninger til En sjøens helt: Velkommen til mitt bibliotek!

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Skogsmatrosen.

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Skytteren. Med forord.

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Gullgutten.

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Blodige strender.

Oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Brennende skip.

Oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Krigerens hjemkomst.

 

Litterære priser:

Erik Byes minnepris 2017

Anders Jahres Kulturpris 2016

Norsk sjøoffisersforbunds hederspris 2015

Østfoldprisen 2013

Statens stipend for eldre fortjente kunstnere 2009

Rivertonprisen 2001

Språklig samlings litteraturpris 1991

Rivertonprisen 1981

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Andre i samme serie

 1. Alle dagers ende
  kr 229
  På lager
 2. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 229
  På lager
 3. Bror din på prærien
  kr 229
  På lager
 4. Det er greit for meg
  kr 229
  På lager
 5. Ekkoland
  Ekkoland
  Pocket
  kr 229
  På lager
 6. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 7. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 8. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 9. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 10. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 11. Et velsignet barn
  kr 229
  På lager
 12. Fyrstene av Finntjern
  kr 229
  På lager
 13. Himmelske tilstander
  kr 229
  På lager
 14. I kjølvannet
  kr 229
  På lager
 15. Jeg forbanner tidens elv
  kr 229
  På lager
 16. Jeg nekter
  kr 229
  På lager
 17. Jordmor på jorda
  kr 229
  På lager
 18. Kathe, alltid vært i Norge
  kr 229
  På lager
 19. Kjærlighet
  kr 229
  På lager
 20. Koke bjørn
  kr 229
  På lager
 21. Kreta-døgn
  kr 229
  På lager
 22. Land ingen har sett
  kr 229
  På lager
 23. Liv andre har levd
  kr 229
  På lager
 24. Månen over Porten
  kr 229
  På lager
 25. Menn i min situasjon
  kr 229
  På lager
 26. Mor om natten
  kr 229
  På lager
 27. Skyskrapertrilogien
  kr 229
  På lager
 28. Slåttekar i himmelen
  kr 229
  På lager
 29. Til Sibir
  kr 229
  På lager
 30. Ut og stjæle hester
  kr 229
  På lager

Nyheter

Jon Michelets En sjøens helt, bind 1 og 2, er de to mestselgende romanene det siste tiåret

En sjøens helt: Skogsmatrosen og En sjøens helt: Skytteren innehar henholdsvis 1. og 2. plass på topp 10-listen for norsk skjønnlitteratur (uten krim) for tiåret 2010-2019.
Les mer