En sjøens helt

Skogsmatrosen
Annen tilknytning:

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249510962
"Den uhyrlige risikoen ved å være på havet i krigsårene skaper automatisk spenning. Og siden «Tomar» seiler på alle hav, kan all verdens eksotiske havnebyer bidra med spennende sidefortellinger ... Skogsmatrosen er altså litteratur som bør kunne appellere til mange ... en spennende fortelling med utgangspunkt i et miljø som var mer tappert enn belønnet."
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Endelig, etter 70 år, har vi fått den første store romanen om de norske krigsseilerne. Den holder mål, til overmål ... et digert raust og røft Jon Michelet-dokument på 800 sider. En kronologisk dag til dag beretning fortalt med vitalitet og overskudd, med et oppkomme av historiske og geografiske kunnskaper, med salte dialoger, med humor og galgenhumor, og med en understrøm av respekt og varme for disse gutta som plutselig ble kastet ut i en brutal krig på havet ... Michelet er en dreven forteller. Han klarer å skape spenning og forventning, og samtidig gi oss en viktig og vesentlig bit norgeshistorie"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Hatten av for Jon Michelet som har gått løs på et kjempeløft i sitt forfatterskap: krigsseilernes historie ... Michelet har selv vært sjømann, og det tjener ham til ære at han i boken så godt og levende skildrer skipsarbeidet og skipslivet. Michelets skildring av «Tomar»s utseende er en svir å lese, og de mange detaljerte skildringene av skipsarbeidet og bruken av sjømannsuttrykk er kulturhistorie, vel verdt å dokumentere og ta vare på ... en roman om sjømannen con amore, et imponerende og ambisiøst maritimt epos"
GURI HJELTNES, VG
"Motorskipet Tomar reiser inn i krigen, rundt på verdenshavene, med fyldige innslag av historiske opplysninger ... Michelet er i godt lune, og rett som det er måtte jeg le høyt av episoder og uttalelser ... Jeg gleder meg til å lese videre om krigens dramatiske begivenheter sett fra mørklagte konvoier, forblåste, dypfrosne redningsbåter og lumske havnekvarterer ... et viktig verk om dypt alvorlige traumer"
JON ROGNLIEN, DAGBLADET
"Motorskipet Tomar reiser inn i krigen, rundt på verdenshavene, med fyldige innslag av historiske opplysninger ... Michelet er i godt lune, og rett som det er måtte jeg le høyt av episoder og uttalelser ... Jeg gleder meg til å lese videre om krigens dramatiske begivenheter sett fra mørklagte konvoier, forblåste, dypfrosne redningsbåter og lumske havnekvarterer ... et viktig verk om dypt alvorlige traumer"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"I tillegg til svært gode skildringer av frykt, er boka skrevet med langsomme ettervirkninger av indignasjonens glød; det tok skammelige 27 år før krigsseilerne og deres etterlatte fikk anerkjennelse og oppreisning ... Jeg, som aldri har seilt lenger enn til Hamburg, verdsetter en forteller som er genuint opptatt av - og engasjert i - å opplyse om flest mulig sider ved livet om bord i titusentonneren «M/S Tomar». Ikke siden Kjartan Fløgstads Rasmus har jeg lest like genuine skildringer av livet på sjøen"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Michelet flesker til med 800 sider i første bind i sin romanserie om krigsseilerne. Men romanen føles ikke en side for lang ... Ingen tvil om at han er rett mann for oppgaven. Michelets røffe replikker virker troverdige i munnen på garvede sjøfolk ... De ulike personlighetene ombord er levende framstilt, og Michelets bruk av ulike dialekter og talemåter er fornøyelig ... Michelet balanserer det på en mesterlig måte"
DAVID ÅLESKJÆR, VÅRT LAND
"Verdt sin vekt i gull ... Innsiktsfull, medrivende fortelling om livet som uteseiler under den annen verdenskrig ...Med en gjennomført stilsikker fortellerevne, basert på omfattende, personlig innsikt i sjømannslivets mange sider om bord og på land i havner omkring i verden, griper Michelet tak i leseren og får ham med på ferden ... Det bygger seg opp til stor dramatikk, men boken er samtidig fylt av følelsessterke sider om hjemlengsel, nærhetstrang, vennskap og humor ... Michelet har skrevet en strålende bok om et tema som angår store deler av befolkningen"
SVEIN JOHS OTTESEN, AFTENPOSTEN
"Boka boblar av genuin forteljarglede og ramsalt humor, ikkje sjeldan ganske så svart. Men, og det er viktig; bak dei barske formuleringane finn vi både varme, forståing og respekt for dei unge mennene som gjennom dagar og år risikerer livet under ein nådelaus krig. Det episke drivet er høgt gjennom heile boka, men når eit suverent klimaks mot slutten. Då er det plent umuleg å legge frå seg boka, tru meg! Michelet er i litterær kalasform ... Med En sjøens helt har Michelet skrive første delen av ROMANEN, med store bokstavar, om dei som sette livet inn for fedrelandet under siste verdskrigen"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Jon Michelet forteller en interessant historie om et av våre «glemte» yrker ... Michelet vekker mesterlig opp glemte ord og uttrykk fra Norsk sjøfart og forteller krigshistorien fra Nortraships synsvinkel. Jeg gleder meg til fortsettelsen!"
LARS LILLEBY MACEDO, TRØNDER-AVISA
"Noe måtte han jo bruke alt faktamaterialet sitt om norske krigsseilere til, Jon Michelet. Og hvilket gjenbruk det er blitt! Den første romanen i serien om skogmatrosen, Halvor Skramstad - En sjøens helt står som en bauta gjennom stormer, horehus og torpederinger ... Som oppslukt leser er det nesten umulig å ikke kjenne luktene, vinden og føle varmen i tropene slik Michelet beskriver det ... Bind to kommer neste høst, og det er bare å glede seg"
PÅL ANDREASSEN, MOSS AVIS
"et solid monument over de norske krigsseilerne ... Skildringene av dramatiske hendelser gjør at du kjenner sjøsprøyten"
ASLAK THORSEN, VARDEN
"en sterk og levende skildring av dem Norge svek så grundig, krigsseilerne"
SVEN EGIL OMDAL, STAVANGER AFTENBLAD
"en medrivende og fengslende roman, et storverk på 800 sider som forteller en viktig del av norsk historie ... Michelet blander fiksjon og fakta på en suveren måte. Dermed blir boka interessant for den historie- og geografiinteresserte, samtidig som den forteller historien om sjømannslivet, kameratskapet, opplevelsene om bord og på land ... Ikke minst er boka usannsynlig spennende."
KJETIL SKOTTE, OPPLAND ARBEIDERBLAD
"Jon Michelet peker seg ut. Hans sjøroman må være årets frodigste fortelling, og retter seg til det brede lag blant nordmenn, i emne, i persongaller og i handling. Full klaff for Michelet, og for hans lesere"
ULF ANDENÆS, AFTENPOSTEN Årets tre beste bøker 2012
"Sjømann, medborger og dikter i en og samme person, den store romanen om handelsflåten i krig."
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN Årets høydepunkt 2012
"Stor medrivende roman om krigsseilerne - en lesefest."
SØLVI WÆRHAUG, VG Årets beste bøker 2012
"Det røffe mannfolksmiljøet om bord er skildra med lun varme og forståing ... Raust delar forfattaren sine kulturelle, historiske og geografiske kunnskapar om sjølivet generelt og krigssiglarane spesielt. Fabelaktig bok!"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN Årets beste bøker 2012
"Fremragende … knallgod sjøfartsroman"
BO TAO MICHAËLIS, POLITIKEN (Danmark)
"Jon Michelets seilerroman om Halvor Skramstad er kanskje det aller beste som er kommet fra Norge hele det siste året ... Romanen inneholder svært fornem historieformidling … som leser røres man gang på gang"
LARS BRIX NIELSEN, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"et eminent innblikk i sjømannslivet og et flott minne om de sjøfolkene som satt livet på spill i kampen mot fascismen … et 800 siders brak av en roman om livet til sjøs i handelsflåten under krigen, hvor Michelets spisskompetanse, å mikse fakta og fiksjon med kraft, vitalitet, humor og menneskelig varme, kommer til sin rett til fulle. Michelet skriver så gripende og dramatisk, at leseren innimellom får åndenød ... Denne anmelder kan nesten ikke vente til bind to og tre rammer skrivebordet"
BJARNE NIELSEN, ARBEJDEREN (Danmark)
"velfortalt og underholdende"
MIKAEL BUSCH, JYLLAND-POSTEN (Danmark)
"Det er skrevet salt, vått og kuldegysende presist"
BENT STENBAKKEN, NORDJYSKE STIFTSTIDENDE (Danmark)
"Boken kan anbefales alle som er interessert i sjøfartshistorie, og især til lesere som har en krigsseiler i familien"
HENNING JENSEN, SØFART 4 av 5 "anker" (Danmark)
"Vi har mange ganger i de senere års litteratur hørt om virkelighet som ble til skrift. Men her er det omvendt, skriften ble omsatt til virkelighet. Og det er en sterk opplevelse. Det finnes bøker som er så autentiske i tidsbildet, så levende og troverdige at man føler at nå har man selv opplevd det, sett det, vært til stede. At nettopp SLIK må det ha vært. Den følelsen hadde jeg da jeg etter to stive dager i selskap med skvulpende sjøsyke, solbrenthet på dekket, tømmermenn etter mengder av lokalt ildvann, lengselsfull speiding over evighetens osean og intens angst for tyske undervannsbåter og torpedoer, lukket den norske forfatteren Jon Michelets roman Skogsmatrosen"
LISELOTTE WIEMER, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
18 år gammel får Halvor Skramstad fra Rena i skogskommunen Åmot hyre som lettmatros på Wilhelmsen-rederiets linjeskip M/S Tomar. Året er 1939, tyskerne har ennå ikke okkupert Norge, men krigen er i gang i Europa og på havet. Da Halvor legger ut på sitt livs eventyr og blir en sjøens proletar, aner han lite om hva som venter ham i tiden som kommer, av konvoifart, forlis og tap av skipskamerater, og av forelskelser, sjalusi og lengsel. Gjennom hele verdenskrigen seiler Halvor, på skip etter skip og med stadig tyngre bører på sine unge skuldre. Med En sjøens helt har Jon Michelet skrevet den store norske sjøromanen. Dette er en gripende, dramatisk og vidtfavnende beretning om Norges krig på havet. Jon Michelet skriver med kraft og autoritet, humor og varme om et emne som fortjener stor oppmerksomhet. Romanen utkommer i to bind. Første bind, med undertittelen Skogsmatrosen, utkommer høsten 2012. Andre bind vil få undertittelen Skytteren og utkommer høsten 2013.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510962
Innbinding Ebok
Tittel En sjøens helt
Bokgruppe 852
I salg 05.11.2012
Design Exil design
Emne Krigsseilere Skjønnlitteratur Romaner Andre verdenskrig Sjølivet 1939-1945
Jon Michelet

Jon Michelet

Jon Michelet (1944–2018) debuterte som forfatter i 1975 med romanen Den drukner ei som henges skal. Han utga siden en lang rekke romaner, krimbøker, skuespill, en barnebok, ungdomsbøker, debattbøker og fem bøker fra VM i fotball fra 1982 til 1998 sammen med Dag Solstad. I sitt yrkesaktive liv var Michelet sjømann, bryggearbeider, journalist, forlagssjef i Oktober og redaktør av Klassekampen.

Michelet mottok Språklig samlings litteraturpris i 1991, og han ble tildelt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman to ganger, for både Hvit som snø (1980) og Den frosne kvinnen (2001). Sommeren 2009 ble også Hvit som snø kåret til den tredje beste krimboka gjennom tidene av Dagbladet. Enkelte av Michelets bøker er filmatisert, og han er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, tysk, nederlandsk, spansk, japansk og de nordiske språkene. Aftensang i Alma Ata er hans 13. bok på tysk. I 2006 ble Jon Michelet som eneste norske forfatter utvalgt til å bidra i den tyske krimantologien "Neue Krimigeschicte aus aller Welt": "Mordsgeschichten".

I 2009 ble Michelet tildelt Statens stipend for eldre fortjente kunstnere. I begrunnelsen skrev stipendkomiteen: "Jon Michelet har et svært produktivt og mangslungent forfatterskap bak seg, der hovedvekten har ligget på kriminallitteratur ... Michelet skriver energisk, med høy temperatur og sterkt engasjement. Han er en forfatter som fortjener honnør for sin lange innsats og store betydning for norsk skjønnlitteratur."

Jon Michelet opplevde enorm suksess med det som er hans magnum opus – En sjøens helt. Mottakelsen av de fem første bindene i verket - Skogsmatrosen (2012), Skytteren (2013), Gullgutten (2014), Blodige strender (2015) og Brennende skip (2016) – var overveldende. En sjøens helt ble en eventyrlig suksess og har toppet bestselgerlistene helt fra starten i 2012. De fem første bindene er utgitt med et samlet opplag på 759.000 eksemplarer. Siste og avsluttende bind er planlagt for utgivelse høsten 2018. Dette gedigne verket vil bli stående for ettertiden som den store norske sjøromanen. For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015 og Anders Jahres kulturpris i 2016.

Med verket En sjøens helt har Michelet gitt krigsseilerne et minnesmerke som vil leve i generasjoner framover. Michelet har sterkt bidratt til at krigsseilerne har fått fokus på sin innsats under 2. verdenskrig. Etter utgivelsen og mottakelsen av En sjøens helt-romanene har krigsseilerne for første gang fått en unnskyldning fra staten via tidligere Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Da VG i 2014 kåret de viktigste nordmennene siden 1814 i forbindelse med Grunnlovsjubileet, stemte leserne fram den ukjente krigsseileren som nr. 1 på lista. Dette hadde nok ikke skjedd uten Michelets bøker.

HER kan du se et informasjonshefte om Jon Michelets romanverk En sjøens helt, laget til lanseringen av sjette og avsluttende bind, En sjøens helt. Krigernes hjemkomst (2018).

 Jon Michelets hjemmeside: www.jonmichelet.com

Intervju med Jon Michelet i LO-Aktuelt

Kilderegister og litteraturhenvisninger til En sjøens helt: Velkommen til mitt bibliotek!

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Skogsmatrosen.

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Skytteren. Med forord.

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Gullgutten.

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Blodige strender.

Oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Brennende skip.

Oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Krigerens hjemkomst.

 

Litterære priser:

Erik Byes minnepris 2017

Anders Jahres Kulturpris 2016

Norsk sjøoffisersforbunds hederspris 2015

Østfoldprisen 2013

Statens stipend for eldre fortjente kunstnere 2009

Rivertonprisen 2001

Språklig samlings litteraturpris 1991

Rivertonprisen 1981

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Andre i samme serie

 1. En sjøens helt
  kr 399
  På lager
 2. En sjøens helt
  kr 399
  På lager
 3. En sjøens helt
  kr 399
  På lager
 4. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 5. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 6. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 7. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 8. En sjøens helt
  kr 399
  På lager
 9. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 10. En sjøens helt
  kr 399
  På lager
 11. En sjøens helt
  kr 399
  På lager
 12. En sjøens helt
  En sjøens helt
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 13. En sjøens helt
  En sjøens helt
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 14. En sjøens helt
  En sjøens helt
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 15. En sjøens helt
  En sjøens helt
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 16. En sjøens helt
  En sjøens helt
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 17. En sjøens helt
  En sjøens helt
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager

Nyheter

Jon Michelets En sjøens helt, bind 1 og 2, er de to mestselgende romanene det siste tiåret

En sjøens helt: Skogsmatrosen og En sjøens helt: Skytteren innehar henholdsvis 1. og 2. plass på topp 10-listen for norsk skjønnlitteratur (uten krim) for tiåret 2010-2019.
Les mer