Jon Michelets En sjøens helt, bind 1 og 2, er de to mestselgende romanene det siste tiåret

 

Jon Michelets En sjøens helt, bind 1 og 2, er de to mestselgende romanene det siste tiåret

 

En sjøens helt: Skogsmatrosen og En sjøens helt: Skytteren innehar henholdsvis 1. og 2. plass på topp 10-listen for norsk skjønnlitteratur (uten krim) for tiåret 2010-2019. Og nedover på listen finner vi på 4. og 7. plass En sjøens helt: Gullgutten og En sjøens helt: Blodige strender.


Les saken her: 

https://bok365.no/artikkel/michelets-storverk-pa-tiarstoppen/

 

Jon Michelet opplevde enorm suksess med det som var hans magnum opus – En sjøens helt. Mottakelsen av bøkene var overveldende og de seks bindene er utgitt med et samlet opplag på 865.000 eksemplarer. Dette gedigne verket vil bli stående for ettertiden som den store norske sjøromanen. For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015 og Anders Jahres kulturpris i 2016.

 

Med verket En sjøens helt har Michelet gitt krigsseilerne et minnesmerke som vil leve i generasjoner framover. Michelet har sterkt bidratt til at krigsseilerne har fått fokus på sin innsats under 2. verdenskrig. Etter utgivelsen og mottakelsen av En sjøens helt-romanene har krigsseilerne for første gang fått en unnskyldning fra staten via tidligere Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

 

Anmelderne om En sjøens helt: Skogsmatrosen:

 

«Hatten av for Jon Michelet ... en roman om sjømannen con amore, et imponerende og ambisiøst maritimt epos»
GURI HJELTNES, VG 

 

«Endelig, etter 70 år, har vi fått den første store romanen om de norske krigsseilerne. Den holder mål, til overmål»
TURID LARSEN, DAGSAVISEN

 

«litteratur som bør kunne appellere til mange ... en spennende fortelling med utgangspunkt i et miljø som var mer tappert enn belønnet»
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV 


"Michelet er i godt lune, og rett som det er måtte jeg le høyt av episoder og uttalelser ... et viktig verk om dypt alvorlige traumer"
JON ROGNLIEN, DAGBLADET

 

"en mektig sjøroman ... Michelet skriver nøkternt, ramsalt, javisst, men likevel hele tiden en prosa som ikke forsøker å gjøre seg større enn stormen den skildrer ved hjelp av effektmakeri"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN

 

"Ikke siden Kjartan Fløgstads Rasmushar jeg lest like genuine skildringer av livet på sjøen"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN 

 

Anmelderne om En sjøens helt: Skytteren:

 

«Michelet er rågod på sjømannsskap, skipssjargong, geografi … Romaneposet er Jon Michelets hyllest til en hel yrkesstand som seilte om bord på det som var Norges viktigste bidrag til de alliertes seier – handelsflåten – skrevet med kjærlighet, humor og varme – om sjøfolk på et lucky ship, krig og død til tross.»

GURI HJELTNES, VG 

 

«På stø kurs. Ei bok med stemning, spenning og driv … Michelet har fått til et underliggende driv og en stilistisk letthet som gjør at sidene nærmest blar seg selv. Både fordi han er en god spenningssnekker, men også fordi han har evnen til å gjøre fakta levende» 

CATHRINE KRØGER, DAGBLADET 

 

«Innfrir! En rik og mangfoldig roman som både favner sjølivets gleder og krigens angst … En sjøens helt. Skytteren er som å høre Michelet snakke. Det blir veldig mange ord av det, men er hele tiden en sann svir å lytte til»

FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN 

 

Les mer her:

 

En sjøens helt: Skogsmatrosenhttps://oktober.no/en-sjoens-helt-8

En sjøens helt: Skytteren: https://oktober.no/en-sjoens-helt-11

En sjøens helt: Gullgutten: https://oktober.no/en-sjoens-helt-6

En sjøens helt: Brennende skip: https://oktober.no/en-sjoens-helt-13