Bla i boken

En sjøens helt

[3]
Annen tilknytning:

Velg format

kr 399
På lager
ISBN
9788249514076

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249514076
Innbinding Innbundet
Tittel En sjøens helt
Bokgruppe 411
I salg 24.09.2014
Design Exil design
Emne Sjølivet Romaner Andre verdenskrig Krigsseilere Skjønnlitteratur 1939-1945
I mars 1941 ligger 16 000-tonneren M/T Iberia i dokk utenfor Liverpool etter en minesprengning. Nittenåringen Halvor Skramstad har seilt med Iberia etter at den forrige båten hans, M/S Tomar, ble torpedert ved Island høsten 1940. Da Iberia er reparert og har stukket til sjøs igjen, må Halvor i hui og hast mønstre av. Han får ny hyre på M/T Vivian, en 10 000-tonner som frakter olje til Storbritannia.

Om bord på Vivian holder kaptein Coldeweyn sin harde hånd over skute og mannskap. Halvor lengter tilbake til folkene på Iberia, han lengter hjem til Østerdalen, og ikke minst lengter han etter Muriel Shannon, som han håper venter på ham i England.

Med Hitlers angrep på Sovjetunionen og japanernes angrep på Pearl Harbor tar krigen en dramatisk vending. Stadig flere farvann blir operasjonsområder for de tyske ubåtene. Noen av verdens mektigste krigsskip senkes på begge sider. For den som seiler med oljeprodukter på krigens hav, er konvoifarten uutholdelig nerveslitende.

"Gullgutten" er bind 3 av Jon Michelets bredt anlagte romanepos "En sjøens helt". Med dette verket er Michelet i ferd med å gi krigsseilerne et minnesmerke som vil leve i generasjoner framover. Mottakelsen av bind 1 og 2, "Skogsmatrosen" (2012) og "Skytteren" (2013), var overveldende. De to første bindene er utgitt med et samlet opplag på over 300 000.
"En nerve dirrer i den nye boken til Jon Michelet, Gullgutten … Michelet skriver med et trykk og en fart som tankskipet på 10 000 tonn som Halvor seiler på … En sjøens helt er en eneste lang kjærlighetserklæring til sjømannsstanden, varm humor, skeive blikk, bitende ironi oppover mot skippere, redere og Nortraship-pamper. I partier er boken en lesefest, der Michelet krydrer elegant med små historier … Jon Michelet innfrir»
GURI HJELTNES, VG
«Dra te sjøs for en forteller! Med romanverket En sjøens helt skriver Jon Michelet seg inn som den store kronikøren av norsk krigshistorie … Gjennom ytre handling, dagboknotater og dialoger, ofte forrykende, alltid frodig, berører forfatteren alle sider ved krigen … Med stødig fortellergrep holder Michelet på leserens oppmerksomhet gjennom bokens seks hundre sider.»
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Michelet har gjort det igjen ... et nytt veldokumentert og underholdende dykk i et av de mest dramatiske kapitlene i norsk krigshistorie ... stor og innsiktsfull historiefortelling ... formidlet med varme og omtanke og mye svart humor ... en mer enn verdig etterfølger til Skogsmatrosen og Skytteren"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"en sterk påminnelse om mange glemte slag, og ikke minst senkninger, og de ufattelige dimensjonene over den galskapen som var Annen verdenskrig ... Gullgutten en ny tilbakelagt distanse i et prosjekt det er nærmest umulig å mislike, en nærmest uuttømmelig kilde til geografisk informasjon og krigstrivia, et dramatisert leksikon over norsk sjøfart under Annen verdenskrig"
OLA HEGDAL, DAGENS NÆRINGSLIV
"Storslått krigsmaleri. Jon Michelet holder kursen gjennom bind 3 … 'Det du som leser får, er ikke en fotografisk gjengivelse av krigens begivenheter, men et stort maleri.' Slik heter det i et forord i malersønnen Jon Michelets tredje bind i dette storslåtte verk om norsk utenriksfart under Den annen verdenskrig … Det er en farvesterkt maleri Michelet presenterer for oss … Michelet skildrer i et levende, innforstått og sterkt språk den skakende tilstanden som hersker under denne livsviktige tankfarten … I Michelets bredt oppslåtte lerret møtes det diktede og det dokumentariske på den selvfølgeligste måte"
SVEIN JOHS OTTESEN, AFTENPOSTEN
"Halvor Skramstads krigsseilas viste seg å inneholde mer stoff enn Jon Michelet først hadde tenkt. Det er gode nyheter for mange av oss … selv om krig aldri er morsomt, er Michelets bøker likevel underholdende. Man sitter igjen med en godfølelse, til tross for alvoret og nerven i det hele … Fortellerstilen til Jon Michelet er uhyre enkel og rett fram, sidetallet er massivt og tempoet rimelig langsomt … Om formatet og storyen holder til to like feite bøker til? You bet. Skramstad kommer jeg til å tåle trynet på i minst tusen sider til"
DAVID ÅLESKJÆR, VÅRT LAND
"Jon Michelet har gjort det igjen ... Bind tre i romanserien om de norske krigsseilerne under Den andre verdenskrigen trekker leserne rett inn i hverdager og netter som setter nervene på høykant.Så løser de opp med salt sjømannshumor underveis ... Gullgutten forener diktning og dokumentar til en klar sekser på terningen!"
ASLAK THORSEN, VARDEN
"Michelets romaner er gode fordi de ser krigen fra en alminnelig sjømanns perspektiv … Jon Michelets tredje bind om matrosen Halvor Skramstad fra Rena i Østerdalen framstår som bedre komponert enn de foregående … Boka veksler dynamisk mellom kjærligheten til Muriel, rått sjøliv, fordypning i ulike geografiske og naturvitenskapelige emner, som astronomi – og dramatiske angrep på konvoiene … Halvor og kameratenes manglende oversikt over krigens utvikling og deres egen rolle i den, er svært godt framstilt. De kjemper for å få nok informasjon, og de kjemper for egne rettigheter … Konflikter internt hos mannskapet, og mellom dem og ledelsen, er drivkraften i bind tre, skildret med Jon Michelets unike detaljkunnskap. Det siste gir han forresten leserne mye av æren for, i et livfullt etterord som belyser det omfangsrike arbeidet med å lage et så sant bilde som mulig av konvoiene for 70 år siden. Michelets løfte om å skrive to bind til før han betrakter storverket om norske krigsseilere som ferdig, er godt nytt."
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Intens og medrivende kjærlighetserlæring til norske krigsseilere og treffende lyskespark mot skuppere, redere og Nortraship-pamper"
BERIT KOBRO, VG, Årets beste bøker 2014
"Michelet innfrir igjen ... På en mesterlig måte makter forfatteren å fortelle hvilket stort psykisk press sjømennene måtte leve med ... Gullgutten er like velskrevet som de to foregående bindene"
SVEN GJERULDSEN, TVEDESTRANDSPOSTEN
"Litterært minnesmerke .... Den første romanen ble av forlaget beskrevet som «gripende, dramatisk og vidtfavnende». Det gjelder også den tredje ... Dette er bøker som kan nytes sakte eller i et jafs. Det viktige er at de nytes"
ANDERS HOLSTAD LILLENG, DEMOKRATEN
"Michelets litterære konvoi holder fortsatt fin fart. Når det smeller, så smeller det skikkelig ... Han reiser et varig, litterært minnesmerke over krigsseilerne, og får hjelp fra utallige som har stått dem nær og sett den urett som ble begått mot dem. Seil konvoien i havn, Michelet, vi trenger lasten den fører"
SVEN EGIL OMDAL, STAVANGER AFTENBLAD
" Michelet makter nok en gang å la Skogsmatrosen mønstre på for krigsseilerens ettermæle med en imponerende og ramsalt fortelling fra de dramatiske årene på verdenshavet"
LARS LILLEBY MACEDO, TRØNDER-AVISA