En sjøens helt

Skytteren
Annen tilknytning:

Velg format

kr 399
På lager
ISBN
9788249512942
"Michelet er rågod på sjømannsskap, skipssjargong, geografi … Romaneposet er Jon Michelets hyllest til en hel yrkesstand som seilte om bord på det som var Norges viktigste bidrag til de alliertes seier – handelsflåten – skrevet med kjærlighet, humor og varme – om sjøfolk på et lucky ship, krig og død til tross."
GURI HJELTNES, VG
"en bok som er vanskelig å legge fra seg ...Kjemisk fri for kunstnerisk fiksfakseri, og en fortelling som sitter som et skudd ... Jon Michelets andre bok om krigsseileren Halvor innfrir forventingene"
DAVID ÅLESKJÆR, VÅRT LAND
"På stø kurs. Ei bok med stemning, spenning og driv … Michelet har fått til et underliggende driv og en stilistisk letthet som gjør at sidene nærmest blar seg selv. Både fordi han er en god spenningssnekker, men også fordi han har evnen til å gjøre fakta levende"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Nøyaktig og innholdsrik som en dokumentar, frodig og spennende som en ekte roman … Når risikoen øker, skriver Michelet med dramatisk driv så en leser blir sittende rett opp og med i stolen - klar til å prøve å komme seg unna ... En praktfull roman som fyller viktige hull i den alminnelige krigshistorien"
ASLAK THORSEN, VARDEN
"En hyllest til krigsseilerne … Det er i språket det hele blir levende, et tett, saftig, direkte språk det lyser nærhet av. Dette er et miljø Michelet viser han vet mye om, selv om hans egne erfaringer ikke er krigsseilernes."
SVEIN JOHS OTTESEN, AFTENPOSTEN
"Innfrir! En rik og mangfoldig roman som både favner sjølivets gleder og krigens angst … En sjøens helt. Skytteren er som å høre Michelet snakke. Det blir veldig mange ord av det, men er hele tiden en sann svir å lytte til"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Jon Michelet besitter enorme kunnskaper om det han skriver om, nemlig krigsseilernes hverdag og skjebne under annen verdenskrig … Med sine to bind om krigsseilernes innsats under annen verdenskrig, har Michelet gitt et innblikk i en del av norsk krigshistorie som har vært underkommunisert … Forhåpentlig vil krigsseilerne få den heltestatusen de åpenbart fortjener. Det skal i så fall Michelet ha sin del av æren for."
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Når alt stemmer for fortelleren Jon Michelet, er det som om en rå naturkraft utfolder seg. Dette inntrykket gir Skytteren ... medrivende glød og intensitet ... Visst er det språklig fullt trøkk fra først til sist. Men det er likevel opplevelsen av truet liv som gir nerven til fortellingen ... etter å ha lest Skytteren, er det ingen som kan tvile på at en slik helteberetning er på sin plass"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Nå har krigsseilerne endelig fått et monument som lyser … Det er sjøsprøyt på de vel 1200 sidene, men det stiger også en varme fra bøkene som både beveger og fører til refleksjon. Det er kanskje ikke perfekt skjønnlitteratur, men dæven som den virker"
JOHN O. EGELAND, DAGBLADET, om "En sjøens helt", bind 1 og 2
"Du drives med over Atlanteren med livsfarlig og livsviktig olje og bensinlast i Skytteren, En sjøens helt, som er Jon Michelets andre store roman om krigsseileren Halvor Skramstad. Det er bare å sette sjøbein for denne spennende boken om krigsseilaser. Anbefales"
BØRRE IVAR LIE, DRAMMENS TIDENDE
"Jeg sier det samme som etter første bok: Du verden! Jon Michelet vekker mesterlig opp glemte ord og uttrykk fra Norsk sjøfart, og forteller en særdeles viktig og ramsalt krigshistorie! Han klarer igjen mesterstykket å engasjere leseren med sin oppriktige hyllest til alle som var om bord i Norges viktigste bidrag til alliert seier i 2. verdenskrig"
LARS LILLEBY MACEDO, TRØNDER-AVISA
"Jon Michelet skriver rett og slett godt. Det fikk vi bevis for i første bindet En sjøens helt. Skogsmatrosen. Og noe dårligere er det ikke i den mursteinstykke oppfølgeren En sjøens helt. Skytteren ... Vi kan konstatere at foreløpig har ikke Jon Michelet mistet grepet om stoffet, eller fått slakk i inspirasjonen, til glede for alle hans trofaste lesere. Med en enorm detaljrikdom, som imponerende nok ikke knekker leselysten, bygger Jon Michelet opp et troverdig drama"
FINN STENSTAD, TØNSBERG BLAD
"Jon Michelet er uovertruffen nå det gjelder å male fram et røft mannfolkmiljø, og det er blitt plass til både humor og lengsel ... Den nøkterne tonen kler stoffet, som har dramatikk nok i seg selv. Han behersker også den vanskelige kunsten å skrive troverdig om den tidvis ganske rørende kjærlighetshistorien mellom Halvor og Muriel"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Dette er rett og slett usedvanlig velskrevet faktabasert fiksjon om et tema som er i ferd med å gå i glemmeboka - hadde det ikke vært for Michelet"
PÅL ANDREASSEN, MOSS AVIS
"Jon Michelets andre bind om krigsseilerne er like sterkt som det første ... mesterlig"
SVEIN GJERULDSEN, TVEDESTRANDSPOSTEN
"Michelet skildrer med stor realisme. Her møter vi mennesker på godt og ondt. Den farefulle situasjonen som preget krigsseilernes arbeidsdag, fikk fram både heltemot og idealisme, men også ondskapen som kan bo i et menneskehjerte. Med en språklig sikker penn fører forfatteren oss stødig gjennom selv det mest detaljrike landskapet, og det er godt gjort når han vil ha fram selv den minste fasetten i bildene han tegner"
AUDUN MOSEVOLL, DAGEN
"følger opp fjorårssuksessen Skogsmatrosen med ære og bravur ... Det er sjelden jeg leser fortellinger med slik detaljrikdom. Uansett hvor mye tempoet er slow motion, greier forfatteren å engasjere og lenke leseren fast til historien sin ... Michelet greier å formidle frykten og truslene godt uten å dynge fortellingen ned med bombing, torpederinger, blod og død ... han har viktige ting å fortelle, og er en mester til å gjøre det"
PER IVAR HENRIKSBØ, GUDBRANDSDØLEN DAGNINGEN
"Michelet holder stø kurs med sin skogsmatros i tankfart, med fortellerglede og et bankende hjerte for krigsseilerne"
GURI HJELTNES, VG Årets beste bøker 2013
"Mektig, ambisiøst og storslått epos om krigsseileres hverdag."
TOM EGELAND, VG Årets beste bøker 2013
"Rik fortelling, interessant historie"
FINN STENSTAD, TØNSBERGS BLAD Årets beste bøker 2013
"Michelet skriver med stor respekt for sjømennene og det liv de lever om bord ... dette er velskrevet fiksjon"
KJETIL SKOTTE, OPPLAND ARBEIDERBLAD
"Michelet fortsetter med fin sans for tidsånden og historiske detaljer … har nesten like mange personer om bord på sin tanker som Tolstoj har mennesker i sin krig i Krig og fred … jeg gleder meg i hvert fall til å høre mer om Halvor og Muriel og alle sjømennene på verdens største tanker i verdens verste krig"
BO TAO MICHAELIS, POLITIKEN (Danmark)
"Andre bind i Jon Michelets serie om sjøhelten Halvor leder tankene til «Das Boot». Det er slett ikke dårlig … gir et troverdig inntrykk av livet om bord på et stort skip"
MICHAEL BUSCH, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
"Ikke mange, om noen, kan beskrive livet om bord og sjøfolkenes sjargong så godt som Jon Michelet … en gripende hyllest til sjøfolkene i handelsflåten … Skytteren er om mulig enda bedre enn Skogsmatrosen"
BJARNE NILSEN, ARBEJDEREN (Danmark)
"Guttebøkenes makeløse kjekkhet, eventyrlysten og den gode dialogen er spill levende hos Jon Michelet … Denne anmelderen gleder seg allerede til tredje bind"
LARS BRIX NIELSEN, WEEKENDAVISEN (Danmark)
19-åringen Halvor Skramstad har vært med på en dramatisk livbåtseilas etter at "m/s Tomar" av Tønsberg ble torpedert ved Island. Høsten 1940 blir han tilbudt hyre som lettmatros på et av verdens største tankskip, 16 000-tonneren "m/t Iberia" av Oslo. Halvor vet at skuta frakter flybensin, en last like farlig som ammunisjon. Og han vet at Storbritannia desperat trenger bensinen for å holde flyene til Royal Air Force på vingene. Han blir en av de norske tankbåtsjøfolkene som er med på å spille en verdenshistorisk rolle i kampen mot Hitler-Tyskland, i en avgjørende fase av The Battle of Britain. På havet venter mektige fiender: Det tyske ubåtvåpenet, tyske bombefly, tunge kryssere og dødbringende miner. I Liverpool venter ? kanskje ? irske Muriel Shannon på Halvor, som elsker henne.
"Skytteren" er bind 2 av Jon Michelets bredt anlagte romanverk "En sjøens helt". Her får leserne den store sjøromanen om en side ved 2. verdenskrig: Tankskipsfarten i konvoiene under Slaget om Atlanterhavet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249512942
Innbinding Innbundet
Tittel En sjøens helt
Bokgruppe 411
I salg 30.09.2013
Design Exil design
Emne Krigsseilere Skjønnlitteratur Romaner Andre verdenskrig Sjølivet 1939-1945
Jon Michelet

Jon Michelet

Jon Michelet (1944–2018) debuterte som forfatter i 1975 med romanen Den drukner ei som henges skal. Han utga siden en lang rekke romaner, krimbøker, skuespill, en barnebok, ungdomsbøker, debattbøker og fem bøker fra VM i fotball fra 1982 til 1998 sammen med Dag Solstad. I sitt yrkesaktive liv var Michelet sjømann, bryggearbeider, journalist, forlagssjef i Oktober og redaktør av Klassekampen.

Michelet mottok Språklig samlings litteraturpris i 1991, og han ble tildelt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman to ganger, for både Hvit som snø (1980) og Den frosne kvinnen (2001). Sommeren 2009 ble også Hvit som snø kåret til den tredje beste krimboka gjennom tidene av Dagbladet. Enkelte av Michelets bøker er filmatisert, og han er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, tysk, nederlandsk, spansk, japansk og de nordiske språkene. Aftensang i Alma Ata er hans 13. bok på tysk. I 2006 ble Jon Michelet som eneste norske forfatter utvalgt til å bidra i den tyske krimantologien "Neue Krimigeschicte aus aller Welt": "Mordsgeschichten".

I 2009 ble Michelet tildelt Statens stipend for eldre fortjente kunstnere. I begrunnelsen skrev stipendkomiteen: "Jon Michelet har et svært produktivt og mangslungent forfatterskap bak seg, der hovedvekten har ligget på kriminallitteratur ... Michelet skriver energisk, med høy temperatur og sterkt engasjement. Han er en forfatter som fortjener honnør for sin lange innsats og store betydning for norsk skjønnlitteratur."

Jon Michelet opplevde enorm suksess med det som er hans magnum opus – En sjøens helt. Mottakelsen av de fem første bindene i verket - Skogsmatrosen (2012), Skytteren (2013), Gullgutten (2014), Blodige strender (2015) og Brennende skip (2016) – var overveldende. En sjøens helt ble en eventyrlig suksess og har toppet bestselgerlistene helt fra starten i 2012. De fem første bindene er utgitt med et samlet opplag på 759.000 eksemplarer. Siste og avsluttende bind er planlagt for utgivelse høsten 2018. Dette gedigne verket vil bli stående for ettertiden som den store norske sjøromanen. For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015 og Anders Jahres kulturpris i 2016.

Med verket En sjøens helt har Michelet gitt krigsseilerne et minnesmerke som vil leve i generasjoner framover. Michelet har sterkt bidratt til at krigsseilerne har fått fokus på sin innsats under 2. verdenskrig. Etter utgivelsen og mottakelsen av En sjøens helt-romanene har krigsseilerne for første gang fått en unnskyldning fra staten via tidligere Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Da VG i 2014 kåret de viktigste nordmennene siden 1814 i forbindelse med Grunnlovsjubileet, stemte leserne fram den ukjente krigsseileren som nr. 1 på lista. Dette hadde nok ikke skjedd uten Michelets bøker.

HER kan du se et informasjonshefte om Jon Michelets romanverk En sjøens helt, laget til lanseringen av sjette og avsluttende bind, En sjøens helt. Krigernes hjemkomst (2018).

 Jon Michelets hjemmeside: www.jonmichelet.com

Intervju med Jon Michelet i LO-Aktuelt

Kilderegister og litteraturhenvisninger til En sjøens helt: Velkommen til mitt bibliotek!

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Skogsmatrosen.

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Skytteren. Med forord.

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Gullgutten.

Jon Michelets norske oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Blodige strender.

Oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Brennende skip.

Oversettelse av engelske ord, uttrykk og dialoger i sjøromanen En sjøens helt. Krigerens hjemkomst.

 

Litterære priser:

Erik Byes minnepris 2017

Anders Jahres Kulturpris 2016

Norsk sjøoffisersforbunds hederspris 2015

Østfoldprisen 2013

Statens stipend for eldre fortjente kunstnere 2009

Rivertonprisen 2001

Språklig samlings litteraturpris 1991

Rivertonprisen 1981

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Andre i samme serie

 1. En sjøens helt
  kr 399
  På lager
 2. En sjøens helt
  kr 399
  På lager
 3. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 4. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 5. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 6. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 7. En sjøens helt
  kr 399
  På lager
 8. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 9. En sjøens helt
  kr 399
  På lager
 10. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 11. En sjøens helt
  kr 399
  På lager
 12. En sjøens helt
  En sjøens helt
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 13. En sjøens helt
  En sjøens helt
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 14. En sjøens helt
  En sjøens helt
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 15. En sjøens helt
  En sjøens helt
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 16. En sjøens helt
  En sjøens helt
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 17. En sjøens helt
  En sjøens helt
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager

Nyheter

Jon Michelets En sjøens helt, bind 1 og 2, er de to mestselgende romanene det siste tiåret

En sjøens helt: Skogsmatrosen og En sjøens helt: Skytteren innehar henholdsvis 1. og 2. plass på topp 10-listen for norsk skjønnlitteratur (uten krim) for tiåret 2010-2019.
Les mer