Mor om natten

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249519446
"I Niels Fredrik Dahls bevegende roman er det bare døden som kan reparere ødelagt kjærlighet ... Det personlige forelegget er uansett nennsomt behandlet. Stoffet er destillert til følsom litteratur. Det er kjærlighet, ikke hat og stridbarhet, som gjør denne fortellingen mulig ... Det er åtte år siden Dahl kom med sin forrige roman, Herre. (Tidligere i år forelå en samleutgivelse av de tre seneste diktsamlingene hans.) Med Mor om natten beviser han enda en gang at han er en forfatter som hører hjemme blant dem man bør lese"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Klokt og rørende om familie ... Niels Fredrik Dahl har skrevet en rå, men vakker fortelling om en forfatter og hans mor ... Hvorvidt dagboknotatene og de andre hendelsene er autentiske, er uinteressant, Dahl skriver så man tror det, og morens fortvilte tekst blir en rød, dirrende tråd gjennom hele boka ... Aller best er Dahl når han skildrer hovedpersonens egne indre kamp. Alkoholisme, skrivesperrer og dragning mot utroskap framstilles usminket, rått og vondt ... en klar, sterk og særpreget prosa
ERLE MARIE SØRHEIM, DAGBLADET
"Mor om natten kan meget vel være Niels Fredrik Dahls sterkeste roman til nå ... Romanlesing i vår tid tar oss stadig oftere inn til relasjonenes indre sirkler, om det er rendyrket diktning eller på det virkelighetslitterære feltet. En leser kan tenke at det snart holder, at det neppe finnes flere innganger nå? Så kommer en Niels Fredrik Dahl og får alt til å skinne som om det var nytt ... De lavmælte setningene er tilsynelatende enkle og kan romme empatisk innsikt, forakt og fortvilelse på samme tid, men også stor kjærlighet – noen av dem så fine at leseren blir sittende med dem en stund før lesingen fortsetter ... Mor om natten er en roman som lar leseren bli sittende ved sitt kjøkkenbord hele formiddagen, mens frokosten står. Helt til avklaringen er der
LEIF EKLE, NRK P2
"En skjør sønn, en mørksinnet mor, en dragning mot rus. Et forhold. Niels Fredrik Dahl skriver musikalsk om menneskets nattsider i sin første roman på åtte år ... Dahl skriver sårt og åpent, samtidig tydelig finslipt, om ambivalensen i forholdet. Om alt det som aldri kunne utsies da moren var i live ... Det river i hjertet. Mønstrene han kanskje ser, men ikke klarer å endre ... Nyansene i det, i spillet, i kommunikasjonen. Den enorme ensomheten som omgir menneskene. Også de som burde være nære. Særlig de som burde være nære ... Det er lett å lese Mor om natten som selvbiografi, og tre den såkalte virkeligheten over fortellingen. Men det er ikke en roman som trenger det"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Vakkert om forholdet til mor. Ved å skildre moren ett gjennom barnets øyne er teksten blitt poetisk ... Boken er øm, nær og bare unntaksvis avslørende. Heller enn å sitere sin mors smertefulle nedtegnelser i detalj, har Dahl i hovedsak valgt å skildre barnets opplevelse av sin mor ... Den er fylt av tanker ethvert voksent barn gjør seg om sine avdøde foreldre, personer vi egentlig aldri riktig kjente, men kun opplevde"
VALERIE KUBENS, FÆDRELANDSVENNEN
"Niels Fredrik Dahl skriver lysende ærlig om liv og død, i en rå rapport fra en rå virkelighet befridd for all romantikk ... Inne i Niels Fredrik Dahls nye roman om en mor finnes noen antydninger om en ganske annen roman, den om far: små glimt av en spektakulær historie ... Kanskje er dette sønnens neste litterære prosjekt. Men i alle fall gir det romanen Mor om natten en enda skarpere profil. Mors fortelling skildres nemlig som en egen kraft, en fortelling som tvinger seg inn på fortelleren ... Den hudløse skildringen av det økende alkoholkonsumet og av alkoholikerens bedrag i forhold til seg selv, og andre, har jeg ikke sett så rått portrettert siden Per Olov Enquists Et annet liv ... Niels Fredrik Dahl bekrefter sin unike litterære posisjon med denne romanen, i spennet mellom det poetisk vare og det barskt samtidsrapporterende"
JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN
"Et intimt morsportrett som pirker i en forfatters samvittighet og treffer såre punkter hos oss andre … Perspektivskiftene bidrar til romanens tøyelighet og kompleksitet og tydeliggjør dynamikken i familien, spesielt ambivalensen i forholdet mellom mor og sønn … Skriften er rytmisk og rik på nyanser. Nesten umerkelig transporteres vi fra den voksne fortelleren og inn i barnesinnet, hvor Dahl viser hvor mye liv man kan skape med enkle ord
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET
"Morens dagboknotater gir for­fatteren innsikt i seg selv og henne. ­ Niels Fredrik Dahls roman Mor om natten har ­finesse, tilbakeholdenhet og ­psykologisk dybde ... Denne gradvise tilbaketrekningen fra livet, beskrivelsen av alderdom, sykdom og død er knapt og vidunderlig vondt skildret
ANNE SCHÄFFER, VÅRT LAND
"romanen forsyner leseren raust med informasjon, inkludert noe nokså intimt. Men takket være forfatterens treffsikkerhet, tar innholdet et fast tak uten å virke utleverende. For min del åpner det dessuten døra til et forfatterskap jeg visste lite om fra før, og gir et interessant glimt inn i erfaringene som preger mannen bak. Han med de mange verkene, og som her i det siste har latt meg møte Mor gjennom et helt langt liv. Anbefales!"
FRØYDIS FINSTAD GUNDERSEN, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Klokt og tårefremkallende om en mor og en sønn som aldri helt fant fram til hverandre"
ERLE MARIE SØRHEIM, DAGBLADET, Årets beste bøker 2017
"Mens vi diskuterer virkelighetslitteratur, oppstår bøker som denne - så naturlig i formen, så uanstrengt om det vanskelige. Rett til kjernen og rett i fletta"
KARIN HAUGEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2017
"Niels Fredrik Dahl skriv om sitt liv og det er generøst og det er spennande"
KRISTIN AUESTAD DANIELSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Denne er en ny og fin vri på virkelighetsromanen ... Det moren nok ikke kunne vite, var at sønnen skulle lage fortellingen som en vev av sin egen opplevelse og hennes. Og det er nettopp det grepet som gir boka poetisk styrke, at vi opplever morens traumatiske psykiatri gjennom sønnens øyne. Forfatteren går opp stier inn til sin mor, men viser oss at vi aldri kan nå fram inn dit, verken i nåtid eller ettertid"
VALERIE KUBENS, FÆDRELANDSVENNEN, Årets beste bøker 2017
"Lavmælt, poetisk og medrivende. Om mors liv og livsangst og om å se seg selv i speilingen av mor. Skrevet med følelsesmessig avstand og nærhet på samme tid ... Varme, poesi, kjærlighet - men også realisme. Ikke minst i beskrivelsen av å være til stede i moras siste dager. Og ærlighet om egne svik blir en selverkjennelse integrert i, og utløst av, det å skrive om moras livsangst og bakgrunn. Men først og fremst: språket. Det er tonen i boka, det nesten poetiske språket som formidler til dels følelser det er vanskelig å sette ord på, dels tung realisme, på samme tid, som gjør at dette når fram til oss"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"Mor om natten er en sorgfull kjærlighetserklæring fra en levende til en død. I Niels Frederik Dahls vellykkede mor-roman får mørket plass … Det er en ydmyk og vittig roman Niels Fredrik Dahl har skrevet. Å lese Mor om natten er som å vandre rundt i et stille landskap med en rørende og vakkert betraktende stemme som taler med både de levende og de døde"
NANNA GOUL, INFORMATION
Flere år etter morens død åpner han dagboken hennes. Den hun kalte nattboken og som hun ga ham da hun var blitt en eldre kvinne. Du kan gjøre hva du vil med den, sier hun, lese den, eller ikke lese den. Hun skrev den da han var barn. Han tok imot, men ville egentlig ikke. Han hadde for lengst stengt henne ute fra sin verden.

«Mor om natten» er et kvinneportrett og et selvportrett: en rystende, nær og dypt personlig roman om to som lever et liv sammen uten å kjenne hverandre. Begge lengter etter tilhørighet, begge kjemper med mørke krefter. Niels Fredrik Dahl skriver om arv og ensomhet i denne lysende skildringen av barndom, familie, kjærlighet og avhengighet. Hva skjer når alt går i stykker? Morens dagbok blir en dør inn til et opprivende og skjørt forsonende erindringsarbeid.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788249519446
Innbinding Pocket
Tittel Mor om natten
Bokgruppe 502
I salg 14.05.2018
Design Exil design
Emne Skjønnlitteratur Mødre Romaner
Niels Fredrik Dahl

Niels Fredrik Dahl

Niels Fredrik Dahl (f. 1957) er en av de mest markante forfatterne her til lands, og han har utgitt romaner, noveller, dikt, gjendiktning og skuespill. Hans første roman Journalisten utkom i 1997. For romanen På vei til en venn (2002) ble han tildelt Brageprisen, og nominert til Kritikerprisen og P2-lytternes romanpris. Både På vei til en venn og romanen I fjor sommer (2003) er oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, fransk, nederlandsk og italiensk. I 2009 utkom romanen Herre (2009) og for denne ble Dahl også nominert til P2-lytternes romanpris. Romanen er solgt til flere land. I 2017 utkom den kritikerroste romanen Mor om natten. Flere aviser kåret den til en av årets beste romaner. Samme år utkom også diktutvalget Dette er et stille sted, dikt 1995–2017.

Dahl er også en særpreget og feiret dramatiker. For skuespillet Som torden fikk han i 2002 både Ibsenprisen og Fringe First Award i Edinburgh. I 2006 hadde Riksteatret urpremiere på stykket Henrik og Emilie som ble skrevet i forbindelse med Ibsen-året 2006.

 

Litterære priser:

Ibsenprisen 2002

Brageprisen 2002

Fringe First Award 2001

Tidenprisen 1997

 

Av Niels Fredrik Dahl:

2017 Mor om natten. Roman
2017 Dette er et stille sted, dikt 1995–2017
2012 Vi har aldri vært her før. Dikt
2010 Norsholmen. Boksingel
2009 Herre. Roman
2006 Henrik og Emilie. Skuespill
2003 I fjor sommer. Roman
2002 På vei til en venn. Roman
2000 Som torden. Skuespill
1999 Min tredje muskel. Dikt
1997 Journalisten. Roman
1995 Antecedentia. Dikt
1992 Branngater. Dikt
1991 Dikter i New York. F.G. Lorca i gjendiktning
1990 Fluenes gate. Noveller
1988 I fjor var litt av en natt. Dikt

 

Les mer

Andre i samme serie

 1. Alle dagers ende
  kr 229
  På lager
 2. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 229
  På lager
 3. Bror din på prærien
  kr 229
  På lager
 4. Det er greit for meg
  kr 229
  På lager
 5. Ekkoland
  Ekkoland
  Pocket
  kr 229
  På lager
 6. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 7. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 8. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 9. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 10. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 11. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 12. Et velsignet barn
  kr 229
  På lager
 13. Fyrstene av Finntjern
  kr 229
  På lager
 14. Himmelske tilstander
  kr 229
  På lager
 15. I kjølvannet
  kr 229
  På lager
 16. Jeg forbanner tidens elv
  kr 229
  På lager
 17. Jeg nekter
  kr 229
  På lager
 18. Jordmor på jorda
  kr 229
  På lager
 19. Kathe, alltid vært i Norge
  kr 229
  På lager
 20. Koke bjørn
  kr 229
  På lager
 21. Kreta-døgn
  kr 229
  På lager
 22. Land ingen har sett
  kr 229
  På lager
 23. Liv andre har levd
  kr 229
  På lager
 24. Månen over Porten
  kr 229
  På lager
 25. Menn i min situasjon
  kr 229
  På lager
 26. Mors og fars historie
  kr 229
  På lager
 27. Skyskrapertrilogien
  kr 229
  På lager
 28. Slåttekar i himmelen
  kr 229
  På lager
 29. Til Sibir
  kr 229
  På lager