Koke bjørn

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249520718
"en lysende forteller"
DAGENS NYHETER
"Han skriver som en hypnotisør"
EXPRESSEN
"Bare en gudbenådet forfatter og humorist som Mikael Niemi kan komme på en slik idé. Koke bjørn er en rik, fengslende og saftig roman med et språk som nesten slo meg i bakken … et av årets store leseeventyr"
AFTONBLADET
"fengende og opplysende … Det er en intenst underholdende historie Mikael Niemi har skrevet"
WEEKENDAVISEN
"Beskrivelsene av landskapet og årstidene gir akutt lyst til å entre en tidsmaskin, mens de minst like sanselige beskrivelsene av tannuttrekninger, bjørnekoking og kolossal fattigdom gjør en takknemlig for at en har fjernvarme, en myk seng og sykehus i nærheten ... det er slik det føles når man har lest ferdig Koke bjørn, som om verden har blitt litt større"
POLITIKEN
"en litterær fulltreffer ... Dette kan godt bli den romanen som sikrer Mikael Niemi Nordisk råds litteraturpris. Den burde han fått for lengst"
FYENS STIFTSTIDENDE
"Å, som denne romanen dufter og smaker. Av dyr, svette og råttenskap. Av elskov, urter og råtten drikke. Av fattigdom, blod og vold ... en dyp, fargerik og kompleks historie der samtlige av [Niemis] evner som forfatter kommer til sin rett"
BERLINGSKE TIDENDE
"Suveren spenning! ... en mangfoldig, mystisk og engasjerende roman. Med et språk som gløder ... en bok som sitrer av engasjement og medfølelse, men også av dumskap og grenseløs brutalitet. Koke bjørn er en rik roman som ikke kan unngå å engasjere leseren ... Mikael Niemis roman gir en ubarmhjertig og nesten fysisk merkbar skildring av en tid som føles uendelig lenge siden ... Går det likevel an å føle seg oppløftet etter å ha lest en slik fortelling? Jeg våger å svare ja: Koke bjørn er ganske enkelt en stor litterær opplevelse"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Formidabel formidling. Den helt lille historien midt oppe i den helt store historien. Ulikt alt annet du har lest ... [Niemi] har bydd på så vel science fiction som krim, men uten den overdådige humoren og lokalkoloritten fra Populærmusikk fra Vittula, har det liksom ikke blitt det samme. Ikke før denne utrolige romanen. Her er finlandssvensken med sameblod igjen på hjemmebane. Men i en historisk setting"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"Denne romanen stinkar: av kadaver, fattigdom og helvetes svovelpølar. Det er berre ein av kvalitetane ved Koke bjørn ... ein kriminalroman av godt gammalt merke ... Det er også ei barsk sosialhistorie frå eit fattig strok i nabolandet for 150 år sidan. Og ei skildring av korleis denne religiøse vekkinga fann grobotn hjå småkårsfolk og skapte eit betre liv, i alle fall for nokon ... Romanen er vidare eit interessant portrett av Læstadius og Jussi, og sanneleg er det ikkje plass til litt kjærleik også, mot alle odds. Dessutan er boka ein ode til både botanikken og lesekunsten. Nemnde eg at språket svingar seg mellom det lyriske og det prosaiske, det vakre og det makabre? Meir kan ein ikkje krevje"
MARTA NORHEIM, NRK P2
"et oppsiktsvekkende sterkt litterært portrett ... Niemi har laget en karakter som eksemplifiserer det moderne mennesket, med sin tvil og stadige selvransakelse, kombinert med troen på menneskets evner og rolle i vitenskap og opplysning ... Niemi har skapt en kirkens Sherlock Holmes"
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND
"Gudbenådet krim... Denne boka er et mesterverk... Legendariske Læstadius blir en Sherlock Holmes i denne ekstraordinære historiske kriminalromanen... han skaper bilder, lukter, lyder, stemninger og mennesker som gjør denne boka til en helt ekstraordinær leseropplevelse... må bare leses..."
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Koke bjørn kombinerer kriminalromanens spenning med en vakker kjærlighetshistorie. Resultatet er en brutal og poetisk fortelling om menneskelig attrå. I tillegg gir Mikael Niemis roman innsikt i en vekkelsesbevegelse som sjelden er gjenstand for romaner på aller øverste nivå ... i romanens komplekse framstilling av mennesket finnes en tro på forandrende krefter – den kollektive styrken i å tilegne seg skriftens og talens kunst ... Å lage film av en roman er som å koke en buljongterning av en okse, har forfatteren John le Carré sagt. En roman om en vekkelsesbevegelse virker mer som å koke en rasende bjørn. Man sitter igjen og studerer bjørnekraniets former, i undring og glede over å hva man har fått lese"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Koke bjørn er ein meisterleg roman om skrift og kunnskap, tvil og tru, knuste draumar og jakta på ein drapsmann ... Koke bjørn har eit språkleg trykk og ein intensitet som jagar handlinga framover, spennande og intrikat ... Med dette er Koke bjørn tilrådd på det varmaste!"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"en klassisk detektivroman med original, historisk vri … en helstøpt kriminalfortelling, som også kan leses som en litterær hyllest til opplysning, frihet og fremskritt"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Mikael Niemi er på sitt beste i en fascinerende roman som lar mordmysterier og litterære erfaringer gå opp i en høyere enhet ... Koke bjørn stinker av skitt og uvaskede kropper, samtidig som den er full av nydelige observasjoner av natur og planteliv ... Det er ikke så ofte man leser en roman som er så rik på fortellerglede, fininnstilte observasjoner og perspektiver som det man finner hos Niemi. Underholdende og rørende, smart og innsiktsfull; i Koke bjørn går vidt forskjellige elementer nærmest på mirakuløst vis opp i en høyere enhet"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Suveren Lapplandskrim ... Fremragende historisk krim med vekkelsespredikant Læstadius som finurlig detektiv. Fra dette utgangspunktet utvikler Koke bjørn seg til en suverent fortalt krim med den historiske skikkelsen Lars Levi Læstadius som detektiv og samegutten Jussi som hans assistent ... en helt særegen roman om lyset, tiden, godt og ondt, fornuft og overtro, død og glemsel, religiøs vekkelse og alle mulige slags menneskelige lengsler, høyt hevet over det litterære nivået i en gjennomsnittlig krimbok"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Koke bjørn av den svenske forfatteren Mikael Niemi er intet mindre enn en strålende roman. Den er noe så sjeldent som ei glitrende historiefortelling og en god kriminalroman – samtidig … for en forfatter han er! ... en krimroman på høyt nivå … Niemi har på mesterlig vis grepet tidsånden og Læstadius … Det er et driv i fortellinga og i språket til Mikael Niemi som er sjeldent og som oversetter Erik Krogstad skal ha mye ære av å ha videreformidla på norsk. Koke bjørn er en helt spesiell roman unnfanga av en helt spesiell forfatter. Den går raskt inn på favorittlista over årets beste romaner - sjøl om vi bare har kommet til april."
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN
"Niemis språk i denne romanen er flott, det er så fullt av bilder og metaforer og med en rytme som gjorde at jeg stadig vekk hadde lyst til å lese utdrag høyt. Men det aller beste er selvfølgelig å lese selv, og det å lese Koke bjørn vil nok gi deg en leseopplevelse du ikke så lett glemmer"
SOLGUNN SOLLI, ALTAPOSTEN
"Lenge etter at jeg har lest ferdig er det som om jeg kan kjenne lukten av myrvann, lyden av knott som surrer rundt hodet og ubehaget fra en hard kirkebenk i Nord-Sverige. Kan man be om mer fra god litteratur?"
VILDE IMELAND, FÆDRELANDSVENNEN
"kanskje hans mest helstøpte hittil ... en spennende, overraskende og ikke minst sympatisk historie om ærlighet, dyder og rettferdighetssans"
VIDAR KVALSHAUG, BOK 365, Ti favoritter under treet 2019
"En stor og styggvakker fortelling fra en forfatter av verdensformat"
MARIA ÅROLILJA RØ, ADRESSEAVISEN, Årets leseropplevelse 2019
Årets beste krimbok 2019
ADRESSEAVISEN
"En fascinerende, betagende roman, som berører dypt. Her er kultur- og religionshistorie, naturskildringer, samfunnskritikk og et mysterium å løse"
TURID BARTH PEDERSEN, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2019
"Mangfoldig, mystisk og engasjerende bok som sitrer av engasjement og medfølelse, men også av dumskap og grenseløs brutalitet. 19 år megasuksessen Populærmusikk fra Vittula skildrer Niemi ubarmhjertig og nesten fysisk merkbart en tid som føles uendelig lenge siden. Det er smerte, svette, svik, stank og sadisme, bunnløs armod og uendelig dumhet. Koke bjørn er ganske enkelt en stor litterær opplevelse"
SINDRE HOVDENAKK, VG, Årets beste bøker 2019
"Få såg nok for seg at mannen bak spontanklassikaren Poplulærmusikk frå Vittula 17 år seinare skulle kome opp med ein fengslande roman om Lars Levi Læstadius. Mannen som skapte læstadianismen midt på 1800-talet såg neppe heller for seg at han skulle underhalde breie lag av folket i Norden i 2019. Sånn kan det gå, og portrettet gjev han mange nyansar, truleg fleire enn originalen hadde"
MARTA NORHEIM, NRK P2, Årets beste bøker 2019
"Med den historiske skikkelsen Lars Levi Læstadius som detektiv og samegutten Jussi som hans assistent utmyntes så en suverent fortalt lapplandskrim, der refleksjoner omkring språket og verden står sentralt, og likhetspunktene med Umberto Ecos kanoniserte Rosens navn er mange, men der fremfor alt Niemis eget poetiske, sansenære og nyanserike språk gjør dette til en helt særegen roman om lyset og tiden, godt og ondt, fornuft og overtro, død og glemsel, og alle mulige slags menneskelige behov og lengsler"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2019
"Denne briljante historiske kriminalromanen av svenske Mikael Niemi er lagt til Nord-Finland på 1850-tallet. En gal morder er løs, og Niemi lar den legendariske presten og vitenskapsmannen Lars Levi Læstadius bli en Sherlock Holmes og den naive samen Jussi hans Watson. Niemi er også en stilistisk trollmann, som skaper bilder, lukter, lyder, stemninger og mennesker som gjør denne boka til en helt ekstraordinær leseropplevelse"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET, Årets beste bøker 2019
"En fantastisk øm og storslagen beretning, spennende som en kriminalroman. Handlingen er henlagt 1850-årene da den store vekkelsen hjemsøkte Nordkalotten, anført av presten og opplysningsmannen Lars Levi Læstadius i Tornedalen. Fattiggutten og vagabonden Jussi levendegjør de elendige og drømmen om det gode"
ARNE DVERGSDAL, DAGBLADET, Årets beste bøker 2019
Det er sommeren 1852 i bygda Kengis langt nord i Sverige. Prosten Lars Levi Læstadius' åndelige vekkelse treffer samer og tornedalinger med uant kraft. Truffet blir også Jussi - en fortapt samegutt som prosten finner i grøftekanten, tar til seg og gir et navn. Samtidig forsvinner en tjenestejente, så en til, i de dype skogene. Folk drar ut for å jakte på den slagbjørnen som de antar herjer i sognet, men prosten frykter at det er en langt mer skremmende morder som er på ferde. Sammen med Jussi finner han spor av en ondskap som trenger seg stadig nærmere.
Koke bjørn er en voldsom og sanselig roman om hvordan store begivenheter rammer en liten verden. Den er en drivende detektivfortelling om kulturkonflikter, undertrykkelse og en revolusjonær vekkelsesprest.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249520718
Innbinding Pocket
Tittel Koke bjørn
Bokgruppe 504
Oversetter Erik Krogstad
I salg 03.01.2020
Design Exil Design
Emne Historisk litteratur Skjønnlitteratur Samer Prester Drap Vekkelse Sverige Romaner 1850-1899
Mikael Niemi

Mikael Niemi

Mikael Niemi (f. 1959) er oppvokst i Pajala i Nord-Sverige, der han fortsatt bor. Han debuterte i 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan, og har senere skrevet i ulike sjangre for både voksne og ungdom. Hans store gjennombrudd kom med Populærmusikk fra Vittula (2000), som ble tildelt Augustprisen som årets beste roman i Sverige og ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris. Koke bjørn utkom i Sverige i 2017 til strålende kritikker, og rettighetene til boka er foreløpig solgt til 14 land. Stein i silke er hans nyeste roman.


Litterære priser:

2001 Litteraturklubbens store litteraturpris
2001 Årets bok-Månadens boks litterära pris
2000 Tidningen VIs litteraturpris 
2000 BMF-Plaketten
2000 Augustprisen

 

Utgitt på Oktober:

2024 Stein i silke (Roman)
2023 Populærmusikk fra Vittula (Roman)
2023 Mannen som døde som en laks (Roman)
2019 Koke bjørn (Roman)
2013 Fallvann (Roman)
Les mer

Andre i samme serie

 1. Alle dagers ende
  kr 229
  På lager
 2. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 229
  På lager
 3. Bror din på prærien
  kr 229
  På lager
 4. Det er greit for meg
  kr 229
  På lager
 5. Ekkoland
  Ekkoland
  Pocket
  kr 229
  På lager
 6. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 7. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 8. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 9. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 10. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 11. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 12. Et velsignet barn
  kr 229
  På lager
 13. Himmelske tilstander
  kr 229
  På lager
 14. I kjølvannet
  kr 229
  På lager
 15. Jeg forbanner tidens elv
  kr 229
  På lager
 16. Jeg nekter
  kr 229
  På lager
 17. Jordmor på jorda
  kr 229
  På lager
 18. Kathe, alltid vært i Norge
  kr 229
  På lager
 19. Kjærlighet
  kr 229
  På lager
 20. Kreta-døgn
  kr 229
  På lager
 21. Land ingen har sett
  kr 229
  På lager
 22. Liv andre har levd
  kr 229
  På lager
 23. Månen over Porten
  kr 229
  På lager
 24. Menn i min situasjon
  kr 229
  På lager
 25. Mor om natten
  kr 229
  På lager
 26. Skyskrapertrilogien
  kr 229
  På lager
 27. Slåttekar i himmelen
  kr 229
  På lager
 28. Til Sibir
  kr 229
  På lager
 29. Ut og stjæle hester
  kr 229
  På lager

Nyheter

Mikael Niemis Koke bjørn – nå over 50.000

Mikael Niemis roman Koke bjørn er nå trykket i over 50.000 eksemplarer.
Les mer