Bla i boken

Stein i silke

roman

Velg format

kr 349
På lager
ISBN
9788249528257
"Storslått … En hyllest til de eiendomsløse sliterne i svenske Tornedalen på grensen til Finland gjennom flere generasjoner, i makeløse scener som skapt for film … et viktig stykke proletarlitteratur med varme og dybde … Forfatteren av den sensuelle humreboka «Populærmusikk fra Vittula», den fantastiske «Koke bjørn» (som snart dukker opp som tv-serie på Disney+) har med årets roman lagt lista høyt, kanskje helt opp mot en Nordisk råds litteraturpris"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Niemi skaper i «Stein i silke» et følelsesmessig trykk som er sjelden å oppleve i politiske romaner … Niemi er usedvanlig dyktig til å skildre detaljer fra arbeidslivet … Mens man leser trenger støyen formelig inn i øregangene, støvet legger seg i neseborene … På en kompleks måte viser Niemi hvordan begge sider kan anklage hverandre for å bryte med verdier i tradisjonen – rettferdighet mot bestående maktrelasjoner. «Stein i silke» er derfor minst like fascinerende som «Koke bjørn»"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"En dampende streikehistorie … Den svenske forfatteren bretter ut sin barndoms nordsvenske landskap og historie i en mektig klassisk fortelling … en roman som forener krimfortellingens spenning med kjærlighetsfortellingens bittersøte smak – det hele klippet inn i en politisk stridbar tid med steile fronter … Han klarer å holde spenningen helt til bokas siste blad vendes … Det er partier i denne romanen som er uforglemmelige … en storslått og mektig fortelling"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Mikael Niemis siste roman er en stor leseropplevelse … "Stein i silke" er en stor roman, men og historien om en voldsom samfunnsutvikling … Men de brede politiske penselstrøkene blir ikke romanstoff uten menneskeskjebner. Her er Niemi på hjemmebane. Han kjenner sitt folk … Med "Stein i silke" får leseren en realistisk og tøff folkelivsskildring fra Norrbotten"
JAN ØYVIND HELGESEN, NETTAVISEN
"En slugger av en forteller … Med streiken som motor i fiksjonsuniverset, skriver Niemi seg inn i arbeiderdiktningens kjerne … Som tydelig bilde på at det private også er politisk, pakkes motsetningene inn i en gripende familie- og slektshistorie … Overgrepene skaper et ekko i romanen, som flyter som en bred elv oppbrutt av innsnevringer med ville stryk, der fantastiske innslag løfter fortellingen og kaster den fremover … Fortellerstilen er i seg selv lekende lett og språket er uhyre godt skrudd sammen … Niemis slukpotente roman, med sin treffende tittel, viser at omfanget av fortidens overgrep først blir synlig med tiden"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Niemi skildrer sine karakterer med stor varme og sympati. Han skriver nært og innlevende om både seksualitet, mat, natur og andre sanselige opplevelser. Beskrivelsene av det ubarmhjertige klassesamfunnet på 1920- og 30-tallet er krystallklare og overbevisende"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"500 sider lest i en fei. Niemi skriver forrykende om kroppsarbeid, makt og motmakt … Selv om boken er på 500 sider, har jeg jafset den i meg nesten uten pauser. For Niemi klarer forbløffende nok å gjøre fortiden levende igjen … «Koke bjørn» var en litterær triumf. I årets oversettelse er vekselvirkningen mellom spenningsskapende motiv, historisk bevissthet og menneskekunnskap bortimot like besnærende"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Med «Fallvann» (2013) og «Koke bjørn» (2019) enda ganske friskt i minnet, kjenner ein fort igjen Mikael Niemi si skriveklo, med ei eineståande evne til å skape dramatiske, handlingsmetta og fortetta spenningsscener som tar nakkegrep på lesaren … «Stein i silke» er stort tenkt og gjennomført på imponerande vis. Tilrådd!"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"Til alle krimentusiaster: Dette er ingen kriminalroman, men jeg anbefaler på det sterkest at dere leser denne flotte romanen likevel. For i Norden er det mer enn Jo Nesbø som glitrer … Niemi viser igjen hvilken eminent forteller han er … Her har vi å gjøre med en ekte, god og delvis gammeldags arbeiderklasseroman. De er blitt sjeldnere og sjeldnere varer i vårt litterære blomsterbed. Og høyere og høyere skattet"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
I den hardfrosne myra utenfor Pajala avdekker en gravemaskin noe som viser seg å være restene av et menneske. Levningene synes å ha ligget der lenge, og sporene leder generasjoner tilbake: til en forgangen og hardere tid da veien gjennom Pajalas enorme skoger skulle bygges. Menneskene i området levde i stor elendighet, i et sterkt klassedelt samfunn. Blant disse er husmannen Eino, kona Saara og de tre barna deres. Da Veiforeningen søker arbeidskraft, øyner de håp om et lysere liv. Samfunnets sterke menn - med Einos egen bror i spissen - gjør imidlertid hva de kan for å holde fattigfolket nede og rive familier i stykker. Samtidig er Sverige i ferd med å forandres for alltid, for i kjølvannet av sult, nød og undertrykkelse følger opprør.

Flere tiår senere får en kvinne i Uppsala et av sine tilbakevendende syner. Noe drar henne nordover, til farens oppveksttrakter. Kan det være forfedrenes røster som roper?

Stein i silke er en rik og forunderlig vev som spenner over nesten hundre år. Med varme og innsikt skildres menneskene, naturen og folketroen i Tornedalen - og de som gikk foran og kjempet for sin plass på jorden.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2024
ISBN 9788249528257
Innbinding Ebok
Tittel Stein i silke
Bokgruppe 854
Oversetter Erik Krogstad
I salg 12.02.2024
Emne Arbeiderklassen Skjønnlitteratur Slekter 1900-tallet Historisk litteratur Sverige
Mikael Niemi

Mikael Niemi

Mikael Niemi (f. 1959) er oppvokst i Pajala i Nord-Sverige, der han fortsatt bor. Han debuterte i 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan, og har senere skrevet i ulike sjangre for både voksne og ungdom. Hans store gjennombrudd kom med Populærmusikk fra Vittula (2000), som ble tildelt Augustprisen som årets beste roman i Sverige og ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris. Koke bjørn utkom i Sverige i 2017 til strålende kritikker, og rettighetene til boka er foreløpig solgt til 14 land. Stein i silke er hans nyeste roman.


Litterære priser:

2001 Litteraturklubbens store litteraturpris
2001 Årets bok-Månadens boks litterära pris
2000 Tidningen VIs litteraturpris 
2000 BMF-Plaketten
2000 Augustprisen

 

Utgitt på Oktober:

2024 Stein i silke (Roman)
2023 Populærmusikk fra Vittula (Roman)
2023 Mannen som døde som en laks (Roman)
2019 Koke bjørn (Roman)
2013 Fallvann (Roman)
Les mer

Nyheter

Mikael Niemis Koke bjørn – nå over 50.000

Mikael Niemis roman Koke bjørn er nå trykket i over 50.000 eksemplarer.
Les mer