Månen over Porten

litterært og personlig

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249520404
Forfatteren balanserer støtt på en line mellom det personlige og det litterære … i denne boken demonstrerer Petterson hvorfor det er så umåtelig viktig at forfattere også skriver om litteratur. Få andre kan overbevise meg som Petterson om at nå må jeg kaste alt jeg har i hendene og lese en afrikansk farm av Karen Blixen, for ikke å snakke om at det nå er på tide å rappe kona mi sitt eksemplar av selvbiografien til Simone de Beauvoir … Månen over porten forteller hva vi skal lese de kommende fem årene. Uten pekefingre. Ikke fordi vi må, men fordi vi har lyst."
KNUT HOEM, NRK KULTURNYTT
"En god, nær samtale … den har en intimitet over seg, en nærhet som øker fra de første tekstene til de siste … De fleste av de 22 tekstene rommer den lave, varme, jordnære og undrende stemmen jeg kjenner fra de siste romanene og jeg føler meg privilegert fordi jeg innbiller meg at han ikke snakker til alle, men til nettopp meg, til oss som har lest ham før … Til dere som ikke får nok av Pettersons fortellerstemme, er det bare ett å si om denne boken: Les den! I ett jafs eller i korte stunder, som én nær og lang, eller mange små samtaler om litteratur, lesing og livet."
ARNHILD SKRE, AFTENPOSTEN
"Ujålet formidling av leseglede og skrivepraksis. Entusiastiske essays fra en mann som både kan lese og skrive … Han formidler en leseglede, ikke lærd flinkhet, vilje til innlevelse mer enn kritisk-analytisk dybdesyn … han skriver ujålet og begeistret om leseopplevelser eller personlige møter knyttet til favorittforfattere … I hans litterære univers er det aldri langt mellom ord på papiret og levd liv."
STAVANGER AFTENBLAD
"De som leste fjorårets suksessroman Ut og stjæle hester, og føler at de gjerne ville visst litt mer om denne blide, beskjedne mannen med det ubeskjedne talentet, bør lese essayene hans. De er til å bli klokere av … I disse tekstene deler han raust av sin lesning. De store klassikere så vel som ukjente navn. Han setter dem inn i konkrete sammenhenger. De har alle på besynderlige måter krysset hans vei, eller han deres. Han formidler leserens nysgjerrighet, undring og respekt for den ekte vare. Men først og fremst formidler han leselyst … De er ujålet personlige, fulle av hengivenhet - og dødsens alvor. For det var dødsens alvor for en Grorud-gutt å se jobbtilbudene stryke forbi, mens han selv ikke kunne gi slipp på bokpermene. Det er et alvor vi trenger å bli minnet om, både vi som lever av og for litteraturen, og alle de andre som står i ferd med å ta første skritt inn i bøkenes verden."
KNUT FALDBAKKEN, VG
"sympatisk essaysamling fra en mandighetens forfatter … Det er insisterende, gjennomført sympatisk, til dels underfundig, tidvis gripende … Petterson formidler et alvor, overfor både liv og litteratur, som innbyr til respekt."
TORE REM, DAGBLADET
"Petterson gjør noe så sjeldent som å omskape leseopplevelsene sine til litteratur. Han forteller – ikke hva boka handler om – men hva boka gjør med ham … Jeg føler meg klok når jeg leser Petterson"
ELLEN SVENDSEN, UNIVERSITAS
"Treffer der det gjør vondt … De som har lest noe av Petterson, vet at han har funnet et særegent språk, og at det er mer enn a-endingene som skiller ham ut. Han har funnet et språk med nerve og følelser, det er direkte, kroppslig og nært. Dette språket bruker han også når han skriver så nydelig om sine favorittforfattere."
GUNHILD LERVÅG, VÅRT LAND
"For Petterson er det levd liv og realisme som ruler. Litteraturen er livsnødvendig. Man kan lære av den … Det er egenartet og fint å lytte til en så dedikert og uironisk leser."
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN
"Ikke bare er flere av artiklene gode. Det som gjør boken til noe mer enn et opprydningssalg fra roteskuffen er at tekstene i sjelden grad er blitt omformet av å ha blitt plassert i en ny sammenheng … Månen over Porten blir slik også indirekte en liten dannelsesroman, der vi følger fortellingens hovedperson, Per Petterson, dra seg selv opp etter håret og ut av noen fastgrodde mønstre. Men som i en god roman får fortellingen om den lille mann også en mer universell betydning ... Månen over Porten er en god følgesvenn for den som er klar til å la røkla være røkla, og heller vil reflektere over hva vi gjør med den plassen vi opptar selv."
ANE FARSETHÅS, PROSA
"Den norske forfatteren Per Petterson er blitt verdensberømt, men ydmykheten og beundringen overfor hans yndlingsforfattere lyser ut av Månen over porten ... Allerede [i forordet] har han festet tak i kraven min. For akkurat slik har jeg jo også hatt det ... Månen over porten er en bok skrevet direkte til meg ... Per Pettersons introduksjoner til en rekke avgjørende møter med bøker i hans liv som umettelig leser og som møysomt tilkjempet forfatter, er på merkverdig vis som å se avgjørende fasetter av mitt eget leseliv i tekstenes speil … Selv i de tilfeller hvor jeg leser med størst gjenkjennelse, skriver Petterson med så kloke iakttakelser og bramfrie innrømmelser at jeg får lyst til å styrte tilbake til bokreolen og gjenlese Hemingway, Raymond Carver, John Fante, Jack London, Blixen og Céline … Vi har noe sammen nå, han og meg. Alle de døde forfattere. Og denne lille boken som jeg nå putter i lommen og tar videre med ut i en på mange måter lovlig prosaisk verden"
KIM SKOTTE, POLITIKEN (Danmark)
"Per Petterson skriver personlig om de bøkene som har formet ham som menneske og forfatter. Hans begeistring smitter ... Møter man denne boken på det rette tidspunktet i livet, kan man neppe unngå å bli dratt mot bøkenes verden og muligens få sitt liv endret ... Petterson er ikke litterat, så vi snakker ikke om tørt litteraturterperi, men om sanselig innføring i gode bøker ... Per Petterson er en av tidens store nordiske forfattere og Månen over porten ligger i flott forlengelse av de romanene som også danske lesere har tatt til seg, slik Petterson selv har tatt andre tiders forfattere til seg. Les og bli opplyst - og gjenkjent"
MICHAEL BACH HENRIKSEN, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
"Fine småtekster fra årets vinner av Nordisk Råds Litteraturpris. Å kalle Per Pettersons samling av småtekster for en opplagt litterær advents- eller mandelgave ville være en fornærmelse mot hans sensible, presise og så godt som klisjéfrie språk. Men det er den altså allikevel"
JAKOB LEVINSEN, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
"Den norske suksessforfatteren skriver med stor humor om sine konflikter ... boken er så sinnrikt kombinert, at den etablerer en girlander, en snor, som bukter seg labyrintisk gjennom år av erindring og reiser ... Selv kaster han et forsonende skjær over sine konflikter med humorens fortrolighet. Der er en fin muntlighet i hans omgang med skriften og de uendelig mange bokstaver ... Petterson får mye til å henge sammen"
TORBEN BROSTRØM, INFORMATION (Danmark)
"nå vender Petterson i denne knivskarpe, konsentrerte essaysamling blikket mot sine egne leseoplevelser ... En både bevegende og begavet studie i formidlingens vanskelige kunst"
HENRIK QUEITSCH, EXTRA BLADET (Danmark)
"Inspirerende portrett av forfatteren – og mennesket Per Petterson som leser ... en meget lesevennlig lilten bok ... Petterson er så smittende i sin omtale av bøker og deres forfattere at gjenlesning av flere forfatterskap presser seg på ... I Månen over porten viser nordmannen seg også som en særdeles innsiktsfull og ikke-akademisk leser og litteraturformidler; og de mange litterære portrettene viser tydelig Per Pettersons blikk for god litteratur ... Boken er rent ut sagt en fornøyelse å lese"
TONNY HORNBÆK, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
"Det er så godt, som det overhodet kan bli … Det er en nesten euforisk lykketilstand å få del i hans litterære opplevelser. Han har en evne til at formidle litteratur med en smittende energi, som utpeker lokkende spor hele veien fram til nærmeste bibliotek. Utilgjort og stillferdig antiintellektuell framstår han … Jeg tenker: Godt, at han hadde motet. Godt at han ble forfatter. Og leser"
MARTIN KROG ANDERSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"Det er vanskelig å ikke la seg gripe av den norske forfatter Per Pettersons pasjon for litteratur ... han er en blendende formidler ... savner man litt inspiration til lesning, finnes det ingen bedre guide enn Petterson"
PER HØGH, DAGBLADET RINGKØBING-SKJERN (Danmark)
Per Petterson gir i år ut litterære og personlige tekster i samlingen «Månen over Porten». Tekstene kretser omkring det å lese litteratur og det å bli og være forfatter.

Petterson lar oss ta del i sine personlige leseopplevelser, fra han var ung gutt og helt tilfeldig fant Simone de Beauvoir i en hylle på biblioteket, og fram til i dag. Han beskriver det å møte en forfatter man beundrer, og det å komme for sent fordi man nølte med å reise, og forfatteren i mellomtiden døde. Med innlevelse og glede forteller Per Petterson om inspirasjonskilder og favoritter: Ernest Hemingway, Louis-Ferdinand Céline, Karen Blixen, Kjell Askildsen, Grace Paley, John Fante, Raymond Carver, Ola Bauer, Aksel Sandemose, Paul Bowles og flere.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788249520404
Innbinding Pocket
Tittel Månen over Porten
Bokgruppe 501
I salg 19.11.2018
Design Exil design
Emne Faglitteratur Personlige beretninger Litteratur Essay
Per Petterson

Per Petterson

Per Petterson (f. 1952, Oslo) er en av Nordens mest internasjonalt anerkjente forfattere. Bøkene hans er oversatt til over 50 språk.

Petterson har hatt betydelig suksess i både inn- og utland. Det store internasjonale gjennombruddet kom med romanen Ut og stjæle hester. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award i 2007. På kortlisten til den prestisjetunge prisen var blant andre nobelprisvinner J.M. Coetzee, Cormac McCarthy, Salman Rushdie og Jonathan Safran Foer.

Romanen Jeg nekter utkom i 2012. For denne ble Petterson tildelt Bokhandlerprisen. Både Jeg nekter og Menn i min situasjon (2018) ble nominert til Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris.

 

Litterære priser:

2019 Språklig samlings litteraturpris
2016 Aschehougprisen
2016 Doblougprisen
2012 Bokhandlerprisen
2012 Gyldendalprisem
2009 Nordisk råds litteraturpris
2008 Brageprisen
2008 Kritikerprisen
2007 International IMPAC Dublin Literary Award
2007 Prix del Lecteurs de litterature europeenne
2006 Independent Foreign Fiction Prize
2006 Le Prix Millepages
2006 Le Prix Litteraire Europeen Madeleine Zepter
2003 Klassekampens litteraturpris
2003 Bokhandlerprisen
2003 Kritikerprisen
2000 Brageprisen
1996 Oktoberprisen
1993 Nota Bene Bokpris
1992 Språklig samlings litteraturpris
1988 Scheiblers legat
1987 Sarpsborgprisen

 

Utgitt på Oktober:

2021 Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021
2018 Menn i min situasjon (Roman)
2012 Jeg nekter (Roman)
2008 Jeg forbanner tidens elv (Roman)
2004 Månen over Porten. Litterært og personlig (Essay)
2003 Ut og stjæle hester (Roman)
2000 I kjølvannet (Roman)
1996 Til Sibir (Roman)
1992 Det er greit for meg (Roman)
1989 Ekkoland (Roman)
1987 Aske i munnen, sand i skoa (Noveller)
Les mer

Andre i samme serie

 1. Alle dagers ende
  kr 229
  På lager
 2. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 229
  På lager
 3. Bror din på prærien
  kr 229
  På lager
 4. Det er greit for meg
  kr 229
  På lager
 5. Ekkoland
  Ekkoland
  Pocket
  kr 229
  På lager
 6. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 7. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 8. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 9. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 10. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 11. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 12. Et velsignet barn
  kr 229
  På lager
 13. Fyrstene av Finntjern
  kr 229
  På lager
 14. Himmelske tilstander
  kr 229
  På lager
 15. I kjølvannet
  kr 229
  På lager
 16. Jeg forbanner tidens elv
  kr 229
  På lager
 17. Jeg nekter
  kr 229
  På lager
 18. Jordmor på jorda
  kr 229
  På lager
 19. Kathe, alltid vært i Norge
  kr 229
  På lager
 20. Kjærlighet
  kr 229
  På lager
 21. Koke bjørn
  kr 229
  På lager
 22. Kreta-døgn
  kr 229
  På lager
 23. Land ingen har sett
  kr 229
  På lager
 24. Liv andre har levd
  kr 229
  På lager
 25. Menn i min situasjon
  kr 229
  På lager
 26. Mor om natten
  kr 229
  På lager
 27. Skyskrapertrilogien
  kr 229
  På lager
 28. Slåttekar i himmelen
  kr 229
  På lager
 29. Til Sibir
  kr 229
  På lager
 30. Ut og stjæle hester
  kr 229
  På lager

Nyheter

Strålende kritikker til Per Pettersons siste i Tyskland

Per Pettersons roman fra 2018, Menn i min situasjon, er utkommet i Tyskland. Boken får strålende kritikker i flere av de største tyske avisene.
Les mer

Per Petterson - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Per Petterson
Les mer

Per Pettersons Mitt Abruzzo klatrer på bestselgerlista 

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 ble lansert fredag 8. oktober. Denne uka klatrer boken fra 13. til 10. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.
Les mer

Per Pettersons Mitt Abruzzo i nytt opplag

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 utkom 8. oktober til en rekke svært gode anmeldelser. Nå trykkes boken i et nytt opplag på 4000 eksemplarer. Samlet opplag er så langt på 12.000 eksemplarer. 
Les mer

Dansk kritikerros til Per Pettersons Mitt Abruzzo

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 utkom nylig i Danmark på forlaget Batzer&Co. De største danske avisene har gitt boken strålende kritikker.
Les mer