Menn i min situasjon

en roman
Annen tilknytning:

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249520664
"Han er nådeløst ærlig og uendelig vemodig på en og samme tid. Per Petterson kan portrettere menn på en måte som få om noen i norsk litteratur gjør ham etter... Dette er en bok som er full av gjenkjenningspunkter for leseren. Det gjelder hvordan et tett parforhold kan erstattes av iskald avstand, og det gjelder hvordan enhver flukt bort fra deg selv ender der den starter. «Menn i min situasjon» er muligvis en skilsmisseroman, i tilfelle gir det begrepet en helt ny litterær mening og dybde... Per Petterson skriver så intenst, presist og språklig finslipt at historien griper fatt i deg med en gang. Og den lar deg slippe unna. Heller ikke etter endt lesning. Jeg er glad vi har Per Petterson. Veldig glad."
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Når romanresultatet av en forfatters bruk av seg selv blir som i Per Pettersons siste roman, «Menn i min situasjon», er det ikke lenger bryet verdt å anvende krefter på å drøfte og dømme den såkalte virkelighetslitteraturen som sjanger eller hvor mye en forfatter bruker, eller har «lov» til å bruke sitt eget, families og alle andre bekjentskapers liv skjønnlitterært. Heller enn å konstatere at, er det imidlertid fortsatt interessant å se og annamme hvordan en forfatter gjør det. Per Petterson (1952, debut 1987) gjør det med stil og eleganse... Jeg skulle tro at mange, ikke bare mannlige, lesere av «Menn i min situasjon» kan gjøre en beryktet landsmanns ord til sine: «Om blodet er aldri så tynt, man kjenner seg dog i slekt med Peer Gynt». Og Arvid Jansen... Det er strålende."
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
«Menn i min situasjon er intet mindre enn en stor og emosjonell leseopplevelse ... Mesterlig romankunst"
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN
"Dette er bøker som blir bedre for hver gjenlesing, det sikreste tegn på varig litterær verdi... I Menn i min situasjon virker Per Petterson friere og åpnere enn noen gang. Romanen er et nytt høydepunkt i et forfatterskap som allerede har en sikker plass i vår moderne prosakanon... Som få andre kan Petterson formidle svakhet, forvirring og eksistensiell nummenhet, mens stoltheten og ukueligheten viser seg i hans selvsikre litterære stil og tone... "
ERIK BJERCK HAGEN, MORGENBLADET
"Når Arvids hjelpeløyse er på sitt djupaste, er Petterson på sitt beste... Petterson har eit tydeleg «vassmerke», ei språkføring han vel er nokså aleine om i bokmålsprosa av i dag. Han er «nedpå» og liketil, samstundes svært presis og treffande. I lesinga kjem ein gong på gong til ei setning eller eit avsnitt som blir ståande og lyse i alt sitt mørker."
HILDE VESAAS, DAG OG TID
I Per Petterson har vi sannsynligvis vår tids største skald av mannlig ensomhet, skyldfølelse og selvrefleksjon. I «Menn i min situasjon» får denne egenskapen utfolde seg i enda større grad enn i hans tidligere bøker - den får også nye armer, og utforsker nye temaer. Dette er Petterson på sitt beste... Per Pettersons stilsikre språk gjør dette til en bok som tillater den nødvendige mengden desperasjon og bitterhet, men holder teksten samtidig lun og god. Teksten er på sitt beste når den slipper andre emner inn i ensomheten: Spørsmål om skyld og om foreldreomsorg, om rasjonalitet og affekt."
ODA VIGE HELLE, BERGENS TIDENDE
«Vi kommer tett på, det gjør vondt … Det er troverdig, og det er skrevet med Pettersons helt særegne nerve og autentisitet. Også språklig blir det nært, ettersom Petterson skriver tettere opp mot talespråket enn standard bokmål … Men selv om det gjør vondt; her er gjenkjennelse, hengivne øyeblikk og nydelige språklige lykketreff, slik bare Per Petterson skaper dem. Gled deg til å lese.»
TORBORG IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN
«Nok en solid roman … en helt egen vri på tematikken … en gjennomført god bok: Den tørrvittige humoren, de mange mislykkede kvinnemøtene, skildringen av Arvids ubotelige ensomhet. En av årsakene til den internasjonale suksessen til «Ut og stjæle hester» (2003), var de lavmælte naturskildringene. Det er noen nydelige scener også i denne boka»
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
«Sårt om en mann i oppløsning … skrivemessig er det knapt noen som slår Per Petterson … en av Per Pettersons beste romaner.»
RUNE FJELLVANG, ROMERIKES BLAD
«eit av Noregs mest interessante forfattarskap … skriv med sedvanleg godt språk … Han teiknar eit truverdig portrett av ein mann utan retning … Det som verkeleg set seg i mellomgolvet, ligg snarare i skildringa av Arvids forhold til døtrene sine, spesielt eldstejenta Vigdis … Arvids nederlag, sigrar og utfordringar som far, i kjølvatnet av tapa han har lidd, gir romanen den nerven han elles opererer i utkanten av. Menn i min situasjon løftar seg frå å vere ei passeleg interessant forteljing om ein mann i krise til å bli ei eksistensiell sjølvransaking av vesentleg format.»
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
«han beskriver en form for livsinnstilling og melankoli som nok berører alle, men som allikevel oppleves som spesifikt mannlig … Det er å slå inn en åpen dør å si at Pettersons språk er slående godt, suggererende og autentisk. Petterson har også en øm humor, humoren til en forsiktig mann som er blitt rundjult men fordømt med en smarthet som også kan gjøre ham spiss»
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Per Petterson skriver langsomt og detaljert om en mann som blir forlatt og om det livet de har levd. Det vil si, han skriver hva denne mannen gjør, i detalj og så usentimentalt at det berører meg sterkt ... Trass all miseren, så er dette også en nostalgisk og dempet humoristisk kjærlighetserklæring til Oslo. Et tidsbilde. Fortellingen ruller av sted, som Mazdaen han kjører, av og til over stokk og stein og nesten på avveier, men jeg vil ikke annet enn å sitte på og høre om dagene som var, og som rusler og langsomt går seg til"
ANNE SCHÄFFER, TARA
Hovedgrunnen til at «Menn i min situasjon» er en av de flotteste romanene Petterson har skrevet til nå, skyldes at dette dypest sett er en kjærlighetsroman. Vi snakker ikke om Romeo og Julie, snarere tvert imot... Det er denne eksistensielle fortvilelsen Per Petterson er så flink til å mane fram i sine romaner – også i denne. I et språk som er klisjefritt og musikalsk, vakkert og presist, et språk som er fritt for fagpsykologiens terminologi, som forstås av alle fordi det går gjennom marg og bein. Det går til kroppen. Til hjertet."
JAN ERIK ØSTLIE, FRIFAGBEVEGELSE
"Følelsesmessig finstemt... Per Petterson utforsker tomheten på mesterlig vis i sin nye roman Menn i min situasjon ... Gjerne gjennom lange rytmisk flytende setninger og avsnitt, brutt opp av kommaer som sikrer rom for tankesprang og andre refleksjoner som Arvid måtte gjøre. Hele veien med det enkle og ujålete, men likevel så rike og levende språket som er blitt Per Pettersons varemerke. Han legger seg nokså tett opptil dagligtalen, men gjør det så poetisk og følelsesmessig finstemt at det gir lukt og farge både til Arvid Jansen og hans omgivelser... Nettopp det å skildre det alminnelige og formidle det tilsynelatende enkle, er en av Per Pettersons store styrker."
LEIF GJERSTAD, BOK365
"Menn i min situasjon er forfatterens beste bok siden Ut og stjæle hester... Forfatteren er tilbake på samme høye kvalitetsnivå selv om stilen er svært forskjellig fra den klassiske historiefortellingen i Ut og stjæle hester... Den selvbiografiske komponenten er åpenbar, uten at dette gjør stilen mindre fabelaktig. Menn i min situasjon er rik på detaljer, bilder, farger og stemninger som ikke fremstår som repetisjoner av noe som skjedde den gang da, men som resultat av forfatterens gode arbeid ved skrivebordet... Flere magiske partier skildrer hvordan Arvid overnatter i bilen, som vanligvis står parkert like ved bussholdeplassen på Advokat Dehlis plass på Bjølsen. Petterson klarer å mane frem et skjebnetungt fellesskap mellom mannfolk som er forlatt eller utilpass eller av andre grunner tilbringer nettene i bilen..."
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"En sår og galgenhumoristisk høysang til alle ensomme menn som sover i bilene sine... Med sin nye roman «Menn i min situasjon» har Per Petterson brettet et mjukt, varmt pledd over alle enslige, fortapte mannssjeler i hovedstaden... Å lese Per Petterson er som å få pustet fortellingen rett inn i øret. Det hele så mykt og lett, men også mørkt, tett og ganske beskt. Setningene flyter av sted, litt over stokk og stein, likegyldige til regelverk og smålig skolegrammatikk... Få kan som Per Petterson male fram Oslo så usentimentalt, ømt og nesten omfavnende... Med «Menn i min situasjon» viser Per Petterson hvilken unik forteller han er. Ligaen av skuffede, enslige og desperate menn har fått et løft rett inn i litteraturens førstedivisjon."
TURID LARSEN, DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2018
"Jeg trodde ikke jeg trengte flere bøker om fåmælte menn i livskrise etter skilsmisse. Men så kommer altså denne... Etter endt lesning følte denne leser seg beriket og utmattet, som å ha vært med på en berg og dalbanetur ledsaget av en sjeldent dyktig støttekontakt, en som stoler såpass på sin «klient» at han ikke fører ham for tydelig på rett vei."
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN, Årets beste bøker 2018
"en øm, usentimental mesterroman som beveger"
STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2018
"For en tittel, og for en roman! Arvid Janson er tilbake og han er sårbar. Kona har forlatt ham og tilværelsen som deltidspappa er ikke helt enkelt å få styr på. Petterson er en mester til å tegne opp enkle, avgjørende scener i et menneskes liv, og det er flere episoder i denne romanen jeg sent vil glemme"
IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2018
"Menns tilkneppede følelsesliv er her uttrykt gjennom en så sterk litterær stil at det tross alt må finnes håp for menn i en sånn situasjon"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2018
"Det store prosjektet fortsetter. Sorg, søken, å rekonstruere, å sirkle inn det som er borte"
JAN GRUE, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2018
"Per Pettersons romanperson Arvid har ei udefinerbar kjensle av å ha gjort noko gale. Romanen teiknar opp eit interessant mannsportrett med mange lag. Den store kvaliteten i romanen ligg i skildringa av relasjonar, særleg av Arvid som far for døtrene sine. Menn i min situasjon er eksistensiell sjølvransaking av vesentleg format"
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND, Kritikernes favoritter 2018
"I denne foreløpig siste boka om Arvid Jansen tar Per Petterson utgangspunkt i en rekke tilsynelatende hverdagslige hendelser og skaper en fortelling med uante dybder. Som en kompleks mosaikk av språk, refleksjoner og observasjoner stiger en forståelse fram for Arvid – og for leseren. Det handler om hvorfor livet ble slik det ble, hva som gikk galt og hva som er igjen, og berører på et dypt, eksistensielt plan"
TURID BARTH PETTERSEN, VÅRT LAND, Kritikernes favoritter 2018
«Få, om nokon, skriv så bevegande prosa i dagens norske litteratur som Petterson. Det nye møtet med Arvid Jansen gjev eit samstundes ømt og utleverande mannsportrett - i eit glitrande presist språk»
KNUT ØDEGÅRD, VÅRT LAND, Kritikernes favoritter 2018
«Menn i min situasjon er forfatterens beste bok siden Ut og stjæle hester … en fremragende roman, og i det lange løp vil den fremstå som kjernen i dette forfatterskapet fordi Per Petterson graver dypere i de skjellsettende hendelsene som har formet hans skriveliv»
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2018
"Ut på de svingete, ofte mørke veiene i østlandsområdet sitter en mann bak rattet. Arvid Jansen, mer rastløs enn noensinne. Hvor går veien nå, etter at ideologier og ekteskap er gått fløyten? En førsteklasses roman, med språklig trøkk og flyt, en mental odysse igjennom Oslos dystre oaser"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET, Årets beste bøker 2018
"Per Pettersons nye roman, «Menn i min situasjon», er strålende, mørk lesning. Et minimum av varme og humor klarer like fullt å klore seg fast... Jeg vet ikke om det finnes noen annen norsk forfatter som så hardnakket praktiserer tesen om «show, don't tell». Petterson viser, demonstrerer, skaper rom i fortellingen som nesten snakker selv, men forklarer lite... Så mye kunne vært sagt om «Menn i min situasjon», det får holde med dette: Per Petterson tar seg god tid mellom bøkene, kvaliteten blir deretter..."
LEIF EKLE, NRK BOK
"Ikke i noen tidligere romaner har forfatteren trengt så radikalt og dypt inn i sine figurers mangslungne individualitet og eksistensielle ørkesløshet"
SUDDEUTCHE ZEITUNG
"som alltid med Petterson er denne romanen full av subtil psykologi og presis sosiologi"
NEUE ZÜRCHER ZEITUNG
"Petterson beskriver de to hovedpersonene med en så knivskarp blanding av innlevelse og galgenhumor at det nesten er synd for leser når de er fremme"
NÜRNBERG ZEITUNG
"inneholder fortryllende skildringer … Boken er nok en mosaikkstein i Per Pettersons store livsroman med sterke selvbiografiske trekk: et romanverk som en dag vil bli anerkjent som et av de mest ambisiøse og dyptpløyende i vår samtid"
SUDWEST-PRESSE
"Menn i min situasjon er Pettersons sterkeste, mest forbløffende roman"
LESARTEN, DAS ANDERE LITERATURMAGAZIN
"en virtuost komponert roman. Dette er, sett fra et litterært ståsted, briljant utført, klokt konstruert og virkelig vakkert skrevet"
SANDAMMEER.AT
KÅRET TIL EN AV ÅRETS BESTE BØKER I AFTENPOSTEN, KLASSEKAMPEN, DAGBLADET, DAGSAVISEN, STAVANGER AFTENBLAD OG VÅRT LAND

For Arvid Jansen er livet blitt et spørsmål om faste holdepunkter. Han oppsøker gamle slagmarker rundt i byen, drikker seg full, treffer damer og blir med dem hjem, eller kjører rundt i Mazdaen, hvor han også tilbringer nettene når senga blir et umulig sted.

Det er ett år siden Turid tok med seg de tre jentene og dro. En tidlig morgen ringer hun fra den nedlagte jernbanestasjonen på Bjørkelangen. Arvid plukker henne opp og kjører henne hjem til Skjetten. Men for en gangs skyld nekter han å gi henne det hun ber om. For i rekkehuset hun har flytta til, finner han ingenting av deres felles liv, der er han fullstendig utradert, han eksisterer ikke lenger.

Vigdis, eldstedattera, ser hva slags mann han egentlig er, tror Arvid, og dermed må hun ta avstand fra ham. Men samtidig er kanskje hun den som trenger ham mest.

"Menn i min situasjon" er en øm og skånselløs skildring av et liv i oppløsning.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249520664
Innbinding Pocket
Tittel Menn i min situasjon
Bokgruppe 502
I salg 03.05.2019
Design Mona Persdatter Bekkevad
Emne Romaner Oslo Skilsmisse Skjønnlitteratur Menn 1990-1999
Per Petterson

Per Petterson

Per Petterson (f. 1952, Oslo) er en av Nordens mest internasjonalt anerkjente forfattere. Bøkene hans er oversatt til over 50 språk.

Petterson har hatt betydelig suksess i både inn- og utland. Det store internasjonale gjennombruddet kom med romanen Ut og stjæle hester. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award i 2007. På kortlisten til den prestisjetunge prisen var blant andre nobelprisvinner J.M. Coetzee, Cormac McCarthy, Salman Rushdie og Jonathan Safran Foer.

Romanen Jeg nekter utkom i 2012. For denne ble Petterson tildelt Bokhandlerprisen. Både Jeg nekter og Menn i min situasjon (2018) ble nominert til Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og P2-lytternes romanpris.

 

Litterære priser:

2019 Språklig samlings litteraturpris
2016 Aschehougprisen
2016 Doblougprisen
2012 Bokhandlerprisen
2012 Gyldendalprisem
2009 Nordisk råds litteraturpris
2008 Brageprisen
2008 Kritikerprisen
2007 International IMPAC Dublin Literary Award
2007 Prix del Lecteurs de litterature europeenne
2006 Independent Foreign Fiction Prize
2006 Le Prix Millepages
2006 Le Prix Litteraire Europeen Madeleine Zepter
2003 Klassekampens litteraturpris
2003 Bokhandlerprisen
2003 Kritikerprisen
2000 Brageprisen
1996 Oktoberprisen
1993 Nota Bene Bokpris
1992 Språklig samlings litteraturpris
1988 Scheiblers legat
1987 Sarpsborgprisen

 

Utgitt på Oktober:

2021 Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021
2018 Menn i min situasjon (Roman)
2012 Jeg nekter (Roman)
2008 Jeg forbanner tidens elv (Roman)
2004 Månen over Porten. Litterært og personlig (Essay)
2003 Ut og stjæle hester (Roman)
2000 I kjølvannet (Roman)
1996 Til Sibir (Roman)
1992 Det er greit for meg (Roman)
1989 Ekkoland (Roman)
1987 Aske i munnen, sand i skoa (Noveller)
Les mer

Andre i samme serie

 1. Alle dagers ende
  kr 229
  På lager
 2. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 229
  På lager
 3. Bror din på prærien
  kr 229
  På lager
 4. Det er greit for meg
  kr 229
  På lager
 5. Ekkoland
  Ekkoland
  Pocket
  kr 229
  På lager
 6. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 7. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 8. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 9. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 10. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 11. En sjøens helt
  kr 229
  På lager
 12. Et velsignet barn
  kr 229
  På lager
 13. Fyrstene av Finntjern
  kr 229
  På lager
 14. Himmelske tilstander
  kr 229
  På lager
 15. I kjølvannet
  kr 229
  På lager
 16. Jeg forbanner tidens elv
  kr 229
  På lager
 17. Jeg nekter
  kr 229
  På lager
 18. Jordmor på jorda
  kr 229
  På lager
 19. Kathe, alltid vært i Norge
  kr 229
  På lager
 20. Kjærlighet
  kr 229
  På lager
 21. Koke bjørn
  kr 229
  På lager
 22. Kreta-døgn
  kr 229
  På lager
 23. Land ingen har sett
  kr 229
  På lager
 24. Liv andre har levd
  kr 229
  På lager
 25. Månen over Porten
  kr 229
  På lager
 26. Mor om natten
  kr 229
  På lager
 27. Skyskrapertrilogien
  kr 229
  På lager
 28. Slåttekar i himmelen
  kr 229
  På lager
 29. Til Sibir
  kr 229
  På lager
 30. Ut og stjæle hester
  kr 229
  På lager

Nyheter

Strålende kritikker til Per Pettersons siste i Tyskland

Per Pettersons roman fra 2018, Menn i min situasjon, er utkommet i Tyskland. Boken får strålende kritikker i flere av de største tyske avisene.
Les mer

Per Petterson - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Per Petterson
Les mer

Per Pettersons Mitt Abruzzo klatrer på bestselgerlista 

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 ble lansert fredag 8. oktober. Denne uka klatrer boken fra 13. til 10. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.
Les mer

Per Pettersons Mitt Abruzzo i nytt opplag

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 utkom 8. oktober til en rekke svært gode anmeldelser. Nå trykkes boken i et nytt opplag på 4000 eksemplarer. Samlet opplag er så langt på 12.000 eksemplarer. 
Les mer

Dansk kritikerros til Per Pettersons Mitt Abruzzo

Per Pettersons Mitt Abruzzo. Journal 29.1.–18.7.2021 utkom nylig i Danmark på forlaget Batzer&Co. De største danske avisene har gitt boken strålende kritikker.
Les mer