Fire av seks nominerte til Lytternes romanpris 2023 fra Forlaget Oktober

 

 

 

Fire av seks nominerte til Lytternes romanpris 2023 fra Forlaget Oktober

 

I dag ble nominasjonene til Lytternes romanpris 2023 offentliggjort. Fire av de seks nominerte forfatterne har utgitt bøkene sine på Forlaget Oktober. Debutant Signe Holm er nominert for romanen Godset, Tore Renberg for Lungeflyteprøven, Maria Navarro Skaranger for Jeg plystrer i den mørke vinden og Hanne Ørstavik for bli hos meg.

Publisert 11.12.23

Fire av seks nominerte til Lytternes romanpris 2023 fra Forlaget Oktober

Les om alle de nominerte her: Dette er finalistane til Lytternes romanpris 2023 – NRK Kultur og underholdning.

De nominerte til Lytternes romanpris er valgt ut av fagjuryen i NRKs litteraturredaksjon. En håndplukket jury på fem vanlige lesere skal videre diskutere seg frem til en vinner. Diskusjonene sendes i NRK P2 og i NRK Radio fra fredag 2. februar 2024.

Signe Holm debuterte med romanen Godset våren 2023. Hun fikk få, men svært gode, anmeldelser og ble senere nominert til Oslo-prisen. Morgenbladets anmelder omtalte boken som «viljesterk og imponerende sammenvevd» og i Klassekampen het det at Holm «evner å gjøre virkelighetens blindflekker om til øyeåpnende romanstoff». 

 

Fra NRKs anmeldelse:

"Fabelaktig debutroman. Romanen Godset er rå, original og ufordrande … Holm siktar seg inn på øvste hylle i litteraturen, og der kan ho gjerne hamne sjølv også."

MARTA NORHEIM, NRK
 

Mer om Signe Holm: https://oktober.no/Signe_Holm

 

Tore Renberg har hatt stor suksess med den historiske romanen Lungeflyteprøven denne høsten. Boken endte opp med yatzy i terningkast 6 (VG, Dagbladet, Stavanger Aftenblad, Adresseavisen og Nettavisen) og er trykket i et samlet opplag på 30.000 eksemplarer. Rettighetene er allerede solgt til Danmark, Italia, Nederland og Tyskland, og boken har ligget på Bokhandlerforeningens topp ti-liste i 15 uker i strekk. 

Fra NRKs anmeldelse: 

«Lungeflyteprøven er en roman som folder seg ut etter hvert. Ført i pennen av en av landets mest virtuose romansnekkere.»
KNUT HOEM
 

Mer om Tore Renberg: https://oktober.no/Tore_Renberg

Maria Navarro Skarangers nye roman figurerer på mange av anmeldernes lister over årets beste bøker i disse dager. Hele åtte kritikere i Klassekampen har trukket frem Jeg plystrer i den mørke vinden som en av årets tre favoritter. Rettighetene er så langt solgt til Danmark, Sverige og Tyskland. 

Fra NRKs anmeldelse: 
«Maria Navarro Skaranger skriver om alminnelige folk som må ta til takke med livet slik det ble Skaranger gir ingen svar. Men hun gir leseren noe å tygge på.»
ANNE CATHRINE STRAUME

Mer om Maria Navarro Skaranger: https://oktober.no/Maria-Navarro_Skaranger

Hanne Ørstavik fikk strålende anmeldelser for romanen bli hos meg våren 2023. «Ørstavik skriver så skakende modig at man som leser blir svett i håndflatene av uro … Dette er Hanne Ørstavik på sitt aller beste", skrev Dagbladets kritiker. Rettighetene til bli hos meg er solgt til USA, Tyskland og Storbritannia

Fra NRKs anmeldelse: 
«Det er en gjennomgående sensitivitet her, overfor det som pågår rundt oss og i oss Hanne Ørstavik gjør oss alle til sensitivitetslesere - både i bokstavelig, og i ordets, aller beste forstand.»
KNUT HOEM

Mer om Hanne Ørstavik: https://oktober.no/Hanne_orstavik

Fjorårets vinner av Lytternes romanpris var Leander Djønne. Han ble tildelt prisen for deburomanen Oskespiralen.