Kom fram, fyrste!

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249512225
"Med et vell av nøyaktig viten om det samfunn som den gang var, breddfull av kunnskaper om redskaper, bygninger, slott, inventar, båter og fremkomstmidler - men først og fremst om mennesker den gang, maler dikteren frem for oss hele den forvirrede tiden: Da reformasjonen kom til Norge … Det er en bedrift av Edvard Hoem å gjøre denne kaotiske epoken både levende og spennende … Hoem må ha levd med denne mannen i mange år, han kunne umulig ellers ha gitt et så sammensatt og nyanserikt bilde av ham som han gjør, uten å kjenne ham godt. Visst er mye av det han skriver om ham, diktning. Men det er god diktning, sann diktning … En virkelig sterk og god bok"
VG
”Mollstemt hyllest til norgeshistoriens mest tragiske mann … Hoem lykkes i den vanskelige balansegangen mellom fakta og fiksjon … Den bør kunne inspirere til nysgjerrighet både for Olav Engelbrektsson selv og for middelalderens høst som en sentral periode i norsk historie”
KLASSEKAMPEN
Kom fram, fyrste! er imponerande, litterært handverk”
FÆDRELANDSVENNEN
"Med sitt stolte språk og sine stolte menn er Kom fram, fyrste! en slags moderne saga. Hoems nynorsk er renskåren og vakker"
AFTENPOSTEN
”Potent fortellerkunst fra Hoem; en fascinerende beretning fra en historisk brytningstid, en fortelling om tro og håp … Ut av dette råstoffet har Edvard Hoem diktet en spennende og leseverdig versjon av Olav Engelbrektssons liv … Hoem tegner også et fint bilde av Norge på denne tiden; av mennesker, skikker, steder - forfatteren gir godt liv til kulissene rundt historien. Hoem forteller ujålete og med pondus; språket flyter lett, og det er godt å være til stede i hans klare, vakre nynorsk. Foruten å være en historisk beretning er Kom fram, fyrste! en fortelling om å stå for det du er, kjempe for hva du tror på - en fortelling om mot, integritet, makt og avmakt”
ADRESSEAVISA
”Krafta i boka er denne sterke forteljarrøysta som pustar liv i noko som for mange kan synast som fjern historie. Eg blir nyfiken på denne einsame Guds pasjonerte tenar. Og på protestantismens katolske grunnmur i Norge. Å spegla dette gjennom ein person som ligg i mørkret av historia, er eit godt litterært grep der Hoem sin fantasi får vidt armslag.”
BERGENS TIDENDE
”Edvard Hoem har levert beretningen om Norges siste erkebiskop i romans form. Kom fram, fyrste! er godt og levende fortalt … Fortellerstemmen ”Skrivaren” påpeker det merkverdige i at vi vet så lite om Engelbrektsson … Med dette utgangspunktet er beretningen om Norges siste erkebiskop blitt både spennende og interessant. Hoems prosa er godt å lese, den trekker uanstrengt de historiske linjene klart og tydelig … Forfatteren gir oss kampen om makt, storpolitikken, manipulasjon og forhaling for å påvirke kongevalg og selvstendighet. Det er godt og levende fortalt”
NRK KULTURNYTT
”Hoem har den fordelen at han kjenner kysten og dermed ein viktig del av livsleia og livsmiljøet til erkebiskop Olav. Det gjev ein svip og ei ”lukt” i språket som gjer godt … Romanen vert fyrst og fremst ei forteljing og ein ballade – og Hoem er ein god forteljar og ein god skald … Romanen er truverdig både historisk og menneskeleg … Han var ein historisk person med dei avgrensningar det inneber, men Hoem har greidd å høyre ei røst som talar også til oss”
DAG OG TID
”Det er mykje kunnskap å henta i denne boka … Hoem syner seg nok ein gong som ein svært rutinert og sikker skildrar … Det fins ingen monument av erkebiskop Engelbrektsson i Norge, og også svært få folkeminne. Men med denne boka har Hoem endra litt på den lagnaden av gløymsle som ofte blir slike overgangsfigurar til del”
VÅRT LAND
”Hoem skriv levande og kraftfullt og med auge for tidsriktige detaljar .. interessant og medrivande historielesnad er det.”
HAUGESUNDS AVIS
”En dikters historiebok om Norge i de dramatiske år under reformasjonen”
YNGVAR USTVEDT, VG, kritikernes favoritter i 2004
Olav Engelbrektsson var erkebiskop i Norge midt under reformasjonsstriden. Da han flykta frå Trondheim 1. april 1537, var det som om han forsvann i eit stort historisk mørker.Namnet hans,som var så viden kjent, skulle ikkje lenger nemnast i det norske riket. Fordi namnet hans skulle bli gløymt, veit vi ikkje når han kom til verda eller kvar fødestaden hans låg. Det finst ingen folkeminne om han i Norge og ikkje noko monument i Trondheim. Ingen dokument frikjenner han for det stemplet som han fekk da han fór bort: at han var ein svikar mot landet og at han hadde rana skattane i Trondheims domkyrkje.Med Kom fram, fyrste! har Edvard Hoem skrive ein subjektiv og inspirert roman om å hente opp gløymde hendingar frå historia.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249512225
Innbinding Ebok
Tittel Kom fram, fyrste!
Bokgruppe 852
I salg 11.12.2013
Emne Historisk litteratur Romaner Skjønnlitteratur Norge Historiske personer 1500-tallet Erkebiskoper Katolske kirker
Edvard Hoem

Edvard Hoem

Edvard Hoem (f. 1949) debuterte i 1969 og har sidan vore svært produktiv som romanforfattar, dramatikar, salmediktar og Shakespeare-gjendiktar. For Kjærleikens ferjereiser (1974), Prøvetid (1984), Ave Eva (1987) og Mors og fars historie (2005) vart han innstilt til Nordisk råds litteraturpris. For Mors og fars historie mottok han Melsomprisen og Petter Dass-prisen, og han vart òg innstilt til Kritikerprisen. Frå 2009–2013 gav Hoem ut biografien om Bjørnstjerne Bjørnson i fire band. I 2011 vart Hoem tildelt statsstipend og i 2013 fekk han Språkprisen. I 2014 gav Hoem ut Slåttekar i himmelen, første band i den bestseljande romanserien om slekta frå Romsdal. Dei fem bøkene, Slåttekar i himmelen (2014), Bror din på prærien (2015), Land ingen har sett (2016), Liv andre har levd (2017) og Jordmor på jorda (2018) har eit opplag på over 400.000. Sjette bok, Felemakaren, kom ut høsten 2020. 

I 2019 vart Edvard Hoem tildelt Brages hederspris, og i 2020 vart han utnemnt til Kommandør av St. Olavs Orden for framifrå innsats for norsk litteratur og kulturarv.

 

Litterære priser

Herman Wildenveys poesipris 2022

Brages hederspris 2019

Språkprisen 2013

Neshornet, Klassekampens kulturpris 2009

Ibsenprisen 2008

Petter Dass-prisen 2007

Melsomprisen 2006

Melsomprisen 1988

Doblougprisen 1988

Nynorsk litteraturpris 1987

Aschehougprisen 1985

Kritikerprisen 1974

Les mer

Nyheter

Rekordhøyt forhåndssalg av Edvard Hoems nye roman

Det er en formidabel interesse for Edvard Hoems kommende roman, Felemakaren. Allerede nå er halvparten av førsteopplaget på 25.000 eksemplarer solgt til bokhandel.
Les mer

Strålende kritikker til Edvard Hoems Felemakaren – rettigheter solgt til Danmark

Edvard Hoems roman Felemakaren ble lansert 20. november til strålende kritikker. Rettighetene ble solgt til Danmark før utgivelsen i Norge.
Les mer

Edvard Hoems Felemakaren i nytt opplag – nå 46 500

Etter kun fem dager i salg trykkes Edvard Hoems kritikerroste roman Felemakaren  i et nytt opplag på 15 000 bøker. Samlet opplag er med dette på 46 500 bøker. 
Les mer

Edvard Hoems nye roman rett inn på 2. plass på bestselgerlista

Etter kun to dager i salg går Edvard Hoems Felemakaren rett inn på 2. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Boken ligger på 4. plass på lista over mestselgende e-bøker.
Les mer

Edvard Hoems Felemakaren 3. plass på bestselgerlista

Edvard Hoems nye roman gjør det godt i innspurten av julesalget. Denne uken ligger boken på 3. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer

Edvard Hoems felemaker til Tyskland

Edvard Hoems seneste roman Felemakaren er nå solgt til Tyskland. Det er forlaget Urachhaus som skal utgi den kriterrost boken.
Les mer

Edvard Hoem - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Edvard Hoem
Les mer

24.11.23 |Lansering av Edvard Hoems "Husjomfru" @Det norske teatret

24.11.23 |Lansering av Edvard Hoems "Husjomfru" @Det norske teatret
Les mer

Edvard Hoems Husjomfru rett inn på bestselgerlista

Edvard Hoems nye roman Husjomfru utkom forrige fredag til svært gode kritikker. Etter kun noen dager i salg går boken denne uken inn på 5. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur.
Les mer

Fire av seks nominerte til Lytternes romanpris 2023 fra Forlaget Oktober

I dag ble nominasjonene til Lytternes romanpris 2023 offentliggjort. Fire av de seks nominerte forfatterne har utgitt bøkene sine på Forlaget Oktober. Debutant Signe Holm er nominert for romanen Godset, Tore Renberg for Lungeflyteprøven, Maria Navarro Skaranger for Jeg plystrer i den mørke vinden og Hanne Ørstavik for bli hos meg.
Les mer