Edvard Hoems Husjomfru rett inn på bestselgerlista

 

 

 

Edvard Hoems Husjomfru rett inn på bestselgerlista

 

Edvard Hoems nye roman Husjomfru utkom forrige fredag til svært gode kritikker. Etter kun noen dager i salg går boken denne uken inn på 5. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur.

Publisert 29.11.23


Se lista her: 
https://bokhandlerforeningen.no/boklista/?bookcat=2279&bookyear=2023&bookweek=47

 

Husjomfru er syvende og siste bind i Hoems slektskrønike om familien fra Romsdal. Med denne romanen er serien trykket i et samlet opplag på hele 500.000 eksemplarer. 

Anmelderne om Husjomfru

 

"Stolt avslutning: Hoems slektsserie vil bli husket og lest lenge … et levende portrett av en egenartet kvinneskjebne … Kanskje dikter han vilt, men han gjør det med stor overbevisning! Og han gjør det i sin egenartede, nærmest messende form"
 SINDRE HOVDENAKK, VG

 

«Imponerende … Det er høystemt, sødmefylt, sentimentalt og vakkert … Hoem faller ikke for fristelsen å dikte inn noen voldsomme drama, i denne vakre avslutningen på en imponerende serie"
 CATHRINE KRØGER, DAGBLADET

"Avslutter familiesagaen med et ømt kvinneportrett … Vi er alle i slekt med Edvard Hoem, fristes man til å tenke etter å ha lest Husjomfru … Dette er en kvinne som imponerer, med sin kunnskap og iherdighet, og med sitt mot … Med Husjomfru har Edvard Hoem satt punktum for en familiehistorie med avtrykk rett i den norske folkesjela"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN


"Hoem klarer gang på gang å formidle sin fascinasjon for fortidas mennesker, det samfunnet og den økonomien de levde i. Det sosiale, som gjennom langsomme endringer, etter hvert akselererende, la premissene. For høy og for lav … for det meste bakes resultatene sømløst inn i roman fortellingen på elegant vis; Hoem kan dette … Og språket er Hoems, i seg selv en grunn til å lese"

LEIF EKLE, NRK


Edvard Hoem har fått strålende kritikker for serien som nå består av Slåttekar i himmelen (2014), Bror din på prærien (2015), Land ingen har sett (2016), Liv andre har levd (2017), Jordmor på jorda (2018), Felemakaren (2020) og Husjomfru (2023). 

 

Skrevet om serien:

«det [er] mange nordmenn som har mer kunnskap om Edvard Hoems slekt enn om sin egen. Det er ikke vanskelig å forstå fascinasjonen»
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV 

«Hoems stadig voksende serie slektsromaner er en nærmest eventyrlig suksess ... Det er et klart og vakkert oversyn over tidligere tiders liv»
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN 

«Edvard Hoems make som krønikeskriver lar seg vanskelig slå»
TURID LARSEN, DAGSAVISEN 

«eit eineståande livsverk»
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID 

«Hoems romaner er et synliggjøringsprosjekt, han gir de stemmeløse stemme»
HENNING HOWLID WÆRP, AFTENPOSTEN 

«At han bearbeider dette til troverdig og engasjerende romanstoff kan bidra til vår kunnskap om og innsikt i fortiden, og i beste fall i oss selv»
JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN

«Ut av dette stoffet smir Hoem på det beste litterært gull»

SINDRE HOVDENAKK, VG 


Edvard Hoem (f. 1949) debuterte i 1969 og har skrevet en lang rekke romaner, biografier, sakbøker, diktsamlinger, teaterstykker og salmer. I senere år er han mest kjent som forfatter av firebindsverket om Bjørnstjerne Bjørnson (2009–2013), den kritikerroste romanen Mors og fars historie (2005) og den bestselgende serien om slekta fra Romsdal, som begynte med Slåttekar i himmelen (2014). Hoem har mottatt betydelige litterære priser og vært nominert til Nordisk råds litteraturpris fire ganger. I 2019 ble han tildelt Brages hederspris, og i 2020 ble han utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden «for sin fremragende innsats for norsk litteratur og kulturarv».