Krysantemum

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249507542
"Det krever et særegent språk og en en særlig iakttagelsesevne for å løfte alt dette opp til litteratur. Eller, vel og merke, til litteratur det er verdt å lese. Men det kan Christensen, ikke minst i kraft av sin silkesterke prosa … mangelen på stort utvendig drama gjør den – selv om det umiddelbart virker som det motsatte – til en radikal roman. På sin egen stillferdige måte"
JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"i Rune Christiansens fortelling blir hverdagen løftet til et betagende, eksistentielt univers … rommer stor varme og ømhet"
BIRGIT SLOTH, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
"demonstrerer på vellykket vis hvor mye som kan fortelles uten språklige fakter … Christiansen administrer sine virkemidler med så stor nennsomhet at både tiltrekningen og sårbarheten blir overbevisende"
BIRTE WEISS, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"Rune Christiansen skriver usedvanlig vakkert om menneskets forhold til omverdenen og om kunstens betydning for tilværelsen … Hans poetiske, lett melankolske språk lader alt med en sjelden skjønnhet og gir dybde til det som tilsynelatende er ubetydelig. Det er stor språkkunst... En intelligent og vakker bok"
JENS EICHLER LORENZEN, FYNS STIFTIDENDE (Danmark)
"Rune Christiansens andre roman på dansk er glimrende, rett på sak -og likevel gåtefull... Denne fine forfatter og poet har et drevent grep om språkets evne til å skape usikkerhet. Fortellingen kalles kanskje for en «lettforståelig og troskyldig lignelse» … men den er samtidig full av noe som kan kalles «det ubestemmelige». Boka har pussige koblinger mellom populærkultur, gamle japanske filmer og kanonisk musikk og litteratur, den har diffuse, kjølige stemninger og løse fotnoter … Verdt å lese!"
JON HELT HAARDER, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
”kretsingen rundt det unevnelige er både fascinerende og skremmende. Vi har det med denne boken som Agnes har det med sin avhandling om den melankolske Vigny: ‘Det man fortolket bar i seg en innfløkt upålitelighet (...) en forbipasserende stil kunne man kanskje si, ja, selv når man valgte vennskapelighetens formalia, løp linjene like fullt mot hemmeligholdelse’ En fundamental egenskap ved litteratur"
ALF STEEN KLITGÅRD POVLSEN, STANDART 3/4 2017 (Danmark)
”Hadde vi kastet terninger, ville Rune Christiansen fått en sekser. Ja, en sjuer. Språket er som fløyel. Rune Christiansen er en av få forfattere som viser leserne hva virkelig god skrivekunst er … Rune Christiansen er en eksklusiv forfatter. Men har en ikke vanskelig tilgjengelig. Tvert om, boka er forbausende lettlest, og hensetter leseren nærmest i transe. Den oppleves som helt essensiell … Det er bare å gi seg hen”
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
”innsiktsfulle betraktninger og interessante karakterbeskrivelser, formidlet gjennom forfatterens karateristiske rike, poetiske språk … Denne anmelderen opplever hans siste bok som mer åpen og tilgjengelig enn mye annet han har skrevet, og oppfordrer på det varmeste til å starte nettopp her”
CAMILLA SØRBYE, DRAMMENS TIDENDE
”Rune Christiansen har skapt et fengslende portrett av en tilsynelatende lidenskapsløs kvinneskikkelse … Det er så visst noe løfterikt ved Christiansens elegante, elegiske prosa … holder meg fast som leser”
KARI LØVAAS, MORGENBLADET
”Det ligger både poesi og essayistikk i Rune Christiansens nye roman Krysantemum, en bok som bringer leseren ut av fatning … Det er måten Christiansen forteller på som blir spektakulær … Jeg opplever en nesten magisk forskyvning av min bevissthet fra tekstens konkrete ord til min virkelige verden - og må ta meg selv i å fordype meg i minner jeg ikke har vært borte i på mange år. Dette er spennende! … Suveren språkfølelse … Det er umulig å snakke om denne romanen uten å ta inn over seg Rune Christiansens subtile og smidige språk. Det er så gjennomført og gjennomtenkt, så rent, at det gir meg en følelse av lykke!”
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK P2
”en vakker lesefryd av en bok, i et gjennomskinnelig tydelig og samtidig drømmende språk, et kammerspill av en roman … Christiansens språk er lettlest, vakkert, musisk flytende med en behagelig pust … Virker dette blomstrende vagt, er det blant annet fordi katolske Agnes Løvs person inneholder mer enn en bokmelder bør røpe. Han må nøyes med å peke på en dikters gave til deltakelse, til betatt undring og refleksjon over det stillferdig dramatiske, det lyriske, saklig vage, dette drømmespillet av et liv som er Agnes Løvs”
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
”En overlegen stilist. Rune Christiansen skriver så nydelig om livet og litteraturen at man knapt merker hva dette egentlig handler om. Likevel oppleves romanen som vesentlig. Krysantemum er en bok som kan nytes som en sigarett eller et glass vin – helst langsomt, i plagsom visshet om at det snart tar slutt … Christiansen har denne evnen til å skrive fram de overraskende og likevel treffende bildene, de plutselig oppdukkende glimtene av erkjennelse, de nesten stofflige beskrivelsene av natur, interiør og mennesker. Christiansen fletter inn tanker om religion og litteratur, skriver om bøker og forfattere, og han gjør det på sin helt spesielle insisterende, reflekterende måte. Han får hverdagslivets gjentakende kjedsommeligheter til å stå fram i nytt og skarpt lys … Rune Christiansen viser enda en gang, med overbevisning, hvilken overlegen, elegant stilist han er”
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
”ei enkel og elegant historie … Det som er særskilt tiltalande og vellukka i Krysantemum er etter mi meining korleis Christiansen maktar å skrive fram eit nøkternt og noko blodlaust portrett som likevel gjer inntrykk og som skaper klare, sterke bilete, rolege bilete, stillbilete … Krysantemum er ei historie utan store rørsler, ho er lettfatteleg, med milde vendingar, og samstundes utvidar ho seg på originalt vis i lesinga. Det er godt gjort”
MARGUNN VIKINGSTAD, DAG OG TID
”Krysantemum er en enkel, stilsikker og vakker roman … de mange paralleller mellom tekster og hverdagslige foreteelser er finurlige i denne romanen, og de er alltid elegant og stilsikkert formulert. Romanen er en fryd å lese”
HANS H. SKEI, AFTENPOSTEN
”Stilistisk gull… Christiansen fortener faktisk ein gullblomst for sin nye roman, Krysantemum. Dette er romanen med den vakraste prosaen i bokhausten 2009 … ei oppvisning i lekker skrivekunst … Krysantemum [er] ei bok å leve i, lukte på, eit rom å få nye erkjenningar i … Eg skulle gjerne skrive ei akademisk avhandling om Rune Christiansen. Det blir ikkje her og no. Her vil eg berre skrive at Krysantemum er ei bok som fortener mange lesarar. Eventuelt nokre få begeistra”
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
”oppsiktsvekkende skrivekunst”
CATHRINE KRØGER, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, DAGBLADET
”Årets vakreste. Rune Christiansen leverer den ene romanen flottere enn den andre. Krysantemum er språklig fantastisk vakker, myk og ledig, elegant og poetisk. Men samtidig som den innbyr til nytelse, er det også en historie som inviterer til refleksjon, som i sin tematikk beveger seg rundt de valg vi gjør i livet, om muligheter til å velge, om det stillferdige og dramatiske hverdagslivet”
GEIR VESTAD, ÅRETS TI BESTE NORSKE, HAMAR ARBEIDERBLAD
Agnes Løv, en kvinne i midten av tredveårene, befinner seg i en fremmed by for å gjøre ferdig en avhandling. På reisen dit treffer hun 21 år gamle Carla. Parallelt med de anskuelser og innsikter hovedpersonen selv gir til kjenne, gir romanen mulighet til å observere de selvmotsigelsene som fyller en tilsynelatende nøktern og veloverveid tilværelse.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2010
ISBN 9788249507542
Innbinding Pocket
Tittel Krysantemum
Bokgruppe 502
I salg 26.05.2010
Design Exil Design
Emne Romaner Oslo Vennskap Kvinner Skjønnlitteratur Sveits
Rune Christiansen

Rune Christiansen

Rune Christiansen (f. 1963) ble en sentral og innflytelsesrik litterat allerede med debuten Hvor toget forlater havet i 1986. Han har utgitt femten diktsamlinger samtidig som han har utviklet et stadig mer markant og bemerkelsesverdig prosaforfatterskap, med romaner som Krysantemum (2009), Ensomheten i Lydia Ernemans liv (2014), Fanny og mysteriet i den sørgende skogen (2017) og Saken med den tapte tidens innfall (2021). Jeg går i sorg fra 2021 og Marginalia til Harriet Löwenhjelm (1887-1918) Dikt og epistler fra 2023 er Christiansens nyeste diktutgivelser. Våren 2024 kommer hans andre essaysamling, Betyningsfulle detaljer.

Christiansen er blitt tildelt en rekke priser, bl.a. Dobloug-prisen, Brageprisen og Gyldendalprisen. Han har gjendiktet poeter som Frank Kuppner, Alain Bosquet og Edmond Jabés, og er redaktør for Forlaget Oktobers gjendiktningsserie for samtidspoesi.

I 2019 mottok Christiansen den prestisjefylte franske utmerkelsen Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. 

http://www.runechristiansen.com 

 

Litterære priser:

2023 Prix Transfuge du meilleur roman étranger
2014 Brageprisen
2014 Gyldendalprisen
2009 Riksmålsforbundets litteraturpris
2007 Osloprisen
2003 Doblougprisen
1998 Språklig Samlings litteraturpris
1996 Halldis Moren Vesaas-prisen
1994 Oktoberprisen

 

Essay:

2024 Betydningsfulle detaljer 
2002 Om morgenen den 25. februar 1848

 

Romaner:

2021 Saken med den tapte tidens innfall
2017 Fanny og mysteriet i den sørgende skogen
2014 Ensomheten i Lydia Ernemans liv
2009 Krysantemum
2007 Fraværet av musikk
2003 Intimiteten
2000 På ditt aller vakreste
1997 Steve McQueen er død
1992 Dypt mørke
1990 Hvalene i Glasgow

 

Dikt:

2023 Marginalia til Harriet Löwenhjelm (1887 - 1918). Dikt og epistler
2021 Jeg går i sorg
2019 Jeg uttrykker med feilaktig om årstidene elle De små epistlene som fikk den storslagne tittelen Det gylne skinnet
2011 Jeg har tenkt med til de elysiske sletter
2002 Om trær som vokser seg skakke i trange skyggefulle hager, men som likevel (eller nettopp derfor) gjør inntrykk og som man husker livet ut
1999 Etter alltid
1996 Anticamera
1994 Motormelkeveien
1993 En følsom tid
1991 Skilpaddedøgn
1989 I dødvanne
1987 Sanger fra måneraketten
1986 Hvor toget forlater havet
Les mer

Andre i samme serie

 1. 48 rue Defacqz
  kr 199
  På lager
 2. Å drepe en drage
  kr 149
  På lager
 3. Alle ting skinner
  kr 149
  Kommer:
 4. Alt skal vekk
  kr 199
  På lager
 5. Arild Asnes, 1970
  kr 229
  På lager
 6. Bildet på baksiden
  kr 149
  Utsolgt
 7. Biopsi
  Biopsi
  Pocket
  kr 199
  Kommer:
 8. Charlotte Isabel Hansen
  kr 229
  På lager
 9. Costa del Sol
  kr 149
  Utsolgt
 10. Den amerikanske jenta
  kr 169
  Utsolgt
 11. Det lengste svevet
  kr 229
  På lager
 12. Det siste dyret
  kr 199
  På lager
 13. Du elsker meg
  kr 149
  Utsolgt
 14. Engelen din, Robinson
  kr 149
  Utsolgt
 15. Falsk pike
  kr 149
  Utsolgt
 16. Fire dager, åtte år
  kr 149
  Utsolgt
 17. Fraværet av musikk
  kr 199
  På lager
 18. Fundamentalt nå
  kr 149
  Utsolgt
 19. Graffiti ; Bulk : roman
  kr 199
  På lager
 20. Gutten på passbildet
  kr 199
  På lager
 21. Hakk ; Entropi
  kr 199
  På lager
 22. Hannahs historie med Heddy
  kr 199
  På lager
 23. Holger Hansens historie
  kr 129
  Utsolgt
 24. Huset
  Huset
  Pocket
  kr 129
  Utsolgt
 25. Kallet - romanen
  kr 199
  På lager
 26. Kompani Orheim
  kr 229
  På lager
 27. Kunsten å gå
  kr 199
  Kommer:
 28. Kyr
  Kyr
  Pocket
  kr 199
  På lager
 29. La Zona Rosa
  kr 149
  Utsolgt
 30. Lystreise
  kr 149
  Utsolgt
 31. Løftet
  Løftet
  Pocket
  kr 149
  Utsolgt
 32. Mannen i Montgomery Street
  kr 199
  På lager
 33. På ditt aller vakreste
  kr 199
  På lager
 34. Regntid
  Regntid
  Pocket
  kr 199
  På lager
 35. Rubato
  Rubato
  Pocket
  kr 199
  På lager
 36. Samlede dikt
  kr 169
  Utsolgt
 37. Samlede dikt
  kr 199
  På lager
 38. Sigrid Finne
  kr 199
  På lager
 39. Sjokkdoktrinen
  kr 199
  Utsolgt
 40. Skrivefest
  kr 199
  På lager
 41. Skuggen og dronninga
  kr 199
  På lager
 42. Snøfonnenes geograf
  kr 149
  Utsolgt
 43. Sommer 2005
  kr 199
  På lager
 44. Steve McQueen er død
  kr 199
  På lager
 45. Tangentane
  kr 199
  På lager
 46. Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten
  kr 199
  På lager
 47. Uglybugly
  kr 199
  På lager
 48. Uke 43
  Uke 43
  Pocket
  kr 199
  På lager
 49. Vekten av snøkrystaller
  kr 199
  På lager
 50. Verd
  Verd
  Pocket
  kr 149
  Utsolgt
 51. Verden utenfor
  kr 149
  På lager
 52. Vingetyven
  kr 149
  Utsolgt
 53. Yttersider
  kr 199
  På lager
 54. Øyets sult
  kr 149
  Utsolgt
 55. Øyets trang til mykhet
  kr 149
  Utsolgt

Nyheter

Flere forfatterportretter Rune Christiansen

Flere forfatterportretter av Rune Christiansen
Les mer

Rune Christiansens nye roman forhåndssolgt til tre land

Rune Christiansens kommende roman Saken med den tapte tidens innfall er solgt til tre land allerede før utgivelsen her hjemme.
Les mer

Rune Christiansens nye roman til Frankrike

Rune Christiansens roman Saken med den tapte tidens innfall er nå solgt til Frankrike. Den kritikerroste boken skal utkomme på forlaget Les Éditions Noir sur Blancs i serien Notabilia.
Les mer

Prestisjefylt fransk pris til Rune Christiansen 

Rune Christiansen er tildelt den franske Prix Transfuge for beste utenlandske roman. Han mottar prisen for den kritikerroste romanen Saken med den tapte tidens innfall (fr. tittel: L'Affaire des lubies du temps perdu).
Les mer

Christiansen-roman til USA og Canada

Rettighetene til Rune Christiansens kritikerroste roman Saken med den tapte tidens innfall er nå solgt til forlaget Book*hug.  Ensomheten i Lydia Ernemanns liv og Fanny og mysteriet i den sørgende skogen av samme forfatter. 
Les mer