Prestisjefylt fransk pris til Rune Christiansen 

 

 

Prestisjefylt fransk pris til Rune Christiansen 

 

 

 

Rune Christiansen er tildelt den franske Prix Transfuge for beste utenlandske roman. Han mottar prisen for den kritikerroste romanen Saken med den tapte tidens innfall (fr. tittel: L'Affaire des lubies du temps perdu). Transfuge-prisene utdeles av den anerkjente franske kulturtidsskriftet Transfuge. 

Publisert 30. januar 2023


Christiansen har tidligere fått strålende kritikker i Frankrike, sist for romanen Fanny og mysteriet i den sørgende skogen:

 

«Med lette strøk skildres fortløpende alle sinnstilstander, handlinger, og et blikk på verden som skifter med erfaringene. Leseren blir svært gjerne med på denne tålmodige og grundige utforskingen av det indre landskapet til et menneske i ferd med å bli til». 

ELANA BELZAMO, LE MONDE 

 

«I dette poetiske eventyret, der virkeligheten løser seg opp og glir over i det fantastiske, beskriver Rune Christiansen nennsomt en ungjente ‘som ikke lenger har noen plass i sitt eget liv’ og hennes hjemkomst til de levendes verden, langs en vei hun brolegger med forløsende drømmer og lykksalige vennskap»

VÉRONIQUE CASSARIN-GRAND, L’OBS

 

«En fortelling full av skygge og stillhet, der en lysende poesi springer fram med dempede ord» 

TYPHAINE MARC, AIMER LIRE 

 

«Oppdagelse av en stor norsk forfatter, Rune Christiansen, maed en roman som grenser mot poesien og eventyret … en roman med drømmens uvirkelige, men likevel så intense konsistens»

DAMIEN AUBEL, TRANSFUGE 

 

«Sorgen er eventyrlig. Det gjør den ikke lykkeligere, men det setter noen merkesteiner for å nå lykken. Og dessuten rettferdiggjør det den merkelige tittelen Fanny og mysteriet i den sørgende skogen, av den norske forfatteren Rune Christiansen, født i 1963 og først kjent som poet, hvilket ikke vil overraske noen som leser denne romanen med atmosfære av det hverdagslige og det fantastiske»

MATHIEU LINDON, LIBÉRATION

Rune Christiansen (f. 1963) ble en sentral og innflytelsesrik litterat allerede med debuten Hvor toget forlater havet i 1986. Han har utgitt tretten diktsamlinger samtidig som han har utviklet et stadig mer markant og bemerkelsesverdig prosaforfatterskap, med romaner som Krysantemum (2009), Ensomheten i Lydia Ernemans liv (2014), Fanny og mysteriet i den sørgende skogen (2017) og Saken med den tapte tidens innfall (2021).

Christiansen er blitt tildelt en rekke priser, bl.a. Dobloug-prisen, Brageprisen og Gyldendalprisen. Han har gjendiktet poeter som Frank Kuppner, Alain Bosquet og Edmond Jabés, og er redaktør for Forlaget Oktobers gjendiktningsserie for samtidspoesi.

I 2019 mottok Christiansen den prestisjefylte franske utmerkelsen Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.