Fanny og mysteriet i den sørgende skogen

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249518685
"Storslagen romankunst. Dette er en usedvanlig fin roman om de store livsspørsmålene. Rune Christiansen har skrevet en gripende, poetisk og tankevekkende roman om en ung kvinne som forsøker å bli et selvstendig menneske gjennom å inkludere dødens og forgjengelighetens realitet i sitt liv ... en utrolig fin og vis roman"
ARNE HUGO STØLAN, VG
"Eventyrlig om sorg. Christiansens språk er utsøkt; ekspanderende og stramt, fylt med patos og komikk. Han debuterte som poet, men har de senere årene markert seg som en glitrende romanforfatter ... Romanens naturskildringer og bilder henfører ... en rørende studie i vennskap, alenehet og uutforsket sorg. Den beveger seg mellom det hverdagslige og uhåndgripelige, og er slik sett et såre godt bilde på livet"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Fra første side i romanen skaper Christiansen et stort rom for leseren å tenke i ... Alt henger sammen med alt, sier presten Alm. Fanny motsetter seg denne tanken; den tvinger en inn i en skjebnestyrt fortelling, mener hun. Samtidig er det vel dette hun lengter etter: å kunne føle seg forbundet med noe utenfor seg selv. At den hun er, angår andre, for å låne et ord hun selv ofte bruker. Dette, at livet tar form gjennom tilfeldigheter og nødvendigheter, i den enkeltes søken etter frihet og forankring, viser Christiansen på en innsiktsfull måte i sin nye roman. Ja, på en måte som angår en"
KAJA SCHJERVEN MOLLERIN, KLASSEKAMPEN
"Christiansen skriver suveren prosa, i poetiske setninger som jeg aldri har lest før ... Et ungt menneskes søken etter kjærlighet og trygghet er beskrevet med minimale virkemidler som likevel vrir historien langt utover virkelighetens grenser. Det er gripende, og drømmenes betydning i romanen ligger som rensende effekter i det tragiske. Men romanen huser også en hverdagsrealisme som viser forfatterens høyst originale grep med overraskende metaforer, i det alminnelige. En forunderlig roman har det blitt!"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
”Rune Christiansen skriv med sikker stilsans og autoritet som løftar teksten til eit nivå norsk samtidslitteratur elles berre sjeldan når ... Både som prosaist og poet har Christiansen ein sans for stemningsfulle scener og formuleringar som nesten kan gi eit stilisert inntrykk ... [K]or dagleglivet liksom blir løfta fram som noko høgtideleg i ein lågmælt, men intens tone. Men i etterdønningane av ei stor sorg verkar dette plutseleg heilt rett. Den eventyrlege stemninga ... balanserer mellom medfølande innleving og respektfull avstand, jordnære detaljar og eksistensielt patos ... Fanny og mysteriet i den sørgende skogen fortenar ikkje berre prisar, men eit publikum langt større enn det norske.”
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
"Langsomt, langsomt utforsker Rune Christiansen menneskelivet. Med åpen nysgjerrighet og fin musikalitet gjør han det trivielle sublimt ... Språket til Rune Christiansen er så fylt – av følelser, av referanser (det kan være til dikt og eventyr, musikk, myter eller film), av kjølige betraktninger og konkret registrering. Hele tiden er han på leting etter noe overordnet i den tilværelsen vi mennesker befinner oss i … Det handler ikke om å avsløre mysteriet. Det handler om å leve med mysteriet som en del av det å være menneske."
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK BOK
"Sørgespill skrevet med suveren språksans. Rune Christiansen viser nok en gang hvorfor han er en av norsk litteraturs aller fremste stilister. Det gir en egen glede å lese Rune Christiansen. Poeten, gjendikteren og romanforfatteren ... har en språksans de fleste bare kan drømme om. I et sirlig komponert byggverk av musikalske, fullendte formuleringer skaper Christiansen tidløse univers mettet av stemning, sanselighet og refleksjon, univers som både er konkrete og hverdagsnære og fulle av eksistensiell undring."
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Christiansen i storform. Rune Christiansens byr på estetisk nytelse og en kort visitt til dødsriket i sin nye roman ... Han byr på et større mørke, flere mothaker og er om mulig mer billedrik og stilistisk raffinert enn noen gang i Fanny og mysteriet i den sørgende skogen ... Kort sagt, Rune Christiansen viser seg fram i sin beste skreddersydde språkdrakt ... Så kan man bare ønske at den oppmerksomhet som ble Rune Christiansen til del med hans forrige roman, også må tilflyte denne nye som er enda et hakk bedre."
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Christiansens sorgskildring trekker tråder mellom fortryllelse og forsoning ... Christiansen er også en ypperlig skildrer av øyeblikkene der du kjenner deg i kontakt med verdensaltet ... Stillferdig lykke er, her som før, et av Christiansens hovedanliggender"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"For den analytiske delen av hjernen er Rune Christiansens Fanny og mysteriet i den sørgende skogen ugripelig. Intuitivt og sanselig er den derimot dypt forståelig ... Ved å nærme seg døden gjennom drømmeverdenen, nettopp en tilstand der vi er underkastet underbevisstheten og ikke har kontroll, viser forfatteren oss det utflytende og oppløsende ved dyp sorg. Men liv og død er ikke den eneste aksen denne romanen beveger seg langs og heller ikke den viktigste. Vennskap, eller kanskje snarere relasjoner, er den andre ... selv om vi kjenner oss helt alene, selv om vi bare makter å se oss selv i vår smerte, lever vi aldri uten andre. Derfor er dette heller ingen mørk roman. Ikke bare. Den er trist, ja. Men også besynderlig, varm og håpefull"
TORBORG IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN
"Om Fanny står utendørs i en haglskur eller leter etter et grevlinghi, så oppleves det nært og relevant ... Fannys fortelling blir allmenn i situasjonen Fanny står i: Den ensomme sorgen, det lille mennesket i møte med naturen, mennesket som søker mening, ensomhetens mange sider. Derfor blir en 17-årings håndtering av sorg høyst relevant for en leser i en hvilken som helst alder."
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND
"Eventyraktig, drømmende og stolt fra en ung kvinnes stumt sorgmettede dager ... i et tydelig og prydelig, beint fram nydelig språk ... En litterær slukhals står i så fall i fare for å gå glipp av mye forseggjort skrivekunst i en kunstferdig konstruksjon ... Rune Christiansen er den vareste og finsligste av forfattere. Dersom Fanny og mysteriet i den sørgende skogen leses opp mot Ensomheten i Lydia Ernemanns liv, får man to komplementære fortellinger. Men Fannys såre historie og daglige, uopphørlig stolte selvoppholdelseskamp står seg aldeles vakkert for seg selv."
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Sterk og vakker roman ... Christiansens poetiske prosa er språkkunst på høyt nivå"
ARNE HUGO STØLAN, VG, Årets beste bøker 2017
"Rune Christiansen er ikke en forfatter som skriver den samme boken igjen og igjen, men hver ny bok byr på en oppvisning i skrivekunst samtidig som han skildrer sårbare mennesker som står overfor fundamentale og ufrakommelige eksistensielle utfordringer: Årets roman er en var og eventyraktig, samtidig nøktern, skildring av syttenårige Fannys dager i tiden etter at hun gjennom foreldrenes død står alene igjen i verden, i drøm og dåd"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2017
"Gjennom stiliserte scener, i et sanselig og bilderikt språk, skildrer forfatteren et vanskelig sinn i spenn mellom fabel og virkelighet, mellom liv og død, i et stillferdig drama. Her er pekere til annen litteratur og kunst, uten at det virker påtrengende ... Denne fantastiske og vakre romanen er en av fjorårets aller beste og nominert til Brageprisen 2017"
ANNE SCHÄFFER, TARA
"I denne fortellingen med korte kapitler følger den norske poeten og romanforfatteren (født 1963 og oversatt til fransk for første gang) hovedpersonens utvikling skritt for skritt. Med lette strøk skildres fortløpende alle sinnstilstander, handlinger, og et blikk på verden som skifter med erfaringene. Leseren blir svært gjerne med på denne tålmodige og grundige utforskingen av det indre landskapet til et menneske i ferd med å bli til"
ELANA BELZAMO, LE MONDE (Frankrike)
"I dette poetiske eventyret, der virkeligheten løser seg opp og glir over i det fantastiske, beskriver Rune Christiansen nennsomt en ungjente «som ikke lenger har noen plass i sitt eget liv» og hennes hjemkomst til de levendes verden, langs en vei hun brolegger med forløsende drømmer og lykksalige vennskap"
VÉRONIQUE CASSARIN-GRAND, L’OBS (Frankrike)
"Etter foreldrenes brå død konfronteres den unge Fanny med sorgen. Den ensomme rømlingen finner tilflukt hos presten Alm og den merkelige Karen … En fortelling full av skygge og stillhet, der en lysende poesi springer fram med dempede ord"
TYPHAINE MARC, AIMER LIRE (Frankrike)
"Oppdagelse av en stor norsk forfatter, Rune Christiansen, med en roman som grenser mot poesien og eventyret … Det er denne bokhøstens poetiske objekt: en spiker. En helt banal spiker, verken mer eller mindre. Men i Rune Christiansens penn lades den uanselige metallgjenstanden med en sjelden intensitet … Bildene hans dukker uventet opp som glimt av noe visjonært, blinker en stund, før de trekker seg inn i det hverdagsliges konkrete presisjon. … Der andre ville banket spikeren helt inn og presset ut omstendelige eksistensialistiske læretekster, har Rune Christiansen takket være sin skarphet og finesse skrevet en roman med drømmens uvirkelige, men likevel så intense konsistens"
DAMIEN AUBEL, TRANSFUGE (Frankrike)
"Sorgen er eventyrlig. Det gjør den ikke lykkeligere, men det setter noen merkesteiner for å nå lykken. Og dessuten rettferdiggjør det den merkelig tittelen Fanny og mysteriet i den sørgende skogen, av den norske forfatteren Rune Christiansen, født i 1963 og først kjent som poet, hvilket ikke vil overraske noen som leser denne romanen med atmosfære av det hverdagslige og det fantastiske"
MATHIEU LINDON, LIBÉRATION (Frankrike)
”Rune Christiansen var poet før han ga seg i kast med romanformen, og det merkes på hver side i Fanny og mysteriet i den sørgende skogen. Han løfter frem eventyrenes legende egenskaper så vel som ordenes kraft når de er fylt av poesi … Rune Christiansen, oversatt for første gang til fransk, er en anerkjent forfatter i Norge. Bøkene hans fortjener utvilsomt å bli oppdaget”
GENEVIÈVE SIMON, ARTS LIBRE (Belgia)
”Det er en sorgfortelling Rune Christiansen gir oss, en historie hvor døden, som Fanny oppslukes av, er overalt. Det er likevel ikke en mørk fortelling – heller clair-obscur – og ingen patos tynger den … Ingen sentimentalitet, men en livlig og levende følsomhet … Ved å hente fra eventyrets og fabelens kilder inviterer Rune Christiansens oss inn i en kompleks og skiftende karakter, famlende og snublende, han beskriver gledene og sorgene hennes, feiltrinnene og erfaringene, med finesse og taktfullhet, nøkternhet og reservasjon, nyanser og kraft. Fanny og mysteriet i den sørgende skogen er hans første oversatte bok til fransk: vi får håpe at det ikke blir den siste og at vi snart kan lese flere av hans andre romaner og poesien hans”
DELPHINE CRAHAY, LA CAUSE LITTÉRAIRE (Frankrike)
”Norske Rune Christiansen har skrevet en eksepsjonell fortelling om sorg og tilbakevending til livet, hvor skogen, eventyr og ensomhet veves sammen. Vi blir revet med fra de første sidene: språket er klart, følsomt og økonomisk, farget av en svært visuell poesi og enkeltstående bilder som er ladet med en undertekst som kaller på historienes magi … [Christiansen] slutter aldri å overraske, han fører oss elegant på villspor, bruker poesien for å forvandle sorgen til en overgangsrite … Det er med en uendelig mildhet Rune Christiansen fører historien frem mot Fannys retur til vår felles verden”
ANNE PITTELOUD, LE COURRIER (Belgia)
Det besynderlige, de gangene Fanny tenkte på omstendighetene rundt foreldrenes bortgang, var at hun, til tross for det som voldte smerte, alltid følte seg så behersket, så likevektig, og de gangene hun senere så dem, i drømme altså, var det som om det gamle gjengangermotivet ble vendt på hodet: Da var det hun, en levende, som hjemsøkte de døde, da var det hun som forstyrret og kastet om på de dødes realiteter, som et fantom, som et skrømt i deres hinsidige eksistens.

Fanny er en ung, foreldreløs jente som prøver å leve som best hun kan, alene i en liten bygd. Dagene går med til enkle sysler: komme seg på skolen, repa.rere takrennen, hugge ved og holde ugresset nede. Men under de sørg.modige grunnvilkårene finnes eventyret, fullt av gjenstridige forestillinger og muligheter. Gjennom Fannys egenartede tilnærming til verden blir den tilsynelatende enkle historien en lignelse om vennskap, uavhengighet og overskridelse.

"Fanny og mysteriet i den sørgende skogen" er en både håpefull og dypt urovekkende roman.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518685
Innbinding Ebok
Tittel Fanny og mysteriet i den sørgende skogen
Bokgruppe 852
I salg 17.08.2017
Emne Sorg Døden Skjønnlitteratur Vennskap
Rune Christiansen

Rune Christiansen

Rune Christiansen (f. 1963) ble en sentral og innflytelsesrik litterat allerede med debuten Hvor toget forlater havet i 1986. Han har utgitt femten diktsamlinger samtidig som han har utviklet et stadig mer markant og bemerkelsesverdig prosaforfatterskap, med romaner som Krysantemum (2009), Ensomheten i Lydia Ernemans liv (2014), Fanny og mysteriet i den sørgende skogen (2017) og Saken med den tapte tidens innfall (2021). Jeg går i sorg fra 2021 og Marginalia til Harriet Löwenhjelm (1887-1918) Dikt og epistler fra 2023 er Christiansens nyeste diktutgivelser. Våren 2024 kommer hans andre essaysamling, Betyningsfulle detaljer.

Christiansen er blitt tildelt en rekke priser, bl.a. Dobloug-prisen, Brageprisen og Gyldendalprisen. Han har gjendiktet poeter som Frank Kuppner, Alain Bosquet og Edmond Jabés, og er redaktør for Forlaget Oktobers gjendiktningsserie for samtidspoesi.

I 2019 mottok Christiansen den prestisjefylte franske utmerkelsen Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. 

http://www.runechristiansen.com 

 

Litterære priser:

2023 Prix Transfuge du meilleur roman étranger
2014 Brageprisen
2014 Gyldendalprisen
2009 Riksmålsforbundets litteraturpris
2007 Osloprisen
2003 Doblougprisen
1998 Språklig Samlings litteraturpris
1996 Halldis Moren Vesaas-prisen
1994 Oktoberprisen

 

Essay:

2024 Betydningsfulle detaljer 
2002 Om morgenen den 25. februar 1848

 

Romaner:

2021 Saken med den tapte tidens innfall
2017 Fanny og mysteriet i den sørgende skogen
2014 Ensomheten i Lydia Ernemans liv
2009 Krysantemum
2007 Fraværet av musikk
2003 Intimiteten
2000 På ditt aller vakreste
1997 Steve McQueen er død
1992 Dypt mørke
1990 Hvalene i Glasgow

 

Dikt:

2023 Marginalia til Harriet Löwenhjelm (1887 - 1918). Dikt og epistler
2021 Jeg går i sorg
2019 Jeg uttrykker med feilaktig om årstidene elle De små epistlene som fikk den storslagne tittelen Det gylne skinnet
2011 Jeg har tenkt med til de elysiske sletter
2002 Om trær som vokser seg skakke i trange skyggefulle hager, men som likevel (eller nettopp derfor) gjør inntrykk og som man husker livet ut
1999 Etter alltid
1996 Anticamera
1994 Motormelkeveien
1993 En følsom tid
1991 Skilpaddedøgn
1989 I dødvanne
1987 Sanger fra måneraketten
1986 Hvor toget forlater havet
Les mer

Nyheter

Flere forfatterportretter Rune Christiansen

Flere forfatterportretter av Rune Christiansen
Les mer

Rune Christiansens nye roman forhåndssolgt til tre land

Rune Christiansens kommende roman Saken med den tapte tidens innfall er solgt til tre land allerede før utgivelsen her hjemme.
Les mer

Rune Christiansens nye roman til Frankrike

Rune Christiansens roman Saken med den tapte tidens innfall er nå solgt til Frankrike. Den kritikerroste boken skal utkomme på forlaget Les Éditions Noir sur Blancs i serien Notabilia.
Les mer

Prestisjefylt fransk pris til Rune Christiansen 

Rune Christiansen er tildelt den franske Prix Transfuge for beste utenlandske roman. Han mottar prisen for den kritikerroste romanen Saken med den tapte tidens innfall (fr. tittel: L'Affaire des lubies du temps perdu).
Les mer

Christiansen-roman til USA og Canada

Rettighetene til Rune Christiansens kritikerroste roman Saken med den tapte tidens innfall er nå solgt til forlaget Book*hug.  Ensomheten i Lydia Ernemanns liv og Fanny og mysteriet i den sørgende skogen av samme forfatter. 
Les mer