Rune Christiansens nye roman til Frankrike


 

 

 

Rune Christiansens nye roman til Frankrike

 

 

Rune Christiansens roman Saken med den tapte tidens innfall er nå solgt til Frankrike. Den kritikerroste boken skal utkomme på forlaget Les Éditions Noir sur Blancs i serien Notabilia, som utgir bøker av blant andre Dag Solstad og Hanne Ørstavik. 

 

Rune Christiansen

Foto: Baard Henriksen

Publisert 9. november 2021


Dette er den andre romanen av Christiansen som lanseres i Frankrike. I 2020 utkom romanen Fanny og mysteriet i den sørgende skogen på samme forlag. Boken fikk svært gode anmeldelser i prestisjetunge aviser som Le Monde og Libération, og i tidsskrifter som L’Obs og Transfuge. 

 

Neste uke reiser Christiansen til Paris, hvor han skal delta i flere litterære samtaler og gi intervjuer til franske medier. Christiansen er blant annet invitert til litteraturfestivalen «La vie des langues 2021» med tre andre norsk forfattere (Mona Høvring, Vigdis Hjorth og Eivind Hofstad Evjemo). 

 

I 2019 mottok han Rune Christiansen den prestisjefylte franske utmerkelsen Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres for sitt arbeid med å fremme fransk litteratur i Norge.

 

Rettighetene til Saken med den tapte tidens innfall er også solgt til Danmark, Nederland og Sverige. 

 

Saken med den tapte tidens innfall er Christiansens tiende roman. Fanny og mysteriet i den sørgende skogen (2017) ble nominert til Brageprisen, og for Ensomheten i Lydia Ernemans liv (2014) vant han Brageprisen. 

 

Fra den franske mottagelsen av Fanny og mysteriet i den sørgende skogen:

 

«I denne fortellingen med korte kapitler følger den norske poeten og romanforfatteren (født 1963 og oversatt til fransk for første gang) hovedpersonens utvikling skritt for skritt. Med lette strøk skildres fortløpende alle sinnstilstander, handlinger, og et blikk på verden som skifter med erfaringene. Leseren blir svært gjerne med på denne tålmodige og grundige utforskingen av det indre landskapet til et menneske i ferd med å bli til». 

ELANA BELZAMO, LE MONDE 

 

«I dette poetiske eventyret, der virkeligheten løser seg opp og glir over i det fantastiske, beskriver Rune Christiansen nennsomt en ungjente «som ikke lenger har noen plass i sitt eget liv» og hennes hjemkomst til de levendes verden, langs en vei hun brolegger med forløsende drømmer og lykksalige vennskap»

VÉRONIQUE CASSARIN-GRAND, L’OBS

 

«En fortelling full av skygge og stillhet, der en lysende poesi springer fram med dempede ord» 

TYPHAINE MARC, AIMER LIRE 

 

«Oppdagelse av en stor norsk forfatter, Rune Christiansen, med en roman som grenser mot poesien og eventyret … Der andre ville banket spikeren helt inn og presset ut omstendelige eksistensialistiske læretekster, har Rune Christiansen takket være sin skarphet og finesse skrevet en roman med drømmens uvirkelige, men likevel så intense konsistens»

DAMIEN AUBEL, TRANSFUGE 

 

«Sorgen er eventyrlig. Det gjør den ikke lykkeligere, men det setter noen merkesteiner for å nå lykken. Og dessuten rettferdiggjør det den merkelige tittelen Fanny og mysteriet i den sørgende skogen, av den norske forfatteren Rune Christiansen, født i 1963 og først kjent som poet, hvilket ikke vil overraske noen som leser denne romanen med atmosfære av det hverdagslige og det fantastiske»

MATHIEU LINDON, LIBÉRATION
 

Rune Christiansen (f. 1963) ble en sentral og innflytelsesrik litterat allerede med debutboken i 1986. Christiansen har fått mange priser, bl.a. Dobloug-prisen, Brageprisen og Gyldendalprisen.