Ensomheten i Lydia Ernemans liv
"Å lese Ensomheten i Lydia Ernemans liv etterlet seg eit påtakeleg velvære. Det handlar sjølvsagt om Christiansens utsøkte skrivemåte, ein særprega stil som forfattaren med romanar til diktutgivingar og tilbake til romanar allereie har demonstrert er av dei beste vi har ... den tryggheita forfattaren til dømes skildrar henne med i yrket sitt skaper og eit påtakeleg behag i lesinga ... det er uvanleg lite som forstyrrer. Slik er boka med på å utvide synet mitt på kva god litteratur kan vere ... Å lese om Lydias fornemming for lyst gir meg ei tru på ein plass for det håpefulle i samtidslitteraturen"
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET
"Rune Christiansen har skrevet en av sine beste romaner. Boka vokser mens man leser ... Mer formfullendt prosa enn Rune Christiansens nye roman utgis knapt på norsk, kunne man si. Og det ville ikke være feil. Dette er en inntakende bok om ensomhet og kjærlighet, hvor så å si hver setning er en nytelse ... . Både de poetiske overskriftene og en prolog før selve romanen skaper underlige stemninger, en slags svevende effekt ...en forfatter som behersker litterær skrivekunst på høyeste nivå"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Det er ingenting prangende og høylydt spektakulært ved Rune Christiansens åttende roman, ingenting som er dramatisk, opprivende eller ubehagelig. Ensomheten i Lydia Ernemans liv er snarere et lysende eksempel på en bok som i det stille gir et løft, en kunstferdig, men upretensiøs bok skrevet med en nærmest pageturneraktig letthet … Det er neppe en nyhet at Christensen, som er like mye kjent som poet som romanforfatter, skriver utsøkte setninger."
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Uvanlig vakker roman. Christiansen skriver ulikt de fleste norske forfattere for tiden. Hans siste roman løfter et allerede originalt og lysende forfatterskap, der fornemmelsen av tid er et gjennomgangstema. Få norske forfattere skriver vakrere setninger enn Rune Christiansen … Nå er god litteratur så mye mer enn vakre setninger. Men at Rune Christiansen skriver utsøkt litteratur, er det ingen tvil om … Dette er en bok det rett og slett er godt å lese. Rune Christiansen skriver frem en livsfølelse av alvor og forsoning som man sjelden finner i norske samtidsromaner."
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK P2
"Årets roman er grundig jordnær og handlingen verken spektakulær eller full av ytre spenning. Likevel drives leseren nysgjerrig fremover gjennom korte kapitler, uventede overganger og ikke minst via forfatterens klare og vakre språk ... I Lydias uavhengige liv er ensomheten mer enn en trist fornemmelse. Den er også velgjørende og en uunngåelig nødvendighet for å bli i stand til å endre seg ... Rune Christiansen har skrevet en makeløs bok"
HILDE DIESEN, DRAMMENS TIDENDE
"En stille hyllest til arbeidet og livet, omsorgsfullt konstruert og medrivende skrevet: Rune Christiansen på sitt aller beste … Romanen er skrevet med en letthet som er forførende … Et svært omsorgsfullt utarbeidet prosaverk som raskt hensetter leseren i en tilstand som kanskje ligner glede … Rune Christiansen skriver fram dette livet med omsorg og omtanke for språkets valører … Jeg vet ikke om noen annen norsk forfatter som har akkurat denne intenst sansbare evnen til å skrive fram slike opplevelser"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Rikt og lavmælt ... han skriver med en språklig eleganse som gjør ham til en av de store i samtidsprosaen. Stadig leverer han helstøpte, sterke og rene romaner med en språklig virtuositet som gjør en ny Christiansen-roman til en begivenhet ... en roman som innbyr til ro, til gjenkjennelse og ettertanke"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"dette er bok av sjelden skjønnhet ... en vakker, en skjønn og bevegende roman til å lese i uforstyrret stillhet. Ensomheten i Lydia Ernemans liv kan hensette leseren i et dobbelt velbefinnende. For det første med det velbehaget stilistisk mesterskap gir. Språket er enkelt, smidig, klart, men også metaforisk og spenstig ... For det andre med det velbehag og den fortrøstning meningsinnholdet i teksten formidler i sin skildring av Lydias eget meningsfylte liv mens det leves"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Rune Christiansen har gjeve oss ei heilt uvanleg finstemt prosalyrisk bok. Det er ein hamsunsk vârleik for rørsler i natur og sinn, ofte smeltar dette saman, men utan den gamles ironi og utfall mot modernitet ... Det som vert ståande att er ... det vedunderleg vakre og såre i romanen, med prosalyriske passasjar som lyser ut i landskapet og inn i menneskesinnet. Som prosalyrisk ordkunstnar står Rune Christiansen fremst i dagens norske litteratur"
KNUT ØDEGÅRD, VÅRT LAND
"Velgjerande detaljrikdom ... I detaljrik og sanseleg prosa får Rune Christiansen særleg godt fram korleis Lydia ser på naturen som ein aktiv part i tilværet ... ein roman ein får ei ubendig trong til å sitere frå"
A. AUDHILD SOLBERG, DAG OG TID
"Aldri har jeg lest om ensomhet så godt skrevet fram ... Romanen postulerer ikke, men skriver langsomt fram lykke slik den kan være både når du er alene og samen med noen.
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
"en kvalitetssterk roman ... Christiansen har skrevet en original tekst som bryter med romansjangerens uuttalte krav om å romme et lineært handlingsforløp der ulike konflikter skal utgjøre romaners drivkraft. I stedet forå følge oppskriften går Rune Christiansen egne veier, og har skapt en poetisk bok med mange betydningslag ... Når en stillferdig roman som dette blir en kritikerfavoritt er det fremfor alt på grunn av det gode språket. Her er ingen overflødige setninger som tøyler tålmodigheten, men et språklig presisjonsnivå som minner leseren på at Christiansen også skriver poesi."
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Veterinæren Lydia Erneman opplever hverdagslig lykke ved å lytte 'andektig til hagens uopphørlige rasling' - uten å spørre hvorfor"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2014
"Skildringen av Lydias personlighet, av yrket, det eksistensielle, språkflyten - en sjeldent fin litterær opplevelse. Les Lydia! Møt Lydia"
JANNEKEN ØVERLAND, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2014
"En nydelig og stillferdig fortelling om lykken og ulykken i livet, og hvor fort det ene kan tippe over i det andre - uten at det nødvendigvis gjør det"
SANDRA LILLEBØ, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2014
"En språklig sterk roman som flyter som et musikkstykke, og hvor tittelen oppsumerer handlingen i et nøtteskall"
INGVILD BRÆIN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2014
"Romanen om Lydias liv og levnet var boka som gjorde størst inntrykk i år. Skylden skal Rune Christiansen ha for sin varlige omgang med ord"
ERIK ENGBLAD, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2014
"En lysende roman. En ledestjerne"
TINA ÅMOT, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2014
"Med forførende letthet skriver forfatteren fram gleden i et hverdagsliv fylt med arbeid, natur og stillhet. Romanen framstår som en hyllest til lykken i det upretensiøse, til de trivielle dagene med enkle gjøremål, men også med utfordringer, med møter med mennesker og dyr. Det hele presentert i Rune Christiansens omsorgsfullt utarbeidete språk"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2014
"Ensomheten i Lydia Ernemans liv er enklere, og bedre, enn Rune Christiansens foregående romaner. Dyrlegens døgndrift gir leseren setningsestetikk på sitt ypperste"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET, Årets beste bøker 2014
"Ensomheten i Lydia Ernemans liv etterlèt seg eit påtakeleg velvære. Det handlar sjølvsagt om Rune Christiansens utsøkte skrivemåte, ein særprega stil som forfattaren med romanar til diktutgivingarog tilbake til romanar allereie har demonstrert er av dei beste vi har. Den litterære kvaliteten og det velgjerande ved romanen handlar òg om korleis ei nesten plotlaus historie karakteriserer og kler den portretterte Lydia Erneman så godt, og slik viser Christiansen korleis einsemd òg kan vere ei gåve"
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET, Årets beste bøker 2014
"Det er ingenting prangende og høylydt spektakulært ved Rune Christiansens åttende roman, ingenting som er dramatisk, opprivende eller ubehagelig. Ensomheten i Lydia Ernemans liv er snarere et lysende eksempel på en bok som i det stille gir et løft, en kunstferdig, men upretensiøs bok skrevet med en nærmest pageturneraktig letthet"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2014
"Årets vakreste eventyr ... Rune Christiansens nyeste roman er verdt en bragepris og vel så det. En stilistisk nytelse - helt annerledes enn alt annet som skrives i dag ... hans fløyelsmyke, billedrike melankoli gjør boka ikke bare til en estetisk nytelse, men også en dyptpløyende beskrivelse av en eksistens - et helt alminnelig liv ... Christiansens prosa trollbinder"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"En oppvisning i skrivekunst og modent liv, en roman av sjelden skjønnhet, om en harmonisk, praktisk og fornøyd kvinnelig veterinær, som lever, sanser og forstår i ett med sin egen virksomhet, sitt arbeid, sitt hus og sin hage, kolleger, klienter og pasienter, menn og barn, skrevet med stilistisk mesterskap i et enkelt, smidig og klart, men også metaforisk og spenstig språk"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2014
"Rune Christiansens forfatterskap får gjennomgående enestående anmeldelser fra et samlet kritikerkorps. Leser du denne romanen, forstår du hvorfor. Nydelig og nyansert om Lydia, ensomhet og livet som skal og må leves"
BERIT STRAND RANGNES, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2014
"Som prosalyrisk ordkunstner står Rune Christiansen fremst i dagens norske litteratur. Denne romanen har lyriske parti som lyser inn i menneskesinnet"
DAGSAVISEN, ÅRETS BESTE BØKER 2014
"forbilledlig om det massive og samtidig uhåndgripelige mørket … En vakker, lys levende og vanedannende romans, som fullt fortjent vant Brageprisen i forfatterens hjemland … Kanskje er [ensomheten] en grunntone, en depressiv arv, kanskje er det et almennmenneskelig villkår? Christiansen er klok nok til ikke å svare på spørsmålet, og lar romanen stå åpen, for så i stedet å opplade den med en egen melankolsk farget skjønnhet"
JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"Rune Christiansen har skrevet en praktfull roman om å være alene ... Christiansen trekker gudskjelov ingen kjedelige konklusjoner hva følelser angår … Språket hans er intenst uten å være klamrende, vitalt uten å være friskt på den der oppdaterte måten, hvor sjargong og teknologi binder det hele til en tid. Snarere gjennomtrenges det av gedigne ord som har oppnådd slitasjens varme glød"
LISE GARSDAL, POLITIKEN (Danmark)
"En roman uten opprivende handling. Et alminnelig liv gjort spennende gjennom psykologisk innsikt og et fascinerende, billedrikt språk … Ensomheten i Lydia Ernemans liv er skrevet i et litt gammelmodig språk, men er full av overraskende assosiasjoner … Rune Christiansen [..] har med sin skildring av Lydias tilfredse, ensomme sinn fått all den medvind et forfatterhjerte kan begjære: Gyldendalprisen, Brageprisen og et hengivent leserpublikum. Det siste fortjener han også i Danmark".
BIRTE WEISS, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"en roman som med sin lette og elegante prosa i korte og avrundede kapitler er en fornøyelse å lese"
JON HELT HAARDER, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
"Vakker skildring av en ung kvinnes liv på landet, med ensomheten som venn, beskytter og livsnødvendighet ... et kvinneportrett med innebygget tvangstrøye. Uforglemmelig, mettet, vakkert, klaustrofobisk"
LISELOTTE WIEMER, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
"Rune Christiansen har skrevet en sjeldent vakker roman"
DE STANDAARD DER LETTEREN (Belgia)
"En nydelig bok om tingenes ensomhet og skjønnhet, og om hvordan en forholder seg til andre mennesker, til arbeidet en gjør, til foreldrene sine. Den er et sted for hvile ... og for en fin avslutning ... Så godt å starte året med denne"
LIDEWIJDE PARIS, NEWS WEEKEND, DUTCH RADIO (NEDERLAND)
"Observasjoner av ordinære, hverdagslige ting i livet er tredd sammen som et poetisk perlekjede. En nydelig livshistorie … utstyrt med en melankoli som bærer på en stolt og bestemt letthet. Språket, naturen og protagonisten skaper til sammen en atmosfære av nostalgi over hva som er, hva som var og hva som ikke engang har vært … Les og føl Lydia, og du vil ikke være ensom – les og vær som Lydia, og du vil aldri være ensom"
HANNELORE RUBIE, NBD BIBLION (NEDERLAND)
"Det skjer ikke ofte at jeg avslutter en bok, tar den nesten umiddelbart opp igjen, og begynner å lese på nytt, med samme intensitet og stigende forventning som da jeg leste den første gang. Det er fascinerende hva som setter Christiansens klare, poetiske språk i bevegelse. De nøkternt elegante setningene hans er kraftfulle, driver deg fremover i lesningen. Lyse i tonen, myke og delikate, vekker de en årvåkenhet for det som befinner seg nesten umerkelig under hverdagens store mengde detaljer. Det er en bok man vil verdsette i lang tid"
MAPPALIBRI.BE (BELGIA)
Lydia Erneman har vokst opp som eneste barn på et småbruk nord i Jämtland. Hun utdanner seg til veterinær og flytter etter noen år i Skåne til et lite tettsted i Norge. Vi følger Lydia i hennes virke som dyrlege, i gjøremålene som følger de skiftende årstidene og landlivets rutiner. Kontakten med foreldrene er sporadisk, for selv om Lydia lett vinner respekt og tillit for sin iherdighet, er det likevel som om hun er prisgitt ensomheten som den altomfattende betingelsen for sitt liv, en betingelse som kan slå et menneske til marken, men som like fullt er et utspring for lykke.
"Ensomheten i Lydia Ernemans liv" er en bemerkelsesverdig, nostalgisk og fortrøstningsfull roman, skrevet i et konsist, bevegende og usedvanlig rikt språk.
TILDELT BRAGEPRISEN 2014.
NOMINERT TIL KRITIKERPRISEN FOR BESTE VOKSENBOK 2014.
NOMINERT TIL UNGDOMMENS KRITIKERPRIS 2014.
KORTLISTET TIL P2-LYTTERNES ROMANPRIS 2014.
"Ensomheten i Lydia Ernemans liv" er en bemerkelsesverdig, nostalgisk og fortrøstningsfull roman, skrevet i et konsist, bevegende og usedvanlig rikt språk.
TILDELT BRAGEPRISEN 2014.
NOMINERT TIL KRITIKERPRISEN FOR BESTE VOKSENBOK 2014.
NOMINERT TIL UNGDOMMENS KRITIKERPRIS 2014.
KORTLISTET TIL P2-LYTTERNES ROMANPRIS 2014.
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2014 |
---|---|
ISBN | 9788249511891 |
Innbinding | Ebok |
Tittel | Ensomheten i Lydia Ernemans liv |
Bokgruppe | 852 |
I salg | 21.08.2014 |
Design | Exil Design |
Emne | Ensomhet Romaner Dyrleger Skjønnlitteratur |