Krysantemum

roman

Velg format

kr 119
På lager
ISBN
9788249514335

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249514335
Innbinding Ebok
Tittel Krysantemum
Bokgruppe 852
I salg 19.06.2014
Design Exil Design
Emne Skjønnlitteratur Sveits Vennskap Oslo Kvinner Romaner
I "Krysantemum" følger vi Agnes Løv, en kvinne i midten av tredveårene, som befinner seg i en fremmed by for å gjøre ferdig en avhandling. Parallelt med de anskuelser og innsikter hovedpersonen selv gir til kjenne, gir romanen rikelig mulighet til å observere de selvmotsigelsene som fyller en tilsynelatende nøktern og veloverveid tilværelse. "Krysantemum" er en inntagende og stilistisk leken roman, en fortettet og åpen fortelling, og samtidig et elegant stykke litteratur med forvandling og hengivelse som motiver.

For denne romanen ble Rune Christiansen tildelt Riksmålsforbundets litteraturpris 2009.
"Det krever et særegent språk og en en særlig iakttagelsesevne for å løfte alt dette opp til litteratur. Eller, vel og merke, til litteratur det er verdt å lese. Men det kan Christensen, ikke minst i kraft av sin silkesterke prosa … mangelen på stort utvendig drama gjør den – selv om det umiddelbart virker som det motsatte – til en radikal roman. På sin egen stillferdige måte"
JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"i Rune Christiansens fortelling blir hverdagen løftet til et betagende, eksistentielt univers … rommer stor varme og ømhet"
BIRGIT SLOTH, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
"demonstrerer på vellykket vis hvor mye som kan fortelles uten språklige fakter … Christiansen administrer sine virkemidler med så stor nennsomhet at både tiltrekningen og sårbarheten blir overbevisende"
BIRTE WEISS, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"Rune Christiansen skriver usedvanlig vakkert om menneskets forhold til omverdenen og om kunstens betydning for tilværelsen … Hans poetiske, lett melankolske språk lader alt med en sjelden skjønnhet og gir dybde til det som tilsynelatende er ubetydelig. Det er stor språkkunst... En intelligent og vakker bok"
JENS EICHLER LORENZEN, FYNS STIFTIDENDE (Danmark)
"Rune Christiansens andre roman på dansk er glimrende, rett på sak -og likevel gåtefull... Denne fine forfatter og poet har et drevent grep om språkets evne til å skape usikkerhet. Fortellingen kalles kanskje for en «lettforståelig og troskyldig lignelse» … men den er samtidig full av noe som kan kalles «det ubestemmelige». Boka har pussige koblinger mellom populærkultur, gamle japanske filmer og kanonisk musikk og litteratur, den har diffuse, kjølige stemninger og løse fotnoter … Verdt å lese!"
JON HELT HAARDER, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
”kretsingen rundt det unevnelige er både fascinerende og skremmende. Vi har det med denne boken som Agnes har det med sin avhandling om den melankolske Vigny: ‘Det man fortolket bar i seg en innfløkt upålitelighet (...) en forbipasserende stil kunne man kanskje si, ja, selv når man valgte vennskapelighetens formalia, løp linjene like fullt mot hemmeligholdelse’ En fundamental egenskap ved litteratur"
ALF STEEN KLITGÅRD POVLSEN, STANDART 3/4 2017 (Danmark)
”Hadde vi kastet terninger, ville Rune Christiansen fått en sekser. Ja, en sjuer. Språket er som fløyel. Rune Christiansen er en av få forfattere som viser leserne hva virkelig god skrivekunst er … Rune Christiansen er en eksklusiv forfatter. Men har en ikke vanskelig tilgjengelig. Tvert om, boka er forbausende lettlest, og hensetter leseren nærmest i transe. Den oppleves som helt essensiell … Det er bare å gi seg hen”
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
”innsiktsfulle betraktninger og interessante karakterbeskrivelser, formidlet gjennom forfatterens karateristiske rike, poetiske språk … Denne anmelderen opplever hans siste bok som mer åpen og tilgjengelig enn mye annet han har skrevet, og oppfordrer på det varmeste til å starte nettopp her”
CAMILLA SØRBYE, DRAMMENS TIDENDE
”Rune Christiansen har skapt et fengslende portrett av en tilsynelatende lidenskapsløs kvinneskikkelse … Det er så visst noe løfterikt ved Christiansens elegante, elegiske prosa … holder meg fast som leser”
KARI LØVAAS, MORGENBLADET
”Det ligger både poesi og essayistikk i Rune Christiansens nye roman Krysantemum, en bok som bringer leseren ut av fatning … Det er måten Christiansen forteller på som blir spektakulær … Jeg opplever en nesten magisk forskyvning av min bevissthet fra tekstens konkrete ord til min virkelige verden - og må ta meg selv i å fordype meg i minner jeg ikke har vært borte i på mange år. Dette er spennende! … Suveren språkfølelse … Det er umulig å snakke om denne romanen uten å ta inn over seg Rune Christiansens subtile og smidige språk. Det er så gjennomført og gjennomtenkt, så rent, at det gir meg en følelse av lykke!”
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK P2
”en vakker lesefryd av en bok, i et gjennomskinnelig tydelig og samtidig drømmende språk, et kammerspill av en roman … Christiansens språk er lettlest, vakkert, musisk flytende med en behagelig pust … Virker dette blomstrende vagt, er det blant annet fordi katolske Agnes Løvs person inneholder mer enn en bokmelder bør røpe. Han må nøyes med å peke på en dikters gave til deltakelse, til betatt undring og refleksjon over det stillferdig dramatiske, det lyriske, saklig vage, dette drømmespillet av et liv som er Agnes Løvs”
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
”En overlegen stilist. Rune Christiansen skriver så nydelig om livet og litteraturen at man knapt merker hva dette egentlig handler om. Likevel oppleves romanen som vesentlig. Krysantemum er en bok som kan nytes som en sigarett eller et glass vin – helst langsomt, i plagsom visshet om at det snart tar slutt … Christiansen har denne evnen til å skrive fram de overraskende og likevel treffende bildene, de plutselig oppdukkende glimtene av erkjennelse, de nesten stofflige beskrivelsene av natur, interiør og mennesker. Christiansen fletter inn tanker om religion og litteratur, skriver om bøker og forfattere, og han gjør det på sin helt spesielle insisterende, reflekterende måte. Han får hverdagslivets gjentakende kjedsommeligheter til å stå fram i nytt og skarpt lys … Rune Christiansen viser enda en gang, med overbevisning, hvilken overlegen, elegant stilist han er”
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
”ei enkel og elegant historie … Det som er særskilt tiltalande og vellukka i Krysantemum er etter mi meining korleis Christiansen maktar å skrive fram eit nøkternt og noko blodlaust portrett som likevel gjer inntrykk og som skaper klare, sterke bilete, rolege bilete, stillbilete … Krysantemum er ei historie utan store rørsler, ho er lettfatteleg, med milde vendingar, og samstundes utvidar ho seg på originalt vis i lesinga. Det er godt gjort”
MARGUNN VIKINGSTAD, DAG OG TID
”Krysantemum er en enkel, stilsikker og vakker roman … de mange paralleller mellom tekster og hverdagslige foreteelser er finurlige i denne romanen, og de er alltid elegant og stilsikkert formulert. Romanen er en fryd å lese”
HANS H. SKEI, AFTENPOSTEN
”Stilistisk gull… Christiansen fortener faktisk ein gullblomst for sin nye roman, Krysantemum. Dette er romanen med den vakraste prosaen i bokhausten 2009 … ei oppvisning i lekker skrivekunst … Krysantemum [er] ei bok å leve i, lukte på, eit rom å få nye erkjenningar i … Eg skulle gjerne skrive ei akademisk avhandling om Rune Christiansen. Det blir ikkje her og no. Her vil eg berre skrive at Krysantemum er ei bok som fortener mange lesarar. Eventuelt nokre få begeistra”
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
”oppsiktsvekkende skrivekunst”
CATHRINE KRØGER, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, DAGBLADET
”Årets vakreste. Rune Christiansen leverer den ene romanen flottere enn den andre. Krysantemum er språklig fantastisk vakker, myk og ledig, elegant og poetisk. Men samtidig som den innbyr til nytelse, er det også en historie som inviterer til refleksjon, som i sin tematikk beveger seg rundt de valg vi gjør i livet, om muligheter til å velge, om det stillferdige og dramatiske hverdagslivet”
GEIR VESTAD, ÅRETS TI BESTE NORSKE, HAMAR ARBEIDERBLAD
Rune Christiansen

Rune Christiansen

Rune Christiansen (f. 1963) ble en sentral og innflytelsesrik poet allerede med sin første bok Hvor toget forlater havet i 1986. Han har utgitt ti diktsamlinger, den siste Jeg har tenkt meg til de elysiske sletter utkom i 2011. Samtidig har han utviklet et stadig mer markant og bemerkelsesverdig prosaforfatterskap, senest med de kritikerroste romanene Intimiteten (2003), Fraværet av musikk (2007), Krysantemum (2009) og Ensomheten i Lydia Ernemans liv (2014). For sistnevnte ble Christiansen tildelt Brageprisen. Han ble også nominert til Kritikerprisen for beste voksenbok, Ungdommens kritikerpris, Natt og Dags Oslopris og kortlistet til P2-lytternes romanpris. Fanny og mysteriet i den sørgende skogen (2017) er Christiansens niende roman.

Christiansen ble tildelt Oktoberprisen i 1994, Halldis Moren Vesaas-prisen i 1996, Språklig samlings litteraturpris i 1998, og Dobloug-prisen i 2003. I 2014 ble Christiansen tildelt Gyldendalprisen for hele sitt forfatterskap. For romanen Fraværet av musikk mottok han Osloprisen for beste roman utgitt i 2007, og for Krysantemum mottok han Riksmålsforbundets litteraturpris i 2009. Han har gjendiktet poeter som Frank Kuppner, Alain Bosquet og Edmond Jabés, og er redaktør for Forlaget Oktobers gjendiktningsserie for samtidspoesi.

I 2019 mottok han den prestisjefylte franske utmerkelsen Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

http://www.runechristiansen.com

 

Litterære priser:

Brageprisen 2014

Gyldendalprisen 2014

Riksmålsforbundets litteraturpris 2009

Osloprisen 2007

Doblougprisen 2003

Språklig Samlings litteraturpris 1998

Språklig samlings litteraturpris 1998

Oktoberprisen 1994

 

Flere forfatterportretter

Les mer