Alle ting skinner

roman

Velg format

Forventet i salg
kr 149
ISBN
9788249501724
"Skarpskodd debut … Mattis Øybøs fine debutroman"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"debutant med mye på hjertet … en bok som utfordrer leseren på eksistensielle problemstillinger … Øybø utforsker vår evne til å oppleve virkeligheten, til å se verden som den er, uten gjennom medienes gjenfortelling og manifestasjon av våre liv. Boken har form som en thriller, både på det fysiske plan – med kulden og mørket som tetner til, og på det psykiske … Språklig flyter det godt"
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK P2 Kulturnytt
"Imponerende debutroman om store tanker, i thrillerformat … Romanen beveger seg elegant mellom to plan med forskjellig tid og persongalleri … Dramaturgien er thrilleraktig, med raske sceneskift og dirrende spenning under overflateidyllen … Debutanten Mattis Øybø imponerer med en roman som appellerer til flere sider hos leseren. Hans referanser til Marinettis futuristiske manifest, til futuristmaleren Tullio Crali på den ene siden og til Prousts «På sporet av den tapte tid» på den andre, er intellektuelt utfordrende … Helt på slutten samles trådene enkelt ved at Otto rydder i sin avdøde fars kjeller og ser alle tingene på nytt. Her skinner ikke bare tingene, men også romanen"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"Øybøs roman innebærer [...] noe i Norge så uvanlig som tenkning i romanform"
TIRIL BROCH AAKRE, MORGENBLADET
"intelligent fortalt ... fascinerende lesning ... overskrider leserens forutsetninger og fordommer, og er fintfølende og ærlig undersøkende i de mørke kroker der så alt for få forfattere tør oppholde seg, nemlig i hverdagsterrorismen mellom vanlige mennesker som mister kontroll over livet"
MORTEN AUKLEND, KLASSEKAMPEN
"en usedvanlig ambisiøs debutroman om tapte minner og lengselen etter en skikkelig krise ... en av de siste årenes debutanter som jeg ville vært mest villig til å satse penger på"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"fantasifulle og originale fortellergrep ... en spennende og sjelden debut"
JØRGEN ALNÆS, DAGSAVISEN
"Roman som skinner … Ting som ikke går på skinner blir til en skinnende roman når Mattis Øybø stiller spørsmål ved en hel generasjons verdensanskuelse … det funker … Og det gjort med nennsom hånd fra forfatterens side. Med et rytmisk språk, raske sceneskift og knappe dialoger som tar det mangslungne forholdet mellom mann og kvinne, far og sønn og far og datter på kornet, beskriver Øybø en moderne familie som forsøker å mestre virkeligheten i sin mest dramatiske form, uten å ta dramatikken alvorlig … På nåtidsplanet er boka en pageturner. Det er spennende, med noe mørkt og truende under den stillferdige overflaten … det er linjer mellom tidsplanene, og hoppene utføres med eleganse"
HALVOR FINESS TRETVOLL, NY TID
"en djevelsk dyktig debutant ... en roman alle bokelskere bør unne seg"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"en skikkelig god debut ... interessant, velskrevet og gjennomkomponert"
FINN STENSTAD, TØNSBERG BLAD
"Alle ting skinner er en kompleks roman. Mattis Øybø har en tydelig litterær stemme og makter å skape en spesiell stemning gjennom hele boken … en roman som skiller seg ut fra mengden, forfatteren har en tydeligere stemme og et større prosjekt enn mye annen samtidslitteratur som utgis"
FREDRIKSSTAD BLAD
"Øybø overbeviser stort med evnen til å gå inn i kjærlighetens mangslungne verden, og som romandebutant er dette både ambisiøst og beundringsverdig"
ELLE
"Mattis Øybøs rike og velkomponerte roman skinner hele veien"
MOSS AVIS
"Mattis Øybøs roman Alle ting skinner er det mest overbevisende norske debutarbeid jeg har sett på år og dag. Ikke nok med at den er språklig overbevisende … Den har i tillegg gjennomtenkt og gjennomført litterær teknikk, og ikke minst viktig, et innhold til å bli opptatt av. Det er sjelden at en norsk roman kommer ut som gir en så mye å fundere over, ikke først og fremst den konkrete handlinga, sjøl om også den er iøynefallende, men tanker romanen gir leseren i forlengelsen av det konkrete som skjer og det som sies … Les Øybø. Det skrives i dag ikke mange romaner som i den samme grad kan gi leseren et bilde av mennesket i det moderne samfunnet"
Stein-Arve Myrbakk, RANA BLAD
"både velskrevet og tankevekkende … Alle ting skinner er nydelig skrevet, med skildringer som gir oss et nytt perspektiv. Snø er ikke lenger bare snø, fortid er ikke bare fortid og det man glemmer er ofte viktigere enn det man husker. Omslaget på Alle ting skinner er enkelt og hvitt, men skinner på en egen måte, det skinner som snøen, som stjernene som åpenbarer seg når mørket legger seg over byen. Stjernene som ellers må vike for opplyste gater. Omslaget skinner som boken"
Ragnhild Erevik Lea, SPOT.NO
Vinteren 2004 i Oslo. Det snør i halvannen måned. Otto Horn er en ung historiker som har skrevet en skjellsettende og til dels provoserende avhandling om terrorisme og revolusjonær virksomhet. Sammen med kone og fire barn blir han som de fleste andre avskåret fra sine vanlige gjøremål disse dagene. Så går strømmen. Situasjonen utvikler seg raskt til å bli mer akutt enn noen hadde regnet med. En fremmedartet stemning brer seg i hovedstaden. Byen forbereder seg på katastrofe, og tilværelsen er ikke lenger trygg og forutsigbar. Men betyr det at verden omkring dem har blitt mer virkelig, slik Ottos gamle studiekamerat hevder? Et halvt år tidligere har Otto blitt oppmerksom på at den forrige kjæresten hans begikk selvmord. Hva var det med Helle? Hva var det med Helle og Otto? Otto har glemt nesten alt om den gamle kjærlighetshistorien.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2004
ISBN 9788249501724
Innbinding Pocket
Tittel Alle ting skinner
Bokgruppe 502
Emne Romaner Skjønnlitteratur Oslo
Mattis Øybø

Mattis Øybø

Mattis Øybø (f. 1971) debuterte i 2003 med romanen Alle ting skinner. Romanen Ingen er alene (2007) er utgitt i Danmark, mens Karin og Kareem (2010) er oversatt til svensk. I 2017 utkom Elskere, som fikk strålende anmeldelser. Den siste overlevende er død er Øybøs femte roman.

Flere forfatterportretter

 

Utgitt på Oktober:

2021 Den siste overlevende er død
2016 Elskere
2009 Karin og Kareem
2007 Ingen er alene
2003 Alle ting skinner
Les mer

Andre i samme serie

Nyheter

Mattis Øybø - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Mattis Øybø.
Les mer

Bjella, Ullmann og Øybø nominert til P2-lytternes romanpris 2021

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2021 er nå offentliggjort. Tre av seks romaner er utgitt på Forlaget Oktober: Stein Torleif Bjellas Fiskehuset, Linn Ullmanns Jente, 1983 og Mattis Øybøs Den siste overlevende er død.
Les mer