Ingen er alene

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249505609
"De første setningene er avgjørende. Her settes stemningen, her etableres språkholdningen, her lokkes leseren inn. Og norske Mattis Øybø lykkes fantastisk flott med alt dette i Ingen er alene … Det barnløse forholdet mellom Harald og den skjønne Helene er skrevet med vakker sørgerand, lyrisk schwung og psykologisk innsikt, og her viser 39-årige Øybø hvorfor han hører til blant de sterkeste i den generasjon av norske forfattere, som også teller folk som Johan Harstad og Tore Renberg. Er det noe i luften der oppe? Eller vannet? Hvem vet. Men de har altså en evne til at få jevnaldrende danske forfattere til å virke små og lettere likegyldige. Og det sier jo ikke så lite – om både det ene og det andre"
JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, POLITIKEN (Danmark)
"Romanen er ikke bare overraskende, den er overraskende god og holdt denne anmelder fast over mer enn 500 sider"
JON HELT HAARDER, JYLLANDS POSTEN (Danmark)
"Kompleks og intelligent roman om ensomhed, tro og filmkunstens forløsende kraft ... Hvis man interesserer sig for filmen som medie, vil man dog uden tvivl finde mange guldkorn i denne roman, som f.eks. den poetiske sammenligning mellem kameraets blik og et forelsket menneskes. Romanen jonglerer med emner som religiøsitet, psykologi, kunst og menneskelivet som en fortælling. Det gør historien kompleks og meget forgrenet i dens filosofiske betragtninger"
ANN LUTHER PEDERSEN, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
"Samtidig med at Harald graver dypere i Josef Bergs filmunivers, skjer det noe annet i Haralds liv; i forsøket på å stykke et annet menneskes liv sammen, faller hans eget fra hverandre. Det er med på å tilføre romanen en eksistentiell dimensjon man sjelden ser, og som ikke minst understrekes av en konklusjon som gir ekko langt ut over samtiden. Vi forteller hverandre historier for å overleve, er Haralds terapeutiske devise, og jeg er ikke i tvil om at Ingen er alene vil leve lenge"
JAKOB HOLM, Litteraturmagasinet StandArt (Danmark)
"Ingen er alene er en eksistensiell roman som fenger ... Øybø klarer å skrive frem en diskusjon om kunsten og livet, om hvordan vold og katastrofe kan føles vakkert, når det skjer på film. Han viser også, i klartekst hvordan kunsterens nådeløse kreativitet ofte går på bekostning av kunstnerens nærmeste ... godt sett og godt skildret"
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK P2
"Stort tenkt prosjekt som engasjerer og imponerer ... imponerende storstilet ... skrevet med sikker sans for dramaturgi og fremdrift. Den er strukturert rundt scenen i med de hvitkledde i Frognerparken, og i denne scenen både sprer og samler romanen sine tråder. Både med hensyn til komposisjon og idéinnhold fremstår derfor boken som uhyre helstøpt ... "Ingen er alene" er et vågestykke av en roman"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"I denne romanen inviterer Øybø leseren til å tenke over om det finnes plass for den religiøse hengivelse i våre moderne liv ... Tunge temaer altså, men Øybøs roman er slett ikke tunglest. Språket hans er utsøkt, og de ulike situasjonene inneholder innsikter, spørsmål og spenninger som hele tiden engasjerer"
KNUT FALDBAKKEN, VG
"Storstilt prosjekt ... Du leser ikke mange bøker som denne i høst ... "Ingen er alene" er en kompleks og intellektuelt ambisiøs bok om kunst, religion og historie, om meningstap og meningsfylde, skrevet i et språk med blikk for de innsiktene som skjuler seg i pausene mellom ting. Men den er også stinn av handling, med en serie intriger som håndteres med beinsikker rytmesans av forfatteren ... en både eiendommelig, innsiktsfull og besnærende leseropplevelse"
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET
"Ambisiøst og talentfullt, ein roman som peikar mot ein betydeleg forfattar. La det vere sagt med det same: Øybø leverer ei andrebok som høgst sannsynleg legg grunnsteinen i en vesentleg forfattarskap ... ein svært kompleks og fullstendig tekst"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"Vakker undergang ... Øybø tenker større og satser høyere enn de fleste ... Dristig, men vellykket ... Det er en musikalsk bok, av en forfatter som sannsynligvis er seg ytterst bevisst hvert eneste stilistiske og innholdsmessige valg"
ANNETTE ORRE, DAGSAVISEN
"Mattis Øybø skriver romaner på gamlemåten, tykke fortellinger pakket rundt en vever kjerne. Han tar seg god tid, er detaljert uten å dvele ved detaljer, lar figurene tenke, snakke og handle. Øybø forteller langsomt og lavmælt, men på den måten spenner han også opp store velvinger med rom for litteraturens klassiske betraktninger over livet, døden og kunsten ... han vet hva han gjør og han gjør alt riktig"
KJELL-RICHARD VON WACHENFELDT, VÅRT LAND
"Kompleks og imponerende om livsløgn og oppvåkning. Mattis Øybø markerte seg som en oppsiktsvekkende god debutant for fire år siden. Med sin andre roman bekrefter han at han er mer enn verdt å legge merke til. I Ingen er alene fletter han ulike tidsplan og skjebner sammen til en mektig og tankevekkende helhet, og han gjør det med autoritet"
KJERSTI VIK, BERGENS TIDENDE
"Utmerket om undergang. Realistisk og magisk oppfølger til en fantastisk debut ... en litterær bragd ... forfatterens sans for detaljer; klær og ansiktsutrykk, bevegelser og sinnstilstander er så presise og briljante i all sin nitide observasjon og språklige skarpsindighet at romanen kan kalles et mesterstykke ... Mattis Øybø har havnet i samme litterære Mesterliga-gruppe som Paul Auster, Don DeLillo og Ian McEwan"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Øybø skriver særlig godt når han skriver om den religiøse sekten Menneskesønnen og deres tro. Passasjene om kunst er også vakre ... Ettersom forfatterens eneveldige rett som moralsk dommer over sine skapninger reduseres, vil leserens rett og frihet til å gjøre opp sin egen mening øke. Det er bare en av de mange tingene jeg setter pris på i Øybøs nyeste roman"
NORUNN OTTERSEN SEIP, FREDRIKSSTAD BLAD
"Det er drivende godt skrevet, et vågalt prosjekt ... ære være Øybø; han er ikke ironisk, men tør å tematisere vår søken etter noe som varer. Noe som gjør enkeltmennesket mindre alene"
MARTE BREIVIK, IKON
"En særegen realistisk roman, som kan minne om forfattere som Auster og Murakami ... Interessant roman med presise iakttagelser og en rekke sidehistorier av norske Mattis Øybø"
BIBLIOTEKERNES LEKTØRUDTALELSE (Danmark)
Det begynte som en dag som alle andre. Om morgenen søndag 24. august 2003, samler et hundretalls mennesker seg på gresset i Frognerparken. De er alle kledd i hvitt og er medlemmer av Menneskesønnen, en religiøs sekt ledet av den karismatiske Olav Borman. De har kommet for å vente på verdens undergang. For 24. august 2003 er dagen da verden skal gå under. Det har Olav Borman spådd. Blant dem sitter Nicholas, sønn av den store filmregissøren Josef Berg.

Et halvt år senere sitter Nicholas Berg på kontoret til psykologen Harald Stange, og forsøker gjøre rede for hva som hendte. Hva var det som fikk ham til å tro på at verden skulle gå under? Og hvilken rolle har hans berømte far spilt i hans liv? Harald forsøker på sin side å komme nærmere Nicholas, og blir dermed kastet ut i jakten på Josef Bergs siste, tapte film. Den som får mennesker til å ta livet av seg, til å forlate venner og familie, til å se Gud. Den som får verden til å gå under.

"Ingen er alene" er en roman om ensomhet og utopier, om troen på et perfekt liv.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2008
ISBN 9788249505609
Innbinding Pocket
Tittel Ingen er alene
Bokgruppe 502
I salg 09.01.2008
Emne Romaner Religiøse bevegelser Skjønnlitteratur Eskatologi Oslo
Mattis Øybø

Mattis Øybø

Mattis Øybø (f. 1971) debuterte i 2003 med romanen Alle ting skinner. Romanen Ingen er alene (2007) er utgitt i Danmark, mens Karin og Kareem (2010) er oversatt til svensk. I 2017 utkom Elskere, som fikk strålende anmeldelser. Den siste overlevende er død er Øybøs femte roman.

Flere forfatterportretter

 

Utgitt på Oktober:

2021 Den siste overlevende er død
2016 Elskere
2009 Karin og Kareem
2007 Ingen er alene
2003 Alle ting skinner
Les mer

Andre i samme serie

Nyheter

Mattis Øybø - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Mattis Øybø.
Les mer

Bjella, Ullmann og Øybø nominert til P2-lytternes romanpris 2021

Nominasjonene til P2-lytternes romanpris 2021 er nå offentliggjort. Tre av seks romaner er utgitt på Forlaget Oktober: Stein Torleif Bjellas Fiskehuset, Linn Ullmanns Jente, 1983 og Mattis Øybøs Den siste overlevende er død.
Les mer