Vekten av snøkrystaller

roman
Annen tilknytning:

Velg format

kr 169
På lager
ISBN
9788249505180

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2007
ISBN 9788249505180
Innbinding Pocket
Tittel Vekten av snøkrystaller
Bokgruppe 502
Design Exil Design
Emne Skjønnlitteratur Skihopp Ungdom 1970-1979 Sykdommer Oslo Romaner
Det er vinteren 1970, og den fjorten år gamle guttens store drøm er å bli skihopper. Men etter et stygt fall i hoppbakken, konkluderer legen med at han lider av en uhelbredelig sykdom. Bare ett skihopp til kan være livsfarlig. Skal han fortelle foreldrene hva legen har sagt, eller skal han holde det hemmelig for å få sveve en siste gang? Hjemme er det som om mor mer og mer lever i sin egen verden og far forsøker å glatte over noe. Romanen gir et bilde av en oppvekst i Oslo på begynnelsen av syttitallet. Det er en roman om et ungt menneskes kamp, og om livet som ikke blir slik man hadde tenkt seg.
”Steen står støtt … Thorvald Steen har levert en sår, øm og hudløs fortelling som berettes i en språklig sikker form, uten føleri, men med mye varme. Og med betydelig innsikt. Det handler om brodne drømmer, om ømfintlige relasjoner mellom mennesker som angår hverandre, om gryende usikre følelser. Vekten av snøkrystaller er en bok om oppvekst, en dannelsesroman – og en bok om ski og snø. Thorvald Steen har gjennom en årrekke levert sterke bøker i en genre og fra skiftende tidsepoker. Med denne boken er han på et vis vendt hjem, og han kan komme til å oppnå – og fortjene – et gjennombrudd hos et stort publikum”.
SVEIN JOHS OTTESEN, AFTENPOSTEN
”Storskryt til Steen. Vidunderlig, vakker og rystende. For en start på bokhøsten; dette er rett og slett en leseopplevelse av de sjeldne, folkens! … Årets roman er Steens mest personlige ... Fornemmelsen av fortielse og falskhet rundt de store emosjonelle opplevelsene i familien er mesterlig beskrevet i en realistisk og poetisk prosa … Romanen har en rekke bipersoner som fremtrer med kapital helstøpthet, foreldrenes personlighet er tegnet med litterær tyngde og djerve avsløringer. .. Hovedpersonen selv er en magefasettert og modig ungdom av hudløs og sensibel karakter. Ut av detonasjonene av ulykker som han opplever, støper forfatteren en unik person inn i norsk litteratur. Boken er slett ingen lidelseshistorie; selv om det var forløsende å felle noen tårer underveis, lo jeg ofte. Romanen eier en nærhet til stoffet som oppleves – ja som opplevd, men likevel med en litterær distanse som smyger unna det private. Den er skrevet av hjertet, ren og komplett. En fulltreffer!”
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
”Voksesmerter i stram regi. At avstand kan skape nærhet er et kjent litterært virkemiddel, og Thorvald Steen bruker det med stor eleganse og innsikt i sin fine roman Vekten av snøkrystaller … Thorvald Steens roman hviler i et presist tilskåret språk som gir denne smertelige historien letthet i uttrykket og dybde i innholdet. Bruken av og utvalget av ord bidrar også til å gi historien den helt riktige tidskoloritten. … Steen har skrevet en stram og følsom oppvekstroman, et nesten smertelig møte med ungdommelig drøm og forventning.”
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
”Beskrivelsen av lengselen etter å slippe seg utfor, strekke kroppen ut og sveve er så gode at jeg selv får lyst til å hoppe - måtte Gud forby! Men så handler det jo om mer enn å hoppe på ski. Vi snakker om livet, om drømmer. Det handler om håpet om lykke som så brutalt blir brutt. Det er rett og slett hjerteskjærende.”
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK KULTURNYTT, P2
”De svevene i hoppbakken muskelsykdommen ikke har tillatt ham, er hos Thorvald Steen omsatt i litterære svev: som vi kan beundre og feire”
KARI LØVAAS, MORGENBLADET
”Tjue i stil. Dempet og dramatisk om svik og tapte drømmer. Thorvald Steens åttende roman, Vekten av snøkrystaller er et at de mest gripende ungdomsportrettene jeg har lest … Vekten av snøkrystaller har en dramatisk nerve som løper gjennom hele boken. Denne intensiteten ligger like mye i det som forblir usagt, som på overflaten … Det som gjør at Vekten av snøkrystaller virkelig skiller seg ut i høstens bokflom er et sjeldent godt og troverdig fortellerperspektiv”
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
”Tankevekkende roman om skihopp, psykiatri – og oppvekst. Den prisbelønte forfatteren Thorvald Steens 17. bok siden debuten i 1983 er en sterk opplevelse. Mye skyldes Steens inngående kjennskap til temavalget … Steens språk [er] enkelt, direkte og ektefølt … Med sine knappe 200 sider leser man kjapt ut Vekten av snøkrystaller. Den sterke fortellingen sitter imidlertid igjen lenge hos leseren”
RUNE STENSLAND, FÆDRELANDSVENNEN
”Kort og godt … Steen skriver fortettet. Strør ikke om seg med pjatt. Er en mester i å skildre fortvilelsen over tapte drømmer, stormen som bygger seg opp bak fasaden. Du tror du vet hvor dette havner, men vil snart merke at Steen tar uventede byks. Han driver forløpet av gårde med nøye dosert informasjon. På den måten beveger romanen seg mot et uventet klimaks. Som ikke gir historien forløsning, men som forsterker det tragiske. Og som viser hvor ubarmhjertig livet kan være for dem som på slump får utdelt de dårligste kortene”
ARNSTEIN OLAISEN, HAUGESUNDS AVIS
”Med Oslo anno 1970 som bakteppe, har Thorvald Steen skrive ein medrivande oppvekstroman, med ei heilt spesiell historie i sentrum. Ei historie om samhald og venskap, gryande kjærleik og kjensla av svik. Stilistisk og språkleg er det som alltid ei nyting å lesa Thorvald Steen.”
NILS KVAMSDAL, AVISA HORDALAND
”en sober fiksjonsfortelling med klare relasjoner til forfatterens levde liv”
FINN STENSTAD, TØNSBERGS BLAD
”Gode øyeblikksbilder og elegante metaforer gjennomsyrer boken i skildringen av oppvekst, ensomhet og samhold”
C.T.P, PSYKISK HELSE
”Thorvald Steen har begått en gripende roman om en ung gutt, ennå ikke konfirmert, som er pasjonert skihopper og brenner for sporten … Steen skriver med stor detaljrikdom, og også med stor kjærlighet til hoppsporten og Oslomarka … følelsene han formidler, bekymringene, fortrengningen, det desperate håpet om at alt blir OK, samtidig med fortvilelsen som følger vissheten om at det ikke blir det – den treffer med rett i hjertet og magen. Og dette gir boken en nerve som fjør at jeg har vanskeligheter med å legge den fra megn.”
KRISTIN MOE KROHN, SNØ OG SKI
”Stilfullt svev mot katastrofen … Steen skriv med stor innsikt og autoritet om smerte, sakn og dei uventa slaga som livet kan gi. Men han skildrar òg på meisterleg vis korleis kampen mot undergangen ligg latent i menneskesinnet og korleis uante krefter blir mobilisert når behovet dukkar opp … Eit tungt og dystert stoff? Ja, men merkeleg nok kjennest det ikkje slik når ein les romanen. Grunnen til dette trur eg først og fremst ligg i den tvers igjennom reise stiltonen som er gjennomført i romanen … Det er ein viktig roman Thorvald Steen har skrive”
JOSTEIN SÆBØE, ROMSDALS BUDSTIKKE
”Intenst gripende … Romanen har mange lag og er drivende godt fortalt”
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
”et sterkt møte med syttitallets Oslo og en guttedrøm om skihopping. Men også en sår og fin beretning om forholdet mellom en far og en sønn og en plutselig oppvåkning”
TURID LARSEN, DAGSAVISEN, kritikernes favoritter i 2006
”Roman om skihopping, psykiatri og oppvekst, en sår og hudløs beretning i en språklig sikker form, uten føleri, men med mye varme”
SVEIN JOHS OTTESEN, AFTENPOSTEN, kritikernes favoritter i 2006
”Steens beste roman, samtidig et sterkt forsvar for retten til liv også for dem med en belastet genetisk arv”
KNUT ØDEGÅRD, AFTENPOSTEN, kritikernes favoritter i 2006
”Steen skriver fortettet. Strør ikke om seg med pjatt. Er god på å skildre fortvilelsen over tapte drømmer … Han driver av gårde med nøye dosert informasjon”
ARNSTEIN OLAISEN, HAUGESUNDS AVIS, kritikernes favoritter i 2006
"Man leser med voksende engasjement … Vekten av snøkrystaller er en sterk liten roman … man vil lese mer"
OLA LARSMO, DAGENS NYHETER (Sverige)
"En lysende roman, øm og sterk på samme tid"
SVERIGES RADIO
"Thorvald Steen skriver med oppriktighet, troverdighet og tyngde!"
BO BJELVEHAMMAR, YSTADS ALLEHANDA (Sverige)
"Thorvald Steen overbeviser i lengden, mye på grunn av hans gjennomførte, nesten hemingwayske stil. Steen skriver sparsommelig og tilbakeholdent, som om han selv holder øret mot sin fortelling for å registrere og gjengi den så perfekt som mulig … en bok jeg kommer til å huske lenge, til dels på grunn av de lystbetonte skihoppscenene, men først og fremst fordi skildringen av denne ensomme gutten er så intimt og ømt gjennomført at man til slutt er lykkelig over at man i det minste selv har holdt ham med selskap."
ALEXANDRA COELHO AHNDORIL, GÖTEBORGS-POSTEN (Sverige)
"Thorvald Steen forteller presist, enkelt og spennende. Særlig gripende er skildringen av guttens fortvilte og bitre oppgjør med pappaen sin … en kraftfull og fengslende skildring."
LARS SUNDIN, BORÅS TIDNING (Sverige)
"Nordmannen Thorvald Steens selvbiografiske roman Vekten av snøkrystaller er så stillferdig, så nær, så fri fra alle forsøk på kunstnerisk utbrodering at man ubetinget trykker hovedpersonen, en ensom 14-årig gutt, til hjertet.”
INGER DAHLMAN, NYA WERMLANDS-TIDNINGEN (Sverige)
"gripende uten å bli påtrengende … Med sin lavmælthet er det en vakkert skrevet roman"
CURT BLADH, SUNDSVALLS TIDNING (Sverige)
"Med utgivelsen av Vekten av snøkrystaller fikk Steen et stort gjennombrudd i Norge i 2006 og det kan jeg svært godt forstå … Steens romaner egner seg til høytlesninger og dramatiseringer, for man må lytte til stillheten mellom ordene; som når snøkrystaller faller."
CARINA WAERN, HELSINGBORGS DAGBLAD (Sverige)
”Steen har fanget denne sta dødsforakten, og bak den en strevsom melankoli på en utmerket måte, med hverdagslige detaljer og små, diskré stilskifter her og der.”
TORE WINQVIST, UPPSALA NYA TIDNING (Sverige)
"en sterk, rørende historie om å vokse opp"
KJELL-OVE CEDERQVIST, SVENSKA DAGBLADET
"Mesterlig ... sterke opplevelser av svik og utkrystalliseres i en gnistrende vakker prosa ... Vekten av snøkrystaller har alle forutsetninger for å bli en slitesterk klassiker ... I våre dager sløses det med superlativer, men når det gjelder Thorvald Steen og Vekten av snøkrystaller kan det garanteres for at alle lovord for en gangs skyld har dekning i verket"
INGE KNUTSSON, KRISTIANSTADSBLADET (Sverige)
"Jeg liker boken svært godt ... Den unge Thorvald, som forøvrig er navnløs gjennom hele teksten, ble altså ikke hva han håpet på. Men som forfatter har han kastet seg over hoppkanten med en kraft og en språkbehandling som er verdt høye stilpoeng."
STEFAN HOLMBERG, NORRA VÄSTERBOTTEN (Sverige)
"Et gripende portrett av en ung mann. Sterkt og vakkert på en gang"
CUMHURRIET (Tyrkia)
"Stor litteratur fra nord"
RADIKAL (Tyrkia)
"Steens stil er like fortettet som i forrige roman. Kvesset språk, gjennomført realisme og mørk humor. Han balanserer stødig på en tematisk knivsegg hvor abortspørsmål og det å bære en kronisk sykdom med verdighet og frustrasjon står sentralt.En roman med mening og meninger. Men også om det å utnytte muligheter"
ARNSTEIN OLAISEN, HAUGESUND AVIS

Andre i samme serie

 1. 48 rue Defacqz
  kr 169
  På lager
 2. Å drepe en drage
  kr 149
  På lager
 3. Alle ting skinner
  kr 149
  Coming for sale:
 4. Alt skal vekk
  kr 169
  På lager
 5. Baby Jane
  kr 169
  På lager
 6. Biopsi
  kr 149
  På lager
 7. Charlotte Isabel Hansen
  kr 169
  På lager
 8. Det lengste svevet
  kr 169
  På lager
 9. Det siste dyret
  kr 169
  På lager
 10. Dr. Zellwegers gave
  kr 149
  På lager
 11. En plutselig frigjørende tanke
  kr 169
  På lager
 12. En tiger for en engel
  kr 149
  På lager
 13. Engelen din, Robinson
  kr 149
  Utsolgt
 14. Falsk pike
  kr 149
  Utsolgt
 15. Farvel til en prins
  kr 149
  På lager
 16. Fosterstilling
  kr 149
  På lager
 17. Fraværet av musikk
  kr 169
  På lager
 18. Graffiti ; Bulk : roman
  kr 149
  På lager
 19. Gutten på passbildet
  kr 149
  På lager
 20. Hakk ; Entropi
  kr 149
  På lager
 21. Hannahs historie med Heddy
  kr 149
  På lager
 22. Huset
  kr 129
  Utsolgt
 23. Ingen er alene
  kr 149
  På lager
 24. Ingen vei hjem
  kr 149
  På lager
 25. Journalisten
  kr 169
  På lager
 26. Kallet - romanen
  kr 169
  På lager
 27. Karin og Kareem
  kr 149
  Utsolgt
 28. Kom fram, fyrste!
  kr 169
  På lager
 29. Kompani Orheim
  kr 169
  På lager
 30. Krysantemum
  kr 169
  På lager
 31. Kunsten å gå
  kr 149
  På lager
 32. Kvinner med menn
  kr 149
  På lager
 33. Kyr
  kr 149
  På lager
 34. La Zona Rosa
  kr 149
  Utsolgt
 35. Lystreise
  kr 149
  Utsolgt
 36. Løftet
  kr 149
  Utsolgt
 37. Mannen i Montgomery Street
  kr 169
  På lager
 38. Mordet på Woldnes
  kr 149
  På lager
 39. Nattønsket
  kr 149
  På lager
 40. Notater om Hitler
  kr 149
  På lager
 41. På ditt aller vakreste
  kr 169
  På lager
 42. På kloss hold
  kr 149
  På lager
 43. Påskeparaden
  kr 169
  På lager
 44. Prøvetid
  kr 129
  Utsolgt
 45. Regntid
  kr 149
  På lager
 46. Rubato
  kr 149
  På lager
 47. Samlede dikt
  kr 169
  Utsolgt
 48. Samlede dikt
  kr 169
  Utsolgt
 49. Samlede dikt
  kr 169
  På lager
 50. Sigrid Finne
  kr 169
  På lager
 51. Skrivefest
  kr 149
  På lager
 52. Skuggen og dronninga
  kr 169
  På lager
 53. Sommer 2005
  kr 169
  På lager
 54. Steve McQueen er død
  kr 169
  På lager
 55. Tangentane
  kr 149
  På lager
 56. Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten
  kr 169
  På lager
 57. Tid for klage, tid for dans
  kr 149
  Utsolgt
 58. Til Sibir
  kr 149
  Utsolgt
 59. Uavhengighetsdagen
  kr 149
  På lager
 60. Uglybugly
  kr 149
  På lager
 61. Uke 43
  kr 169
  På lager
 62. Verd
  kr 149
  Utsolgt
 63. Verden utenfor
  kr 149
  På lager
 64. Vingetyven
  kr 149
  Utsolgt
 65. Yttersider
  kr 169
  På lager
 66. Øyets sult
  kr 149
  Utsolgt