Slåttekar i himmelen

roman
Annen tilknytning:

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249514847
"En mester i aksjon ... Praktfullt skrevet om Amerika-drømmen ... Slåttekar i himmelen er en uvanlig finstemt skrevet fortelling. Hoem driver ikke med fiksfakseri. Historien fortelles i et rolig, malende tempo, og forfatteren lar oss bli godt kjent med romanens viktigste karakterer: slåttekaren Nesje og svigerinnen Gjertine ... Dette er et sanselig praktverk: Vi kan føle gleder og sorger. Vi lever oss inn i den beinharde hverdagen for å skaffe familien nok mat, et liv som står i sterk kontrast til dagens oljerike Norge. Språket er vakkert og nennsomt ... Fortellingen om Hoems oldefar er større enn seg selv: den er et stykke norsk historie ... Slåttekar i himmelen er en studie av en forfattermester i aksjon"
BRYNJULF JUNG TJØNN, VG
"Realismen har sitt motstykke i Hoems språk. På omslaget kaller forlaget boka «ein inspirert roman», noe den vidunderlige tittelen Slåttekar i himmelen er et godt eksempel på. Romanen er en dikterisk fantasi, og det som gjør dette lille stykket norgeshistorie til virkelig interessant litteratur, er kontrasten mellom de smålåtne karakterenes liv og det høystemte språket de blir beskrevet i ... dette er Hoems løsning på den historiske romanens problem: Språket gjør at man aldri er i tvil om hvilket ståsted det fortelles fra ... en godmodig, men også genuint god roman"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"Flyter fritt og favner vidt ... Mens oldefaren gjennom årene ble en mester med ljåen, har Edvard Hoem finslipt sitt verktøy som forfatter, nå øser han av fortellertalent og oppsamlet erfaring i en roman som flyter lett og favner vidt ... Mens utvandrerskildringer ofte legger vekt på slitet og skuffelsene, balanserer Hoem fortellingen slik at også gleden og eventyrlysten får sin plass ... vi merker at hjertet banker i teksten ... Her er romantikk og attrå, sanselighet og livsglede, tro og tvil ... alt er porsjonert ut med sikker hånd i en roman som vil fange mange"
LIV RIISER, VÅRT LAND
"Hoems nye roman må være en av høstens mest sanselige ... dikteren bruker sine evner og fyller i med kunnskap og fantasi, og kan notere seg for nok et bevegende og svært lesbart portrett av menneskeskjebner i en hardfør norsk fortid. Som i Mors og fars historie (2005) har det familienære stoffet tydelig forløst noe av det beste i Hoems fortellerevne ... Hoem har en unik evne til å balansere fortellingene sine ... I tillegg kommer forfatterens elegante, men også nøkterne språkføring, denne hoemske stilen som alltid flyter så lett og ubesværet ... Slåttekar i himmelen kan kort sagt utnevnes til en stor og fin leseopplevelse"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Når [Hoem] har funne eit stoff, kan han på nokre få linjer rissa opp ein situasjon som trer fram som eit klårt sansa bilete, og han får det til å dirra av intensitet. Vi får straks kjensla av at noko står på spel ... Eg legg bort boka med hunger. Eg håpar dette er ei byrjing og ikkje ei avslutning ... Her er det spent opp eit lerret som er stort nok til fleire bøker."
JAN INGE SØRBØ, DAG OG TID
"Lenge er jeg skeptisk til nok en likefrem roman om dåder og udåder i 1800-tallets hesjestaurer. Men hva skjer? Jo, med ett har romanen dratt meg inn og jeg blar som i en lavhastighetspage turner. Sjangerens verktøykasse virker fordi Hoem vet å ta den i bruk, på nøkternt og rørende vis ... Hoem makter rett og slett å skrive en roman som leseren kan hvile i ... gir et interessant og nært bilde av tiden og menneskene"
ANE NYDAL, MORGENBLADET
"Storslått om oldefar ... Hoem er ein gudebenåda forteljar, og som 65-åring skriv han betre enn nokosinne. Det enkle, effektive språket fungerer, anten han skildrar natur, ver eller menneske som møter kjærleiken ... forfattaren fortel med brei penn, på ein måte som gjer oss litt klokare ... eg håpar Hoem vil glede oss med i alle fall ei bok til"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
"[Hoem] sier i etterordet at boken er diktet rundt spinkle minner om reelle personer. Diktningen er imidlertid alt annet enn spinkel. Han viser en enestående evne til å anskueliggjøre pionerenes faktiske livsvilkår, viljen til å lykkes, livsmotet, alt det som siden blir et amerikansk credo. Han skildrer samspillet mellom utvandrerne, og håpet som alltid ser ut til å seire over mismotet, med en sanselighet som gjør det hele nærværende"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Glimrende skildring av brytningstid. Strålende blanding av slektssaga og portrett av atten­hundretallet i Vesten ... Hoems usentimentale fremstilling av barnas rolle i det tradisjonelle bondesamfunnet er tankevekkende. Bokens nøkterne, konkrete og sanselige stil puster liv i personer og omgivelser ... Slåttekar i himmelen er en glimrende skildring av en brytningstid som eksisterer den dag i dag, men i andre former. Boken får en også til å drømme om et liv i en prærievogn, på vei mot ukjent terreng"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Edvard Hoems historiske roman er muligens langt fra «sannheten», men så poetisk, underholdende og velskrevet at jeg nyter hver side … En sjeldent vakker roman … fantastisk god underholdning. Og en nydelig og poetisk roman … Han har et poetisk og vakkert språk, Edvard Hoem. Forfatteren er så proff, og tryller fram de mest typiske figurer i de vakreste landskap. Det går så lekende lett, han får sagt så mye med så lite – også i dialogene … Slåttekar i himmelen» er mer enn god nok til å holde som fri fortelling, helt uavhengig om det er basert på skjebner hentet fra virkeligheten. Mye tyder på at det kommer en oppfølger eller to. Det håper jeg inderlig. Jeg nøt denne vakre underholdende gammelmodige romanen fra begynnelse til slutt"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Hoem er ein medviten stilist, og veit korleis han kan skape stemning og spenning utan å ta i bruk store og svulstige ord ... Det er eit meisterstykke å klare å samle eit så kolossalt stort stoff til éin roman ... teksten kjennest som ein vellykka heilskap når siste setning er lest. Ikkje minst fordi forfattaren skriv desse historiene med stor kjærleik til det miljøet og dei menneska han viser fram for oss. Boka er ein lovsong til den farne tida"
ROMSDALS BUDSTIKKE
"Et sanselig praktverk om Hoems oldefar, som måtte velge mellom å bli værende i Norge eller utvandre til USA. Et stykke norsk historie om hvem vi er"
BRYNJULF JUNG TJØNN, VG, Årets beste bøker 2014
«Et stykke poetisk Norgeshistorie … persongalleriet er stort og frodig; Forfatteren øser av sine kunnskaper om det norske standssamfunnet på 1800-tallet. Han levendegjør datidens krav og kvaler og skriver uanstrengt og klart; leseren trenger aldri være i tvil om at forfatteren har greie på det han skriver om. Kunsten ligger i detaljene … han skaper poesi av det. Denne boken er noe så selvmotsigende som en nøktern, jordnær og realistisk roman ført i et høystemt, poetisk og sanselig språk»
ATLE CHRISTIANSEN, AFTENPOSTEN
"Det er i sum fascinerande historisk lesnad om personar slik dei godt kunne ha vore og levd ... enten dei er her eller der, ser vi Hoems godhug for personane sine, slitarar og 'småfolk', men med vaksne folks lengslar og kjærleik"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Det er alltid med stor forventning eg opnar nye bøker signert Edvard Hoem, og eg vart ikkje skuffa denne gongen heller ... Om eg skal gi eit godt råd til litteraturglade lesarar av Dagen nå ved inngangen av eit nytt «leseår»: Prioriter Edvard Hoem og «Slåttekar i himmelen». Du finn ikkje mykje som er betre enn å lesa denne boka!"
AUDUN MOSEVOLL, DAGEN
"Sterkt norsk slektsdrama ... rommer foruten poetiske kvaliteter også enorm historisk kunnskap ... en av sitt lands beste nålevende fortellere ... språklig er den en nytelse"
DORIS OTTESEN, KRISTELIG DAGBLAD (Danmark)
"Den umiskjennelige duft av stor, nordisk litteratur. Edvard Hoems kraftprestasjon av en stor slektsroman i fire bind kommer nå i dansk oversettelse .. En ordentlig god historie, fortalt virkelig godt, har evig liv. Og slik er det med den norske forfatteren Edvard Hoems store slektshistorie ... Man leser ikke om en annen tid, man befinner seg i den tiden. Det er den ene av Hoems tre store bedrifter med denne boken. Den andre er at han evner å kombinere et stramt, lettforståelig språk med vakre, poetiske passasjer. Det er mesterlig ... Den tredje store bedriften er den helt overordnede: Hoem forteller en stor historie ... det skal en stor forfatter til for å skrive en stor bok. Hoem er en kjempe."
ARNE MARIAGER, FYNES STIFTSTIDENDE (Danmark)
"Hoem har begått en helt vidunderlig slekts- og utvandrerroman"
HELLE REGITZE BOESEN ,LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
"Jeg gleder meg allerede til å høre mer om de norske utvandrerfamiliene i de tre neste bindene"
JANNIK LUNN, KØBENHAVNERAVISEN (Danmark)
"Edvard Hoem er ikke bare en av norsk skjønnlitteraturs flotteste fortellere, han fører et poetisk og billedrikt og sanselig språk også. Slåttekar i himmelen er ikke noe unntak"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
Edvard Hoems oldefar heitte Knut Hansen Nesje, men alle kalla han berre Nesje. Forteljinga i denne romanen begynner utanfor Molde i 1874, der Nesje er slåttekar, og enkemann på andre året, med ein son å ta seg av. Plutseleg dukkar Serianna opp. Ho røyker pipe og får Nesje med på seifiske, og saman finn dei kjærleiken. Snart er dei gift og får barn.

Menneska ved Frænfjorden lever eit liv i hardt arbeid, tett på jorden og fjorden. Men ein ny veg er i ferd med å opne seg i desse åra - stadig fleire sel det lille dei eig, og legg ut på den strie og eventyrlege reisa til Amerika. Seriannas søster Gjertine drøymer om å dra, sjølv om ho er berre ungjenta. Det begynner å koma brev frå utvandrarar som fortel om ein frodig, men også ugjestmild prærie som skal bli til gardsbruk og heim.

"Slåttekar i himmelen" er ein inspirert roman av forfattaren av Mors og fars historie. Det er ei forteljing om det nye og det gamle landet, om arbeid, byrgskap og kjærleik, om å vera villig til å satse og gjere store offer.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249514847
Innbinding Innbundet
Tittel Slåttekar i himmelen
Bokgruppe 411
I salg 29.10.2014
Design Exil design
Emne Biografisk litteratur Slekter Romaner Skjønnlitteratur USA Emigrasjon Bygder 1800-tallet Romsdal Historisk litteratur
Edvard Hoem

Edvard Hoem

Edvard Hoem (f. 1949) debuterte i 1969 og har sidan vore svært produktiv som romanforfattar, dramatikar, salmediktar og Shakespeare-gjendiktar. For Kjærleikens ferjereiser (1974), Prøvetid (1984), Ave Eva (1987) og Mors og fars historie (2005) vart han innstilt til Nordisk råds litteraturpris. For Mors og fars historie mottok han Melsomprisen og Petter Dass-prisen, og han vart òg innstilt til Kritikerprisen. Frå 2009–2013 gav Hoem ut biografien om Bjørnstjerne Bjørnson i fire band. I 2011 vart Hoem tildelt statsstipend og i 2013 fekk han Språkprisen. I 2014 gav Hoem ut Slåttekar i himmelen, første band i den bestseljande romanserien om slekta frå Romsdal. Dei fem bøkene, Slåttekar i himmelen (2014), Bror din på prærien (2015), Land ingen har sett (2016), Liv andre har levd (2017) og Jordmor på jorda (2018) har eit opplag på over 400.000. Sjette bok, Felemakaren, kom ut høsten 2020. 

I 2019 vart Edvard Hoem tildelt Brages hederspris, og i 2020 vart han utnemnt til Kommandør av St. Olavs Orden for framifrå innsats for norsk litteratur og kulturarv.

 

Litterære priser

Herman Wildenveys poesipris 2022

Brages hederspris 2019

Språkprisen 2013

Neshornet, Klassekampens kulturpris 2009

Ibsenprisen 2008

Petter Dass-prisen 2007

Melsomprisen 2006

Melsomprisen 1988

Doblougprisen 1988

Nynorsk litteraturpris 1987

Aschehougprisen 1985

Kritikerprisen 1974

Les mer

Andre i samme serie

 1. Bror din på prærien
  kr 229
  På lager
 2. Bror din på prærien
  kr 379
  På lager
 3. Bror din på prærien
  Bror din på prærien
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 4. Felemakaren
  kr 229
  På lager
 5. Felemakaren
  Felemakaren
  Innbundet
  kr 399
  På lager
 6. Felemakaren
  kr 229
  På lager
 7. Felemakaren
  Felemakaren
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 8. Jordmor på jorda
  kr 399
  Utsolgt
 9. Jordmor på jorda
  kr 229
  På lager
 10. Jordmor på jorda
  Jordmor på jorda
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 11. Land ingen har sett
  kr 379
  På lager
 12. Land ingen har sett
  kr 229
  På lager
 13. Land ingen har sett
  Land ingen har sett
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 14. Liv andre har levd
  kr 399
  På lager
 15. Liv andre har levd
  kr 229
  På lager
 16. Liv andre har levd
  Liv andre har levd
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 17. Slåttekar i himmelen
  kr 229
  På lager
 18. Slåttekar i himmelen
  Slåttekar i himmelen
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager

Nyheter

Rekordhøyt forhåndssalg av Edvard Hoems nye roman

Det er en formidabel interesse for Edvard Hoems kommende roman, Felemakaren. Allerede nå er halvparten av førsteopplaget på 25.000 eksemplarer solgt til bokhandel.
Les mer

Strålende kritikker til Edvard Hoems Felemakaren – rettigheter solgt til Danmark

Edvard Hoems roman Felemakaren ble lansert 20. november til strålende kritikker. Rettighetene ble solgt til Danmark før utgivelsen i Norge.
Les mer

Edvard Hoems Felemakaren i nytt opplag – nå 46 500

Etter kun fem dager i salg trykkes Edvard Hoems kritikerroste roman Felemakaren  i et nytt opplag på 15 000 bøker. Samlet opplag er med dette på 46 500 bøker. 
Les mer

Edvard Hoems nye roman rett inn på 2. plass på bestselgerlista

Etter kun to dager i salg går Edvard Hoems Felemakaren rett inn på 2. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Boken ligger på 4. plass på lista over mestselgende e-bøker.
Les mer

Edvard Hoems Felemakaren 3. plass på bestselgerlista

Edvard Hoems nye roman gjør det godt i innspurten av julesalget. Denne uken ligger boken på 3. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer

Edvard Hoems felemaker til Tyskland

Edvard Hoems seneste roman Felemakaren er nå solgt til Tyskland. Det er forlaget Urachhaus som skal utgi den kriterrost boken.
Les mer

Edvard Hoem - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Edvard Hoem
Les mer