Bror din på prærien

roman
Annen tilknytning:

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249515639
"Stor roman om utvandring og sakn … diktar om slektshistoria si på ein ypparleg måte … Boka baserer seg på sanne historier, men den fenomenale forteljaren Hoem diktar livet deira … ei av dei bøkene som er umogeleg å leggja frå seg før siste side er ferdig. Hoem fortel om livet og tankane til unge Eilert på ein stillferdig og svært truverdig måte. Lesaren vert kjend med og også glad i karakterane. Korleis går det med dei alle, Edvard Hoem? Du lyt driva på og skriva vidare om Eilert og Martha!"
ODD E. NERBØ, BERGENS TIDENDE
"'Edvard Hoem klarer å gjøre et knøttlite hus på prærien til en viktig del av norsk historie … Slåttekar i himmelen og Bror din på prærien, vil stå igjen som praktverk i norsk litteraturhistorie … en fascinerende, lærerik og engasjerende slektshistorie, som også er en historie om Norge som nasjon … Denne stillfarne, poetiske fortellingen er kunst av høy kvalitet. Hoems evne til å holde leserens oppmerksomhet i 480 sider er imponerende: jeg kjedet meg ikke én eneste gang … Bror din på prærien er nok en triumf i Edvard Hoems fantastiske forfatterskap."
BRYNJULF JUNG TJØNN, VG
"Denne romanen er diktning på høyt nivå, derfor 100 prosent til å stole på … At Hoem kan poesi og dramatikk, er ikke ukjent fra hans tidligere produksjon ... Og aldri har han vel skrevet så poetisk avklart, avbalansert og uanstrengt som i sine siste bøker. Ovenfor har jeg uten blygsel brukt «gammeldags» som honnørord og ikke bare for å skryte av romanen, men også for å plassere roman og forfatter der de hører hjemme, blant de store romaner og våre fremste historiefortellere. Det overrasker ikke om Edvard Hoem kommer med bind 3 og 4 og fører historien om Hoem-slekten frem til våre dager. Disse romanene kan nesten ses på som Hoems svar til Knausgårds Min kamp, utført på en annen måte, men vel så innlevd, intenst og levende."
ATLE CHRISTIANSEN, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2015
"gir […] både westernromanen og prærien et overraskende litterært løft … Prærien som normalt oppfattes som en endeløs grasslette, blir i Hoems roman forvandlet til et eldorado av lukter og farger. Floraen, alle treslagene og det rike dyrelivet får farge og form, og det samme får himmelen og væromslagene … Hoem gjør ingen forsøk på idyllisering … det jevne hverdagsslitet og –gleden har en indre dramatikk som kan bæres fram med språklig sanselighet og spenning."
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Hoem skriver en korthugget og kresen, gjenkjennelig norsk bygårdsprosa med regulær rytme og fast toneart; hver setning er et kvartal i en ryddig byplan ... Prosaen har en jærlett, tiltalende touch av det lyriske ... Kunnskap om gårdsdrift, natur, samfunn og historie gir realistisk liv til en perspektivrik, men enhetlig romankomposisjon som måler de menneskelige omkostningene ved å reise, men også ved å bli værende"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET
"Magisk om livet på prærien … glitrar av kresen forteljekunst på høgste nivå … Den skaper trass det lågmælte språket ei sterk indre spenning i teksten og byr ofte på rein lesemagi … eit romanunivers med eit mylder av personar, hendingar, ulike miljø, lyriske naturskildringar, store voner, kjærleik og mykje sorg. Og romanen slepper deg ikkje før han tonar ut både i vesle Molde og på dei veldige viddene i Alberta ein gong på haustparten i 1912. Eg synest faktisk at den nye romanen overgår forgjen­garen 'Slåttekar i himmelen', og det seier ikkje lite. Den vemodige undertonen som ber oppe den første romanen, er i høg grad til stades her òg. Men i prærieromanen blir den balansert mot dei rike lovna­dene om eit betre liv som heile tida lyser opp horisonten."
JOSTEIN SÆBØE, ROMSDALS BUDSTIKKE
"Romanen er en rørende fortelling om slekt over generasjoner og hav. Til tider er det vemodig å lese om foreldre hvis barn drar ut i verden, men samtidig kan det vel ikke finnes noe bedre enn å vite at de lykkes og at det går godt for dem der de er, uansett hvor, og uansett i hvilken tid man lever i"
KATHLEEN HAGEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Hoem skriv alltid med stor respekt for dei han skildrar i si eiga slekt, småbønder, slåttekarar og forkynnarar. Han avskriv dei ikkje, han stadfestar dei ... Bror din på prærien kan få mange lesarar. Det finst knapt nokon familie med rot i norsk bygdemiljø som ikkje har ei soge om utvandring i sin midte. Hoem brukar sitt eige familiestoff, og han gjer det godt"
ØYVIND T. GULLIKSEN, DAG OG TID
"Det er en fryd å lese Bror din på prærien. Historien er skrevet i et sobert språk, og hovedpersonene skildres utenfra av en objektiv forteller. Det er først og fremst gjennom hovedpersonenes handlinger og reaksjonsmønstre at vi lærer dem å kjenne. Skildringene er samtidig så sanselige og frodige at undertegnede selv får lyst til å rydde seg land og dyrke jorda i villmarka."
MARI REINHOLT AAS, VÅRT LAND
"Med innlevelse, nærhet og dyp kunnskap formidler Hoem troskamp og livskamp i ei brytningstid, som ikke bare i USA, men også her hjemme bød på forandringens vinder. Nok et Hoemsk kraftverk"
TURID ANDREASSEN LIE, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Hoem har gitt oss ein roman som beint fram verkar oppbyggeleg på meg. Teksten er prega av ein glad optimisme sjølv om tilveret både i Norge og USA hadde sine store utfordringar ... Innemellom vert det reine andaksstunda å lesa det Hoem skriv! Slåttekar i himmelen vart ein suksess. Det er ingen grunn til at oppfølgjinga skal få færre lesarar!"
AUDUN MOSEVOLL, DAGEN
"Edvard Hoem har igjen skrevet en medrivende fortelling som det er veldig vanskelig å legge fra seg. Vakker nynorsk er det også. Episk og poetisk på samme tid"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Poetisk og sanselig om nordmenn som bosetter seg på prærien på slutten av 1800-tallet. Handler om forfatterens forfedre, der flere søkte lykken i Amerika. Samtidig er dette en viktig del av norsk historie og norsk identitet. Hoem har nok en gang vist sin storhet som forfatter."
BRYNJULF JUNG TJØNN, VG, Årets beste bøker 2015
Eilert Knutsen er berre seksten og eit halvt år gammal da han går om bord i dampskipet S/S Juno i Kristiansund, med kurs for Amerika. På kaia står far hans, slåttekaren Knut Hansen Nesje, sterkt prega av stunda. Seks veker seinare bankar Eilert på døra hos tante Gjertine i Day County, Sør-Dakota.

Eilert er ein vakker ung mann, godt over seks fot høg, og jentene i det nye landet set blikket rett på han. Da han kysser den romantiske Rosa Edelblad, er det med både sterk lyst og frykt for å bli bunden. Eilert forsøker å la arbeidet styre han.

Det skal kome ei stor og gjennomgripande vending i Eilerts liv, som om han har vore på feil spor. Etter tolv år som fri arbeidshand i Sør-Dakota, Minnesota og Wisconsin bryt han opp - slik 50 000 andre nordmenn i si tid gjorde - og startar på den lange reisa til prærien i Canada. Hausten 1905 tar han land ved Eidswold (Donalda), Alberta.

Heime i Norge ser Nesje at åra går, og han uroar seg for om han skal få sjå sonen sin att i dette livet.

"Bror din på prærien" er ein slektsroman og ein westernroman, fortalt på same sanselege vis og i same poetiske språk som Hoems roman frå 2014, den lovpriste "Slåttekar i himmelen".

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2015
ISBN 9788249515639
Innbinding Innbundet
Tittel Bror din på prærien
Bokgruppe 411
I salg 06.11.2015
Design Exil design
Emne Romaner Canada Romsdal Slekter Historisk litteratur Nordlige sentralstater Emigrasjon Biografisk litteratur 1800-tallet South Dakota Skjønnlitteratur
Edvard Hoem

Edvard Hoem

Edvard Hoem (f. 1949) debuterte i 1969 og har sidan vore svært produktiv som romanforfattar, dramatikar, salmediktar og Shakespeare-gjendiktar. For Kjærleikens ferjereiser (1974), Prøvetid (1984), Ave Eva (1987) og Mors og fars historie (2005) vart han innstilt til Nordisk råds litteraturpris. For Mors og fars historie mottok han Melsomprisen og Petter Dass-prisen, og han vart òg innstilt til Kritikerprisen. Frå 2009–2013 gav Hoem ut biografien om Bjørnstjerne Bjørnson i fire band. I 2011 vart Hoem tildelt statsstipend og i 2013 fekk han Språkprisen. I 2014 gav Hoem ut Slåttekar i himmelen, første band i den bestseljande romanserien om slekta frå Romsdal. Dei fem bøkene, Slåttekar i himmelen (2014), Bror din på prærien (2015), Land ingen har sett (2016), Liv andre har levd (2017) og Jordmor på jorda (2018) har eit opplag på over 400.000. Sjette bok, Felemakaren, kom ut høsten 2020. 

I 2019 vart Edvard Hoem tildelt Brages hederspris, og i 2020 vart han utnemnt til Kommandør av St. Olavs Orden for framifrå innsats for norsk litteratur og kulturarv.

 

Litterære priser:

2022 Herman Wildenveys poesipris
2019 Brages hederspris
2013 Språkprisen
2009 Neshornet, Klassekampens kulturpris
2008 Ibsenprisen
2007 Petter Dass-prisen
2006 Melsomprisen
1988 Melsomprisen
1988 Doblougprisen
1987 Nynorsk litteraturpris
1985 Aschehougprisen
1974 Kritikerprisen

 

Av Edvard Hoem:

 

Romaner:

2023 Husjomfru
2020 Felemakaren
2018 Jordmor på jorda (biografisk roman)
2017 Liv andre har levd (biografisk roman)
2016 Land ingen har sett (biografisk roman)
2015 Bror din på prærien (biografisk roman)
2014 Slåttekar i himmelen (biografisk roman)
2005 Mors og fars historie (biografisk roman)
2004 Kom fram, fyrste! (historisk roman)
2003 Roerne i Christiania (dokumentarroman)
2000 Frøken Dreyers musikkskole
1996 Tid for klage, tid for dans
1993 Engelen din, Robinson
1991 I Tom Bergmanns tid
1987 Ave Eva
1985 Heimlandet. Barndom
1984 Prøvetid
1980 Fjerne Berlin. Gi meg de brennande hjerter 2
1978 Gi meg de brennende hjerter 1. Melding frå Petrograd
1974 Kjærleikens ferjereiser
1971 Anna Lena

 

Biografiserien om Bjørnstjerne Bjørnsom:

2013 Det evige forår – Bjørnstjerne Bjørnson 1899–1910
2011 Syng mig hjæm – Bjørnstjerne Bjørnson 1890–1899
2010 Vennskap i storm – Bjørnstjerne Bjørnson 1875–1889
2009 Villskapens år – Bjørnstjerne Bjørnson 1832–1875
2007 Faderen. Peder Bjørnson forsvarer seg – eit mannsportrett frå det 19. hundreåret – biografi om Bjørnstjerne Bjørnsons far

 

Skuespill:

2002 Audun Hestakorn
1995 Meisteren og Mirjam
1983 Lenins madame
1982 God natt, Europa
1979 Der storbåra bryt
1977 Tusen fjordar, tusen fjell og Musikken gjennom Gleng
1973 Kvinnene langs fjorden

 

Dikt og annen litteratur: 

2021 Ute, langt der ute (Dikt)
2003 Den fattige Gud – salmar og balladar
2003 Kristuskonfigurasjonar – Lesestykke til bruk i tida frå første desember til trettandedag jul
2003 Eystein av Nidaros (Operalibretto)
1994 Bibelhistorier
1994 I kampens hete (essay)
1993 Olav Engelbrektsson  (Opera)
1989 Til ungdommen, Nordahl Griegs liv
1989 Sankt Olavs skrin (Dramatisk fortelling)
1987 Landkjenning Romsdal
1982 Du er blitt glad i dette landet (diktsamling)
1970 Landet av honning og aske : frå dei bleike myrer med den våte vind (diktsamling)
1969 Som grønne musikantar (diktsamling)

 

Gjendiktninger:

2015 Brand av Henrik Ibsen
2013 Hamlet av William Shakespeare
2008-2009 Kong Henrik IV – Del I, II av William Shakespeare
2004 Eit draumspel av August Strindberg
2000 Som du vil av William Shakespeare
1999 Macbeth av William Shakespeare
1998 Richard III av William Shakespeare
1997 Når trollet skal temmast av William Shakespeare
1996 Othello av William Shakespeare
1993 Troilus og Kressida av William Shakespeare
1990 Kjøpmannen i Venezia av William Shakespeare
1985 Romeo og Julie av William Shakespeare
1981 Kong Lear av William Shakespeare

 

Les mer

Andre i samme serie

 1. Bror din på prærien
  kr 229
  På lager
 2. Bror din på prærien
  Bror din på prærien
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 3. Felemakaren
  kr 229
  På lager
 4. Felemakaren
  Felemakaren
  Innbundet
  kr 399
  På lager
 5. Felemakaren
  kr 229
  På lager
 6. Felemakaren
  Felemakaren
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 7. Husjomfru
  Husjomfru
  Innbundet
  kr 449
  På lager
 8. Husjomfru
  kr 349
  På lager
 9. Husjomfru
  Husjomfru
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 449
  På lager
 10. Husjomfru
  kr 229
  På lager
 11. Jordmor på jorda
  kr 399
  Utsolgt
 12. Jordmor på jorda
  kr 229
  På lager
 13. Jordmor på jorda
  Jordmor på jorda
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 14. Land ingen har sett
  kr 379
  På lager
 15. Land ingen har sett
  kr 229
  På lager
 16. Land ingen har sett
  Land ingen har sett
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 17. Liv andre har levd
  kr 399
  På lager
 18. Liv andre har levd
  kr 229
  På lager
 19. Liv andre har levd
  Liv andre har levd
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 20. Slåttekar i himmelen
  kr 379
  På lager
 21. Slåttekar i himmelen
  kr 229
  På lager
 22. Slåttekar i himmelen
  Slåttekar i himmelen
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager

Nyheter

Rekordhøyt forhåndssalg av Edvard Hoems nye roman

Det er en formidabel interesse for Edvard Hoems kommende roman, Felemakaren. Allerede nå er halvparten av førsteopplaget på 25.000 eksemplarer solgt til bokhandel.
Les mer

Strålende kritikker til Edvard Hoems Felemakaren – rettigheter solgt til Danmark

Edvard Hoems roman Felemakaren ble lansert 20. november til strålende kritikker. Rettighetene ble solgt til Danmark før utgivelsen i Norge.
Les mer

Edvard Hoems Felemakaren i nytt opplag – nå 46 500

Etter kun fem dager i salg trykkes Edvard Hoems kritikerroste roman Felemakaren  i et nytt opplag på 15 000 bøker. Samlet opplag er med dette på 46 500 bøker. 
Les mer

Edvard Hoems nye roman rett inn på 2. plass på bestselgerlista

Etter kun to dager i salg går Edvard Hoems Felemakaren rett inn på 2. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Boken ligger på 4. plass på lista over mestselgende e-bøker.
Les mer

Edvard Hoems Felemakaren 3. plass på bestselgerlista

Edvard Hoems nye roman gjør det godt i innspurten av julesalget. Denne uken ligger boken på 3. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer

Edvard Hoems felemaker til Tyskland

Edvard Hoems seneste roman Felemakaren er nå solgt til Tyskland. Det er forlaget Urachhaus som skal utgi den kriterrost boken.
Les mer

Edvard Hoem - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Edvard Hoem
Les mer

24.11.23 |Lansering av Edvard Hoems "Husjomfru" @Det norske teatret

24.11.23 |Lansering av Edvard Hoems "Husjomfru" @Det norske teatret
Les mer

Edvard Hoems Husjomfru rett inn på bestselgerlista

Edvard Hoems nye roman Husjomfru utkom forrige fredag til svært gode kritikker. Etter kun noen dager i salg går boken denne uken inn på 5. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur.
Les mer

Fire av seks nominerte til Lytternes romanpris 2023 fra Forlaget Oktober

I dag ble nominasjonene til Lytternes romanpris 2023 offentliggjort. Fire av de seks nominerte forfatterne har utgitt bøkene sine på Forlaget Oktober. Debutant Signe Holm er nominert for romanen Godset, Tore Renberg for Lungeflyteprøven, Maria Navarro Skaranger for Jeg plystrer i den mørke vinden og Hanne Ørstavik for bli hos meg.
Les mer