Mannen som elsket Yngve

Annen tilknytning:

Velg format

kr 119
På lager
ISBN
9788249510740

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510740
Innbinding Ebok
Tittel Mannen som elsket Yngve
Bokgruppe 852
I salg 22.06.2012
Emne 1980-1989 Stavanger Ungdom Kjærlighet Romaner Skjønnlitteratur 1990-1999 Homofili
Året er 1990. Et tidspunkt da verden valgte å slutte for å begynne på nytt. Mens Gorbatsjov reiser på triumfferd omkring i verden går Jarle i andre klasse på videregående skole i Stavanger. Jarle spiller i band, han har en vakker kjæreste, han går med Palestina-skjerf og har sterke meninger om det meste. Han er en av dem som ikke vil være som alle andre. Så begynner en ny gutt på skolen, en "streiting" som det ikke er noe spesielt med. Men noe må det være likevel. For hvem er den merkelige Yngve? Det blir et møte som skal forandre alt for Jarle. Og for mange andre også. Tore Renbergs nye roman er en bredt anlagt historie om fascinasjoner og forelskelse, om å prøve å bli et menneske, om å komme seg inn i verden, om å elske sin mor og helst ville slippe å snakke med sin far.

I 2008 skrev Renberg filmmanuset "Mannen som elsket Yngve". Denne ble sett av over 180.000 kinogjengere og vant fire Amanda-priser, blant annet prisen for beste norske kinofilm. Under de nordiske filmdagene i Lübeck høsten 2008, mottok den festivalens hovedpris, og filmen har siden deltatt på over 50 festivaler og mottatt flere priser, blant annet hovedprisen på Outfest i Los Angeles og Seattle Gay and Lesbian Film Festival. Filmen har fått egen fanside, som du kommer til her: http://mannensomelsketyngve.weebly.com/
"Boken bak kinosuksessen Mannen som elsket Yngve snakker til alle aldre, men var du ung på nittitallet, er den et must. De, som var unge på åtti- og nittitallet, vil kunne lese boken med en nostalgisk gjenkjennelse. Identitetsproblematikken er imidlertid evig gjenkjennelig, uansett hvilken alder man har. Dertil kommer skildringen av et ungdommelig selviscenesettelsesprosjekt, fortalt med et sjarmerende driv"
MAY SCHACK, POLITIKEN (Danmark)
"Overbevisende norsk generasjonsroman … I mylderet av norsk romantalent, som også danske lesere nyter godt av, er det god grunn til også å hefte seg ved den høyproduktive 35-årige Tore Renberg"
TORBEN BROSTRØM, INFORMATION (Danmark)
"Tore Renberg skriver vidunderlig vanedannende om et tenåringsliv i en oppbruddstid … en øm, humoristisk, og reflektert historie, som i én og samme bevegelse forteller om en enkelt tenåring og om en hel tid i oppbrudd … Det er likevel primært portrettet av den sjarmerende og skiftevis kjærlige og kyniske Jarle, som gjør Mig og Yngve så vidunderlig vanedannende. For sjeldent har en fiktiv figur stått så lys levende frem … Alt sammen skrevet med et tastatur, som veksler lekende lett mellom vemodige og vitale stemninger"
JEPPE KROGSGAARD CHRISTENSEN, BERLINGSKE TIDENDE (Danmark)
"Unge mennesker vil elske romanen. Og de som var unge omkring 1990, vil elske det nynostalgiske tidsbildet"
KLAUS ROTHSTEIN, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"Hver tid og hvert sted har sin forbannede ungdom. Nordmannen Tore Renberg gir sin humoristiske versjon ... For så vidt er Mannen som elsket Yngve en trist historie om svikt, feighet, falskhet og uforløste lengsler. Historien er imidlertid fortalt med en slik humor og energi, at den 17-åriges kolossale overskudd midt i det følelsesmessige kaos brenner igjennom ... Ungdommen – altså den som skeier ut med sex, sprit og sang – er, som den alltid har vært. Den har sitt tidstypiske og generasjonsmessige preg, som man i Mannen som elsket Yngve kan oppleve og eventuelt gjenoppleve hvis man er årgang 1973. For oss som er eldre, er det en sorgmunter repetisjon av den samme gamle historien"
Lars Handesten, KRISTELIGT DAGBLAD (Danmark)
"Intens og velskrevet norsk generasjonsroman … Vakkert, innlevende og barskt … Mannen som elsket Yngve er ikke bare en ungdomsroman … den er et tidsbilde av en ungdomskultur … og samtidig en eviggyldig roman om hvor vanskelig det er å bli voksen. En generasjonsroman som fullt ut kan sammenlignes med nyklassikere som Den kroniske uskyld og Catcher in the Rye"
MARIT HAUGAARD, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
"hjertet sier ja til den unge nordmann Tore Renbergs bittersøte kjærlighetshistorie Mannen som elsket Yngve ... Da slutten dessuten er virkelig vakker og bevegende, så ender det såmenn med at boken […] virkelig får én til å føle seg som en 17-åring igjen"
Jonas Hinsholm Bentzen, BØRSEN (Danmark)
"En norsk forfatter man ubetinget skal legge merke til er Tore Renberg ... jeg har vært totalt oppslukt av romanen, som både er sørgelig, vakker, vanvittig og fascinerende ... blendende. Romanen har en stemning og et univers man som leser forsvinner inn i og ikke ønsker skal opphøre!"
ANETTE JENSEN, FLENSBORG AVIS (Danmark)
"En roman som får en til å minnes hvordan det var å bli forelsket, ikke sånn voksent, men kun fordi noen bare var så pen, er verdt å lese bare for å gjenkalle en slik følelse. Tore Renbergs Mannen som elsket Yngve er en hoppende glad bok om forelskelse ved første blikk. En overveldende forelskelse og en, ja, jeg må skrive det, fortryllende roman"
Lennart Kuick, DAGENS NYHETER (Sverige)
"Dette lyder som ytterligere en kunstpolitisk korrekt tenåringsroman, men er mye mer enn det … Renbergs hektisk ordrike stil tjener autentisiteten i Jarles galopperende mareritt med stor presisjon. Den sterkeste scenen er den der hele tilværelsen raser for Jarles trygt småborgerlige mamma. Hun mister plutselig jobben, og Renberg lykkes både ømhjertet og plagsomt illusorisk å fange den resignerte ydmykelsen hun kjenner ved det første besøket på arbeidsformidlingen"
AFTONBLADET (Sverige)
"Renberg skriver enkelt, men gjør slikt som våre svenske ungdomsskildrere altfor sjelden gjør. Han analyserer, problematiserer, historiserer; han plasserer sin fortelling i ett større politisk, økonomisk og kulturell sammenheng … Den resignerte tonen får meg iblant til å tenke på Haruki Murakamis bestselger Norwegian Wood. Da med The Beatles erstattet av The Jesus and Mary Chain og Japan av, ja, Norge"
EXPRESSEN (Sverige)
"Gnistrende innfallsrikt om sentimental kjærlighet … På svingete veier og med en prosa som gnistrer av humor, lekende innfall, selvironi, men også av mørke, loses leseren gjennom hjertets uforutsigbare geografi, slik den kan gestalte seg når den er som aller mest åpen og sårbar ... Mannen som elsket Yngve […] oppviser en slik fortellerglede og innfallsrikdom at den er en ren fornøyelse å lese, og dermed hever den seg langt over de fleste andre samtidige romaner med samme tema"
Magnus Persson, SVENSKA DAGBLADET (Sverige)
"Fortellingen framføres helt uten ironi, snarere med en klarsynt og usentimental ømhet, samtidig som den faktisk er en ganske god gestaltning av den pasjonerte forelskelsens plager og forvillelser: hvordan den kan få oss til å bli noen som vi egentlig ikke vil kjennes ved … Alt sammen er kort sagt riktig bra, veldig rolig og veldig sørgelig, akkurat slik som det skal være"
GÖTEBORGS-POSTEN (Sverige)
"Jeg er alvorlig fristet til å hoppe over stykker bare for å få vite hvordan det går. Selv om det er langt inn i de små timer kan jeg ikke slippe boken fra meg"
KRISTIANSTADSBLADET (Sverige)
"Mannen som elsket Yngve gir et svært sikkert bilde av tidsstemningen på begynnelsen av 1990-tallet, ikke minst blant unge mennesker. Indiepopens og alternativrockens framtog skildres treffende"
RICKARD LINDHOLM, HORISONT (Sverige)
"Lett å elske Mannen som elsket Yngve … Vi vet hvor viktige de første linjene er når det gjelder å fange leseren. Bare tittelen på norske Tore Renbergs siste roman i fin svensk oversetning, Mannen som elsket Yngve, holder lenge. Og begynnelsen i denne sjarmerende romanen fikk i alle fall meg fast … Renbergs skildring av denne forelskelsen er rørende og urovekkende, fantastisk og presis slik som man husker en tenåringsforelskelse med dens grenseløse overmot og smertelige vidåpne sårbarhet … Mannen som elsket Yngve er et følelsesknippe av en roman med forelskelse som hovedperson og visst er det slik at man selv går og blir forelsket – forelsket i kjærligheten"
HALLANDS NYHETER (Sverige)
"mesterstykke … den som av en eller annen uutgrunnelig anledning får for seg å ikke lese Mannen som elsket Yngve kommer resten av sitt liv til å gå omkring med en følelse av at noe vesentlig mangler"
Viktor Björklund, GEFLE DAGBLAD (Sverige)
"Tore Renbergs roman overrumpler leseren med en voldsom energi ... Romanen handler om tenårigsgutters grenseløse overmot og veldige sårbarhet, om følelsenes bølgeslag og forelskelsens rav ruskende intensitet"
BENEDICTE TREIDER, AFTENPOSTEN
"Tore Renberg skriver både elegant og kompakt. Samtidig som handlingen stadig er i bevegelse, evner forfatteren å fortette de fine og vare stemningene i møte mellom bokens skjebner ... i Renbergs grep framstår boken som både frisk og levende. Han skaper spenning og engasjement, fordi persontegningene er så gjennomtenkt og vakkert formet"
MAY GRETHE LERUM, VG
"Tore Renberg er ein uvanleg talentfull forfattar ... han er ekstremt god til å formulere seg. Han kan lage setningar som gjer lesaren lukkeleg. Dessutan greier han å skrive fram ein etsande intensitet, som ligg og vippar på grensa til draumen eller galskapen. ... ein svært velskriven roman"
Marta Norheim, NRK
"Det har vært en sann fryd å lese Tore Renbergs roman Mannen som elsket Yngve"
KNUT A. HOEM, NRK, ORDFRONT
"En roman som ganske sikkert – og fortjent – vil bergta et stort antall lesere ... Årets heftigste oppvekstroman ... Man humrer med og tenker 'herregud, var det sånn vi var?' ... Renberg har vitterlig skrevet en 'pageturner' ... mange ubetalelige – og pinlige – scener"
MORTEN AUKLEND, KLASSEKAMPEN
"engasjerende og overbevisende ... For folk som var unge omkring 1990, har Renbergs roman stoff i seg til å gi en riktig nostalgitripp ... nærheten bidrar til å gi romanen både intensitet og autentisitet ... Romanen er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Det er lett å forstå"
Øystein Rottem, DAGBLADET
"Nokre av dei flottaste sidene i romanen er dei som handlar om tida, om året 1990, frå ver- og føreforhold i Stavanger i januar og februar til Gorbatsjov og den kalde krigens endetider. Dei er flott lesnad ... eit godt val som Månadens Bok i Bokklubben Nye Bøker, for han er uvanleg lettskriven og lettlesen, ein fryd av ein tekst, omtrent fri for klisjé eller umuleg billedbruk .... han skildrar koss det opplevest å vera ung i ei svært nær fortid"
Jan Askelund, STAVANGER AFTENBLAD
"en følelsesmettet og engasjerende historie ... Troverdige og tydelige karakterer ... Mannen som elsket Yngve er en sjarmerende og troverdig oppvekstroman, med makt til å vekke sterke følelser hos leseren"
ROGALANDS AVIS
"En murer av et oppvekstbind. Og han treffer. Mannen som elsket Yngve har tonen, stemningen, referansene og fortellingen, som gjør boken til en altoppslukende leseopplevelse ... Renberg har skrevet en presis, entusiastisk og varm roman om det å være spesiell for omgivelsene, om fascinasjon, om å elske og om å skille lag. Det kan være historien du leter etter"
HAUGESUNDS AVIS
"Velskrevet, innsiktsfullt og godt erindret tidsbilde"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Det første som slo meg da jeg hadde lest noen sider i Renbergs bok, var det utvungne språket, og forfatterens evne til å skape en troverdig tidsånd ... Mannen som elsket Yngve er en særpreget og velkomponert roman"
Hannelore W. Langstrøm, FÆDRELANDSVENNEN
"Det er en voldsom fortellerkraft i denne romanen ... Han evner å skape en verden [...] som virker magnetisk på oss. En roman man ikke gir eselører, men leser i to, maks tre strekk ... Høy spenning"
UNIVERSITAS
"Dette er av den typen romaner du ikke klarer å legge fra deg, som underholder, undrer, overrasker og skaper gjenkjennelse. Som er stilsikker, og som elegant og troverdig beskriver både en tidsepoke og et aldersmessig følelsesregister ... en modig og fengslende bok"
BERGENSAVISEN
"Driver leseren fra side til side uten stopp og stans. En roman skrevet med høy energi og turbotrøkk ... Romanen griper avgjort tak i leseren ... Mannen som elsket Yngve henger lenger igjen i ens litterære værhår"
TØNSBERG BLAD
"Mannen som elsket Yngve handler om de få ukene i begynnelsen av 1990, da verden forandret seg så fundamentalt – både i forholdet mellom Øst og Vest, og, viser det seg, i livet til en ung gutt i Stavanger ... en klassisk oppvekstroman ... han gjør det med stil og et overskudd som plasserer de fleste andre på sidelinjen ... en lekenhet, en begeistring og en sorg som smitter over på leseren ... Det er ikke alle som greier sånt, men Renberg skriver så intenst og sikkert at det er umulig ikke å la seg dra med gjennom hele følelsesregisteret ... en lekende og nysgjerrig roman som er så rik og sammensatt at det er nok til å ta pusten fra de fleste av oss. Selv satt jeg nærmest sammenhengende gjennom de bortimot fire hundre sidene denne romanen strekker seg over ... en ekstremt god oppvekstroman som strekker seg ut over seg selv og inn i samtiden, og som gjør det med en nysgjerrig tilstedeværelse og et overskudd man sjelden opplever"
BOKKILDEN
"en rørende og sterk fortelling om menneskelig usikkerhet og om å finne sin egen vei"
IN-SIDE MAGAZINE
Tore Renberg

Tore Renberg

Tore Renberg (f. 1972) er en enestående forfatter i norsk litteratur. Han har et uvanlig stort spenn og har utgitt en rekke bøker som er blitt folkelesning; fra de ikoniske romanene om Jarle Klepp, til Du er så lys og Tollak til Ingeborg, og ikke minst Teksas-serien om den småkriminelle Hillevågsgjengen fra Stavangers skyggeside. Renberg debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. Han har mottatt Bokhandlerprisen to ganger, P2-lytternes romanpris, Nynorsk Litteraturpris og har entusiastiske lesere i 18 land.

Mer informasjon om Tore Renberg:

www.torerenberg.no
www.facebook.com/torerenberg
www.facebook.com/torerenberginternational
www.twitter.com/ToreRenberg

 

Litterære priser:

2021

Rogaland fylkeskommunes kulturpris

2021

Nynorsk litteraturpris

2020

Bokhandlerprisen

2016

Målblomen

2014

Stavanger Aftenblads kulturpris

2008

Stavanger kommunes kulturpris

2008

Bokhandlerprisen

2005

P2-lytternes romanpris

1998

Henrik Steffens stipend, Tyskland

1996

Tarjei Vesaas Debutantpris

1996

Tidenprisen

 

Av Tore Renberg:

Teksas-romaner:

2021 Assalamu alaikum
2017 Skada gods
2014 Angrep fra alle kanter
2013 Vi ses i morgen

 

Jarle Klepp-bøker:

2011 Dette er mine gamle dager
2009 Pixley Mapogo
2008 Charlotte Isabel Hansen
2009 Pixley Mapogo
2005 Kompani Orheim
2003 Mannen som elsket Yngve

 

Andre romaner og kortere prosa:

2016 Du er så lys. Roman
2006 Videogutten. Roman
2006 Farmor har kabel-tv. Roman
2000 En god tid. Roman
1998 Renselse. Roman
1997 Mamma, pappa, barn. Prosa
1996 Matriarkat. Roman
1995 Sovende floke. Kortprosa
Les mer

Andre i samme serie

 1. 14 artikler på 12 år + 3 essays
  kr 119
  På lager
 2. 16.07.41
  kr 119
  På lager
 3. 17. roman
  kr 119
  På lager
 4. 25. september-plassen
  kr 119
  På lager
 5. 48 rue Defacqz
  kr 119
  På lager
 6. Arild Asnes, 1970
  kr 119
  På lager
 7. Armand V.
  kr 119
  På lager
 8. Artikler 1993-2004
  kr 119
  På lager
 9. Artikler om litteratur 1966-1981
  kr 119
  På lager
 10. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 119
  På lager
 11. Berlinerpoplene
  kr 119
  På lager
 12. Brød og våpen
  kr 119
  På lager
 13. Charlotte Isabel Hansen
  kr 119
  På lager
 14. Davids bror
  kr 119
  På lager
 15. Det dyrebare
  kr 119
  På lager
 16. Det er greit for meg
  kr 119
  På lager
 17. Dette er mine gamle dager
  kr 119
  På lager
 18. Dilettanten
  kr 119
  På lager
 19. Døden i Baugen
  kr 119
  På lager
 20. Ekkoland
  kr 119
  På lager
 21. Ellevte roman, bok atten
  kr 119
  På lager
 22. En plutselig frigjørende tanke
  kr 119
  På lager
 23. En tid for alt
  kr 119
  På lager
 24. Eremittkrepsene
  kr 119
  På lager
 25. Et rikt liv
  kr 119
  På lager
 26. Et stort øde landskap
  kr 119
  På lager
 27. Et velsignet barn
  kr 119
  På lager
 28. Fjøset
  kr 119
  På lager
 29. Før du sovner
  kr 119
  På lager
 30. Genanse og verdighet
  kr 119
  På lager
 31. Golden boys
  kr 119
  På lager
 32. Hakk ; Entropi
  kr 119
  På lager
 33. Heretter følger jeg deg helt hjem
  kr 119
  På lager
 34. Herr Leonard Leonard
  kr 119
  På lager
 35. Herre
  kr 119
  På lager
 36. Hun er der hele tiden
  kr 119
  På lager
 37. Hundene i Tessaloniki
  kr 119
  På lager
 38. Hverdag
  kr 119
  På lager
 39. Hyenene
  kr 119
  På lager
 40. I fjor sommer
  kr 119
  På lager
 41. I kjølvannet
  kr 119
  På lager
 42. Ingenting for ingenting
  kr 119
  På lager
 43. Irr! Grønt!
  kr 119
  På lager
 44. Jeg forbanner tidens elv
  kr 119
  På lager
 45. Jeg kunne gått hjem i blinde
  kr 119
  På lager
 46. Jeg skal gjøre deg så lykkelig
  kr 119
  På lager
 47. Jeg vil leve
  kr 119
  På lager
 48. Journalisten
  kr 119
  På lager
 49. Kallet - romanen
  kr 119
  På lager
 50. Kåte dikt
  kr 119
  På lager
 51. Kjære, kjære Oluf
  kr 119
  På lager
 52. Kjærlighet
  kr 119
  På lager
 53. Kompani Orheim
  kr 119
  På lager
 54. Konglehjerte
  kr 119
  På lager
 55. Krig
  kr 119
  På lager
 56. Kulisser
  kr 119
  På lager
 57. Ligge i grønne enger
  kr 119
  På lager
 58. Like sant som jeg er virkelig
  kr 119
  På lager
 59. Løftet
  kr 119
  På lager
 60. Løvehjerte
  kr 119
  På lager
 61. Månen over Porten
  kr 119
  På lager
 62. Maskinens uerstattelige deler
  kr 119
  På lager
 63. Maud og Aud
  kr 119
  På lager
 64. Medaljens forside
  kr 119
  På lager
 65. Mimina
  kr 119
  På lager
 66. Min kamp
  kr 119
  På lager
 67. Min kamp
  kr 119
  På lager
 68. Min kamp
  kr 119
  På lager
 69. Min kamp
  kr 119
  På lager
 70. Min kamp
  kr 119
  På lager
 71. Min kamp 1
  kr 119
  På lager
 72. Nåde
  kr 119
  På lager
 73. Når jeg er hos deg
  kr 119
  På lager
 74. Natt, regn
  kr 119
  På lager
 75. Nede i himmelen
  kr 119
  På lager
 76. Omgivelser
  kr 119
  På lager
 77. På fest hos litteraturen
  kr 119
  På lager
 78. På vei til en venn
  kr 119
  På lager
 79. Pixley Mapogo
  kr 119
  På lager
 80. Presten
  kr 119
  På lager
 81. Professor Andersens natt
  kr 119
  På lager
 82. Regntid
  kr 119
  På lager
 83. Romberg
  kr 119
  På lager
 84. Saganatt
  kr 119
  På lager
 85. Samlede dikt
  kr 119
  På lager
 86. Siss og Unn
  kr 119
  På lager
 87. Skuggen og dronninga
  kr 119
  På lager
 88. Sleng på byen
  kr 119
  På lager
 89. Spiraler
  kr 119
  På lager
 90. Stormkyss
  kr 119
  På lager
 91. Svik
  kr 119
  På lager
 92. Svingstol og andre tekster
  kr 119
  På lager
 93. T. Singer
  kr 119
  På lager
 94. Tiden det tar
  kr 119
  På lager
 95. Til Sibir
  kr 119
  På lager
 96. Uke 43
  kr 119
  På lager
 97. Uoppredd seng
  kr 119
  På lager
 98. Ut og stjæle hester
  kr 119
  På lager
 99. Vi er presens
  kr 119
  På lager
 100. Vi har aldri vært her før
  kr 119
  På lager
 101. Yttersider
  kr 119
  På lager
 102. Øyer i hjertet
  kr 119
  På lager

Nyheter

Tore Renbergs Teksas-bøker skal bli TV-serie

Filmkraft har nå delt ut midler til 15 ulike prosjekter, blant annet støtte til manusutvikling av Tore Renbergs Teksas-trilogi.
Les mer

Tore Renbergs Vi ses i morgen til Georgia

Tore Renbergs kritikerroste Teksas-serie vekker stadig interesse utenfor Norge. Nå er de georgiske rettighetene til Vi ses i morgen solgt til forlaget MTP i Tbilisi.
Les mer

Bokhøsten på Forlaget Oktober

Som alt annet dette året ble høstens pressekonferanse annerledes enn vanlig. Her får du en kort introduksjon til høstens bøker fra Forlaget Oktober.
Les mer

Tore Renberg tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2021

Tore Renberg ble i dag tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2021. Kulturprisen er en honnør for langvarig innsats for kulturlivet i Rogaland, og består av en statuett av John Th. Josefsen samt et pengebeløp på 50 000 kroner.
Les mer

Tore Renberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Tore Renberg
Les mer

08.09.21| Tore Renberg i samtale med Marte Spurkland

Onsdag 8. september kl 19 inviterer vi til lansering av Tore Renbergs nye roman, den etterlengtede fjerde boka i Teksas-serien, Assalamu Alaikum.
Les mer