Kompani Orheim

roman
Annen tilknytning:

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249503858
"Det er spor av både Dickens og Balzac i Renbergs opus. Utover den generelle forfallshistorien er det det særlig det skarpe blikket for detaljene og deres ofte avslørende betydning for helheten som maner de gamle mesterne fram i hukommelsen ... Det er stort, poetisk og vindomsust som Norden selv ... Forlaget hevder at flere romaner av Tore Renberg er på vei, og de skal være så hjertelig velkomne i Danmark."
SIMON HASTRUP, STANDART (Danmark)
"Jeg er svært begeistret for denne sørgelige og allikevel så muntre og talentfulle romanen. Det er første gang Tore Renberg oversettes til dansk. I følge forlaget skal det utgis ytterligere to romaner av forfatteren. Det har vært et veldig godt bekjentskap, som jeg ikke kan annet enn å anbefale på det sterkeste."
MARIANNE TRÄFF, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
”Med sikker hånd illustrerer norske Tore Renberg en alkoholikerfamilies langsomme fall… Tore Renberg har med sin andre, kritikerroste roman om Jarle tilført både en sterk sosialrealistisk dimensjon og et frydefullt eksperimenterende aspekt til den psykologiske erindringsromanen"
LISELOTTE WIEMER, WEEKENDAVISEN (Danmark)
”Enda en bemerkelsesverdig norsk oppvekst- og generasjonsroman om familiehemmeligheter … Det storslåtte prosjektet kan kanskje plasseres et sted mellom Lars Saabye Christensens og Per Pettersons psykologisk og språklig så forskjellige, men allikevel, som generasjonsspeil, beslektede romaner.”
SØREN VINTERBERG, POLITIKEN (Danmark)
"Jeg ser i skrivende stund til min forbløffelse at Kompani Orheim er 532 sider lang. Det har jeg ikke skjenket en tanke under lesningen. Romanen om unge Jarles oppvekst i Stavanger med en fordrukken far fremstår som stramt komponert og ikke en bisætning for langstrakt ... Romanens lettflytende strøm af tanker, dialog, beskrivelser og handling, den generøse adgang til alles tanker og den sorgmuntre historien gjør Kompani Orheim til en solid, gripende roman om å overleve tapet av en far."
JULIE TOP-NØRGAARD, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
”Tore Renberg har skrevet en stor roman som fortjener å bli lest av mange … skrevet med en dynamikk og energi som gjør den til en skikkelig page-turner”
FINNMARKEN
”Det som gjør det hele så vanskelig (og romanen så forbasket bra), er at han ikke står alene i virvelen, for det gjør også mamma Sara Orheim og mannen hun elsker og giftet seg med, Terje. Ved å la fortellerposisjonen nesten umerkelig gli frem og tilbake mellom mamma, pappa og Jarle, i tillegg til enkelte andre karakterer, blir romanen mye viktigere, og riktigere (?), siden den makter å vise at tapet er kollektivt både i årsak og virkning. Særlig sterke er flere av passasjene hvor faren Terje slipper til … dette er ikke bare et grep som tjener romanen rent formmessig, men som også gjør at den hever seg over det tilsynelatende kjente temaet den tar opp, altså oppvekst i et alvorlig trøblete hjem, og blir noe mer … Kompani Orheim er en god bok. Eller, for å si det med Jarle: Den er satan så bra! … De fleste oppfølgere er som kjent overflødige, og i beste fall helt greie. Slik er det ikke med Kompani Orheim. For den er mye bedre, mer nødvendig (…) samtidig som den også gjør den forrige romanen bedre … Den endelige opplevelsen jeg sitter igjen med, er utelukkende god … Det er de færreste bøker jeg leser som fyller meg med en sånn energi at de får meg til å male en garasje eller rydde i hagen eller dra ut på byen og være grei med alle. Kompani Orheim er en sånn bok. Og Tore Renberg er iblant en sånn forfatter. Som vrir gleden ut av aggresjonen, optimismen og entusiasmen ut av det triste. Det skal han ha honnør for! Vi trenger slike forfattere. Særlig i disse dager”
JOHAN HARSTAD, VINDUET
”Romanen er på sitt beste når den tar tak i lyspunktene i mørket, for eksempel når den viser hvordan faren Vil komme seg ut av alkoholismen og hvordan Jarle VIL bygge sitt eget liv … Romanen er skrevet med stor språklig musikalitet”
TRØNDER-AVISA
”det er lett å bli revet med. Dessuten er gjenkjennelsesfaktoren veldig høy! … Jeg ble helt oppslukt av historien, og det var vanskelig å legge boken fra seg. Både Mannen som elsket Yngve og Kompani Orheim anbefales på det varmeste! Og jeg håper ikke dette er slutten på historien om Jarle!”
KULTURSPEILET
”Suverent om oppvekst … Beskrivelsen av alkoholens dramatiske konsekvenser for den lille kjernefamilien er ubehagelig godt gjennomført … Noe av det jeg liker best ved Renbergs fortellermåte, er at synsvinkelen stadig skifter … den spesielle stemningen i boken; sår og trist, morsom og reflektert”
FREDRIKSSTAD BLAD
”Tore Renberg står støtt som forfatter med et blikk på samtida som både avslører og sammenfatter”
SARPSBORG ARBEIDERBLAD
”Gripande om det forferdelege. I Kompani Orheim skildrar Tore Renberg ein drankar. Og han gjer det med opprørande presisjon … [han] skriv vel langt på veg Den Store Oppvekstromanen frå Stavanger på 1980-tallet … underhaldande er det, og ei framsyning av stort talent. Renberg held ikkje fast ved eitt perspektiv under forteljinga, utan problem skifter han frå den eine til den andre hjernen, og han gjer det med bravur … det er det fremste kunstnarlege aspektet ved boka … slutten er rett og slett gripande, utan fakter av noko slag. Renberg skriv lett og elegant”
DAG OG TID
”Med denne gripende oppvekstromanen fra Stavanger på 80-tallet, er Tore Renberg for alvor i ferd med å ta steget opp i den litterære elitedivisjonen … Renberg har videreutviklet en skrivestil som gjør han til en av de mest lesbare forfatterne i Norge. Oppvekstens sårhet, skråsikkerhet og identitetsjakt blir skildret med varm innlevelse. Språket er stilsikkert og detaljert, og i karakterbygging er Renberg snart på høyde med Lars Saabye Christensen … god underholdning og en oppvisning i skriveglede”
BERGENSAVISEN
”Endelig en altomfattende generasjonsroman for oss som vokste opp blant middelklassen på syttitallet … Tore Renberg er en generasjonsstemme for folk pluss-minus tretti år … frydefull lesning … Renberg vekker sterke følelser … morsom og gjenkjennende lesning … De to bøkene om Jarle hittil sprudler av fortellerglede og begge er pageturnere, umulige å legge fra seg”
VÅRT LAND
”Tore Renbergs litteratur er et av de mest spennende forfatterskap som har utviklet seg etter 2000 … en dyptpløyende, perspektivrik roman … Han er en glimrende forteller med et markant språk og en original fortellerstemme. Det dristige fortellergrepet med en nærmest totalallvitende beretter er sjelden vare i nyere norsk prosadiktning, som alene gjør romanen høyst leseverdig”
TØNSBERGS BLAD
”Forfatteren danser elegant mellom hardtslående realiteter, varme detaljer og stor referanserikdom. Dette er Renbergs perspektiv. Han har kontroll over historien, og klarer på mesterlig vis å bringe fram usikkerheten – selve essensen i fortellingen … Kompani Orheim besitter en storslagen sårhet i seg … Miljøbeskrivelsene er nådeløse, karakterene treffsiker, og historien faktisk aldri så lite klok. Tore Renberg viser med Kompani Orheim sitt store hjerte for fortellingen, leserne og dimensjonene i unge menneskers liv”
HAUGESUNDS AVIS
”overbevisende og godt … Først og fremst makter Renberg å skrive sårmuntert om en tragedie; en families undergang. Han skriver innsiktsfullt om Jarles vei fra barn til ungdom. Han klarer å bygge forventninger som hele tiden driver lesningen videre, han skriver både underholdende og god prosa, noe som er et aldri så lite kunststykke”
FÆDRELANDSVENNEN
”Renbergs beste … en pageturner, godt fortalt og godt oppbygd … Måtte man fortest mulig få en tredje bok om Jarle Klepp”
STAVANGER AFTENBLAD
”Tore Renberg vil nå mange lesere med sin nye roman … at han elsker å skrive litteratur, det er Kompani Orheim et eksempel på. Driv og entusiasme og en masse kjærlighet legger han for dagen i sin nye bok … Språket er talemålsnært, svært ungdommelig med banning, overdrivelser og sexfiksering - et umodent og på samme tid bråmodent språk som kan provosere, men som blir overbevisende turnert av forfatteren. … dette er en underholdende, åpen og inviterende roman, som også byr på innsikt i det å være et menneske”
NRK P2
”Forfatteren har et godt tak på [hovedpersonen], han skriver frem et høyst levende menneske, det mest troverdige i forfatterskapet … Det er i karaktertegningene, endog av bipersonene, at Renberg fremstår som betydelig. Dessuten er han en miljøskildrer av rang … Renbergs spontane egentone er umiskjennelig. Særlig imponerer han med Jarles forsøk på balansegang mellom ikke å skille seg ut, samtidig som han skal finne sitt eget ståsted … Kompani Orheim danner en foreløpig topp i forfatterskapet”
AFTENPOSTEN
”Tore Renberg bekrefter med sin styrke som forfatter i den nye romanen Kompani Orheim … fengende … Han er en mester i å bygge «karakterer» … Tore Renberg er et fortellertalent som behersker det brede formatet. Og han er helt åpenbart en forfatter som kan få mange lesere, også i det krevende unggutt-segmentet der bare Lars Saabye Christensen og et par til blir invitert inn i varmen”
DAGBLADET
”Renberg har begått en troverdig, gripende og vesentlig roman … Det er sjelden, tror jeg, at jeg anvender uttrykket ”gripende”. Denne gangen er det på sin plass … Renberg har ikke bare toppet sin litterære formkurve stilistisk, han har også funnet ut av hva som er hans force, nemlig den personlige beretningen, som er upretensiøs, men ikke desto mindre ambisiøs. Kompani Orheim er en viktig bok”
TORUNN BORGE, KLASSEKAMPEN
Tore Renbergs store familieroman "Kompani Orheim" er fengslende og skrevet i et drivende godt språk! Romanen er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker.

"Kompani Orheim" er en oppvekstroman fra Stavanger på 80-tallet. Jarle, mor og far flytter inn i rekkehus med carport i Norges oljehovedstad Stavanger. Alt ser veldig bra ut for den lille kjernefamilien - Kompani Orheim - helt til far begynner å drikke. Jarle har en voldsom vilje til å gjøre det beste ut av den verden han lever i: Han forelsker seg med stor kraft i jentene, han blir anitrasist og feminist, og popmusikken tar aldri ferie. Men en dag bytter Jarle etternavn. Han vil ikke hete Jarle Orheim lenger - nå heter han Jarle Klepp. Hva var det som hendte med Kompani Orheim? Hvorfor var det slik at de som ville hverandre så godt, gjorde hverandre vondt?

P2-LYTTERNES ROMANPRIS 2005
NOMINERT TIL BRAGEPRISEN
NOMINERT TIL UNGDOMMENS KRITIKERPRIS

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2006
ISBN 9788249503858
Innbinding Pocket
Tittel Kompani Orheim
Bokgruppe 502
Emne Romaner Familie Skjønnlitteratur Stavanger 1980-1989 Alkohol Barndom
Tore Renberg

Tore Renberg

Tore Renberg (f. 1972) er en enestående forfatter i norsk litteratur. Han har et uvanlig stort spenn og har utgitt en rekke bøker som er blitt folkelesning; fra de ikoniske romanene om Jarle Klepp, til Du er så lys og Tollak til Ingeborg, og ikke minst Teksas-serien om den småkriminelle Hillevågsgjengen fra Stavangers skyggeside. Renberg debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. Han har mottatt Bokhandlerprisen to ganger, P2-lytternes romanpris, Nynorsk Litteraturpris og har entusiastiske lesere i 18 land.

Flere forfatterportretter

www.torerenberg.no
www.facebook.com/torerenberg

Litterære priser:

2021

Ordknappen

2021

Rogaland fylkeskommunes kulturpris

2021

Nynorsk litteraturpris

2020

Bokhandlerprisen

2016

Målblomen

2014

Stavanger Aftenblads kulturpris

2008

Stavanger kommunes kulturpris

2008

Bokhandlerprisen

2005

P2-lytternes romanpris

1998

Henrik Steffens stipend, Tyskland

1996

Tarjei Vesaas Debutantpris

1996

Tidenprisen

 

Av Tore Renberg:

Teksas-romaner:

2021 Assalamu alaikum
2017 Skada gods
2014 Angrep fra alle kanter
2013 Vi ses i morgen

 

Jarle Klepp-bøker:

2011 Dette er mine gamle dager
2009 Pixley Mapogo
2008 Charlotte Isabel Hansen
2009 Pixley Mapogo
2005 Kompani Orheim
2003 Mannen som elsket Yngve

 

Andre romaner og kortere prosa:

2023 Lungeflyteprøven. Roman
2016 Du er så lys. Roman
2006 Videogutten. Roman
2006 Farmor har kabel-tv. Roman
2000 En god tid. Roman
1998 Renselse. Roman
1997 Mamma, pappa, barn. Prosa
1996 Matriarkat. Roman
1995 Sovende floke. Kortprosa
Les mer

Andre i samme serie

 1. 48 rue Defacqz
  kr 199
  På lager
 2. Å drepe en drage
  kr 149
  På lager
 3. Alle ting skinner
  kr 149
  Kommer:
 4. Alt skal vekk
  kr 199
  På lager
 5. Arild Asnes, 1970
  kr 229
  På lager
 6. Bildet på baksiden
  kr 149
  Utsolgt
 7. Biopsi
  Biopsi
  Pocket
  kr 199
  Kommer:
 8. Charlotte Isabel Hansen
  kr 229
  På lager
 9. Costa del Sol
  kr 149
  Utsolgt
 10. Det lengste svevet
  kr 229
  På lager
 11. Det siste dyret
  kr 199
  På lager
 12. Du elsker meg
  kr 149
  Utsolgt
 13. Engelen din, Robinson
  kr 149
  Utsolgt
 14. Falsk pike
  kr 149
  Utsolgt
 15. Fire dager, åtte år
  kr 149
  Utsolgt
 16. Fraværet av musikk
  kr 199
  På lager
 17. Fundamentalt nå
  kr 149
  Utsolgt
 18. Graffiti : roman ; Bulk : roman
  kr 199
  På lager
 19. Gutten på passbildet
  kr 199
  På lager
 20. Hakk ; Entropi
  kr 199
  På lager
 21. Hannahs historie med Heddy
  kr 199
  På lager
 22. Holger Hansen historie
  kr 129
  Utsolgt
 23. Huset
  Huset
  Pocket
  kr 129
  Utsolgt
 24. Kallet - romanen
  kr 199
  På lager
 25. Krysantemum
  kr 229
  På lager
 26. Kunsten å gå
  kr 199
  Kommer:
 27. Kyr
  Kyr
  Pocket
  kr 199
  På lager
 28. La Zona Rosa
  kr 149
  Utsolgt
 29. Lystreise
  kr 149
  Utsolgt
 30. Løftet
  Løftet
  Pocket
  kr 149
  Utsolgt
 31. Mannen i Montgomery Street
  kr 199
  På lager
 32. På ditt aller vakreste
  kr 199
  På lager
 33. Regntid
  Regntid
  Pocket
  kr 199
  På lager
 34. Rubato
  Rubato
  Pocket
  kr 199
  På lager
 35. Samlede dikt
  kr 169
  Utsolgt
 36. Samlede dikt
  kr 199
  På lager
 37. Sigrid Finne
  kr 199
  På lager
 38. Skrivefest
  kr 199
  På lager
 39. Skuggen og dronninga
  kr 199
  På lager
 40. Snøfonnenes geograf
  kr 149
  Utsolgt
 41. Sommer 2005
  kr 199
  På lager
 42. Steve McQueen er død
  kr 199
  På lager
 43. Tangentane
  kr 199
  På lager
 44. Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten
  kr 199
  På lager
 45. Uglybugly
  kr 199
  På lager
 46. Uke 43
  Uke 43
  Pocket
  kr 199
  På lager
 47. Vekten av snøkrystaller
  kr 199
  På lager
 48. Verd
  Verd
  Pocket
  kr 149
  Utsolgt
 49. Verden utenfor
  kr 149
  På lager
 50. Vingetyven
  kr 149
  Utsolgt
 51. Yttersider
  kr 199
  På lager
 52. Øyets sult
  kr 149
  Utsolgt
 53. Øyets trang til mykhet
  kr 149
  Utsolgt

Nyheter

Tore Renbergs Teksas-bøker skal bli TV-serie

Filmkraft har nå delt ut midler til 15 ulike prosjekter, blant annet støtte til manusutvikling av Tore Renbergs Teksas-trilogi.
Les mer

Tore Renbergs Vi ses i morgen til Georgia

Tore Renbergs kritikerroste Teksas-serie vekker stadig interesse utenfor Norge. Nå er de georgiske rettighetene til Vi ses i morgen solgt til forlaget MTP i Tbilisi.
Les mer

Bokhøsten på Forlaget Oktober

Som alt annet dette året ble høstens pressekonferanse annerledes enn vanlig. Her får du en kort introduksjon til høstens bøker fra Forlaget Oktober.
Les mer

Tore Renberg tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2021

Tore Renberg ble i dag tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2021. Kulturprisen er en honnør for langvarig innsats for kulturlivet i Rogaland, og består av en statuett av John Th. Josefsen samt et pengebeløp på 50 000 kroner.
Les mer

Tore Renberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Tore Renberg
Les mer

08.09.21| Tore Renberg i samtale med Marte Spurkland

Onsdag 8. september kl 19 inviterer vi til lansering av Tore Renbergs nye roman, den etterlengtede fjerde boka i Teksas-serien, Assalamu Alaikum.
Les mer

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.
Les mer

Tore Renberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Tore Renberg
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven rett inn på 2. plass på bestselgerlista

Etter kun tre dager i salg går Tore Renbergs nye roman Lungeflyteprøven rett inn på 2. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. Boken ligger også på 1. plass på bestselgerlista for e-bøker.
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven til Danmark

Rettighetene til Tore Renbergs kritikerroste roman Lungeflyteprøven er nå solgt til Danmark, kun få dager etter lanseringen i Norge. Det er det velrenommerte forlaget Gutkind som skal utgi boken.
Les mer

Frode Grytten og Tore Renberg nominert til Bokhandlerprisen 2023

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2023 offentliggjort. To av de ti nominerte bøkene er romaner utgitt på Forlaget Oktober: Frode Gryttens Den dagen Nils Vik døde og Tore Renbergs Lungeflyteprøven.
Les mer