Lungeflyteprøven

forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap

Velg format

kr 349
På lager
ISBN
9788249527243
"Makaber lesefest! … dette er en stor bok på alle mulige måter … Historien føles dessuten bemerkelsesverdig relevant for egen samtid … «Lungeflyteprøven» en historisk eventyrreise med klare forgreninger inn i nåtidens samfunnsdebatt. Det er virkelig bare å la seg rive med!"
ODA FAREMO LINDHOLM, VG
"Storslått … en mangfoldig og dramatisk beretning som trekker leseren inn fra første stund … en triumf av ei bok … Renberg har i sin første historiske roman greid å samle et stort kildemateriale til en pageturner om forbrytelse og straff … en forrykende og forbløffende historie om Anna Voigt. «Lungeflyteprøven» er en svir av en lesefest som side for side øker i spenning, dramatikk og sterke skjebner"
MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET
"Makeløs historisk roman … selv om «Lungeflyteprøven» har litt av kriminalmysteriets logikk og struktur, og sånn sett innimellom kan minne om f.eks. Niemis «Koke bjørn», ligger Renberg nærmere Umberto Eco og «Rosens navn» i skildringen av dragkampen mellom religion og vitenskap, og må vel dessuten sies å by på en ange av Enquist og et hint av Süskinds parfyme … skjønnlitterær prosa fra øverste hylle"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Strålende roman … med saken mot Anna Voigt som omdreiningspunkt, folder Tore Renberg ut en historisk epoke som dagens mennesker bare har klisjémessige forestillinger om. Å forstå denne epoken, er viktig for å forstå vår egen. Han gjør dette i en fortelling som er medrivende på alle plan. Morsom, tragisk, og i opplysningstidens ånd: Opplysende"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Renbergs roman «Lungeflyteprøven» er av typen jeg aldri kommer til å glemme. Vi snakker nemlig stor litteratur på så mange måter. Et mesterverk? Gjerne det! … et epos av sjelden kvalitet … Sjelden, svært sjelden, har jeg blitt så opptatt av en skjebne som Anna Voigts, Med sitt språklige mesterskap og sin evne til å drive historia videre [..] skaper altså Tore Renberg en roman som vil bli stående i historia som en av de store i moderne norsk litteratur - stryk gjerne norsk, forresten"
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN
"En totalt unorsk roman … en virvelvind av ekte og oppdiktede personer, av datidens råskap og intellektuelle brytninger … På magisk vis blir også leseren hensatt til 1600-tallet, så livfull er miljøskildringen … «Lungeflyteprøven» kan tolkes som en tidløs historie om utallige Anna Voigt-er … Den heidundrende lesefesten etterlater et alvor man ikke så lett rister av seg"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Meget mulig hans aller beste roman. Brutal, myldrende og overskuddspreget"
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV
"En kraftprestasjon som fornyer forfatterskapet … I stil med Kim Leine, i trilogien om koloniseringen Grønland, graver Renberg fram, dikter til der det det trengs og orkestrerer en for lengst begravet historisk hendelse med bravur … en underholdende røverhistorie, et teatralsk mørkt eventyr … «Lungeflyteprøven» iscenesetter historiens skjulte dramatikk"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Årets mest overraskende roman … Alt komponert like elegant som en Bach-fuge … Datidens klagesanger fremstår som potensielle lærestykker for nåtidsmenneskene … «Lungeflyteprøven» er en roman som folder seg ut etter hvert. Ført i pennen av en av landets mest virtuose romansnekkere"
KNUT HOEM NRK BOK
"en roman som synes å fylle det meste – i spennet fra gotisk skrekk og gru til reflektert idéroman … en kraftprestasjon. Men først og fremst er det blitt underholdning i særklasse. Et glitrende velskrevet eksempel på vellykket forsoning av dokumentar, biografi og dikterisk fantasi"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
" En roman man lærer av … fortalt med uforutsigbarhet og et forbasket godt humør. «Lungeflyteprøven» er stor og mangslungen, forfattet med bredt register … det beste av alt: Det ender ikke alltid som man er vant til, heller ikke i Kursaksen. Skål for nye tider!"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET
Sachsen, 1681: Femten år gamle Anna Voigt tiltales for å ha drept sitt nyfødte barn. Blir hun kjent skyldig, vil straffen være døden.

Denne romanen folder ut den forbløffende fortellingen om Anna Voigt, om et samfunn som straffer sine døtre og sønner hardt, om tortur og henrettelser, om den medisinske lungeflyteprøven som ble starten på moderne rettsmedisin, om hevn, forfengelighet og ortodoksi, om gammel tid mot ny tid. Ut fra et unikt historisk materiale trer et mylder av skikkelser levende frem, skildret med stor innsikt og innlevelse.

"Lungeflyteprøven" er basert på virkelige hendelser, aldri før fortalt.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249527243
Innbinding Ebok
Tittel Lungeflyteprøven
Bokgruppe 852
I salg 24.08.2023
Emne Straff Rettshistorie Skjønnlitteratur 1600-tallet Historisk litteratur Biografisk litteratur Tyskland Romaner
Tore Renberg

Tore Renberg

Tore Renberg (f. 1972) er en enestående forfatter i norsk litteratur. Han har et uvanlig stort spenn og har utgitt en rekke bøker som er blitt folkelesning; fra de ikoniske romanene om Jarle Klepp, til Du er så lys og Tollak til Ingeborg, og ikke minst Teksas-serien om den småkriminelle Hillevågsgjengen fra Stavangers skyggeside. Renberg debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. Han har mottatt Bokhandlerprisen to ganger, P2-lytternes romanpris, Nynorsk Litteraturpris og har entusiastiske lesere i 18 land.

Mer informasjon om Tore Renberg:

www.torerenberg.no
www.facebook.com/torerenberg
Flere forfatterportretter

Litterære priser:

2021

Ordknappen

2021

Rogaland fylkeskommunes kulturpris

2021

Nynorsk litteraturpris

2020

Bokhandlerprisen

2016

Målblomen

2014

Stavanger Aftenblads kulturpris

2008

Stavanger kommunes kulturpris

2008

Bokhandlerprisen

2005

P2-lytternes romanpris

1998

Henrik Steffens stipend, Tyskland

1996

Tarjei Vesaas Debutantpris

1996

Tidenprisen

 

Av Tore Renberg:

Teksas-romaner:

2021 Assalamu alaikum
2017 Skada gods
2014 Angrep fra alle kanter
2013 Vi ses i morgen

 

Jarle Klepp-bøker:

2011 Dette er mine gamle dager
2009 Pixley Mapogo
2008 Charlotte Isabel Hansen
2009 Pixley Mapogo
2005 Kompani Orheim
2003 Mannen som elsket Yngve

 

Andre romaner og kortere prosa:

2023 Lungeflyteprøven. Roman
2016 Du er så lys. Roman
2006 Videogutten. Roman
2006 Farmor har kabel-tv. Roman
2000 En god tid. Roman
1998 Renselse. Roman
1997 Mamma, pappa, barn. Prosa
1996 Matriarkat. Roman
1995 Sovende floke. Kortprosa
Les mer

Nyheter

Tore Renbergs Teksas-bøker skal bli TV-serie

Filmkraft har nå delt ut midler til 15 ulike prosjekter, blant annet støtte til manusutvikling av Tore Renbergs Teksas-trilogi.
Les mer

Tore Renbergs Vi ses i morgen til Georgia

Tore Renbergs kritikerroste Teksas-serie vekker stadig interesse utenfor Norge. Nå er de georgiske rettighetene til Vi ses i morgen solgt til forlaget MTP i Tbilisi.
Les mer

Bokhøsten på Forlaget Oktober

Som alt annet dette året ble høstens pressekonferanse annerledes enn vanlig. Her får du en kort introduksjon til høstens bøker fra Forlaget Oktober.
Les mer

Tore Renberg tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2021

Tore Renberg ble i dag tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2021. Kulturprisen er en honnør for langvarig innsats for kulturlivet i Rogaland, og består av en statuett av John Th. Josefsen samt et pengebeløp på 50 000 kroner.
Les mer

Tore Renberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Tore Renberg
Les mer

08.09.21| Tore Renberg i samtale med Marte Spurkland

Onsdag 8. september kl 19 inviterer vi til lansering av Tore Renbergs nye roman, den etterlengtede fjerde boka i Teksas-serien, Assalamu Alaikum.
Les mer

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.
Les mer

Tore Renberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Tore Renberg
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven rett inn på 2. plass på bestselgerlista

Etter kun tre dager i salg går Tore Renbergs nye roman Lungeflyteprøven rett inn på 2. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. Boken ligger også på 1. plass på bestselgerlista for e-bøker.
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven til Danmark

Rettighetene til Tore Renbergs kritikerroste roman Lungeflyteprøven er nå solgt til Danmark, kun få dager etter lanseringen i Norge. Det er det velrenommerte forlaget Gutkind som skal utgi boken.
Les mer

Stor interesse for Niels Fredrik Dahls kommende roman i Danmark

Det er mange som venter i spenning på Niels Fredrik Dahls nye roman, Fars rygg, som lanseres fredag 13. oktober. Allerede før lanseringen her hjemme er rettighetene nå solgt til det prestisjetunge forlaget Gyldendal  i Danmark. 
Les mer