Tore Renbergs Lungeflyteprøven – et halvt år på bestselgerlista       

 

 

Tore Renbergs Lungeflyteprøven – et halvt år på bestselgerlista       

 

 

 

Tore Renbergs Lungeflyteprøven ble en av fjorårets mest leste romaner. Boken har nå ligget på Bokhandlerforeningens bestselgerliste i hele 26 uker sammenhengende, og den har toppet bestselgerlista to ganger. 

Publisert 29.02.24


«Hva i alle dager skal jeg si til dette? En roman lagt til 1600-tallet, en blodstenket fortelling om urett og drømmen om en ny verden. Aldri hadde Forlaget Oktober og jeg forestilt oss en slik fremgang, men det viser kun én ting: Aldri undervurder leserne, for de er nysgjerrige og ordentlige folk.», uttaler Renberg selv.  

 

Lungeflyteprøven fikk anmelderne til å juble da boken utkom i august i fjor og Renberg ble sammenlignet med internasjonale stjerner som Umberto Eco og P.O. Enquist. Fem anmeldere kastet terningkast 6. Rettighetene er solgt til velrenommerte forlag i Danmark, Tyskland, Nederland og Italia, og boken skal utkomme på dansk og tysk allerede høsten 2024. 

  

Lungeflyteprøven er blant de tre finalistene til Lytternes romanpris 2023. Vinneren offentliggjøres førstkommende søndag. 

 

Samlet opplag for Lungeflyteprøven er nå 34 000 eksemplarer.


Anmelderne om Lungeflyteprøven:

ADRESSEAVISENS ANMELDERE, ÅRETS BESTE ROMAN, 2023 

AFTENPOSTENS ANMELDERE, ÅRETS 10 BESTE ROMANER 2023

ODA FAREMO LINDHOLM, VG, ÅRETS BESTE BØKER 2023

ROLV NØTVIG JAKOBSEN, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2023
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD, ÅRETS BESTE BØKER 2023

CATHRINE KRØGER, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2023
MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2023
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023

 

"Makaber lesefest! … en stor bok på alle mulige måter … bemerkelsesverdig relevant for egen samtid … en historisk eventyrreise med klare forgreninger inn i nåtidens samfunnsdebatt. Det er virkelig bare å la seg rive med!"

 ODA FAREMO LINDHOLM, VG

 

"Storslått … en triumf av ei bok … Renberg har i sin første historiske roman greid å samle et stort kildemateriale til en pageturner om forbrytelse og straff … en svir av en lesefest som side for side øker i spenning, dramatikk og sterke skjebner"

 MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET

 

"Makeløs historisk roman … selv om Lungeflyteprøven har litt av kriminalmysteriets logikk og struktur, og sånn sett innimellom kan minne om f.eks. Niemis Koke bjørn, ligger Renberg nærmere Umberto Eco og Rosens navn i skildringen av dragkampen mellom religion og vitenskap, og må vel dessuten sies å by på en ange av Enquist og et hint av Süskinds parfyme … skjønnlitterær prosa fra øverste hylle"

 SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD

 

"Strålende roman … Å forstå denne epoken, er viktig for å forstå vår egen. Han gjør dette i en fortelling som er medrivende på alle plan. Morsom, tragisk, og i opplysningstidens ånd: Opplysende"

 FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN


"et epos av sjelden kvalitet … en roman som vil bli stående i historia som en av de store i moderne norsk litteratur - stryk gjerne norsk, forresten"

 TOR HAMMERØ, NETTAVISEN

"En totalt unorsk roman … På magisk vis blir også leseren hensatt til 1600-tallet, så livfull er miljøskildringen … Lungeflyteprøven kan tolkes som en tidløs historie om utallige Anna Voigt-er … Den heidundrende lesefesten etterlater et alvor man ikke så lett rister av seg"

INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

 

"Meget mulig hans aller beste roman. Brutal, myldrende og overskuddspreget"

LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV

 

"En kraftprestasjon som fornyer forfatterskapet … I stil med Kim Leine, i trilogien om koloniseringen Grønland, graver Renberg fram, dikter til der det det trengs og orkestrerer en for lengst begravet historisk hendelse med bravur … en underholdende røverhistorie, et teatralsk mørkt eventyr … Lungeflyteprøven iscenesetter historiens skjulte dramatikk"

ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND

 

"Årets mest overraskende roman … Alt komponert like elegant som en Bach-fuge … Ført i pennen av en av landets mest virtuose romansnekkere"

KNUT HOEM NRK BOK

 

"en roman som synes å fylle det meste – i spennet fra gotisk skrekk og gru til reflektert idéroman … en kraftprestasjon. Men først og fremst er det blitt underholdning i særklasse. Et glitrende velskrevet eksempel på vellykket forsoning av dokumentar, biografi og dikterisk fantasi"

TURID LARSEN, DAGSAVISEN
 

Tore Renberg (f. 1972) er en forfatter med et uvanlig stort litterært spenn. Han har utgitt en rekke bøker som er blitt folkelesning; fra de ikoniske romanene om Jarle Klepp, til Du er så lys og Tollak til Ingeborg, og ikke minst Teksas-serien om den småkriminelle Hillevågsgjengen fra Stavangers skyggeside. Renberg debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Han har mottatt Bokhandlerprisen to ganger, P2-lytternes romanpris, Nynorsk Litteraturpris og har entusiastiske lesere i 23 land.

 

https://oktober.no/lungeflyteproven
https://oktober.no/Tore_Renberg

https://www.torerenberg.no/

 

Aktuelt