Kompani Orheim

Annen tilknytning:

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249510733
"Det er spor av både Dickens og Balzac i Renbergs opus. Utover den generelle forfallshistorien er det det særlig det skarpe blikket for detaljene og deres ofte avslørende betydning for helheten som maner de gamle mesterne fram i hukommelsen ... Det er stort, poetisk og vindomsust som Norden selv ... Forlaget hevder at flere romaner av Tore Renberg er på vei, og de skal være så hjertelig velkomne i Danmark."
SIMON HASTRUP, STANDART (Danmark)
"Jeg er svært begeistret for denne sørgelige og allikevel så muntre og talentfulle romanen. Det er første gang Tore Renberg oversettes til dansk. I følge forlaget skal det utgis ytterligere to romaner av forfatteren. Det har vært et veldig godt bekjentskap, som jeg ikke kan annet enn å anbefale på det sterkeste."
MARIANNE TRÄFF, LITTERATURSIDEN.DK (Danmark)
”Med sikker hånd illustrerer norske Tore Renberg en alkoholikerfamilies langsomme fall… Tore Renberg har med sin andre, kritikerroste roman om Jarle tilført både en sterk sosialrealistisk dimensjon og et frydefullt eksperimenterende aspekt til den psykologiske erindringsromanen"
LISELOTTE WIEMER, WEEKENDAVISEN (Danmark)
”Enda en bemerkelsesverdig norsk oppvekst- og generasjonsroman om familiehemmeligheter … Det storslåtte prosjektet kan kanskje plasseres et sted mellom Lars Saabye Christensens og Per Pettersons psykologisk og språklig så forskjellige, men allikevel, som generasjonsspeil, beslektede romaner.”
SØREN VINTERBERG, POLITIKEN (Danmark)
"Jeg ser i skrivende stund til min forbløffelse at Kompani Orheim er 532 sider lang. Det har jeg ikke skjenket en tanke under lesningen. Romanen om unge Jarles oppvekst i Stavanger med en fordrukken far fremstår som stramt komponert og ikke en bisætning for langstrakt ... Romanens lettflytende strøm af tanker, dialog, beskrivelser og handling, den generøse adgang til alles tanker og den sorgmuntre historien gjør Kompani Orheim til en solid, gripende roman om å overleve tapet av en far."
JULIE TOP-NØRGAARD, JYLLANDS-POSTEN (Danmark)
”Tore Renberg har skrevet en stor roman som fortjener å bli lest av mange … skrevet med en dynamikk og energi som gjør den til en skikkelig page-turner”
FINNMARKEN
”Det som gjør det hele så vanskelig (og romanen så forbasket bra), er at han ikke står alene i virvelen, for det gjør også mamma Sara Orheim og mannen hun elsker og giftet seg med, Terje. Ved å la fortellerposisjonen nesten umerkelig gli frem og tilbake mellom mamma, pappa og Jarle, i tillegg til enkelte andre karakterer, blir romanen mye viktigere, og riktigere (?), siden den makter å vise at tapet er kollektivt både i årsak og virkning. Særlig sterke er flere av passasjene hvor faren Terje slipper til … dette er ikke bare et grep som tjener romanen rent formmessig, men som også gjør at den hever seg over det tilsynelatende kjente temaet den tar opp, altså oppvekst i et alvorlig trøblete hjem, og blir noe mer … Kompani Orheim er en god bok. Eller, for å si det med Jarle: Den er satan så bra! … De fleste oppfølgere er som kjent overflødige, og i beste fall helt greie. Slik er det ikke med Kompani Orheim. For den er mye bedre, mer nødvendig (…) samtidig som den også gjør den forrige romanen bedre … Den endelige opplevelsen jeg sitter igjen med, er utelukkende god … Det er de færreste bøker jeg leser som fyller meg med en sånn energi at de får meg til å male en garasje eller rydde i hagen eller dra ut på byen og være grei med alle. Kompani Orheim er en sånn bok. Og Tore Renberg er iblant en sånn forfatter. Som vrir gleden ut av aggresjonen, optimismen og entusiasmen ut av det triste. Det skal han ha honnør for! Vi trenger slike forfattere. Særlig i disse dager”
JOHAN HARSTAD, VINDUET
”Romanen er på sitt beste når den tar tak i lyspunktene i mørket, for eksempel når den viser hvordan faren Vil komme seg ut av alkoholismen og hvordan Jarle VIL bygge sitt eget liv … Romanen er skrevet med stor språklig musikalitet”
TRØNDER-AVISA
”det er lett å bli revet med. Dessuten er gjenkjennelsesfaktoren veldig høy! … Jeg ble helt oppslukt av historien, og det var vanskelig å legge boken fra seg. Både Mannen som elsket Yngve og Kompani Orheim anbefales på det varmeste! Og jeg håper ikke dette er slutten på historien om Jarle!”
KULTURSPEILET
”Suverent om oppvekst … Beskrivelsen av alkoholens dramatiske konsekvenser for den lille kjernefamilien er ubehagelig godt gjennomført … Noe av det jeg liker best ved Renbergs fortellermåte, er at synsvinkelen stadig skifter … den spesielle stemningen i boken; sår og trist, morsom og reflektert”
FREDRIKSSTAD BLAD
”Tore Renberg står støtt som forfatter med et blikk på samtida som både avslører og sammenfatter”
SARPSBORG ARBEIDERBLAD
”Gripande om det forferdelege. I Kompani Orheim skildrar Tore Renberg ein drankar. Og han gjer det med opprørande presisjon … [han] skriv vel langt på veg Den Store Oppvekstromanen frå Stavanger på 1980-tallet … underhaldande er det, og ei framsyning av stort talent. Renberg held ikkje fast ved eitt perspektiv under forteljinga, utan problem skifter han frå den eine til den andre hjernen, og han gjer det med bravur … det er det fremste kunstnarlege aspektet ved boka … slutten er rett og slett gripande, utan fakter av noko slag. Renberg skriv lett og elegant”
DAG OG TID
”Med denne gripende oppvekstromanen fra Stavanger på 80-tallet, er Tore Renberg for alvor i ferd med å ta steget opp i den litterære elitedivisjonen … Renberg har videreutviklet en skrivestil som gjør han til en av de mest lesbare forfatterne i Norge. Oppvekstens sårhet, skråsikkerhet og identitetsjakt blir skildret med varm innlevelse. Språket er stilsikkert og detaljert, og i karakterbygging er Renberg snart på høyde med Lars Saabye Christensen … god underholdning og en oppvisning i skriveglede”
BERGENSAVISEN
”Endelig en altomfattende generasjonsroman for oss som vokste opp blant middelklassen på syttitallet … Tore Renberg er en generasjonsstemme for folk pluss-minus tretti år … frydefull lesning … Renberg vekker sterke følelser … morsom og gjenkjennende lesning … De to bøkene om Jarle hittil sprudler av fortellerglede og begge er pageturnere, umulige å legge fra seg”
VÅRT LAND
”Tore Renbergs litteratur er et av de mest spennende forfatterskap som har utviklet seg etter 2000 … en dyptpløyende, perspektivrik roman … Han er en glimrende forteller med et markant språk og en original fortellerstemme. Det dristige fortellergrepet med en nærmest totalallvitende beretter er sjelden vare i nyere norsk prosadiktning, som alene gjør romanen høyst leseverdig”
TØNSBERGS BLAD
”Forfatteren danser elegant mellom hardtslående realiteter, varme detaljer og stor referanserikdom. Dette er Renbergs perspektiv. Han har kontroll over historien, og klarer på mesterlig vis å bringe fram usikkerheten – selve essensen i fortellingen … Kompani Orheim besitter en storslagen sårhet i seg … Miljøbeskrivelsene er nådeløse, karakterene treffsiker, og historien faktisk aldri så lite klok. Tore Renberg viser med Kompani Orheim sitt store hjerte for fortellingen, leserne og dimensjonene i unge menneskers liv”
HAUGESUNDS AVIS
”overbevisende og godt … Først og fremst makter Renberg å skrive sårmuntert om en tragedie; en families undergang. Han skriver innsiktsfullt om Jarles vei fra barn til ungdom. Han klarer å bygge forventninger som hele tiden driver lesningen videre, han skriver både underholdende og god prosa, noe som er et aldri så lite kunststykke”
FÆDRELANDSVENNEN
”Renbergs beste … en pageturner, godt fortalt og godt oppbygd … Måtte man fortest mulig få en tredje bok om Jarle Klepp”
STAVANGER AFTENBLAD
”Tore Renberg vil nå mange lesere med sin nye roman … at han elsker å skrive litteratur, det er Kompani Orheim et eksempel på. Driv og entusiasme og en masse kjærlighet legger han for dagen i sin nye bok … Språket er talemålsnært, svært ungdommelig med banning, overdrivelser og sexfiksering - et umodent og på samme tid bråmodent språk som kan provosere, men som blir overbevisende turnert av forfatteren. … dette er en underholdende, åpen og inviterende roman, som også byr på innsikt i det å være et menneske”
NRK P2
”Forfatteren har et godt tak på [hovedpersonen], han skriver frem et høyst levende menneske, det mest troverdige i forfatterskapet … Det er i karaktertegningene, endog av bipersonene, at Renberg fremstår som betydelig. Dessuten er han en miljøskildrer av rang … Renbergs spontane egentone er umiskjennelig. Særlig imponerer han med Jarles forsøk på balansegang mellom ikke å skille seg ut, samtidig som han skal finne sitt eget ståsted … Kompani Orheim danner en foreløpig topp i forfatterskapet”
AFTENPOSTEN
”Tore Renberg bekrefter med sin styrke som forfatter i den nye romanen Kompani Orheim … fengende … Han er en mester i å bygge «karakterer» … Tore Renberg er et fortellertalent som behersker det brede formatet. Og han er helt åpenbart en forfatter som kan få mange lesere, også i det krevende unggutt-segmentet der bare Lars Saabye Christensen og et par til blir invitert inn i varmen”
DAGBLADET
”Renberg har begått en troverdig, gripende og vesentlig roman … Det er sjelden, tror jeg, at jeg anvender uttrykket ”gripende”. Denne gangen er det på sin plass … Renberg har ikke bare toppet sin litterære formkurve stilistisk, han har også funnet ut av hva som er hans force, nemlig den personlige beretningen, som er upretensiøs, men ikke desto mindre ambisiøs. Kompani Orheim er en viktig bok”
TORUNN BORGE, KLASSEKAMPEN
Tore Renbergs store familieroman "Kompani Orheim" er fengslende og skrevet i et drivende godt språk! Romanen er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker.

"Kompani Orheim" er en oppvekstroman fra Stavanger på 80-tallet. Jarle, mor og far flytter inn i rekkehus med carport i Norges oljehovedstad Stavanger. Alt ser veldig bra ut for den lille kjernefamilien - Kompani Orheim - helt til far begynner å drikke. Jarle har en voldsom vilje til å gjøre det beste ut av den verden han lever i: Han forelsker seg med stor kraft i jentene, han blir anitrasist og feminist, og popmusikken tar aldri ferie. Men en dag bytter Jarle etternavn. Han vil ikke hete Jarle Orheim lenger - nå heter han Jarle Klepp. Hva var det som hendte med Kompani Orheim? Hvorfor var det slik at de som ville hverandre så godt, gjorde hverandre vondt?

P2-LYTTERNES ROMANPRIS 2005
NOMINERT TIL BRAGEPRISEN
NOMINERT TIL UNGDOMMENS KRITIKERPRIS

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510733
Innbinding Ebok
Tittel Kompani Orheim
Bokgruppe 852
I salg 22.06.2012
Emne Romaner Familie Skjønnlitteratur Stavanger 1980-1989 Alkohol Barndom
Tore Renberg

Tore Renberg

Tore Renberg (f. 1972) vokste opp på Madla utenfor Stavanger, der han skrev sitt første dikt andre juledag 1986. Det ble starten på et forfatterskap preget av stort overskudd, dyp innlevelse og en imponerende spennvidde, fra de ikoniske oppvekstbøkene om Jarle Klepp til romaner som Tollak til Ingeborg og Du er så lys, og den oppsiktsvekkende Teksas-serien. Etter fem års grundig research ga Renberg ut sin første historiske roman, Lungeflyteprøven, i 2023. Romanen er et foreløpig hovedverk i forfatterskapet og har blitt sett på som en fornyelse av sjangeren. Renberg har mottatt en rekke litterære priser og bøkene hans utkommer i 26 land. I 2024 ble Tollak til Ingeborg nominert til Strega-prisen, Italias mest prestisjetunge litterære pris.  

 

Litterære priser:

2021 Ordknappen
2021 Rogaland fylkeskommunes kulturpris
2021 Nynorsk litteraturpris
2020 Bokhandlerprisen
2016 Målblomen
2014 Stavanger Aftenblads kulturpris
2008 Stavanger kommunes kulturpris
2008 Bokhandlerprisen
2005 P2-lytternes romanpris
1998 Henrik Steffens stipend, Tyskland
1996 Tidenprisen
1996 Tarjei Vesaas Debutantpris

 

Av Tore Renberg:

 

Teksas-romaner:

2021 Assalamu alaikum
2017 Skada gods
2014 Angrep fra alle kanter
2013 Vi ses i morgen

 

Jarle Klepp-bøker:

2011 Dette er mine gamle dager
2009 Pixley Mapogo
2008 Charlotte Isabel Hansen
2005 Kompani Orheim
2003 Mannen som elsket Yngve

 

Andre romaner og kortere prosa:

2023 Lungeflyteprøven
2016 Du er så lys
2006 Videogutten
2006 Farmor har kabel-tv
2000 En god tid
1998 Renselse
1997 Mamma, pappa, barn
1996 Matriarkat
1995 Sovende floke


Essay:

2024 Aktivisten

 

Flere forfatterportretter

www.torerenberg.no
www.facebook.com/torerenberg

Les mer

Andre i samme serie

 1. 14 artikler på 12 år + 3 essays
  kr 199
  På lager
 2. 16.07.41
  kr 199
  På lager
 3. 17. roman
  kr 199
  På lager
 4. 25. september-plassen
  kr 199
  På lager
 5. 48 rue Defacqz
  kr 199
  På lager
 6. Arild Asnes, 1970
  kr 199
  På lager
 7. Armand V.
  kr 199
  På lager
 8. Artikler 1993-2004
  kr 199
  På lager
 9. Artikler om litteratur 1966-1981
  kr 199
  På lager
 10. Aske i munnen, sand i skoa
  kr 199
  På lager
 11. Brød og våpen
  kr 199
  På lager
 12. Charlotte Isabel Hansen
  kr 229
  På lager
 13. Davids bror
  kr 199
  På lager
 14. Det dyrebare
  kr 229
  På lager
 15. Det er greit for meg
  kr 199
  På lager
 16. Dette er mine gamle dager
  kr 229
  På lager
 17. Dilettanten
  kr 199
  På lager
 18. Døden i Baugen
  kr 199
  På lager
 19. Ekkoland
  kr 199
  På lager
 20. Ellevte roman, bok atten
  kr 199
  På lager
 21. En plutselig frigjørende tanke
  kr 199
  På lager
 22. En tid for alt
  kr 229
  På lager
 23. Et rikt liv
  kr 199
  På lager
 24. Et stort øde landskap
  kr 199
  På lager
 25. Et velsignet barn
  kr 229
  På lager
 26. Fjøset
  kr 199
  På lager
 27. Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige
  kr 199
  På lager
 28. Før du sovner
  kr 229
  På lager
 29. Genanse og verdighet
  kr 199
  På lager
 30. Golden boys
  kr 199
  På lager
 31. Hakk ; Entropi
  kr 199
  På lager
 32. Heretter følger jeg deg helt hjem
  kr 199
  På lager
 33. Herr Leonard Leonard
  kr 199
  På lager
 34. Herre
  Herre
  Ebok
  kr 199
  På lager
 35. Hun er der hele tiden
  kr 199
  På lager
 36. Hundene i Tessaloniki
  kr 199
  På lager
 37. Hverdag
  kr 199
  På lager
 38. Hyenene
  kr 199
  På lager
 39. I fjor sommer
  kr 199
  På lager
 40. I kjølvannet
  kr 199
  På lager
 41. Ingenting for ingenting
  kr 199
  På lager
 42. Irr! Grønt!
  kr 199
  På lager
 43. Jeg forbanner tidens elv
  kr 229
  På lager
 44. Jeg kunne gått hjem i blinde
  kr 199
  På lager
 45. Jeg vil leve
  kr 199
  På lager
 46. Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg
  kr 229
  På lager
 47. Journalisten
  kr 199
  På lager
 48. Kallet - romanen
  kr 199
  På lager
 49. Kåte dikt
  kr 199
  På lager
 50. Kjære, kjære Oluf
  kr 199
  På lager
 51. Kjærlighet
  kr 199
  På lager
 52. Konglehjerte
  kr 199
  På lager
 53. Krig
  Krig
  Ebok
  kr 199
  På lager
 54. Kulisser
  kr 199
  På lager
 55. Like sant som jeg er virkelig
  kr 199
  På lager
 56. Løftet
  kr 199
  På lager
 57. Løvehjerte
  kr 199
  På lager
 58. Månen over Porten
  kr 199
  På lager
 59. Mannen som elsket Yngve
  kr 229
  På lager
 60. Maskinens uerstattelige deler
  kr 199
  På lager
 61. Maud og Aud
  kr 199
  På lager
 62. Medaljens forside
  kr 199
  På lager
 63. Mimina
  kr 199
  På lager
 64. Min kamp
  kr 229
  På lager
 65. Min kamp
  kr 229
  På lager
 66. Min kamp
  kr 229
  På lager
 67. Min kamp
  kr 229
  På lager
 68. Min kamp
  kr 229
  På lager
 69. Min kamp
  kr 229
  På lager
 70. Nåde
  Nåde
  Ebok
  kr 229
  På lager
 71. Når jeg er hos deg
  kr 229
  På lager
 72. Natt, regn
  kr 199
  På lager
 73. Nede i himmelen
  kr 199
  På lager
 74. Omgivelser
  kr 199
  På lager
 75. På fest hos litteraturen
  kr 229
  På lager
 76. På vei til en venn
  kr 199
  På lager
 77. Pixley Mapogo
  kr 229
  På lager
 78. Presten
  kr 199
  På lager
 79. Professor Andersens natt
  kr 199
  På lager
 80. Regntid
  kr 199
  På lager
 81. Romberg
  kr 199
  På lager
 82. Saganatt
  kr 199
  På lager
 83. Samlede dikt
  kr 199
  På lager
 84. Siss og Unn
  kr 199
  På lager
 85. Skuggen og dronninga
  kr 199
  På lager
 86. Sleng på byen
  kr 199
  På lager
 87. Spiraler
  kr 199
  På lager
 88. Stormkyss
  kr 199
  På lager
 89. Svik
  Svik
  Ebok
  kr 199
  På lager
 90. Svingstol og andre tekster
  kr 199
  På lager
 91. T. Singer
  kr 199
  På lager
 92. Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten
  kr 199
  På lager
 93. Tiden det tar
  kr 199
  På lager
 94. Til Sibir
  kr 199
  På lager
 95. Uke 43
  kr 199
  På lager
 96. Uoppredd seng
  kr 199
  På lager
 97. Ut og stjæle hester
  kr 229
  På lager
 98. Vi er presens
  kr 199
  På lager
 99. Vi har aldri vært her før
  kr 199
  På lager
 100. Yttersider
  kr 199
  På lager
 101. Øyer i hjertet
  kr 199
  På lager

Nyheter

Tore Renbergs Teksas-bøker skal bli TV-serie

Filmkraft har nå delt ut midler til 15 ulike prosjekter, blant annet støtte til manusutvikling av Tore Renbergs Teksas-trilogi.
Les mer

Tore Renbergs Vi ses i morgen til Georgia

Tore Renbergs kritikerroste Teksas-serie vekker stadig interesse utenfor Norge. Nå er de georgiske rettighetene til Vi ses i morgen solgt til forlaget MTP i Tbilisi.
Les mer

Bokhøsten på Forlaget Oktober

Som alt annet dette året ble høstens pressekonferanse annerledes enn vanlig. Her får du en kort introduksjon til høstens bøker fra Forlaget Oktober.
Les mer

Tore Renberg tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2021

Tore Renberg ble i dag tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2021. Kulturprisen er en honnør for langvarig innsats for kulturlivet i Rogaland, og består av en statuett av John Th. Josefsen samt et pengebeløp på 50 000 kroner.
Les mer

Tore Renberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Tore Renberg
Les mer

08.09.21| Tore Renberg i samtale med Marte Spurkland

Onsdag 8. september kl 19 inviterer vi til lansering av Tore Renbergs nye roman, den etterlengtede fjerde boka i Teksas-serien, Assalamu Alaikum.
Les mer

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.
Les mer

Tore Renberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Tore Renberg
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven rett inn på 2. plass på bestselgerlista

Etter kun tre dager i salg går Tore Renbergs nye roman Lungeflyteprøven rett inn på 2. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. Boken ligger også på 1. plass på bestselgerlista for e-bøker.
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven til Danmark

Rettighetene til Tore Renbergs kritikerroste roman Lungeflyteprøven er nå solgt til Danmark, kun få dager etter lanseringen i Norge. Det er det velrenommerte forlaget Gutkind som skal utgi boken.
Les mer

Frode Grytten og Tore Renberg nominert til Bokhandlerprisen 2023

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2023 offentliggjort. To av de ti nominerte bøkene er romaner utgitt på Forlaget Oktober: Frode Gryttens Den dagen Nils Vik døde og Tore Renbergs Lungeflyteprøven.
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven – et halvt år på bestselgerlista    

Tore Renbergs Lungeflyteprøven ble en av fjorårets mest leste romaner. Boken har nå ligget på Bokhandlerforeningens bestselgerliste i hele 26 uker sammenhengende, og den har toppet bestselgerlista to ganger. 
Les mer