Skada gods

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249518814
"Renberg – Stavangers nye Kielland. Et formidabelt fyrverkeri av moderne skrivekunst … I årets bok holder han stilen så det suser ... Når våknet jeg sist klokka halv seks på morgenen og bare skyndte meg i klærne for å få unna de 200 sidene jeg ikke rakk før jeg sovna dagen før? … Så hva er Teksas-serien? Den er unik i norsk litteratur. Spennende, underholdende, tankevekkende, page-turner, og full av menneskelig varme og sympati for utenforskap, på tross av at blodet spruter og språket tar de mest rabiate vendinger. Så la omtalen av en slipsknute bli konklusjonen: Shitsepådetherjæklamarakkelset!"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Fartsfylt og handlingsmettet, spennende og underholdende gjensyn med Hillevågsgjengen … en ekstremversjon av Egners folk og røvere krysset med Tarantino, Patrick deWitt, Dennis Lehane og David Lynch … men alt er ikke bare hurra meg her og gladvold. Innimellom finnes passasjer av fundamental innsikt, små lommer av samfunnskritisk refleksjon og stille rom til eksistensiell ettertanke. Når vi tar bort all baluba, avtegner det seg et nokså mollstemt mørke … Dette er en på mange måter imponerende roman. Renberg er en raus og energisk forfatter som med overskudd, empati, variasjon og umerkelig bruk av alle triks i boken inviterer på fest hos litteraturen. Italo Calvino ble i sin tid kalt litteraturens siste trollmann. Men med tanke på spennvidden i Renbergs forfatterskap og øvrige virksomhet, fremstår også han som noe av en Merlin"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Tore Renberg skuffer ikke i den tredje romanen i Teksas-serien om den kriminelle Hillevågsgjengen ... Det er kontrastene mellom ord og handling som gjør fortellingen om livet til Hillevågsgjengen så absurd og besettend ... Liksom de to foregående bøkene i serien er også Skada gods veldig lettlest, med korte avsnitt som skifter mellom å følge det begrensede persongalleriet. Hvorfor gjøre det vanskelig når det kan gjøres så genialt og enkelt"
JON ÅGE FISKUM, TRØNDER-AVISA | Årets beste bøker 2017
"Den tredje boken i Tore Renbergs Teksas-serie er some fucked up beautiful shit … Med skyld og forsoning som underliggende tema maler Renberg ut en 'hekkans' beretning … Skada gods er en norsk grit lit, en undersjanger av sørstatsgotikken, hvor leseren møter karakterer med helt særegne moralkoder i et mørkt og bisart univers. Boken har mer indre råhet enn de foregående i serien, og historien inneholder mange kontraster. Renberg skriver nådeløst vakkert om de som står på siden av samfunnet og forsøker å finne sin vei i det som må være et av de råeste krimuniversene i norsk litteratur. Gjennom levende og troverdige dialogutvekslinger, bygger han opp karakterer med sjel, her har andre forfattere mye å lære. Handlingen har driv, elleville og overraskende vendepunkter og et språk som er både energisk og vart. Midt i alle de brutale skildringene, maler Renberg frem vakre, lyriske bilder. Her er også kårni og mørk humor ... boken er mer tydelig samfunnskritisk enn de foregående i serien … Skada gods er en roman om kjærligheten og dens levekår satt i et univers som er like voldelig som det er skjønt og som skriker etter å bli filmatisert. En svært underholdende og på samme tid ettertenksom roman skrevet av en forteller med en spinnvill fantasi"
ELIN BREND BJØRHEI, VG
"Midnattsmesse med motorsag ... Dvelende, innsiktsfulle fortellinger om forsømte barn, søt tenåringsforelskelse, spilleavhengige familiefedre, pillespisende og forfyllede mødre og en moderne, mild og naiv SV-prest i det hele tatt et litterært arsenal av skjebner og situasjoner som samlet sett skal symbolisere Stavanger og det nye Norge … Usedvanlig bra"
ARNE DVERGSDAL, DAGBLADET
"Heldigvis redder forfatter Renberg julen og lander det hele på beina i denne elleville, burleske, absurde, splattervoldelige og hysterisk morsomme gladvoldsromanen med det underligste persongalleriet noen norsk roman har sett. Til tider er både typene, volden og humoren så far out at en Tarantino kan bli misunnelig på opphavsmannen"
ATLE NIELSEN, BOK365
"Tore Renberg lykkes så til de grader med å krype inn i hodet på en småkriminell, at man iblant lurer på hvordan han skal komme seg ut igjen … tredje bind i serien om Hillevågsgjengen i Stavanger er noe av det beste han har skrevet … Renbergs fantasi og innlevelsesevne tar ham til jaktmarker få krimforfattere har streifet gjennom før ham"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Renberg er oljelandets svar på diktere som Dickens og Balzac"
ARNE DVERGSDAL, DAGBLADET | Årets beste bøker 2017
"Tredje bok i Teksas-serien. Handlingsmettet, spennende og underholdende om Hillevågsgjengen og den dannede banditten Jan Inge, med handling lagt til juletider 2012. Stavanger er ingen by, men en tilstand. Det dreier seg om ekteskap, svangerskap, farskap og sjalusi, penger, porno og forplantning, drap, narkotika og rivalisering, i en ekstremversjon av Egners folk og røvere som er krysset med Tarantino, Lehane og Lynch, ispedd samfunnskritisk refleksjon og stille rom til eksistensiell ettertanke, fra en raus og energisk forfatter som skriver med overskudd, overbevisning og innlevelse"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD | Årets beste bøker 2017
"Tredje bok i Tore Renbergs Teksas-serie holder hva de to foregående har lovet. Den er bare enda litt villere, litt mer fascinerende og engasjerende"
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN | Årets beste bøker 2017
"Dickens møter Tarantino og Cohen-brødrene. Elleville og ømme historie om gjengen som ikke er invitert med på festen i verdens rikeste by … en forrykende historie der Renberg ikke nekter seg noe som helst og slipper unna med det … Morsomt, javisst, men det er åpenbart at Teksas-bøkene også protesterer høylytt mot nyrikdommens Forskjells-Norge … Man skulle nesten ikke tro det var mulig, men den helsprø sjangerkrysningen lar beskrivelsen av bestialske voldshandlinger, dyp urettferdighet og en øm kjærlighetshistorie gå opp i en høyere forening"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Når Renberg for tredje gong inviterer oss med på tokt med Hillevågsgjengen, gjer han det etter prinsippet more is more. Det sit som eit skot ... Renberg er god til å teikne tydelege personar som likevel ikkje er verken eintydige eller eindimensjonale ... det Renberg får til her, er å lage ei skikkeleg røvarhistorie og på same tid leggje inn eitt nivå til, for dei som likar slikt. På dette andre nivået gjeld også prinsippet more is more. Ein ting her er den nokså eksplisitte kritikken av det nyrike Noreg, her med Stavanger som ikkje tilfeldig valt åstad. Vel så interessant er måten han viser den svært korte avstanden mellom purk og skurk; det skal så lite til for å hamne på feil side ... Sjølv om tre ofte er nok i ein bokserie, ønskjer eg meg ei bok nummer fire for å få vite korleis det går med desse folka som eg har stor sans for, men som eg nødig ville hatt på døra"
MARTA NORHEIM, NRK P2
"Det er sjeldent at noen skriver en bok som kan anbefales til alle. Tore Renberg får det til … Renberg er fornøyelig proff i å gi sin fortelling uventede dreininger samtidig som han beholder fremdriften … en roman som tematiserer Stavangerområdets konfliktfylte forhold til egen rikdom på toppen av tradisjonell nøysomhetskultur, byens posisjon som en ekstrem variant av Norge … Skada gods er noe så sjeldent som en bok som er like lett å anbefale både til den som skal på lang jobbreise og til forfinede lesesirkler"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Renberg har lært ett og annet av sitt forfatteridol Charles Dickens … Her er få, om noen, dødpunkter … Fremdeles full fart og hekkan så løye i Tore Renbergs tredje bok fra Stavangers skyggeside. Men bak humor, vold og barokke forviklinger pipler alvoret fram … Så vi ler. Til latteren stilner. For, all den kjærlige og lokalpatriotiske geografiske og språklige stavangerkoloritten til tross: Stavanger er jo ikke bare Stavanger. Det er en metafor for oss alle. Hele Norge, verdens rikeste og lykkeligste land ... Renberg skriver med stor kjærlighet og enormt tempo om folk utenfor midtstrømmen, og deres kaotiske liv"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
Det er desember 2012, og alle julehandelrekorder er i ferd med å slås til pinneved. Pengene yngler i oljeland, og i skyggen av oppgangstidene gjør Hillevågsgjengen så godt de kan. I det snødekte huset skal den førti år gamle gjenglederen Jan Inge feire bryllup med amerikanerinnen Beverly. Chessi er gravid med tvillinger, og Rudi står foran de farligste ukene i sitt liv. På gutterommet koker det i blodet til de unge gangsteremnene Ben, Rudi og Dejan. Hvordan skal Jan Inge & co. komme seg ut av det lovløse livet de lever? Hvor mange liv skal de ha på samvittigheten før nok er nok? For mange.

«Skada gods» er tredje bok i Tore Renbergs Teksas-serie. Etter «Vi ses i morgen» (2013) og «Angrep fra alle kanter» (2014) er Stavanger-forfatteren tilbake med mer barokk galskap og kriminell humanisme fra Norges sørstater.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518814
Innbinding Ebok
Tittel Skada gods
Bokgruppe 852
I salg 28.09.2017
Emne Romaner Gjengkriminalitet Stavanger Outsidere Skjønnlitteratur
Tore Renberg

Tore Renberg

Tore Renberg (f. 1972) vokste opp på Madla utenfor Stavanger, der han skrev sitt første dikt andre juledag 1986. Det ble starten på et forfatterskap preget av stort overskudd, dyp innlevelse og en imponerende spennvidde, fra de ikoniske oppvekstbøkene om Jarle Klepp til romaner som Tollak til Ingeborg og Du er så lys, og den oppsiktsvekkende Teksas-serien. Etter fem års grundig research ga Renberg ut sin første historiske roman, Lungeflyteprøven, i 2023. Romanen er et foreløpig hovedverk i forfatterskapet og har blitt sett på som en fornyelse av sjangeren. Renberg har mottatt en rekke litterære priser og bøkene hans utkommer i 26 land. I 2024 ble Tollak til Ingeborg nominert til Strega-prisen, Italias mest prestisjetunge litterære pris.  

 

Litterære priser:

2021 Ordknappen
2021 Rogaland fylkeskommunes kulturpris
2021 Nynorsk litteraturpris
2020 Bokhandlerprisen
2016 Målblomen
2014 Stavanger Aftenblads kulturpris
2008 Stavanger kommunes kulturpris
2008 Bokhandlerprisen
2005 P2-lytternes romanpris
1998 Henrik Steffens stipend, Tyskland
1996 Tidenprisen
1996 Tarjei Vesaas Debutantpris

 

Av Tore Renberg:

 

Teksas-romaner:

2021 Assalamu alaikum
2017 Skada gods
2014 Angrep fra alle kanter
2013 Vi ses i morgen

 

Jarle Klepp-bøker:

2011 Dette er mine gamle dager
2009 Pixley Mapogo
2008 Charlotte Isabel Hansen
2005 Kompani Orheim
2003 Mannen som elsket Yngve

 

Andre romaner og kortere prosa:

2023 Lungeflyteprøven
2016 Du er så lys
2006 Videogutten
2006 Farmor har kabel-tv
2000 En god tid
1998 Renselse
1997 Mamma, pappa, barn
1996 Matriarkat
1995 Sovende floke


Essay:

2024 Aktivisten

 

Flere forfatterportretter

www.torerenberg.no
www.facebook.com/torerenberg

Les mer

Andre i samme serie

 1. Angrep fra alle kanter
  kr 229
  På lager
 2. Angrep fra alle kanter
  kr 229
  På lager
 3. Assalamu alaikum
  kr 229
  På lager
 4. Assalamu alaikum
  Assalamu alaikum
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 199
  På lager
 5. Assalamu alaikum
  kr 229
  På lager
 6. Skada gods
  kr 229
  På lager
 7. Vi ses i morgen
  kr 229
  På lager
 8. Vi ses i morgen
  kr 229
  På lager

Nyheter

Tore Renbergs Teksas-bøker skal bli TV-serie

Filmkraft har nå delt ut midler til 15 ulike prosjekter, blant annet støtte til manusutvikling av Tore Renbergs Teksas-trilogi.
Les mer

Tore Renbergs Vi ses i morgen til Georgia

Tore Renbergs kritikerroste Teksas-serie vekker stadig interesse utenfor Norge. Nå er de georgiske rettighetene til Vi ses i morgen solgt til forlaget MTP i Tbilisi.
Les mer

Bokhøsten på Forlaget Oktober

Som alt annet dette året ble høstens pressekonferanse annerledes enn vanlig. Her får du en kort introduksjon til høstens bøker fra Forlaget Oktober.
Les mer

Tore Renberg tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2021

Tore Renberg ble i dag tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2021. Kulturprisen er en honnør for langvarig innsats for kulturlivet i Rogaland, og består av en statuett av John Th. Josefsen samt et pengebeløp på 50 000 kroner.
Les mer

Tore Renberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Tore Renberg
Les mer

08.09.21| Tore Renberg i samtale med Marte Spurkland

Onsdag 8. september kl 19 inviterer vi til lansering av Tore Renbergs nye roman, den etterlengtede fjerde boka i Teksas-serien, Assalamu Alaikum.
Les mer

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.
Les mer

Tore Renberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Tore Renberg
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven rett inn på 2. plass på bestselgerlista

Etter kun tre dager i salg går Tore Renbergs nye roman Lungeflyteprøven rett inn på 2. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. Boken ligger også på 1. plass på bestselgerlista for e-bøker.
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven til Danmark

Rettighetene til Tore Renbergs kritikerroste roman Lungeflyteprøven er nå solgt til Danmark, kun få dager etter lanseringen i Norge. Det er det velrenommerte forlaget Gutkind som skal utgi boken.
Les mer

Frode Grytten og Tore Renberg nominert til Bokhandlerprisen 2023

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2023 offentliggjort. To av de ti nominerte bøkene er romaner utgitt på Forlaget Oktober: Frode Gryttens Den dagen Nils Vik døde og Tore Renbergs Lungeflyteprøven.
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven – et halvt år på bestselgerlista    

Tore Renbergs Lungeflyteprøven ble en av fjorårets mest leste romaner. Boken har nå ligget på Bokhandlerforeningens bestselgerliste i hele 26 uker sammenhengende, og den har toppet bestselgerlista to ganger. 
Les mer