Emily forever

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249525003
"i Maria Navarro Skarangers ømme og trassige roman får ingen andre enn Emily vite hva som er best ... Skaranger lar skriften bevege seg som en sval bris mellom blikkene som faller på Emily. De som ser på henne og som tenker deres ... Men Emily selv? Hun lar seg ikke lese til ende – og det er nettopp det som gjør fremstillingen av henne så uhørt... "Emily forever" kunne fort blitt en temabok om tidens store temaer som klasse, kjønn og systemkritikk. Men det er Maria Navarro Skarangers ukuelige insistering på at enhver er sin egen, som gjør den så menneskelig. Og til vidunderlig litteratur"
BODIL SKOVGAARD NIELSEN, INFORMATION (DANMARK)
"Det som gjør «Emily forever» til noe helt spesielt, er hvordan den allvitende fortelleren går inn og ut av karakterene, gjengir deres tanker og opplevelser. Urokkelig solidarisk og spørrende på en og samme tid. Hvordan er det mulig? Det er det... Det virker faktisk som Navarro Skaranger har funnet opp en ny og uimotståelig måte skildre mennesker på i litteraturen"
BARBRO WESTLING, AFTONBLADET (SVERIGE)
"Se på Emily. Og du skal se deg selv, blikket ditt og perspektivet du møter verden med ... Det storslagne er at Maria Navarro Skaranger ikke gjør Emily til en representant for det ene eller det andre ... Når jeg leser romanen for tredje gang, skjønner jeg at jeg må gi slipp, men også at vår iskalde samtid skaper et akutt begjær etter levende litteratur. Emily. Se på henne og tenk selv"
ANNA HALLBERG, DAGENS NYHETER (SVERIGE)
"Skaranger viser hvilken kontroll hun har på håndverket sitt. Med tilsynelatende letthet tar hun oss med under huden på romanpersonene, og setter samtidig fingeren på hvordan fattigdom ikke handler om materielle ting, aldri bare det … Allerede i den bejublede, friske debuten «Alle utlendinger har lukka gardiner» demonstrerte Skaranger sin evne til å finne akkurat den rette formuleringen, å sirkle inn noe komplekst med bare noen få stilsikre, tilsynelatende selvsagte, ord"
MARIT FURN, SVENSKA DAGBLADET
"Alle vil snakke om klasse nå for tiden, men det blir sjelden gjort så lite svulstig som dette … Fortellerperspektivet skifter, hele tiden helt sømløst. Jeg skjønner ikke hvordan Navarro Skaranger gjør det, hvordan forfatteren selv kan gripe inn i Ems eksistens og snakke direkte til leseren, men det gjør hun, og det helt selvsagt og veldig stilfullt. En rørende, lakonisk liten roman som forteller mer enn det ordene rommer"
REBECKA ÅHLUND, BORÅS TIDNING (SVERIGE)
"[Skaranger] skriver klokt om klasse og skjebne, vever sammen det politiske og det eksistensielle. Hun gir oss små glimt fra en trøblete oppvekst, og viser hvor sammensatt og tilfeldig livet kan være"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV, ÅRETS BESTE BØKER 2021
 
ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE NORSKE BØKER 2021
"Skaranger skriv seg rundt og inn til unge Emily, gir lesaren rom til å reflektere"
EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"I Emily forever blir vi ikke egentlig kjent med Emily, vi blir kjent med blikket på sånne som Emily. Det er et uhyre smart fortellergrep"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Det er mange grunner til at Emily forever er ei fantastisk bok. For meg er fortellerstemmen den viktigste. Gjennom den nærmer Maria Navarro Skaranger seg hovedpersonen sin, ei fattig nittenårig jente som snart blir aleinemor, med en særegen blanding av nærhet og avstand – og undring, ømhet og glimt i øyet"
ULLA SVALHEIM, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Jeg har lest mange romaner om klasse, klassereiser og sosial ulikhet det siste året. Mange av dem har vært gode, men ingen av dem har så elegant sammenvevd det strukturelle og det individuelle, det politiske og det eksistensielle, som Maria Navarro Skaranger i Emily forever … En nydelig bok!"
INGEBORG MISJE BERGEM, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Sånn kan det hende at verden er for «dama i kassa på Rimi» som foreldre skremmer leksevegrende barn med. På godt og vondt skildrer Skaranger ei sånn dame. Hun håper med henne, strever med henne, puster med henne. Det er dypt rørende"
MARIANNE LYSTRUP, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Skarangers bøker er befolket med fine og feilbarlige mennesker som skildres med ærlighet og kjærlighet. Emily – 19 år og på vei til å bli mor – er intet unntak. Oslo-forfatterens uanstrengte, men høyst levende prosa kler denne boka om å vokse opp raskere enn man kanskje skulle ønske"
ELIAS BAKKEN JOHANSEN, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Hun fortjener Brageprisen. Maria Navarro Skaranger skriver med kløkt og hjerte om hvemsomhelstene i samfunnet i en fulltreffer av en roman … Finnes det noe rettferdighet i verden, vil prisene også rase over tredjeboken Emily forever, for dette er hennes klart beste – så langt … Skaranger er et lysende litterært talent … ‘Se på henne da’, skriver Skaranger, og leseren ser virkelig Emily. Gjennom dette intenst spørrende blikket lever vi oss inn i hennes liv, som jo er noe av det beste litteraturen kan gjøre … Elegant!"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Sterk og skarphugd roman om å finne verdien i det livet man har … Den viktigste figuren i boka ved siden av Emily er [..] fortellerstemmen, som lekende lett lever seg inn i alle personene i boka, og tydelig bruker sin makt til å bestemme - og ombestemme seg - angående historiens gang, og til å lede bokas aktører … Det er summen av tematikken, klassetilhørigheten til miljø og persongalleri og Skarangers helt særegne og personlige forfatterstemme som gjør hennes forfatterskap generelt og denne romanen spesielt til noe unikt. Du har kanskje lest Lucy Berlins noveller med noe tilsvarende grunntematikk, men du har neppe lest noe som virkelig ligner på Emily forever … Dette er ikke blant de tykkeste romanene, men vil trolig likevel ende blant denne bokhøstens mest ruvende"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"Skarangers tredje roman treffer blink. Emily forever er en roman om en ung sjel i en skremmende situasjon, skrevet med integritet og særegenhet … Situasjonen til tross, dette er ingen deprimerende roman. Delvis skyldes dette tilstedeværelsen av en karakteristisk allvitende forteller, som er litt utenom det vanlige. Fortelleren prøver seg frem, er umiddelbar, undrende, flytende, subtilt ironisk, gjettende, men likevel uanstrengt poetisk. Som en behagelig strøm av erindring … Skaranger utmaler unge eksistenser i vakre/stygge Oslo Øst-landskap med særegne litterære strøk, med en letthet og autentisitet som imponerer. La oss ikke glemme Emily. La oss lagre henne forever"
SHANA FEVANG MATHAI, NRK BOK
"På nytt er det Skarangers særprega litteraritet som gjer at boka skin … det er med ein eigen vitalitet, ironi og poesi forfattaren skildrar graviditet, fødsel og barselstid ... Romanen kan absolutt lesast som ei bok om klasse, eit perspektiv som òg finst i dei to tidlegare bøkene til Skaranger. Forfattarens blikk for klasseskilnadenes materielle detaljar er kanskje på sitt beste i årets roman, og med det følgjer det òg ei fininnstilt skildring av omsorg … Med litterær autoritet og subtile hint til forfattarar verdt å strekke seg mot, lukkast Maira Navarro Skaranger i å skrive ein tett og kort roman rik på tema og motiv og med utprega språklege og estetiske kvalitetar. Slik plasserer ho seg freidig og verdig blant dei verkeleg gode"
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET
"Skaranger skriver inderlig vakkert om en retningsløs tilværelse som tilsynelatende er genetisk betinget … Emily forever innfrir de høye forventningene. Skaranger skriver nært og følsomt om tilstander av grå hverdag, av TV-lyd som eneste adspredelse og tanker som er for tunge til å tenkes … Fortellergrepet er interessant og originalt … Skarangers varme språk og inderlige sympati med Emily lyser gjennom hele romanen"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"’Dette er en fantastisk bok’, tenkte jeg da jeg var ferdig med Maria Navarro Skarangers nye roman Emily forever … det er skrevet så intuitivt og vakkert! … Det er som fortelleren imiterer Emilys utflytende kropp og utvaskede sinn. Skarangers språk formidler hvordan det oppleves å være veldig, veldig trett, og det er imponerende å få til fortellerteknisk … Her gir Skaranger en fantastisk beskrivelse av hvordan klasseforakt ofte uttrykkes i Norge ... Klasseanalysen overskygger imidlertid ikke det allmennmenneskelige aspektet i romanen"
INGEBORG MISJE BERGEM, VÅRT LAND
"Skarangers tredje roman skildrer en gravid ungjentes utfordringer med empati og kunstnerisk kløkt … en roman som både i form og innhold definitivt også handler om klasse i dagens Norge, uten å heve stemmen eller knytte neven en eneste gang ... Jeget møter støtt på sine egne begrensninger, men leseren tviler aldri på at hun i siste instans er på disse romanfigurenes lag. Snarere maner tekstens metalitterære innspill til empati også der forståelsen kommer til kort, en intuitivt radikal gest til støtte for egenverdet og egenarten til alle som i det daglige flyr under fellesskapets radar … jeg hiver meg villig på bølgen av entusiasme Emily forever er blitt møtt med; dette er rett og slett en skikkelig fin bok, en formfullendt og tankevekkende roman som behandler sitt stoff med ektefølt humanisme, samt en imponerende litterær finfølelse"
LEIF BULL, BLA 9/2021
"Forfatterskapet sprer en underlig, fin energi – i de to første bøkene med en intens jeg-forteller. I Skarangers tredje bok skifter fortellerperspektivet, med bruk av flere stemmer … Skaranger skaper stor bevegelighet i teksten … Familiens historie og klassetilhørighet vises på ulike måter … Dynamikken mellom mor og datter er språklig nyansert og godt skildret, plassert et ubestemmelig sted mellom humor og alvor … Fortelleren kryper mot slutten ut av parentesene og innrømmer at hun ikke lenger aner hva hovedpersonen tenker, i en roman som midt i all Emilys forvirring virker godt tenkt, godt skrevet"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Ein synest synd på Emily, men samstundes er ho ein karakter det er vanskeleg å identifisere seg med eller heie på, rett og slett fordi vi får dei dårlege vala hennar og passiviteten hennar presentert med ein distanse. Samstundes vert Emily skildra på ein varm og fin måte, som om forteljaren forstår at det er vanskeleg å sympatisere med ho berre basert på korleis ho oppfører seg. Dette forteljargrepet gjer historia både personleg og analyserande, og gjer historia heilt unik"
ELISE SOLVÅG, FRAMTIDA
«Stakkars hun som heter Emily, i dag, på dagen i dag, har hun gått gravid i hele syv måneder, og det er de to nå, Em og den voksende magen, Em og barnet, etter at Pablo forsvant ut av døra for å ordne opp i en sak, som han kalte det. Ja, det var sånn, forsvant. Eller var det sånn? Jeg skal fikse noe, hadde Pablo sagt og låst seg inn på rommet i to timer med nøkkel, Em hadde sittet i sofaen og sett på TV, hun hadde sovna, våkna, Pablo fremdeles inne på rommet, før han gikk ut døra, da med en svart bag hengende over skulderen. Emily så på Pablo før han gikk, Pablo så på henne, Emily lurte på hva Pablo tenkte på, hva han skulle, Pablo blunka til Emily, lukka døra, låste døra, Emily fortsatte å se på tv.»

Emily er nitten år og gravid, og Pablo som er faren til barnet holder seg unna. Hun jobber i en Kiwi-butikk der innehaveren prøver å passe på henne. Det gjør naboen også, som Emily kaller presten. Hun har vokst opp hos moren sin, og nå flytter moren hjem til henne for å hjelpe til. På helsestasjonen skriver jordmoren "alene med barn" i skjemaet hennes.

«Emily forever» er en bok om klasse, om hverdag, og om å finne frem til det i en selv som gjør det mulig å klare seg. Romanens forteller er kritisk og prøver seg fram, leter etter bedre løsninger, forsøker å skifte perspektiv for å undersøke hvordan Emily blir betraktet av de andre; de som tror de vet hvem hun er og hvordan livet hennes kommer til å bli. «Emily forever» er en roman med paradoksal livsglede, trassig solidaritet og ulmende opprørstrang.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525003
Innbinding Pocket
Tittel Emily forever
Bokgruppe 502
I salg 28.03.2022
Emne Klasseforskjeller Oslo Romaner Aleneforeldre Skjønnlitteratur Drabantbyer
Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger er født i 1994 og er fra Oslo. Debutromanen hennes, Alle utlendinger har lukka gardiner, ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris 2015. I 2018 utkom den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). For denne ble hun tildelt Osloprisen 2018 og EUs litteraturpris 2020. Hun fikk også Bjørnsonstipendet i 2019. Navarro Skarangers tredje roman, Emily forever, ble nominert til Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris i 2021. Navarro Skarangers bøker er oversatt til 18 språk. I 2022 ble hun tildelt Sultprisen for sitt forfatterskap. 


Litterære priser:

2022 Sultprisen
2022 Stemme savnet
2020 EUs litteraturpris
2019 Bjørnsonstipendet
2018 Osloprisen
2015 Debutantprisen

 

Utgitt på Oktober:

2023 Jeg plystrer i den mørke vinden
2021 Emily forever
2018 Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)
2015 Alle utlendinger har lukka gardiner

 

Les mer

Nyheter

Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger nominert til EUs litteraturpris 2020

I går ettermiddag ble det kjent at Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger er to av fire nominerte til EUs litteraturpris 2020.
Les mer

Maria Navarro Skaranger tildelt EUs litteraturpris 2020

Maria Navarro Skaranger er tildelt EUs litteraturpris 2020 for den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). 
Les mer

Maria Navarro Skaranger - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Maria Navarro Skaranger.
Les mer

Maria Navarro Skarangers nye roman til Danmark

Maria Navarro Skarangers roman Emily Forever utkom 20. august til strålende kritikker. Nå er rettighetene solgt til det velrenommerte forlaget Gutkind i Danmark. 
Les mer

Maria Navarro Skarangers nye roman til Danmark

Maria Navarro Skarangers roman Emily Forever utkom 20. august til strålende kritikker. Nå er rettighetene solgt til det velrenommerte forlaget Gutkind i Danmark. 
Les mer

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.
Les mer

Maria Navarro Skaranger og Kari Saanum nominert til Ungdommens kritikerpris 2022

I går kveld ble det kjent at Maria Narvarro Skaranger og Kari Saanum er blant de åtte nominerte til Ungdommens kritikerpris 2022. Skaranger er nominert for romanen Emily forever, Saanum for diktsamlingen Sorgsanger.  
Les mer

Maria Navarro Skarangers roman Emily forever i nye opplag

Romanen ble kort tid etter lanseringen trykket i nytt opplag, nå trykkes et tredje opplag på 2000 eksemplarer. Samlet opplag er så langt på 6000 eksemplarer.
Les mer

Maria Navarro Skarangers Emily forever til åtte land – engelske verdensrettigheter solgt

Rettighetene er nå solgt til åtte land: Danmark, Finland, Nederland, Polen, Spania, Sverige, Tsjekkia og Tyskland. I tillegg er de engelske verdensrettighetene solgt til World Editions
Les mer

Maria Navarro Skaranger og Gunnar Wærness nominert til Kritikerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til årets litteraturkritikerpriser offentliggjort. Det er fem nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok, blant dem Maria Navarra Skaranger og Gunnar Wærness.
Les mer

Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

Blant de ti utvalgte bøkene finner vi Maria Navarro Skarangers Emily Forever, Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen og Linn Ullmanns Jente 1983.
Les mer

Maria Navarro Skaranger tildelt Sultprisen 2022

I dag ble Maria Navarro Skaranger tildelt Sultprisen 2022 for sitt forfatterskap. Sultprisen er en litterær pris som deles ut annethvert år av styret for Gyldendals Legat. Prisen er på kr 250.000, og går til et yngre, eminent forfatterskap, uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet. 
Les mer

Maria Navarro Skaranger tildelt Neshornprisen 2023

Lørdag ble det kjent at Maria Navarro Skaranger mottar Neshornprisen 2023. Hun deler prisen med journalist og forfatter Odd Karsten Tveit. Prisen går til Skaranger «for hennes portretter av det moderne norske klassesamfunnet», heter det innledningsvis i juryens begrunnelse.
Les mer

Maria Navarro Skaranger nominert til kritikerprisen 2023

Maria Navarro Skaranger ble i dag nominert til Kritikerprisen for beste voksenbok 2023 for romanen Jeg plystrer i den mørke vinden. De fire nominerte i denne kategorien er samtidig nominert til Ungdommens kritikerpris. Skarangers kritikerroste roman er også nominert til Lytternes romanpris 2023.
Les mer

Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024

I dag ble det kjent at Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024. Dahl er nominert for romanen Fars rygg og Skaranger er nominert for romanen Jeg plystrer i den mørke vinden.
Les mer