Bok om sorg

(fortellingen om Nils i skogen)

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249520688

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249520688
Innbinding Pocket
Tittel Bok om sorg
Bokgruppe 502
I salg 27.05.2019
Emne Skjønnlitteratur Søsken Sorg Døden Romaner
«Mammas øyne var umulige å tyde, hun sa nesten ingenting heller.

Det første broren min Mik sa: Det var jo dette vi var redde for, vi visste jo at dette kunne skje. Han sa det veldig enkelt og greit, ikke overraska, mer bekreftende, faren min nikket han også, faren min var enig, Mik sa noe han kjente seg igjen i, alle var liksom enige, som om vi alle på en eller annen måte hadde forberedt oss eller tenkt det før, tanken hadde allerede streifet oss, og da hadde den vel også streifet Nils selv. Mest sannsynlig for lenge siden. Da han bodde i skogen eller kanskje de første gangene han ble lagt inn.

Vi hadde kanskje tenkt allerede da, at denne gutten, han kommer aldri til å bli gammel, han kommer aldri til å få barn, gifte seg, kjøpe hus og bil.»

En bror dør, og "Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)" er historien om familien som blir igjen. Om en mor som bare gråter, om en far som ikke er tilstede, om søsken som prøver å forstå. Skaranger skriver rått og rørende om livredning og ansvar. Hun skriver om fortvilelse og raseri, men også om kjærlighet, håp og lyset som finnes.
"Maria Navarro Skaranger viser at suksessen med debutboka ikke var en tilfeldighet ... Bok om sorg formidler med originalitet og presisjon innsikter om psykisk sykdom og sorg ... Særlig godt avdekker Skaranger hvordan avstanden til de nærmeste kan øke, fordi man sørger forskjellig"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Dette er en nydelig og rørende fortelling om å prøve å forstå, prøve å godta og prøve å fortsette livet. Få skriver så barnlig og klokt på samme tid som Skaranger ... Det helt strippede språket lar sorgen trille, ja, fosse, gjennom"
ODA VIGE HELLE, BERGENS TIDENDE
"Vakker og vondt om å miste en bror ... For det første er dette langt mer velskrevet enn de fleste biografier eller noen sykejournal jeg har lest. For det andre får hun mer enn antydet at grensene mellom litteraturens mange lag og sjangre er flytende, og at grensene mellom det 'sanne' og det diktede er av mindre betydning, når bare det er gjort med empati for eventuelt levende modeller, og følelse for de språklige virkemidlene som det allmenne tema sorg, fortjener"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Sterkt om sorgarbeid. Det er vanskelig å skrive om sorg. Maria Navarro Skaranger gjør det enkelt ... Skarangers debutbok Alle utlendinger har lukka gardiner, ble en sensasjon ... Den nye boken er noe helt annet, men minst like bra. Dette er åpenbart et allsidig litterært talent ... Hva er det som gjør dette så ufattelig virkningsfullt? Boken handler om sorg, men er ingen selvhjelpsbok. Det ligger ingen mening i sorgen, den betyr ingenting. Det er veldig befriende hvordan Skaranger ikke prøver å gjøre tingene til noe mer. Hun skriver godt om sorg nettopp fordi hun ikke prøver å gjøre den abstrakt eller symbolsk. Ingen i boken kommer til noen store innsikter i sorgen, livet eller døden, og for leseren er det befriende. Med sine upretensiøse, hverdagslige notater viser boken hvor meningsløst det føles å miste noen nære. En mindre begavet forfatter ville kanskje prøvd å få til mer. Skaranger har skjønt at det enkle holder i massevis"
TORGEIR HOLLJEN THON, FÆDRELANDSVENNEN
"En befriende ujålete roman om hva sorg gjør med folk ... I Navarro Skarangers nøkterne prosa fremstilles sorgens natur som noe omskiftelig, som bølger som kommer og går ... Bok om sorg har på sin side strimer av lys, samtidig som den er full av fortvilelse ... en både innsiktsfull og formsterk roman om sorgens mange nyanser"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Maria Navarro Skarangers første bok, Alle utlendinger har lukka gardiner (2015), var en usedvanlig god debut, med et rått tilhogd innvandrerspråk. Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen) er annerledes, nærmere normert bokmål. Romanens 240 nummererte fragmenter kretser på en fremragende måte inn ulike reaksjoner på et selvmord ... Bok om sorg tegner et komplekst bilde av en familiens sviktende hukommelse og deres unøyaktige minner"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Prosaen til Maria Navarro Skaranger har en uvanlig og sterk selvfølgelighet over seg ... Den sterke og vonde fortellingen til tross, det er den fine selvfølgeligheten i stemmen som virkelig besnærer. For denne leseren tok det noen titalls sider å legge merke til det, men så føler man varmen i disse setningene, og nærheten i dem, milevis unna den manierte litteraturaktigheten som tynger bøkene til enkelte av hennes unge generasjonsfeller ... Gjenkjenneligheten er opplagt, selv om den ikke er lett å oppnå. Viktigere er det å understreke at setningenes menneskelige letthet ikke er løsrevet fra romanens fortelling: Fortellingen om Nils i skogen er nemlig fylt av en dyp og imponerende ømhet ... det å savne har en ensomhet ved seg. Det innstendige og oppriktige forsøket på å gi form til denne følelsen, holdt sammen med den sjeldne naturligheten Skaranger har i omgangen med sitt eget språk, gjør hennes andre roman til en fortelling å føle med"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Maria Navarro Skaranger skriver sterkt om sorg ... Uten å overforklare, viser Skaranger fram det utrygge i barnas oppvekst ... Bok om sorg er blitt en god roman, med god innsikt i sorgens psykologi ... en velskrevet og godt utporsjonert historie er det, med fin balanse mellom det som fortelles direkte og det som står skrevet mellom linjene. Den er dessuten fint geografisk forankret, en osloroman med gode skildringer av blokklandskapet like ved Marka, og en Tove Janssonsk avstikker til en sommerlig øy à la Sommerboken som bonus"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Noko av det fine med denne skildringa er at forfattaren tør la heilt motstridande reaksjonar på det som skjedde, stå ved sidan av kvarandre ... Skaranger tør å ikkje nøye seg med korleis det skulle vere, men vågar å lage eit nærgåande portrett av ein familie som reagerer ulikt. Svært ofte går det slettes ikkje etter boka. Det er nettopp noko av det som gjer denne romanen så god. Skaranger viste med den første boka si at ho kan skrive. Med Bok om sorg har ho også vist at ho tør og får til å skrive på ein annan måte om eit heilt anna, men ikkje mindre viktig, emne"
ROLV NØTVIK JAKOBSEN, VÅRT LAND
"Hvordan skriver man en nær og troverdig bok om sorg uten å bli sentimental, påtatt eller selvopptatt? Det kan ikke være enkelt, men så er det likevel nettopp enkelt Maria Navarro Skaranger gjør det"
TORGEIR HOLLJEN THON, FÆDRELANDSVENNEN, Årets beste bøker 2018
"Enkelt og vakkert om en brors død ... Noe av det mest medrivende i romanen er det enkle språket og de rene skildringene av tiden før og etter dødsfallet. Leser man mellom linjene, vil man kanskje oppdage at dette bidrar til å fortelle noe enda større"
TOMINE BARSTAD SOLVANG, UNDER DUSKEN
"Det er ingen murstein av en bok dette her. Men sånn kan det også gjøres. De skjellsettende følelsene tar stor plass i livet når de inntreffer – og det gjør de alltid. Men det går fint an å beskrive dem troverdig og sterkt på bare 141 boksider. Det er Maria Navarro Skarangers lille, store bok et glimrende eksempel på"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVELGELSE
Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger er født i 1994 og er fra Oslo. Debutromanen hennes, Alle utlendinger har lukka gardiner, ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris 2015. I 2018 utkom den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). For denne ble Skaranger tildelt Osloprisen 2018 og EUs litteraturpris 2020. Hun fikk også Bjørnsonstipendet i 2019. Emily forever er Skarangers tredje roman. 

 

Litterære priser:

EUs litteraturpris 2020

Bjørnsonstipendet 2019

Osloprisen 2018

Debutantprisen 2015

 

Utgitt på oktober:

2021 Emily forever
2018 Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)
2014 Alle utlendinger har lukka gardiner
Les mer

Nyheter

Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger nominert til EUs litteraturpris 2020

I går ettermiddag ble det kjent at Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger er to av fire nominerte til EUs litteraturpris 2020.
Les mer

Maria Navarro Skaranger tildelt EUs litteraturpris 2020

Maria Navarro Skaranger er tildelt EUs litteraturpris 2020 for den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). 
Les mer

Maria Navarro Skaranger - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Maria Navarro Skaranger.
Les mer

Maria Navarro Skarangers nye roman til Danmark

Maria Navarro Skarangers roman Emily Forever utkom 20. august til strålende kritikker. Nå er rettighetene solgt til det velrenommerte forlaget Gutkind i Danmark. 
Les mer

Maria Navarro Skarangers nye roman til Danmark

Maria Navarro Skarangers roman Emily Forever utkom 20. august til strålende kritikker. Nå er rettighetene solgt til det velrenommerte forlaget Gutkind i Danmark. 
Les mer