Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger nominert til EUs litteraturpris 2020

I går ettermiddag ble det kjent at Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger er to av fire nominerte til EUs litteraturpris 2020. Almaas er nominert for romanen Den gode vennen, som også er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020. Maria Navarro Skaranger er nominert for den kritikerroste romanen Bok om sorg.

EUs litteraturpris (European Union Prize for Literature) skal gå til forfattere som har utgitt to–fire prosaverk for voksne og som er i ferd med å nå et større publikum. Bøkene som nomineres kan ikke være eldre enn fra høst 2018. Prisen har en ambisjon om å spre god litteratur ut over nasjonale grenser og språkbarrierer. Utdrag fra årets vinnerbøker blir samlet iantologien European Stories 2020. De nasjonale vinnerne får oversetterstøtte og internasjonal eksponering. 

De øvrige nominerte er Atle Berg (Puslingar) og Therese Tungen (Kjærleik og det som lignar).

 

Årets norske vinner kunngjøres samtidig med 13 andre nasjonale vinnere 19. mai 2020.

Tidligere norske vinnere av EUs litteraturpris er Carl Frode Tiller (2009), Gunstein Bakke (2012) og Ida Hegazi Høyer (2015). 
 

Les mer om prisen her: https://www.euprizeliterature.eu/news/eupl-2020-shortlist

Bjørn Esben Almaas’ Den gode vennen er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2020. Romanen utkom våren 2019 til svært gode kritikker. «Ei uvanleg sterk barndomsskildring», skrev Marta Norheim i NRK. «Almaas er altså så sterk på å sjå verda frå barnehøgd. Eg las nettopp den amerikanske klassikaren Drep ikke en sangfugl av Harper Lee og fekk same kjensla av dette hos henne ... ein roman som er både var og intens», skrev anmelderen i Dag og Tid, og i Klassekampen het det at "Almaas bekrefter at han er et talent med innsikt i menneskesinnet. En så omfattende skildring av mobbingens karakter og ettervirkninger er uvanlig i norsk samtidslitteratur". Den gode vennen er Almaas’ fjerde bok og tredje roman. 

Mer om Den gode vennenhttps://oktober.no/den-gode-vennen-1

Almaas debuterte i 2001 med den kritikerroste novellesamlingen Costa del Sol. Han har siden skrevet romanene Katzenjammer (2003), Sov eller snakk om kjærlighet (2009) og Den gode vennen (2019). Almaas er skrivelærer på Danvik folkehøyskole.

Design: Exil Design

Maria Navarro Skaranger ble tildelt Osloprisen for Bok om sorg (Historien om Nils i skogen) da romanen utkom i 2018 til strålende kritiker. «Maria Navarro Skaranger viser at suksessen med debutboka ikke var en tilfeldighet ... Bok om sorgformidler med originalitet og presisjon innsikter om psykisk sykdom og sorg», het det i Aftenpostens anmeldelse. I Morgenbladet skrev kritiker Bernhard Ellefsen at «gjenkjenneligheten er opplagt, selv om den ikke er lett å oppnå. Viktigere er det å understreke at setningenes menneskelige letthet ikke er løsrevet fra romanens fortelling: Fortellingen om Nils i skogen er nemlig fylt av en dyp og imponerende ømhet»

 

Mer om Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)https://oktober.no/bok-om-sorg-1

Skaranger er født i 1994 og er fra Oslo. Debutromanen hennes, Alle utlendinger har lukka gardiner, ble solgt til Danmark allerede før utgivelse i Norge. Skaranger ble tildelt Debutantprisen 2015 og nominert  til Tarjei Vesaas Debutantpris 2015 for denne romanen. I 2018 utkom den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). For denne ble hun tildelt Osloprisen 2018. I 2019 ble hun hun tildelt Bjørnsonstipendet.

Design: Exil Design