Maria Navarro Skaranger tildelt EUs litteraturpris 2020

 

 

 

Maria Navarro Skaranger tildelt EUs litteraturpris 2020

 

Maria Navarro Skaranger er tildelt EUs litteraturpris 2020 for den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). 

 


EUs litteraturpris (European Union Prize for Literature) går til forfattere som har utgitt to–fire prosaverk for voksne og som er i ferd med å nå et større publikum. Bøkene som nomineres kan ikke være eldre enn fra høst 2018. Prisen har en ambisjon om å spre god litteratur ut over nasjonale grenser og språkbarrierer. De nasjonale vinnerne får oversetterstøtte og internasjonal eksponering. 

Utdrag fra juryens begrunnelse: 

«En ung mann på rundt tretti har tatt sitt eget liv. Gjennom anekdoter, små scener og erindringer løfter søsteren fram familiens historie før og etter Nils. Enkle setninger og skarpe observasjoner skaper en nærmest transparent fortelling. Språket er rett på, direkte og nøkternt og i løpet av 240 korte avsnitt stiger en dramatisk familiehistorie gradvis fram for leseren. Livet brettes ut i nyansert mangfold gjennom en ekstremt effektiv og konsentrert fortelling. Bok om sorg er en dypt alvorlig og befriende lettlest roman med potensiale til å berøre mange lesere. 
Bok om sorg er Maria Navarro Skarangers andre roman. Med kun to bøker bak seg utviser Skaranger en imponerende treffsikkerhet i hvordan hun med stor originalitet og språklig presisjon maner fram aktuelle temaer.» 

Tidligere norske vinnere av EUs litteraturpris er Carl Frode Tiller (2009), Gunstein Bakke (2012) og Ida Hegazi Høyer (2015). Årets prisutdeling vil finne sted i Brussel 29. september.

 

Informasjon om EUs litteraturpris: https://www.euprizeliterature.eu
 

Skaranger ble tildelt Osloprisen for Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen) da romanen utkom i 2018 til strålende kritikker. «Maria Navarro Skaranger viser at suksessen med debutboka ikke var en tilfeldighet ... Bok om sorg formidler med originalitet og presisjon innsikter om psykisk sykdom og sorg», het det i Aftenpostens anmeldelse. I Morgenbladet skrev kritiker Bernhard Ellefsen at «gjenkjenneligheten er opplagt, selv om den ikke er lett å oppnå. Viktigere er det å understreke at setningenes menneskelige letthet ikke er løsrevet fra romanens fortelling: Fortellingen om Nils i skogen er nemlig fylt av en dyp og imponerende ømhet».

 

Mer om Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)https://oktober.no/bok-om-sorg-1