Maria Navarro Skaranger tildelt Sultprisen 2022

 

 

Maria Navarro Skaranger tildelt Sultprisen 2022

 

 

 

I dag ble Maria Navarro Skaranger tildelt Sultprisen 2022 for sitt forfatterskap. Sultprisen er en litterær pris som deles ut annethvert år av styret for Gyldendals Legat. Prisen er på kr 250.000, og går til et yngre, eminent forfatterskap, uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet. 

Publisert 03.05.23


Maria Navarro Skaranger er svært glad for tildelingen:
 

– Jeg er ydmyk og stolt over å bli tildelt denne prisen, og over at juryen mener skrivearbeidet mitt er viktig og av kvalitet. Jeg er veldig heldig som blir løfta fram på denne måten. En sånn pris gir en forfatter ro og tid til å skrive, jeg skal bruke hver eneste krone for hva det er verdt, sier hun. 

 

Utdrag fra pristalen:

 

«Hvem er jeg, med og uten andre? Forfatteren er seg svært bevisst hvor ufritt og fremmedgjørende den uvitende og fordomsfulle andres blikk kan være, men hun vet også godt at den åpne og vennlige andres blikk på oss kan være mildere og mer forståelsesfullt enn vårt eget ofte overdrevent selvopptatte blikk. Kanskje skulle vi oftere prøve å se oss selv gjennom andres blikk? er det som om forfatteren spør … Fortellerstemmen er avgjørende for Navarro Skarangers bøker, den er utformet med vidd, originalitet, språklig egenart og en selvtillit som aldri skygger for det hun skal fortelle om. Det krever et stort språklig register, men også stor litterær følsomhet og oppfinnsomhet».

 

Pristalen ble holdt av Kaja Schjerven Mollerin, leder av Gyldendals legatstyre.

 

Sultprisen ble delt ut første gang i 1998. Legatstyret består av Kaja Schjerven Mollerin, Knut Ameln Hoem, Bernhard Ellefsen, Ingrid Nielsen og Aage Storm Borchrevink.  

 

Tidligere prisvinnere er blant andre: Hanne Ørstavik, Nils-Øivind Haagensen, Carl Frode Tiller, Eirik Ingebrigtsen og Morten Langeland. For mer informasjon om Sultprisen, se her:
https://www.gyldendal.no/om-gyldendal/litteraere-priser/sultprisen/

 

Maria Navarro Skaranger er født i 1994 og er fra Oslo. Debutromanen hennes, Alle utlendinger har lukka gardiner, ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris 2015. I 2018 utkom den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). For denne ble hun tildelt Osloprisen 2018 og EUs litteraturpris 2020. Hun fikk også Bjørnsonstipendet i 2019. Navarro Skarangers tredje roman, Emily forever, ble nominert til Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris i 2021. Emily forever har vekket stor interesse internasjonalt og fikk nylig strålende kritikker i Sverige og Danmark. Navarro Skarangers bøker er oversatt til 18 språk. 

https://oktober.no/Maria-Navarro_Skaranger
 

Høyoppløste forfatterportretter: 

https://oktober.no/forfatterportretter/maria-navarro-skaranger-forfatterportretter