Alle utlendinger har lukka gardiner

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249515332
"Skaranger, som selv er halvt chilensk, halvt norsk, forteller fra Oslo-forstaden Romsås med gedigen humor og en klar forbindelse til den multikulturelle ungdomskulturen, hun for kort tid siden selv var en del av ... Den andre – og avgjørende – grunnen til at Skaranger er morsom å lese er språket, Skarangers 'kebabnorsk', som Sara Koch har omdannet til en strømlinjeformet versjon av perkerdansk, hvor slang, omvendt ordstilling og ukorrekte bøyninger blomstrer kontrollert kreativt. I en rytme som gjør at lesningen får danse"
LISE GARSDAL, POLITIKEN (Danmark)
"Den 20 år gamle superdebutanten har skrevet en forfriskende oppvekstroman fra Groruddalen i Oslo, på kebabnorsk. Uredd, original og viktig om det flerkulturelle Norge"
BRYNJULF JUNG TJØNN, VG, Årets beste bøker
"Lenge før årets groruddalsdebatt fikk en gjennomført gebrokken oppvekstbok fra Romsås frem et sammensatt bilde av både humoren og konfliktnivået i en innvandrertett hverdag og de nære båndene og spenningene i en familie. Språklig rytmisk, tragi-komisk og ærlig skriver Skaranger samtidig om vår alles barndoms dal"
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV, Årets beste bøker 2015
"denne korte, språklig eksplosive fortellingen om 16-årige Mariana på Romsås rommer en stor sorg – scenen der hun dreper måkeungen, gjør vondt i magen – og språket tvinger leseren til å se verden på en annerledes måte. Mens mange norske debutanter føles som mer av det samme, føltes denne boka som noe helt nytt"
BERNT ERIK PEDERSEN, DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2015
"En oppvekstroman du neppe har sett maken til … Debuten til Maria Navarro Skaranger er noe så sjeldent som en roman om en virkelighet vi så å si aldri hører om i norsk samtidslitteratur … etter hvert blir man fanget av den hakkete rytmen, den særegne stilen og humoren som ganske ofte ligger på lur … Norsk samtidslitteratur er full av fortellinger om den akademiske middelklassen, et bittelite utsnitt av den norske virkeligheten. Alle som vil vite noe mer om det samfunnet vi lever i, burde ta en titt på denne romanen"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Wolla, for eit språk! ... ein frisk og sjarmerande rapport frå eit ungdomsskulemiljø på Romsås, ein bydel som ikkje dominerer i oppvekstskildringslitteraturen ... Romsås verkar ikkje fullt så ugjennomtrengeleg etter dette. Maria Navarro Skaranger har kome godt frå debuten og eg les gjerne meir av henne framover"
MARTA NORHEIM, NRK P2
"Blink på kebabnorsk. Hjerteskjærende morsom roman fra Groruddalen ser samtiden rett i øynene … Det unge mennesket i litteraturen representerer gjerne nye tider. Av og til skjer det også på et nytt språk. Maria Navarro Skaranger (20) fra Romsås risikerer å gi konkurranse til etterkrigsforfattere med Groruddalen som oppvekstmiljø, som Roy Jacobsen (Årvoll), Per Petterson (Veitvet) og Jan Kjærstad (Grorud) … beskriver dagens smeltedigel på en morsom og oppdatert drabantbydialekt … Det mest slående er likevel den gjenkjennelige ungdomstiden. Energien minner om innovative internasjonale oppvekstromaner som Monika Fagerholms Diva (1998) og Justin Torres' Vi dyra (2013) … Hatten av for en forfatter med futt i"
SUSANNE HEDEMANN HIORTH, DAGENS NÆRINGSLIV
"En ny, viktig stemme. Hun er bare 20 år. Men du bør ta forfatterdebutant Maria Navarro Skaranger på fullt alvor. Alle utlendinger har lukka gardiner er en debut som vitner om et talent med noe viktig på hjertet ... Dette alvoret, som ikke eksplisitt fortelles, gir romanen en nødvendig tyngde ... Navarro Skarangers debutbok har også potensiale til å vekke oppsikt og ikke minst fenge unge lesere. Det vil i alle fall være fortjent. Debuten er uredd, original og en liten fest å lese ... Navarro Skarangers debut kan være en viktig døråpner for flere bøker med en multikulturell hovedperson"
BRYNJULF JUNG TJØNN, VG
"En stilistisk sjeldenhet med sitt gjennomført særegne språk … Det som gjør boka spesiell, er språket. Som sitatet viser er det helt umulig grammatikalsk. Det skaper en muntlighet som virker ekte, levende, naiv og moden, der dels opprivende episoder formidles med den største selvfølgelighet. Det er så elegant gjort, med en rytme og musikalitet som er imponerende. Så imponerende at Maria Navarro Skaranger vel må betegnes som en litterær naturbegavelse"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
"Med humor og nøyaktighet registrerer Maria Navarro Skaranger rystelser i språket og kulturen … sprenger antakelig grensene for det som er blitt kalt kebab-norsk. Hardt, kjærlig og nådeløst viser boka hvordan verden oppleves for Mariana … Tatt i betraktning at de opptrer i en kort debutroman, framstår de viktigste personene som uvanlig komplekse. Romanen oppdager Marianas verden i et språk som framstår fremmed og unikt, med særegne litterære kvaliteter … Effekten er en sjelden opplevelse av autentisitet ... På de siste sidene ønsker jeg at den ikke skal ta slutt. Så å si alt Maria Navarro Skaranger berører i sin debutroman, vil jeg vite mer om"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Og jeg bare: dude, hvorfor før giddet ikke noen skrive sånn? Heftig respect! Jeg hele tida ledde. Wollah, jeg lover! Selv om det kommer rundt femti debutbøker hvert år, er det langt mellom det anmeldere elsker å kalle 'en ny stemme'. Men denne romanen! Den skiller seg positivt ut. Fresh. Annerledes. Definitivt en ny stemme … Boka er morsom, klok og original"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"I sin debutroman klarer 20 år gamle Skaranger å ta kebabnorsken fra et muntlig fenomen til et uttrykk som fortjener å bli tatt på alvor ... Det gjør henne til en forfatter det er verdt å følge med på"
NORDIS TENNES, NATT & DAG
"en av de morsomste historiene du kommer til å lese på lenge ... Alle utlendinger har lukka gardiner er en vanvittig sterk debut. Den er underholdende, den er morsom og den er god. Hvis det i det hele tatt er noe negativt å si, er det at den er litt for kort"
BENEDICTE TOBIASSEN, UNIVERSITAS
"språket er så godt som fullstendig farga av uttrykksmåten hennar. Dette grammatikalske, syntaktiske og vokabulære opprøret (sett frå litteraturen sin ståstad) slår mot lesaren frå første side av, og det blir det samlande stilgrepet i romanen. Det er sjarmerande og gir romanen sitt heilt tydelege særpreg ... når Navarro Skaranger har overraska ein gong, så vil det ikkje overraske meg om ho kan gjere det igjen"
EIVIND MYKLEBUST, NY TID
"Skildringene av ungdomsmiljøet på Romsås er pakket inn i en frekk sosiolekt som gjør at Maria Navarro Skarangers roman gnistrer ... Dette er innovativt, jeg har aldri lest noe lignende, og det er også spennende å komme på innsiden av Romsås-miljøet og se hvordan ungdommen navigerer sømløst mellom de ulike kulturene"
ESKIL SKJELDAL, VÅRT LAND
"som skildring av et multikulturelt ungdomsliv har dette gode muligheter til å bli en klassiker ... Ikke minst språklig er dette en god og artig litterær tilnærming til oppveksten i en norsk drabantby ... noe av det fine med romanen, er hvordan ungdommene framstilles som langt fra noen ensartet gruppe, men alle stiller med hver sine forutsetninger og forventninger i et kaos eller en smeltedigel som kanskje har nettopp blandingsspråket som sitt fremste felles uttrykk. Som helhet er det ei bok som er egnet til å vekke oppsikt"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Språket får frem følelsene hos en ungdom i ferd med å finne seg selv ... det er en roman om alle ungdommer. Om deres håp, drømmer og søken etter mening ... Dette er de minoritetsspråklige ungdommenes bok. Og det er vår bok. Både med åpna og lukka gardiner"
ANDERS HOLSTAD LILLENG, DEMOKRATEN
"Den ektefølte, kloke og gripende skildringen av hverdagen til unge mennesker i en norsk drabantby, formidler en innsikt, stolthet og en gruppetilhørighet på tvers av etnisitet. Debutboken til den unge forfatteren er allerede trykket i tre opplag, og boken ble solgt til Danmark før utgivelse i Norge. Jeg gleder meg til fortsettelsen!"
ANNE SCÄFFER, TARA
«Hjemveiene, de sitter klistra på hjernen. Hver dag det var samme greia. Mamma sa han skulle hente meg, og broren min protesterte, alltid, men likevel kom til skolen min, hilsa på de voksne og tok med meg hjem. Jeg gikk bak, han først, og foran oss Røverkollen lå som fredeligste borettslaget, med blå himmel og fremdeles med julepynten blinkende som diskokule i høyeste blokka, for chipperne ennå ikke hadde fjerna. En gang broren min peka på vindua i tredje etasje utafor blokka til Julia og bare: se, alle utlendinger har lukka gardiner.»

Alle som bor på Romsås, er egentlig fra et annet sted. Mariana går på ungdomsskolen og er forelska i Mu2. Storebroren hennes sitter i fengsel, lillebroren sitter bak gardinene. Faren deres tar fram en grønn Bibel og ber når han tror ingen ser ham.

"Alle utlendinger har lukka gardiner" er direkte, morsom og ekte - en litterær debut med stor kraft.

DEBUTANTPRISEN 2015
NOMINERT TIL TARJEI VESAAS' DEBUTANTPRIS 2015

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2015
ISBN 9788249515332
Innbinding Ebok
Tittel Alle utlendinger har lukka gardiner
Bokgruppe 852
I salg 21.01.2015
Emne Byer Oslo Romaner Skjønnlitteratur Ungdom Innvandrere
Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger er født i 1994 og er fra Oslo. Debutromanen hennes, Alle utlendinger har lukka gardiner, ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris 2015. I 2018 utkom den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). For denne ble hun tildelt Osloprisen 2018 og EUs litteraturpris 2020. Hun fikk også Bjørnsonstipendet i 2019. Navarro Skarangers tredje roman, Emily forever, ble nominert til Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris i 2021. Navarro Skarangers bøker er oversatt til 18 språk. I 2022 ble hun tildelt Sultprisen for sitt forfatterskap. 


Litterære priser:

Sultprisen 2022

Stemme savnet 2022

EUs litteraturpris 2020

Bjørnsonstipendet 2019

Osloprisen 2018

Debutantprisen 2015

 

Utgitt på Oktober:

2023 Jeg plystrer i den mørke vinden
2021 Emily forever
2018 Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)
2015 Alle utlendinger har lukka gardiner

 

Les mer

Nyheter

Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger nominert til EUs litteraturpris 2020

I går ettermiddag ble det kjent at Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger er to av fire nominerte til EUs litteraturpris 2020.
Les mer

Maria Navarro Skaranger tildelt EUs litteraturpris 2020

Maria Navarro Skaranger er tildelt EUs litteraturpris 2020 for den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). 
Les mer

Maria Navarro Skaranger - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Maria Navarro Skaranger.
Les mer

Maria Navarro Skarangers nye roman til Danmark

Maria Navarro Skarangers roman Emily Forever utkom 20. august til strålende kritikker. Nå er rettighetene solgt til det velrenommerte forlaget Gutkind i Danmark. 
Les mer

Maria Navarro Skarangers nye roman til Danmark

Maria Navarro Skarangers roman Emily Forever utkom 20. august til strålende kritikker. Nå er rettighetene solgt til det velrenommerte forlaget Gutkind i Danmark. 
Les mer

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.
Les mer

Maria Navarro Skaranger og Kari Saanum nominert til Ungdommens kritikerpris 2022

I går kveld ble det kjent at Maria Narvarro Skaranger og Kari Saanum er blant de åtte nominerte til Ungdommens kritikerpris 2022. Skaranger er nominert for romanen Emily forever, Saanum for diktsamlingen Sorgsanger.  
Les mer

Maria Navarro Skarangers roman Emily forever i nye opplag

Romanen ble kort tid etter lanseringen trykket i nytt opplag, nå trykkes et tredje opplag på 2000 eksemplarer. Samlet opplag er så langt på 6000 eksemplarer.
Les mer

Maria Navarro Skarangers Emily forever til åtte land – engelske verdensrettigheter solgt

Rettighetene er nå solgt til åtte land: Danmark, Finland, Nederland, Polen, Spania, Sverige, Tsjekkia og Tyskland. I tillegg er de engelske verdensrettighetene solgt til World Editions
Les mer

Maria Navarro Skaranger og Gunnar Wærness nominert til Kritikerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til årets litteraturkritikerpriser offentliggjort. Det er fem nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok, blant dem Maria Navarra Skaranger og Gunnar Wærness.
Les mer

Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

Blant de ti utvalgte bøkene finner vi Maria Navarro Skarangers Emily Forever, Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen og Linn Ullmanns Jente 1983.
Les mer

Maria Navarro Skarangers Emily forever til åtte land – engelske verdensrettigheter solgt

Rettighetene er nå solgt til åtte land: Danmark, Finland, Nederland, Polen, Spania, Sverige, Tsjekkia og Tyskland. I tillegg er de engelske verdensrettighetene solgt til World Editions
Les mer

Maria Navarro Skaranger tildelt Neshornprisen 2023

Lørdag ble det kjent at Maria Navarro Skaranger mottar Neshornprisen 2023. Hun deler prisen med journalist og forfatter Odd Karsten Tveit. Prisen går til Skaranger «for hennes portretter av det moderne norske klassesamfunnet», heter det innledningsvis i juryens begrunnelse.
Les mer

Maria Navarro Skaranger nominert til kritikerprisen 2023

Maria Navarro Skaranger ble i dag nominert til Kritikerprisen for beste voksenbok 2023 for romanen Jeg plystrer i den mørke vinden. De fire nominerte i denne kategorien er samtidig nominert til Ungdommens kritikerpris. Skarangers kritikerroste roman er også nominert til Lytternes romanpris 2023.
Les mer

Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024

I dag ble det kjent at Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024. Dahl er nominert for romanen Fars rygg og Skaranger er nominert for romanen Jeg plystrer i den mørke vinden.
Les mer