Maria Navarro Skaranger og Kari Saanum nominert til Ungdommens kritikerpris 2022


 

 

Maria Navarro Skaranger og Kari Saanum nominert til Ungdommens kritikerpris 2022

 

 

I går kveld ble det kjent at Maria Narvarro Skaranger og Kari Saanum er blant de åtte nominerte til Ungdommens kritikerpris 2022. Skaranger er nominert for romanen Emily forever, Saanum for diktsamlingen Sorgsanger.  

Publisert 10. november 2021


Maria Navarro Skarangers Emily forever utkom i august til strålende kritikker. Tidligere denne uken ble det kjent at boken også er nominert til Bokhandlerprisen 2021. Rettighetene til boken er allerede solgt til seks land.


Juryens begrunnelse: 

«’Det er synd på Emily’ heter det om hovedpersonen i Maria Navarro Skarangers roman, og hun er nettopp av den typen mange har lett for å synes synd på. Hun er nitten år og jobber gravid, noe som gjør det tunge arbeidet på Kiwi stadig tyngre. Den småkriminelle barnefaren Pablo har gått under jorden, så der er det ingen hjelp å få. Romanen skildrer Emilys daglige strev, men også hvordan hun blir sett av andre: av moren, av sjefen, av naboen, av politiet som prøver å finne Pablo – og av forfatteren som skriver henne frem, og som stadig griper inn i teksten, kommenterer og stiller spørsmål. Slik blir dette ikke bare en lydhør og observant roman om en oversett ungjente, men en kunstnerisk fintfølende meditasjon over hvor mye vi egentlig kan vite om hverandre.»

 

"Sterk og skarphugd roman"

 OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

 

" inderlig vakkert om en retningsløs tilværelse"

 INGER BENTZRUD, DAGBLADET

 

Mer om Emily forever: https://oktober.no/emily-forever

 

Kari Saanums Sorgsanger ble lansert tidlig i august. Dette er Saanums første diktutgivelse. Boken har fått svært fine skussmål, blant annet av Dag og Tids anmelder, som mente Saanums dikt «lèt det korthogde handlingsretta språket byggje opp og lade augeblikk og situasjonar med spenningar … Sorgsanger overtyder som diktbok».

 

Juryens begrunnelse: 

 

«Av og til leser man noe som river skikkelig i hjertet. Sorgsanger av Kari Saanum er en slik bok. Det handler om å miste noen man er glad i. Dikt-jeget er en voksen kvinne som opplever å bli alene «i det rommet som er oss», da ektemannen dør av kreft. Veien frem mot døden – frykten og avstanden, sorgen og de små lysglimtene – formidles på åpent og tilgjengelig vis i diktsyklusen, som også skaper bevegende bilder av tenåringsbarnas reaksjoner. Saanum viser frem sorgen som en både allmenn og dypt personlig hendelse/katastrofeopplevelse i et menneskeliv. Med enkle virkemidler omformer hun en kompleks erfaring til finstemte, klare dikt, uten at det blir flatt eller banalt. Derimot er Sorgsanger raus og inkluderende diktekunst, der takt- og rytmeskift presist fanger og formidler tapets vesen.»

 

Kari Saanum debuterte i 1992 med novellesamlingen Kraftverk. Siden har hun gitt ut scenetekster og barne- og ungdomsbøker. Hun har også vært scenekunstkritiker. Sorgsanger startet som en kaotisk samling notater skriblet ned i etterkant av et dødsfall. Et utvalg av tekstene ble antatt til Norsk Dramatikkfestival i 2015, med en forestilling produsert av Nationaltheatret. Det ble også produsert flere konsertforestillinger basert på tekstene, i et tverrkunstnerisk samarbeid med en billedkunstner og tre musikere.


Mer om Sorgsangerhttps://oktober.no/sorgsanger


Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Forleggerforeningen og Kritikerlaget. Nominasjonsjuryen fra Norsk Kritikerlag har i oppgave å velge ut årets åtte beste norske skjønnlitterære bøker. Årets jury har bestått av Maya Troberg Djuve, Thea Baugstø og Leif Bull. 

Les mer om prisen her: http://ungdommenskritikerpris.no/

Aktuelt