Bok om sorg

(fortellingen om Nils i skogen)

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249520305
"Maria Navarro Skaranger viser at suksessen med debutboka ikke var en tilfeldighet ... Bok om sorg formidler med originalitet og presisjon innsikter om psykisk sykdom og sorg ... Særlig godt avdekker Skaranger hvordan avstanden til de nærmeste kan øke, fordi man sørger forskjellig"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Dette er en nydelig og rørende fortelling om å prøve å forstå, prøve å godta og prøve å fortsette livet. Få skriver så barnlig og klokt på samme tid som Skaranger ... Det helt strippede språket lar sorgen trille, ja, fosse, gjennom"
ODA VIGE HELLE, BERGENS TIDENDE
"Vakker og vondt om å miste en bror ... For det første er dette langt mer velskrevet enn de fleste biografier eller noen sykejournal jeg har lest. For det andre får hun mer enn antydet at grensene mellom litteraturens mange lag og sjangre er flytende, og at grensene mellom det 'sanne' og det diktede er av mindre betydning, når bare det er gjort med empati for eventuelt levende modeller, og følelse for de språklige virkemidlene som det allmenne tema sorg, fortjener"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Sterkt om sorgarbeid. Det er vanskelig å skrive om sorg. Maria Navarro Skaranger gjør det enkelt ... Skarangers debutbok Alle utlendinger har lukka gardiner, ble en sensasjon ... Den nye boken er noe helt annet, men minst like bra. Dette er åpenbart et allsidig litterært talent ... Hva er det som gjør dette så ufattelig virkningsfullt? Boken handler om sorg, men er ingen selvhjelpsbok. Det ligger ingen mening i sorgen, den betyr ingenting. Det er veldig befriende hvordan Skaranger ikke prøver å gjøre tingene til noe mer. Hun skriver godt om sorg nettopp fordi hun ikke prøver å gjøre den abstrakt eller symbolsk. Ingen i boken kommer til noen store innsikter i sorgen, livet eller døden, og for leseren er det befriende. Med sine upretensiøse, hverdagslige notater viser boken hvor meningsløst det føles å miste noen nære. En mindre begavet forfatter ville kanskje prøvd å få til mer. Skaranger har skjønt at det enkle holder i massevis"
TORGEIR HOLLJEN THON, FÆDRELANDSVENNEN
"En befriende ujålete roman om hva sorg gjør med folk ... I Navarro Skarangers nøkterne prosa fremstilles sorgens natur som noe omskiftelig, som bølger som kommer og går ... Bok om sorg har på sin side strimer av lys, samtidig som den er full av fortvilelse ... en både innsiktsfull og formsterk roman om sorgens mange nyanser"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Maria Navarro Skarangers første bok, Alle utlendinger har lukka gardiner (2015), var en usedvanlig god debut, med et rått tilhogd innvandrerspråk. Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen) er annerledes, nærmere normert bokmål. Romanens 240 nummererte fragmenter kretser på en fremragende måte inn ulike reaksjoner på et selvmord ... Bok om sorg tegner et komplekst bilde av en familiens sviktende hukommelse og deres unøyaktige minner"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Prosaen til Maria Navarro Skaranger har en uvanlig og sterk selvfølgelighet over seg ... Den sterke og vonde fortellingen til tross, det er den fine selvfølgeligheten i stemmen som virkelig besnærer. For denne leseren tok det noen titalls sider å legge merke til det, men så føler man varmen i disse setningene, og nærheten i dem, milevis unna den manierte litteraturaktigheten som tynger bøkene til enkelte av hennes unge generasjonsfeller ... Gjenkjenneligheten er opplagt, selv om den ikke er lett å oppnå. Viktigere er det å understreke at setningenes menneskelige letthet ikke er løsrevet fra romanens fortelling: Fortellingen om Nils i skogen er nemlig fylt av en dyp og imponerende ømhet ... det å savne har en ensomhet ved seg. Det innstendige og oppriktige forsøket på å gi form til denne følelsen, holdt sammen med den sjeldne naturligheten Skaranger har i omgangen med sitt eget språk, gjør hennes andre roman til en fortelling å føle med"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Maria Navarro Skaranger skriver sterkt om sorg ... Uten å overforklare, viser Skaranger fram det utrygge i barnas oppvekst ... Bok om sorg er blitt en god roman, med god innsikt i sorgens psykologi ... en velskrevet og godt utporsjonert historie er det, med fin balanse mellom det som fortelles direkte og det som står skrevet mellom linjene. Den er dessuten fint geografisk forankret, en osloroman med gode skildringer av blokklandskapet like ved Marka, og en Tove Janssonsk avstikker til en sommerlig øy à la Sommerboken som bonus"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Noko av det fine med denne skildringa er at forfattaren tør la heilt motstridande reaksjonar på det som skjedde, stå ved sidan av kvarandre ... Skaranger tør å ikkje nøye seg med korleis det skulle vere, men vågar å lage eit nærgåande portrett av ein familie som reagerer ulikt. Svært ofte går det slettes ikkje etter boka. Det er nettopp noko av det som gjer denne romanen så god. Skaranger viste med den første boka si at ho kan skrive. Med Bok om sorg har ho også vist at ho tør og får til å skrive på ein annan måte om eit heilt anna, men ikkje mindre viktig, emne"
ROLV NØTVIK JAKOBSEN, VÅRT LAND
"Hvordan skriver man en nær og troverdig bok om sorg uten å bli sentimental, påtatt eller selvopptatt? Det kan ikke være enkelt, men så er det likevel nettopp enkelt Maria Navarro Skaranger gjør det"
TORGEIR HOLLJEN THON, FÆDRELANDSVENNEN, Årets beste bøker 2018
"Enkelt og vakkert om en brors død ... Noe av det mest medrivende i romanen er det enkle språket og de rene skildringene av tiden før og etter dødsfallet. Leser man mellom linjene, vil man kanskje oppdage at dette bidrar til å fortelle noe enda større"
TOMINE BARSTAD SOLVANG, UNDER DUSKEN
"Det er ingen murstein av en bok dette her. Men sånn kan det også gjøres. De skjellsettende følelsene tar stor plass i livet når de inntreffer – og det gjør de alltid. Men det går fint an å beskrive dem troverdig og sterkt på bare 141 boksider. Det er Maria Navarro Skarangers lille, store bok et glimrende eksempel på"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVELGELSE
«Jeg liker best de fotografiene der han tuller. De fotografiene der han drikker en øl, gjeiper, lager grimaser. Det ser så ekte ut. Det finnes en del bilder der vi er barn, der han er barn, oppfører seg som barn, løper på en eng, klatrer i trær, bilder fra fisketurer. Det finnes også de der han er syk. I albumene er disse bildene ofte klippet litt i, han kan være klippet bort, eller være halv, enten fordi han ser så tynn ut eller bare fordi det er sånn man gjør.

Det første broren min Mik sa: det var jo dette vi var redde for, vi visste jo at dette kunne skje. Han sa det veldig enkelt og greit, ikke overraska, mer bekreftende, faren min nikket han også, faren min var enig, Mik sa noe han kjente seg igjen i, alle var liksom enige, som om vi alle, på en eller annen måte hadde forberedt oss eller tenkt på det før, tanken hadde allerede streifet oss og da hadde den vel også streifet Nils selv. Mest sannsynlig for lenge sia. Da han bodde i skogen eller kanskje de første gangene han ble lagt inn. Vi visste det kanskje allerede da, at denne gutten, han kommer aldri til å bli gammel, han kommer aldri til å få barn, gifte seg, kjøpe hus og bil.»

«Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)» er historien om familien som blir igjen. Om en mor som bare gråter, om en far som ikke er tilstede, om søsken som prøver å forstå. Skaranger skriver rått og rørende om livredning og ansvar. Hun skriver om fortvilelse og raseri, men også om kjærlighet, håp og lyset som finnes.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788249520305
Innbinding Ebok
Tittel Bok om sorg
Bokgruppe 852
I salg 29.10.2018
Emne Døden Søsken Romaner Skjønnlitteratur Sorg
Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger er født i 1994 og er fra Oslo. Debutromanen hennes, Alle utlendinger har lukka gardiner, ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris 2015. I 2018 utkom den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). For denne ble hun tildelt Osloprisen 2018 og EUs litteraturpris 2020. Hun fikk også Bjørnsonstipendet i 2019. Navarro Skarangers tredje roman, Emily forever, ble nominert til Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris i 2021. Navarro Skarangers bøker er oversatt til 18 språk. I 2022 ble hun tildelt Sultprisen for sitt forfatterskap. 


Litterære priser:

2022 Sultprisen
2022 Stemme savnet
2020 EUs litteraturpris
2019 Bjørnsonstipendet
2018 Osloprisen
2015 Debutantprisen

 

Utgitt på Oktober:

2023 Jeg plystrer i den mørke vinden
2021 Emily forever
2018 Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen)
2015 Alle utlendinger har lukka gardiner

 

Les mer

Nyheter

Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger nominert til EUs litteraturpris 2020

I går ettermiddag ble det kjent at Bjørn Esben Almaas og Maria Navarro Skaranger er to av fire nominerte til EUs litteraturpris 2020.
Les mer

Maria Navarro Skaranger tildelt EUs litteraturpris 2020

Maria Navarro Skaranger er tildelt EUs litteraturpris 2020 for den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). 
Les mer

Maria Navarro Skaranger - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Maria Navarro Skaranger.
Les mer

Maria Navarro Skarangers nye roman til Danmark

Maria Navarro Skarangers roman Emily Forever utkom 20. august til strålende kritikker. Nå er rettighetene solgt til det velrenommerte forlaget Gutkind i Danmark. 
Les mer

Maria Navarro Skarangers nye roman til Danmark

Maria Navarro Skarangers roman Emily Forever utkom 20. august til strålende kritikker. Nå er rettighetene solgt til det velrenommerte forlaget Gutkind i Danmark. 
Les mer

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.
Les mer

Maria Navarro Skaranger og Kari Saanum nominert til Ungdommens kritikerpris 2022

I går kveld ble det kjent at Maria Narvarro Skaranger og Kari Saanum er blant de åtte nominerte til Ungdommens kritikerpris 2022. Skaranger er nominert for romanen Emily forever, Saanum for diktsamlingen Sorgsanger.  
Les mer

Maria Navarro Skarangers roman Emily forever i nye opplag

Romanen ble kort tid etter lanseringen trykket i nytt opplag, nå trykkes et tredje opplag på 2000 eksemplarer. Samlet opplag er så langt på 6000 eksemplarer.
Les mer

Maria Navarro Skarangers Emily forever til åtte land – engelske verdensrettigheter solgt

Rettighetene er nå solgt til åtte land: Danmark, Finland, Nederland, Polen, Spania, Sverige, Tsjekkia og Tyskland. I tillegg er de engelske verdensrettighetene solgt til World Editions
Les mer

Maria Navarro Skaranger og Gunnar Wærness nominert til Kritikerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til årets litteraturkritikerpriser offentliggjort. Det er fem nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok, blant dem Maria Navarra Skaranger og Gunnar Wærness.
Les mer

Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

Blant de ti utvalgte bøkene finner vi Maria Navarro Skarangers Emily Forever, Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen og Linn Ullmanns Jente 1983.
Les mer

Maria Navarro Skaranger tildelt Sultprisen 2022

I dag ble Maria Navarro Skaranger tildelt Sultprisen 2022 for sitt forfatterskap. Sultprisen er en litterær pris som deles ut annethvert år av styret for Gyldendals Legat. Prisen er på kr 250.000, og går til et yngre, eminent forfatterskap, uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet. 
Les mer

Maria Navarro Skaranger tildelt Neshornprisen 2023

Lørdag ble det kjent at Maria Navarro Skaranger mottar Neshornprisen 2023. Hun deler prisen med journalist og forfatter Odd Karsten Tveit. Prisen går til Skaranger «for hennes portretter av det moderne norske klassesamfunnet», heter det innledningsvis i juryens begrunnelse.
Les mer

Maria Navarro Skaranger nominert til kritikerprisen 2023

Maria Navarro Skaranger ble i dag nominert til Kritikerprisen for beste voksenbok 2023 for romanen Jeg plystrer i den mørke vinden. De fire nominerte i denne kategorien er samtidig nominert til Ungdommens kritikerpris. Skarangers kritikerroste roman er også nominert til Lytternes romanpris 2023.
Les mer

Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024

I dag ble det kjent at Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024. Dahl er nominert for romanen Fars rygg og Skaranger er nominert for romanen Jeg plystrer i den mørke vinden.
Les mer