Jeg plystrer i den mørke vinden
"en av sin generasjons fremste norske forfattere. Hun blir i tillegg bare bedre og bedre … En original, leken og empatisk roman"
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV, ÅRETS 3 BESTE ROMANER 2023
"Den spørrende fortellerens innsirkling av en trygdet og av offentligheten usynliggjort kvinnes liv i og mellom drabantbyblokkene er blitt en uvanlig lyrisk og likevel jordnær roman"
MARIA OLERUD, MORGENBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Historiske romanar er samtidslitteratur når dei kjem ut. Det er likevel all mogleg grunn til å løfte fram skjønnlitterære skildringar av verkelege menneskeliv i dagens Norge. Særleg når dei er så gode som Skarangers siste"
ROLV NØTVIG JAKOBSEN, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Det er som om Skaranger lærer oss å se andre på en annen måte"
MAIA NORDSTEIEN NIELSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"En trist historie, men måten det er fortalt på er musikalsk, gripende, smart, intuitiv og md akkurat passe dosert empati"
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Forfatteren skildrer med den største selvfølgelighet livet til en uføretrygdet kvinne i ferd med å miste grepet. Skaranger borer dypt og har en språklig klo og musikalitet som virkelig skiller seg ut. Bravo!"
GABRIEL MICHAEL VOSSGRAFF MORO, VG, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Hos Skaranger ligger alt i stemmen og stemninga, hun lener seg helt inn i sitt eget prosjekt, som det bare er å bli med på"
KARIN HAUGEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Jeg kan ikke fordra å bli overgått av folk som er yngre enn meg. At Skaranger skriver bedre og bedre bøker, kommer til å bli mitt endelikt"
EIRIK RIIS MOSSEFINN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Åh, Sidsel. En skjør eksistens i utkanten av verden trer fram og blir betydningsfull for leseren"
ASTRID HYGEN MEYER, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Om Sidsel som lever et liv på Romsås, litt glad og litt redd, litt alene og litt lutrygget og i ferd med å bli litt rar. En stor liten roman"
CARLINE TROMP, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Les denne romanen med ett øye på den dypt rørende fortellingen om Sidsel og ett på den imponerende fortellerteknikken Skaranger har utviklet"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Et nytt høydepunkt i forfatterskapet. Maria Navarro Skaranger graver videre i romanuniverset fra «Emily forever», med uvanlig sterkt resultat … jo mer forfatteren kommenterer og vurderer Sidsel, jo mer hun flytter rundt på henne som en bonde i et sjakkspill, desto mer avdekker hun av sin egen historie, sin egen uoppløselige forbindelse til det grå blokklandskapet … Resultatet er helt uvanlig godt, et foreløpig høydepunkt i et forfatterskap som bare blir sterkere og mer gjennomtrengende for hver utgivelse"
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV
"Skaranger er [..] ikke redd for å dykke ned i det alvorstunge, og hun gjør det med bravur … Fortellergrepet gir boka et særpreg som utmerker seg i det samtidslitterære landskapet. Her er det ikke mange floskler om selvrealisering i øvre middelklasse! Boka er rett og slett forbilledlig balansert … Skarangers særegne penn og originalitet gjør at Sidsel blir levende, ikke bare en type som skal bevise et moralsk poeng. Det gjør Jeg plystrer i den mørke vinden til en slagkraftig bok som sitter i lenge"
IDUN KJØL WIIG, NATT & DAG
"Skarangers romaner er helt spesielle, takket være en kommenterende fortellerstemme som stiller vesentlige spørsmål og gir forsonende svar … Også denne romanen handler om utenforskap, arvelig fattigdom og klasse. Men Skarangers særegne forfatterstemme evner å løfte det unikt menneskelige – det undrende og søkende – ut av det ugjestmilde og dystre miljøet. Slik skaper hun lys i romanene"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"Sjølv om livet til Sidsel er keisamt, er teksten det ikkje. Formatet, perspektivet og kapitteloverskriftene kallar tidt både på lått og lesarglede, og ein lyt berre slå fast at boka er original og storarta litteratur"
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Mange har våknet av Skarangers bøker om mennesker i randsonen av samfunnet … Måten romanen er fortalt på, virker mer sofistikert enn de foregående … Ved å skildre Sidsel både innenfra og utenfra, i tillegg til datterens perspektiv og den anonyme fortellerens perspektiv, får Skaranger på en underlig måte fram fylden i et liv som uføretrygdet … Til slutt opplyser boka at den har sitert og vridd på et par setninger fra Dag Solstads roman fra Romsås, «Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige» …. Før jeg er kommet så langt, har jeg notert at skildringen av Sidsel har kvaliteter jeg forbinder med en annen Solstad-roman, «T. Singer» ... Sterkere ros er det vanskelig å gi"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Skaranger makter på underfundig vis å skildre hvordan fattigdom og stillstand former menneskets tankeverden … Romanen er en slags oppvisning i desorientering, en språklig og emosjonell famling etter et fast holdepunkt … Dette er, som sagt, en del av Skarangers metode. Med skiftende synsvinkler utforsker hun storsamfunnets blikk på utenforskap … Skaranger viser at hun er en usedvanlig sterk portrettør"
INGEBORG MISJE BERGEM, VÅRT LAND
"en hjerteskjærende liten bok, en tekst som avslører en forfatter med ekte interesse for mennesker som ikke akkurat har hatt flaks i livet … Skaranger har et skikkelig virkningsfullt grep om fortellingen. Hun tør å være registrerende, utenfra-dokumenterende, samtidig som hun er nær … Skaranger skildrer noe annet enn de tette parforholdene i utilfredse middelklasseliv, slik vi har lest om i mange norske romaner de senere årene … Skaranger gir ingen svar. Men hun gir leseren noe å tygge på"
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK
"Maria Navarro Skaranger er blant de mest raffinerte forfatterne i sin generasjon … Den oppriktige fortellerstemmen kjenner vi igjen fra Emily Forever, den er fremdeles forfriskende fri for det tilkneppede preget litteratur iblant kan få når den prøver veldig hardt å være litteratur … Skaranger makter [..] å balansere fortellerens personlig-essayistiske tone med en uavbrutt interesse for personene … Denne språklige og motivmessige finessen gjør Skaranger til en av de mest raffinerte yngre forfatterne vi har"
MARIA OLERUD, VINDUET
"For et talent hun er! Maria Navarro Skarangers fjerde roman «Jeg plystrer i den mørke vinden» lyser i høstmørket …en av sin generasjons sterkeste forfatterstemmer ... Skarangers genistrek er fortellerposisjonen … Grepet skaper en særegen dynamikk, et slags gløtt inn i forfatterens skriverom, ja, inn i selve skriveprosessen … Hun ser dypet og sårbarheten hos dem som sliter. I Sidsel, som er i ferd med å bli rar igjen, og hos alle, når livet butter imot"
GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO, VG
"Skaranger er ikke redd for storøyde spørsmål med manglende svar i sin oppsiktsvekkende, nye roman … Det overdrevne ved for eksempel doble utropstegn kan virke truende, fordi det varsler om språklig tilkortkommenhet og manglende nyanser. Skaranger kødder på suverent vis med slike forestillinger … Fortellerens engasjement i Sidsel ber oss glemme det store bildet og bare forsøke å se dette mennesket, hennes vesen og handlinger. Det er imponerende insisterende og egensindig gjort … Dersom det største spørsmålet i Skarangers nye roman er hvorvidt Sidsels skjebne har en årsak, er romanens bragd at den både bekrefter og avkrefter det"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"Fortellerkunst i særklasse. Etter fire romaner er det ikke lenger noen tvil. Maria Navarro Skaranger er blant våre fremste skjønnlitterære forfattere"
KJETIL KORSLUND, SUBJEKT
Sidsel sovner ofte i stolen, med hekletøyet, foran TV-en. Hun stiller opp for datteren Em og barnebarnet sitt, men lever ellers et stille og rolig liv. Etter at Sidsel havner i en bilulykke, begynner hun å oppføre seg rart. Men hva betyr rart? Og hvem er Sidsel? Det vet hun ikke selv, og det vet ikke fortelleren heller. Fortelleren i denne romanen blander inn sine egne erfaringer, diskuterer og begynner om igjen, prøver å se Sidsel fra ulike kanter for å forstå livet hun har laget seg. Vi opplever henne slik hun kan fremstå for datteren, venninnen, fastlegen, vi får deler av livshistorien hennes, og vi følger henne gjennom noen forvirrede ensomme dager. For hvordan kan Sidsels historie fortelles uten at den omformes til å bli noe annet enn Sidsel selv opplever?
"Jeg plystrer i den mørke vinden" er et vilt, dypt gripende og bevegelig portrett av en kvinne som var en bifigur i Skarangers forrige roman, "Emily forever".
"Jeg plystrer i den mørke vinden" er et vilt, dypt gripende og bevegelig portrett av en kvinne som var en bifigur i Skarangers forrige roman, "Emily forever".
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2023 |
---|---|
ISBN | 9788249527496 |
Innbinding | Lydbok (nedlastbar) |
Tittel | Jeg plystrer i den mørke vinden |
Bokgruppe | 882 |
I salg | 10.11.2023 |
Emne | Romaner Ensomhet Identitet Skjønnlitteratur Drabantbyer |
Lest av | Kjærsti Odden Skjeldal |