Den andre moren

Tina Åmodt

 

Tina Åmodts kritikerroste roman "Den andre moren" handler om Silje Marie. Hun er gift med Helene og sammen har de sønnene Olav og Henry. Når Helene og barna reiser på ferie, blir Silje Marie igjen i familiens hus og føler seg brått alene og urolig. Hun kjenner på en en uro over de valgene hun og Helene har truffet, og med den forbudte tanken om at hun opplever ulik tilknytning til sine to barn, der hun har født det ene, men ikke det andre. Og aller mest alene er hun med følelsen av at hun lever et dobbeltliv, det hun har løyet om og holder skjult for Helene: at det finnes en annen mor, som hun omgås, med en sønn som ligner Henry.

«Den andre moren» er en akutt og modig beretning om en mors krise, en roman som på en klok og utfordrende måte går inn i samfunnsspørsmål rundt foreldreskap, biologi og skeive liv.

Bli litt til

Unn Conradi Andersen

 

Siv lever et regelmessig liv. Hun foreleser i kunsthistorie og lar ingen komme tett innpå seg. Men en dag faller hun for Jack, og tilværelsen blir snudd på hodet. Jack er kvinne, livnærer seg som boksetrener og er annerledes enn alle andre. Men det gjør vondt å elske Jack, for hvem er hun egentlig? Ganske raskt vokser ulikhetene mellom de to, og bakgrunnen til Jack spiller seg ut på uventa måter.

"Bli litt til" handler om alle de versjonene vi har inni oss, og  hvem av dem som folder seg ut i møte med den andre.

Villskudd/Stjerneskudd

Gudmund Vindland

 

Villskudd utkom første gang i 1979 og var Gudmund Vindlands debutroman. Romanen vakte stor oppsikt og ble raskt en bestselger, med over 100.000 solgte eksemplarer. I dag regnes boka som en skeiv klassiker.

I Villskudd blir vi kjent med Yngve som er homofil i Oslo på slutten av 60-tallet, og vi følger ham fra hans første forelskelse som 15-åring til han ender opp hos Øystein på Nesodden. I Stjerneskudd, som utkom i 1989, følger vi Yngve videre på hans vei gjennom livet, kjærligheten, angsten og politikken og gjennom homsenes gylne 70-tall.

Feminin gange

Molly Øxnevad

 

Tor og Liam skal kjøre fra Stavanger til Oslo i en gammel lånt varebil. De er ikke kjærester lenger, men nå skal Tor være støtte for Liam på et viktig møte han skal ha på Rikshospitalet. Liam er nemlig trans og har behov for bekreftende behandling.

Møtet på Rikshospitalet går langt ifra som Liam håper på, og det får konsekvenser for både ham og Tor.

"Feminin gange" er en fortelling om en trans-mann og en cis-mann og hvordan de begge forholder seg til kjønnsroller og hverandre, hvor tungt det kan være å være normbrytende.

 

Yngling og jonathan og sailor j.

Jonathan August Lengali

 

Jonathan August Lengalis dikt er lekne og såre om begjær, skeivhet, ensomhet, ambivalens og livslyst. Det yrer av popultur, mytologi og språk. Både debutboka "jonathan og sailor j." og han siste bok "Yngling" er gode juni-lesninger (og i alle de andre månedene av året).

 

Heim og Ein dag vaknar me og det er sommar

Ingrid Z. Aanestad

 

Ingrid Z. Aanestad skriver om vennskap og kjærlighet, det å finne et hjem og føle seg hjemme, i et sanselig og vakkert språk som inviterer leseren selv inn i teksten. Gjennom åtte lesninger går Aanestad på jakt etter et hjem i teksten i essaysamlingen Heim.  I romanen Ein dag vaknar me og det er sommar  tilbringer vi en sommer med kjærestene Ruth og Mir. Det handler om vennskap og kjærlighet, og en redsel for ikke å bli hørt. 

Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født

Mona Høvring

 

På et hotell høyt oppe i en fjellbygd skal to søstre i begynnelsen av tjueåra tilbringe noen korte vinteruker i fredelige omgivelser. Martha er nettopp er skrevet ut fra et nervesanatorium, og Ella følger med for å ta seg av henne. Men på hotellet finner hemmelighetsfulle møter sted og nye fascinasjoner oppstår. Gjennom Ellas fortrolige framstilling får vi innblikk i de underliggende konfliktene som har ledet de to kvinnene vekk fra det som en gang var to søstres hengivenhet og tillit.
Mona Høvring skriver imponerende innsiktsfullt om kjærlighet og forvirring. Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født er en både skarpslipt og sensibel fortelling om sjalusi og lidenskap, en original og overraskende beretning om følelsenes mange distraksjoner.

Mannen som elsket Yngve

Tore Renberg

 

Året er 1990. Et tidspunkt da verden valgte å slutte for å begynne på nytt. Mens Gorbatsjov reiser på triumfferd omkring i verden går Jarle i andre klasse på videregående skole i Stavanger. Jarle spiller i band, han har en vakker kjæreste, han går med Palestina-skjerf og har sterke meninger om det meste. Han er en av dem som ikke vil være som alle andre. Så begynner en ny gutt på skolen, en "streiting" som det ikke er noe spesielt med. Men noe må det være likevel. For hvem er den merkelige Yngve? Det blir et møte som skal forandre alt for Jarle. Og for mange andre også. Tore Renbergs nye roman er en bredt anlagt historie om fascinasjoner og forelskelse, om å prøve å bli et menneske, om å komme seg inn i verden, om å elske sin mor og helst ville slippe å snakke med sin far.

Begge deler

Ali Smith

 

I 1400-tallets Italia kler en ung kvinne seg som mann for å kunne utvikle malertalentet sitt. Under navnet Francesco del Cossa får hun i oppdrag å dekorere veggene i det nybygde palasset i Ferrara.

Fem hundre år senere klamrer ungjenta George seg til minnet om den nylig avdøde moren. Særlig tenker hun på den siste ferien de hadde sammen: Morens fascinasjon for en lite kjent renessansekunstner førte familien til italienske Ferrara og til byens freskedekorerte palass. For George blir det avgjørende å forstå morens begeistring for en glemt maler, og tilbake i England oppsøker hun et av få overlevde verk signert denne Francesco del Cossa.

«Begge deler» er en leken og bevegende roman, der ingenting er helt som det ser ut. På finurlig vis lar Ali Smith to historier fra to århundrer slynge seg inn og ut av hverandre, som i livet selv: Fortiden lever i nåtiden - i kunsten og i historien, i samfunnet og i enkeltmennesket.