Detaljene

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249527632
"En fantastisk roman som viser hvordan det fortalte alltid er et portrett av den som forteller"
HILDE SLÅTTO, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"En roman man får lyst til å flytte inn i!"
MAIA NORDSTEIEN NIELSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Denne snedige og nydelige romanens kvaliteter snek seg innpå meg gradvis og bestemt; jeg har rett og slett ikke kunnet slutte å tenke på den"
ANNA KVAM, STAVANGER AFTENBLAD, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Vinneren av den høythengende svenske Augustprisen (2022) er en berørende roman om tida-, detaljene- og menneskemøtene som former livet. Les den sakte og nyt de skarpt tilskårne portrettene, ømheten, refleksjonsnivået og språket"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Gjennom korte portrett av fire personar skriv Ia Genberg fram ein heil epoke ... Stor kunst i komprimert format, i ein roman som veks og veks også etter lesing"
GERD ELIN STAVA SANDVE, NRK, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Jeg rives med av en spennende handling, underfundighet og humor. Men også av det implisitte budskapet om å anerkjenne mangfold og ulikhet. Fjorårets vinner av den svenske August-prisen [..] har lansert feberen som en ny original og besnærende fortellerposisjon. En spennende forfatter å følge videre"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"Stor skrivekunst. Vinneren av den svenske Augustprisen har skrevet en vakker og engasjerende bok om minner, vennskap og kjærlighet som en gang var … Detaljene er intet mindre enn et nydelig stykke skrivekunst … Genberg skriver med stor presisjon og ja, detaljrikdom. Det er et sug av nødvendighet i denne romanen som drar leseren med seg"
GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO, VG
"Vakreste jeg har lest på lenge … Relasjonene skrives så skarpt fram at leseren ser dem. Intensiteten i skildringen av intimiteten med Alejandro er pustfrarøvende … Det er ikke rart at romanen begeistrer kritikere og komiteer, med tanke på det høye refleksjonsnivået og sensitiviteten i uttrykket … Les boka og les den langsomt. Detaljene er en reflektert roman med skarpskårne portretter av detaljene og menneskene som preger et liv"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Jeg kan bekrefte at selv for en som ble født i Oslo i 1996, vekker denne romanen, lagt til Stockholm i 1990-årene, en by og en epoke til live så presist og levende at det nesten er som om jeg har opplevd det selv … Genberg (tar med leseren snart hit, snart dit, skrevet i en sober, leken tone. Flere setninger måtte leses om igjen; vakre, presise og innsiktsfulle … Det er særlig måten Genberg skriver frem sine portretter som fester seg – skarpt, men uten å felle dommer"
REGINE STOKSTAD, DAGENS NÆRINGSLIV
"Den svenske Augustprisvinneren skriver med stor presisjon om hva i all verden som gjør oss til dem vi er … Fortelleren er på et vis bare en skygge på romanens formnivå, men gjennom blikk og ord for sin neste trer hun likevel rolig frem, med en avklart holdning til tilværelsens lys … en liten og viktig glede i januarmørket"
ANNA KVAM, STAVANGER AFTENBLAD
"Ia Genbergs portretter er både rike og rettferdige. Det er sjelden kost … Det er slående hvordan hvert portrett preges av en anstrengelse for å se mennesket for den det virkelig var; Genbergs innsirklende metode søker en nøyaktighet, en sannhet om de fire personene, som gjør at tekstene framstår med en sjelden åpenhet og rettferdighet"
HANNE KRISTIN WOLDEN, KLASSEKAMPEN
"For bra til å bli stående i bokhyllen. Med «Detaljene» har svenske Ia Genberg skrevet 90-tallets generasjonsroman … Med en nesten uhyggelig presisjon river Ia Genberg vekk forhenget til det nittitallet hun, og jeg, (og kanskje også du?) var unge i … Genberg viser på et nærmest fortryllende vis hvordan alt dette formet oss som var unge da … Som «Beatles» er «Detaljene» en sånn bok som ikke får stå i ro i bokhyllen. Grunnen til det er at den, sitt begrensede omfang til tross, inneholder så mye stoff, som det er så fristende å snakke om"
KNUT HOEM, NRK BOK
"«Vil noen som ikke var unge i denne perioden kunne lese denne boken med samme utbytte?» spør NRKs litteraturanmelder Knut Hoem i sin anmeldelse av Ia Genbergs «Detaljene». Jeg kan bekrefte at selv for en som ble født i Oslo i 1996, vekker denne romanen, lagt til Stockholm i 1990-årene, en by og en epoke til live så presist og levende at det nesten er som om jeg har opplevd det selv … Flere setninger måtte leses om igjen; vakre, presise og innsiktsfulle … Det er særlig måten Genberg skriver frem sine portretter som fester seg – skarpt, men uten å felle dommer"
REGINE STOKSTAD, DAGENS NÆRINGSLIV
"Genberg gir dette livet et vakkert spark … Det er, akkurat som romanens tittel, nettopp detaljene som får romanen til å svinge … Tiden det foregår i er 1990-tallet hvor særlig det forestående millenniumskiftet står fram som en forventningens rundingsbøye. Men aller viktigst er kjærligheten, den gir romanen aldri slipp på"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Veltalenheten forfaller aldri til manér, snarere driver den tenkningen fremover med presisjon og følsomhet. Her er jeg i de beste litterære hender. Såpass er åpenbart. Det er bare å hengi seg til Ia Genbergs detaljer … kan det bli så sterk litteratur av en roman som rett og slett handler om hvor viktig det er å elske, og betydningen av andre mennesker i livet vårt? Ja, det kan det visst"
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET (ANM. AV DEN SVENSKE UTGAVEN)
"Med vemod, presisjon og lavmælt humor skriver Ia Genberg ut fragmentene som skaper et menneske ... I den presise følelsen for de små detaljene blir en hel verden levende"
JURYENS BEGRUNNELSE, AUGUSTPRISEN 2022
"En mer fantasifull, egensindig og stilistisk skarp forfatter må man lete etter … Hvor treffsikkert og følsomt skildrer ikke Genberg dynamikken i relasjonene!"
YUKIKO DUKE, VI LÄSER
"Et mesterlig stykke roman i fire avsnitt … Det er så nydelig konstruert at det svimler litt for meg"
ANNA IMS, KULTURNYTT I P1
"hun er morsom, smart, skarp i stilen … Med Ia Genbergs særegne blikk for detaljer som avslører følelser, oppstår en roman som banker og slår"
MARIA SCHOTTENIUS, DAGENS NYHETER
"Ia Genbergs håndlag er helt suverent, 1990-tallets Stockholm vekkes til live, menneskene sprudler av liv og blir hele personer, av bare noen linjers omsorg, morens 60-tall, jegets tilbakeblikk"
JENNY ASCHENBRENNER, ETC
"Denne nydelige, bevegende boken åpner seg i fire enkeltstående portretter som sammen skaper et skarpt, gripende bilde av fortelleren. Historien visker ut linjene som skiller minne fra fiksjon, fortid fra nåtid og selvet fra de andre, og vekker på det viset de samme feberfantasiene som den ble skrevet i. En roman av det fantastiske slaget som vever seg inn i de personlige minnene våre og blir en del av oss"
HERNAN DIAZ (vinner av Pulitzer-prisen)
En kvinne ligger til sengs med feber da en håndfull mennesker fra fortiden trer fram for henne: en ekskjæreste som nå er en berømt programleder, en venninne som forsvant sporløst fra en dag til den neste, en mann som etterlot seg noe uventet, en mor som bare ønsket å ha det litt bedre. I feberens spente tilstand flimrer de forbi - alle møtene, tilfeldighetene og øyeblikkene som utgjør et liv.

"Detaljene" beveger seg i sporene etter disse menneskene, fra 1990-tallets Stockholm via København til havnebyen Galway på den irske vestkysten. Det er en roman med fire portretter og tusen detaljer, om lefsete pocketbøker, psykedelisk dans, uovervinnelig ungdom og nagende uro. Hvilken er den perfekte nyttårskjolen til millenniumsfeiringen? Kan et elsket menneske virkelig forsvinne? Og hva skjedde egentlig med alle de flyktige relasjonene som en gang betydde alt?

VINNER AV AUGUSTPRISEN 2022

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2024
ISBN 9788249527632
Innbinding Pocket
Tittel Detaljene
Bokgruppe 504
Oversetter Bodil Engen
I salg 15.01.2024
Emne Romaner Vennskap Skjønnlitteratur 1990-1999 Kjærlighet
Ia Genberg

Ia Genberg

Ia Genberg er født i 1967 og bor i Stockholm. Hun debuterte i 2012 med romanen Söta fredag, og har siden skrevet romanen Sent farväl (2013) og novellesamlingen Klen tröst & fyra andra berättelser om pengar (2018). For Detaljerna fikk la Genberg den prestisjetunge Augustprisen 2022. Romanen er solgt for utgivelse til over 30 land.

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Ia Genberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Ia Genberg
Les mer

Augustprisvinner Ia Genberg mottar strålende kritikker – til Norge 8.-9. februar

Svenske Ia Genberg mottok den prestisjetunge Augustprisen 2022 for romanen Detaljene. Den norske utgaven ble nylig lansert til svært gode kritikker.
Les mer