Høst
Annen tilknytning:
"Det er mørke tider i Ali Smiths vidunderlig rike post-brexit-roman. Likevel oppleves den merkelig oppløftende, optimistisk på menneskehetens vegne ... Plutselig glimter håpet til. hvert fall i Ali Smiths hånd. Klissete å formulere, kanskje, men Høst føles rett og slett som en bok skrevet av et genuint godt menneske, av en person med hjertet på rett sted. Politisk, definitivt, men også i mye videre forstand. Man går derfra litt klokere, litt gladere, kanskje litt bedre. Som alltid er Smiths ordspillelskende, egentlig uoversettelige språklek trygt ivaretatt i Merete Alfsens norske gjendikting. Høst var en av finalistene til fjorårets høythengende Bookerpris for kvalitetslitteratur skrevet på engelsk. Den kunne godt ha vunnet"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Høst er ei blanding av høgt og lågt, stygt og vakkert i ein skarp kommentar til samtidas store problem … Heldigvis er Smith ikkje berre ei lærd kvinne, men også ein driven forteljar. Ho trykkjer ikkje kunnskapen nedover hovuda våre, ho dansar og leikar med han. ... i motsetnad til Aldous Huxleys roman og andre dystopiar uttrykkjer Høst ein trassig appetitt på alt som gjer livet verdt å leve. ... Når lesinga er til endes, må ein hive litt etter pusten. Men ein kjenner seg litt klokare, og meir håpefull."
HILDE VESAAS, DAG OG TID
"En roman for vår politiske brytningstid. Storbritannias kanskje mest originale forfatter kaster lys over brexit og Listhaug-bråket. En nydelig demonstrasjon av hvordan kunsten fungerer som en invitasjon til å til å tenke ... Høst er, med rette, blitt karakterisert som en bok som klarer å lage en slags mening ut av Storbritannia etter brexi ... I Ali Smiths ekspressive formspråk er Høst en nydelig og tankevekkende demonstrasjon av hvordan kunsten fungerer som en invitasjon til å til å tenke forbi polariseringen, til å utfordre «[...] historier som folk tror er hogd i stein». I en verden der vi så ofte får høre at det ikke finnes noe alternativ - til kapitalismen, til måten det vestlige samfunnet er organisert på, til teknologiens invasjon av privatlivet - kjennes det helt nødvendig."
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Den bitre hverdagsrealismen står i kontrast til kunstens fantasikraft i Ali Smiths roman om livet etter Brexit ... denne ¬ romanen setter ingen ting på en ¬formel. ¬Hverdagsrealismen er full av satire, som i ¬kapitlene om da Elisabeth må skaffe seg et pass, eller prøver å bestille en lege-time. Det umenneskeliggjorte byråkratiet settes i et ¬avslørende lys. Drømme¬sekvensene er fulle av kontraster,¬ der håp og livskraft settes opp mot bitter realisme ... et rikt, fabulerende språk som tar leseren med inn i en verden av poesi, uventede formuleringer, ordspill og fantasier. Ting kan alltid fortelles på en annen måte. En liten vri kaster nytt lys over historien og virkeligheten ... det er bryet verdt å gå inn i Smiths univers, for dette er en roman som blir værende i deg også lenge ¬etter at siste kapittel er lest"
TURID BARTH PETTERSEN, VÅRT LAND
"Spennende, tvetydig og humoristisk om brexit og menneskers opplevelse av tid - skrevet av en av Storbritannias viktigste litterære stemmer ... Smith stiller seg over tiden og visker den nesten ut i sin søken etter menneskers opplevelser på tvers av tid ... Det er lett å finne, og fascineres av, symboler for brexit og et gitt tidsbilde. Det er likevel den konkrete handlingen i selve historien som er drivkraften i lesingen, summen av alle fortellingene i fortellingen som med assosiativ innfallsvinkel skaper et burlesk bilde av menneskers liv på tvers av tid"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"[..] syner ein forfattar som kan ta kven som helst i skule når det kjem til samanflettinga av kunst og politikk: Hjå Ali Smith styrkar dei to sidene kvar-andre gjensidig, og resulterer i ein roman som er høgaktuell, slagferdig, rasande – utan å rote seg vekk i det dogmatiske og unyanserte ... Det er ein mosaikk full av meiningsberande detaljar – utgåtte pass, litterære allusjonar, byråkratiske hengemyrer, prekære jobbsituasjonar – som skapar eit historisk augeblikksbilete som ikkje kjennest tvungent ... av dei to årstidsbøkene som til no er ute, held eg personleg ein knapp på «Winter» som den kvassaste. Men åh, for ei glede det er å lese Ali Smith"
MARIA HORVEI, KLASSEKAMPEN
"I et land som tilsynelatende står splittet mot seg selv, er en forfatter som Smith mer verdifull enn et helt parlament av politikere"
FINANCIAL TIMES
"Dristig og briljant … Årets bok er åpenbart Ali Smiths Høst, som klarer det kunststykket å skape en slags mening ut av Storbritannia etter brexit"
THE OBSERVER
"Ali Smith har et vakkert sinn. Høst er nesten uutholdelig rørende i sin lekne, snodige, åndfulle granskning av hva det vil si å leve i en dyster tid"
THE NEW YORK TIMES, Årets beste bøker 2017
"Årets bok … En vakker, gripende symfoni av minner, drømmer og flyktige virkelig heter"
THE GUARDIAN
"Hun er allerede anerkjent som en av de mest oppfinnsomme romanforfatterne i dagens Storbritannia – med Høst viser Ali Smith seg også som en av landets fremste krønikerskrivere"
THE INDEPENDENT
"Ren litterær magi"
MAIL ON SUNDAY
"Et post-brexit mesterverk"
THE ATLANTIC
"Den Store Brexit-Romanen, men også enda en bok fra Smith som bygger opp under forskjeller og bryter ned ulikhet. Man må lese Ali Smith"
KAROLINE HENANGER, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2018
Høsten 2016. Daniel har levd i mer enn hundre år. Elisabeth, født i 1984, har blikket rettet mot fremtiden. Storbritannia er delt i to av en historisk avstemning som vil få konsekvenser for alles fremtid. Folket har vunnet; folket har tapt. Veien fra håp til håpløshet er kort. Heldigvis finnes kunsten og litteraturen. Høst er Ali Smiths varme og samfunnskritiske meditasjon over verdenen vi lever i: en verden som blir stadig mer avgrenset og eksklusiv. Smith utforsker erfaringer av tid, hvordan vi er våre erfaringer, hvordan vi bærer dem med oss og hvordan de former oss.