Faderen

Peder Bjørnson forsvarer seg

Velg format

kr 359
På lager
ISBN
9788249504299
"spennende som en kriminalfortelling ... forfatteren Edvard Hoem viser igjen sin evne til sømløs, elegant dramaturgi og treffende personkarakteristikker ... et både følsomt og spennende portett ... Gjennom skildringer av hverdagsliv og embedsliv helt ned til de mest konkrete detaljer sørger Hoem for å tilføre leseren en unik innsikt i fedrelandet lenge før det ble rikt, moderne og sosialdemokratisk ... en lett, elegant og levende historisk fortelling."
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"en fin innfallsvinkel til de store bevegelsene som bidro til å omdanne det nittende århundrets Norge til en moderne nasjon ... Forfatteren øser av et vell av kunnskaper om denne perioden. Hans sedvanlige fortellersignatur er merkbar boken gjennom."
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Engasjert og engasjerende om faren til vår store nasjonaldikter. Edvard Hoems evne til flyt og fortetning er vel kjent fra hans fremragende romankunst. At han også makter det i en litterær biografi, eller "mannsportrett", som bygger på et uoversiktlig og broget kildetilfang, er imponerende ... Et ekstra pluss i denne velskrevne biografien er de glimt man får av sønnen Bjørnstjerne."
TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN
"en fascinerende og litt sørgmodig beskrivelse av en prest som aldri ga seg ... Edvard Hoem har valgt en neddempet, saklig, og nesten tørr form på stoffet, og det gjør boka godt. Litterært sett holder han seg i sporet fra Mors og fars historie, lojal mot stoffet han forvalter og redelig på hva som er dokumentert og hva han dikter seg frem til ... et nydelig portrett."
LIV RIISER, VÅRT LAND
"Edvard Hoem forteller lett og ledig, i et moderne nynorsk språk som er forbilledlig. Boka er lettlest, og gir interessante og fyldige bilder av en tid som fortoner seg fjern fra vår egen."
EMIL OTTO SYVERTSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"[boken] gir et bilde av en interessant og svært kompleks mann, og ikke minst et stemningsfullt tidsbilde av et Norge på det tidlige 1800-tallet ... Edvard Hoem skriver innfølt om denne stridbare presten, og begrunner godt hvordan Bjørnstjerne må ha blitt preget av sin steile far"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Edvard Hoems språk er et smidig, romsdalsnært nynorsk, vakkert og lett og lese ... Faderen anbefales for dens historiske, psykologiske og litterære kvaliteter."
KARI WÆRUM, FREDRIKSSTAD BLAD
Peder Bjørnson var far til Bjørnstjerne Bjørnson, men han var også den unge bondesonen som mista storgarden Skje og i staden vart prest. I denne boka har forfattaren spora opp kvar striden rundt sokneprest Bjørnson begynte, og følgjer det livsdrama han hamna i. I forteljinga om Peder Bjørnson stig eit bilde av det førmoderne Norge fram, eit fattig utkantsamfunn i Europa, som på kort tid skulle bli ein del av den moderne verda.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2007
ISBN 9788249504299
Innbinding Innbundet
Tittel Faderen
Bokgruppe 310
I salg 08.11.2007
Emne Biografier Faglitteratur Norge 1800-tallet Prester Forfattere
Edvard Hoem

Edvard Hoem

Edvard Hoem (f. 1949) debuterte i 1969 og har sidan vore svært produktiv som romanforfattar, dramatikar, salmediktar og Shakespeare-gjendiktar. For Kjærleikens ferjereiser (1974), Prøvetid (1984), Ave Eva (1987) og Mors og fars historie (2005) vart han innstilt til Nordisk råds litteraturpris. For Mors og fars historie mottok han Melsomprisen og Petter Dass-prisen, og han vart òg innstilt til Kritikerprisen. Frå 2009–2013 gav Hoem ut biografien om Bjørnstjerne Bjørnson i fire band. I 2011 vart Hoem tildelt statsstipend og i 2013 fekk han Språkprisen. I 2014 gav Hoem ut Slåttekar i himmelen, første band i den bestseljande romanserien om slekta frå Romsdal. Dei fem bøkene, Slåttekar i himmelen (2014), Bror din på prærien (2015), Land ingen har sett (2016), Liv andre har levd (2017) og Jordmor på jorda (2018) har eit opplag på over 400.000. Sjette bok, Felemakaren, kom ut høsten 2020. 

I 2019 vart Edvard Hoem tildelt Brages hederspris, og i 2020 vart han utnemnt til Kommandør av St. Olavs Orden for framifrå innsats for norsk litteratur og kulturarv.

 

Litterære priser

Herman Wildenveys poesipris 2022

Brages hederspris 2019

Språkprisen 2013

Neshornet, Klassekampens kulturpris 2009

Ibsenprisen 2008

Petter Dass-prisen 2007

Melsomprisen 2006

Melsomprisen 1988

Doblougprisen 1988

Nynorsk litteraturpris 1987

Aschehougprisen 1985

Kritikerprisen 1974

Les mer

Nyheter

Rekordhøyt forhåndssalg av Edvard Hoems nye roman

Det er en formidabel interesse for Edvard Hoems kommende roman, Felemakaren. Allerede nå er halvparten av førsteopplaget på 25.000 eksemplarer solgt til bokhandel.
Les mer

Strålende kritikker til Edvard Hoems Felemakaren – rettigheter solgt til Danmark

Edvard Hoems roman Felemakaren ble lansert 20. november til strålende kritikker. Rettighetene ble solgt til Danmark før utgivelsen i Norge.
Les mer

Edvard Hoems Felemakaren i nytt opplag – nå 46 500

Etter kun fem dager i salg trykkes Edvard Hoems kritikerroste roman Felemakaren  i et nytt opplag på 15 000 bøker. Samlet opplag er med dette på 46 500 bøker. 
Les mer

Edvard Hoems nye roman rett inn på 2. plass på bestselgerlista

Etter kun to dager i salg går Edvard Hoems Felemakaren rett inn på 2. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Boken ligger på 4. plass på lista over mestselgende e-bøker.
Les mer

Edvard Hoems Felemakaren 3. plass på bestselgerlista

Edvard Hoems nye roman gjør det godt i innspurten av julesalget. Denne uken ligger boken på 3. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer

Edvard Hoems felemaker til Tyskland

Edvard Hoems seneste roman Felemakaren er nå solgt til Tyskland. Det er forlaget Urachhaus som skal utgi den kriterrost boken.
Les mer

Edvard Hoem - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Edvard Hoem
Les mer

24.11.23 |Lansering av Edvard Hoems "Husjomfru" @Det norske teatret

24.11.23 |Lansering av Edvard Hoems "Husjomfru" @Det norske teatret
Les mer

Edvard Hoems Husjomfru rett inn på bestselgerlista

Edvard Hoems nye roman Husjomfru utkom forrige fredag til svært gode kritikker. Etter kun noen dager i salg går boken denne uken inn på 5. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur.
Les mer

Fire av seks nominerte til Lytternes romanpris 2023 fra Forlaget Oktober

I dag ble nominasjonene til Lytternes romanpris 2023 offentliggjort. Fire av de seks nominerte forfatterne har utgitt bøkene sine på Forlaget Oktober. Debutant Signe Holm er nominert for romanen Godset, Tore Renberg for Lungeflyteprøven, Maria Navarro Skaranger for Jeg plystrer i den mørke vinden og Hanne Ørstavik for bli hos meg.
Les mer