Bla i boken

Marginalia til Harriet Löwenhjelm (1887-1918)

dikt og epistler

Velg format

kr 329
På lager
ISBN
9788249526314
"På tvers av århundret som er gått siden [Harriet Löwenhjelms] død, begynner Rune Christiansens bok, med direkte henvendelser til forgjengeren, nærmest som til en venn, å leve … «Uansett, disse famlende begrepene, / de ligner mest av alt / umulige, fremtidige berøringer.» Helt umulige er berøringer likevel ikke. «Marginalia …» utgjør nettopp vellykkede forsøk på å komme nær et annet menneske. Og dermed kanskje seg selv"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Rune Christiansen ser med sin siste bok ut til å ha funnet et nytt spor i poesien sin og en helt egen vei inn i eksofiksjonen … Det er der den akademiske biografen ville ha måttet avsluttet sitt arbeid, at Christiansens interesse virkelig begynner … Å tilnærme seg den svenske dikteren gjennom diktning, åpner hennes liv og verk på måter som biografien eller litteraturhistorien ikke kan … Det er interessant å få være med på Rune Christiansens beskrivelse av og tenkning rundt Löwenhjelms siste leveår. Ikke minst er boken full av gode enkeltdikt og verselinjer som bokens ramme tydelig åpner opp"
FREDRIK STENHJEM HAGEN, VINDUET
"I sin siste diktbok presenterer Rune Christiansen oss for sine «margnotater» til poeten Harriet Löwenhjelm. Om enn de to av naturlige årsaker aldri møttes, kommer leseren nær dem begge … Det er en rik bok, og jeg kunne sitert en hel masse. Ikke minst kunne jeg tenkt meg å spinne videre på det som sies om barndom og erindring"
ESPEN GRØNLIE, KRABBEN POESIKRITIKK
"Rune Christiansens henvendelse til den svenske dikteren Harriet Löwenhjelm handler ikke bare om henne, den blir også et bilde på poesiens grunnmodus … tekster som sirkler rundt, og henvender seg til, den svenske kunstneren og poeten Harriet Löwenhjelms verk og liv. Bokens energi ligger i denne skjæringen mellom den enes levde erfaringer og den andres innlevelse … Diktene er innlevende og inderlige, rettet mot den umulige vennen, og det er nettopp det umulige, eller også uvirkelige, ved denne relasjonen som gir næring til skriften. … Selv om Marginalia til Harriet Löwenhjelm (1887–1918) dyrker fravær og lengsel, opplever man likevel at Christiansens språk skaper et nærvær. Han er sedvanlig god til å få detaljer og små observasjoner til å kjennes levende … Blikket for omgivelsene er finslipt hos Christiansen, og kommer til uttrykk i alle hans bøker"
KATRINE HEIBERG, MORGENBLADET
"Rune Christiansen har nær sagt ubegrenset frihet i sin henvendelse og bruker den. Boken er skrevet som en samling poetiske brev og notater til og om den svenske poeten Harriet Löwenhjelm (1887–1918). Henvendelsen er intim og direkte, ikke sjelden absurd da kvinnen han skriver til har vært død i hundre år … Christiansens dikt og notater er fulle av lekkasjer – teologiske, metafysiske og emosjonelle – i en bok som fremstiller død og kjærlighet med et begjær man ikke uten videre kan vente … Et av bokens vakre trekk er, for mitt blikk, at forfatteren ikke underbygger sine bilder ut over det Löwenhjelm etterlot seg – tegninger, dikt, dagbøker, brev, fotografier og minner hos dem hun møtte"
ARVE KLEIVA, VÅRT LAND
Ved innsjøen Sommen, 1917 -
vannflaten helt stille, en klar og nyslått vår,
ingen ensomhet når deg, ingen død
ennå, men om et år
er bildet tømt, og du har drømt
at gudene har et hjerte.
Så vender dagen brått mot høst,
men ingen dør to ganger
og ingen reiser seg og går
fra dødens gjestebud.
Det regner i ditt fravær,
men heldigvis, det finnes trøst:
et vennskap, et vennskap, et vennskap.

Poeten og kunstneren Harriet Augusta Dorothea Löwenhjelm døde av tuberkulose 31 år gammel, på Romanäs sanatorium, beliggende ved Sommens bredd i Jönköpings län, Småland. Löwenhjelm etterlot seg en rik samling med upubliserte dikt, tegninger, dagboknotater med mer; verkene ble forvaltet av venninnen Elsa Björkman og utgitt posthumt.

Rune Christiansens "marginalia" til kunstneren er en hyllest og en sorgsang, og samtidig en samtale, om naturen, om dødens nærvær og om diktningens og troens trøstefulle kraft. Slik oppstår et slags overskridende vennskap idet Löwenhjelms avbrutte gjerning får nytt liv gjennom Christiansens henvendelse.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526314
Innbinding Innbundet
Tittel Marginalia til Harriet Löwenhjelm (1887-1918)
Bokgruppe 413
I salg 04.01.2023
Emne Skjønnlitteratur Biografisk litteratur Lyrikk Kunstnere Forfattere
Rune Christiansen

Rune Christiansen

Rune Christiansen (f. 1963) ble en sentral og innflytelsesrik litterat allerede med debuten Hvor toget forlater havet i 1986. Han har utgitt femten diktsamlinger samtidig som han har utviklet et stadig mer markant og bemerkelsesverdig prosaforfatterskap, med romaner som Krysantemum (2009), Ensomheten i Lydia Ernemans liv (2014), Fanny og mysteriet i den sørgende skogen (2017) og Saken med den tapte tidens innfall (2021). Jeg går i sorg fra 2021 og Marginalia til Harriet Löwenhjelm (1887-1918) Dikt og epistler fra 2023 er Christiansens nyeste diktutgivelser. Våren 2024 kommer hans andre essaysamling, Betyningsfulle detaljer.

Christiansen er blitt tildelt en rekke priser, bl.a. Dobloug-prisen, Brageprisen og Gyldendalprisen. Han har gjendiktet poeter som Frank Kuppner, Alain Bosquet og Edmond Jabés, og er redaktør for Forlaget Oktobers gjendiktningsserie for samtidspoesi.

I 2019 mottok Christiansen den prestisjefylte franske utmerkelsen Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. 

http://www.runechristiansen.com 

 

Litterære priser:

2023 Prix Transfuge du meilleur roman étranger
2014 Brageprisen
2014 Gyldendalprisen
2009 Riksmålsforbundets litteraturpris
2007 Osloprisen
2003 Doblougprisen
1998 Språklig Samlings litteraturpris
1996 Halldis Moren Vesaas-prisen
1994 Oktoberprisen

 

Essay:

2024 Betydningsfulle detaljer 
2002 Om morgenen den 25. februar 1848

 

Romaner:

2021 Saken med den tapte tidens innfall
2017 Fanny og mysteriet i den sørgende skogen
2014 Ensomheten i Lydia Ernemans liv
2009 Krysantemum
2007 Fraværet av musikk
2003 Intimiteten
2000 På ditt aller vakreste
1997 Steve McQueen er død
1992 Dypt mørke
1990 Hvalene i Glasgow

 

Dikt:

2023 Marginalia til Harriet Löwenhjelm (1887 - 1918). Dikt og epistler
2021 Jeg går i sorg
2019 Jeg uttrykker med feilaktig om årstidene elle De små epistlene som fikk den storslagne tittelen Det gylne skinnet
2011 Jeg har tenkt med til de elysiske sletter
2002 Om trær som vokser seg skakke i trange skyggefulle hager, men som likevel (eller nettopp derfor) gjør inntrykk og som man husker livet ut
1999 Etter alltid
1996 Anticamera
1994 Motormelkeveien
1993 En følsom tid
1991 Skilpaddedøgn
1989 I dødvanne
1987 Sanger fra måneraketten
1986 Hvor toget forlater havet
Les mer

Nyheter

Flere forfatterportretter Rune Christiansen

Flere forfatterportretter av Rune Christiansen
Les mer

Rune Christiansens nye roman forhåndssolgt til tre land

Rune Christiansens kommende roman Saken med den tapte tidens innfall er solgt til tre land allerede før utgivelsen her hjemme.
Les mer

Rune Christiansens nye roman til Frankrike

Rune Christiansens roman Saken med den tapte tidens innfall er nå solgt til Frankrike. Den kritikerroste boken skal utkomme på forlaget Les Éditions Noir sur Blancs i serien Notabilia.
Les mer

Prestisjefylt fransk pris til Rune Christiansen 

Rune Christiansen er tildelt den franske Prix Transfuge for beste utenlandske roman. Han mottar prisen for den kritikerroste romanen Saken med den tapte tidens innfall (fr. tittel: L'Affaire des lubies du temps perdu).
Les mer

Christiansen-roman til USA og Canada

Rettighetene til Rune Christiansens kritikerroste roman Saken med den tapte tidens innfall er nå solgt til forlaget Book*hug.  Ensomheten i Lydia Ernemanns liv og Fanny og mysteriet i den sørgende skogen av samme forfatter. 
Les mer