Lungeflyteprøven

forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap : roman

Velg format

kr 249
På lager
ISBN
9788249527700
"En totalt unorsk roman – grotesk og viltvoksende. På magisk vis blir leseren hensatt til 1600-tallet"
AFTENPOSTENS ANMELDERE, ÅRETS 10 BESTE ROMANER 2023
 
ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE ROMAN, 2023
"Hvem skulle trodd at en historisk roman om en ung pike fra 1600-tallet skulle by på en av årets mest eventyrfylte litterære reiser? … En FANTASTISK bok!"
ODA FAREMO LINDHOLM, VG, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"ein lesefest av ei bok der Tore Renberg overbevisande skildrar ein viktig episode i europeisk kultur- og rettshistorie som stod i fare for å hamne i den store kulturelle gløymeboka … Nok ei gledeleg overrasking frå Renberg!"
ROLV NØTVIG JAKOBSEN, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Når Tore Renberg er god, så er han uovertruffen. Det er han i denne makabre historiske romanen som er lagt til Sachsen i 1681 og handler om 15 år gamle Anna Voigt, som er anklaget for å ha drept sitt nyfødte barn"
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Boka for alle med sans for hverdagens gleder, sorger, tøylesløst begjær og brytning mellom vitenskap og teologi i 1600-tallets Tyskland. En forrykende og opplysende lesefest"
MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"en medrivende fortelling … Resultatet er mangfoldig, overbevisende, underholdende og overveldende, stødig holdt sammen av Renbergs suverene overblikk og gode penn"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Kven skulle vel trudd at eit historisk retts¬drama skulle blir ei av årets festlegaste lese¬opplevingar? … Her er bødlar og korgutar, prestar og oppkomlingar. Juss, teologi og vitskap. Frisk humor, og ein veldig energi, også språkleg"
GERD ELIN STAVA SANDVE, NRK, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Tore Renbergs roman «Lungeflyteprøven» er av typen jeg aldri kommer til å glemme. Vi snakker nemlig stor litteratur på så mange måter"
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
" høstens heftigste historietime. Tore Renberg har gitt den historiske romanen en foryngende skjønnhetsoperasjon"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN, ÅRETS BESTE BØKER 2023
"Makaber lesefest! … dette er en stor bok på alle mulige måter … Historien føles dessuten bemerkelsesverdig relevant for egen samtid … «Lungeflyteprøven» en historisk eventyrreise med klare forgreninger inn i nåtidens samfunnsdebatt. Det er virkelig bare å la seg rive med!"
ODA FAREMO LINDHOLM, VG
"Storslått … en mangfoldig og dramatisk beretning som trekker leseren inn fra første stund … en triumf av ei bok … Renberg har i sin første historiske roman greid å samle et stort kildemateriale til en pageturner om forbrytelse og straff … en forrykende og forbløffende historie om Anna Voigt. «Lungeflyteprøven» er en svir av en lesefest som side for side øker i spenning, dramatikk og sterke skjebner"
MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET
"Makeløs historisk roman … selv om «Lungeflyteprøven» har litt av kriminalmysteriets logikk og struktur, og sånn sett innimellom kan minne om f.eks. Niemis «Koke bjørn», ligger Renberg nærmere Umberto Eco og «Rosens navn» i skildringen av dragkampen mellom religion og vitenskap, og må vel dessuten sies å by på en ange av Enquist og et hint av Süskinds parfyme … skjønnlitterær prosa fra øverste hylle"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Strålende roman … med saken mot Anna Voigt som omdreiningspunkt, folder Tore Renberg ut en historisk epoke som dagens mennesker bare har klisjémessige forestillinger om. Å forstå denne epoken, er viktig for å forstå vår egen. Han gjør dette i en fortelling som er medrivende på alle plan. Morsom, tragisk, og i opplysningstidens ånd: Opplysende"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Renbergs roman «Lungeflyteprøven» er av typen jeg aldri kommer til å glemme. Vi snakker nemlig stor litteratur på så mange måter. Et mesterverk? Gjerne det! … et epos av sjelden kvalitet … Sjelden, svært sjelden, har jeg blitt så opptatt av en skjebne som Anna Voigts, Med sitt språklige mesterskap og sin evne til å drive historia videre [..] skaper altså Tore Renberg en roman som vil bli stående i historia som en av de store i moderne norsk litteratur - stryk gjerne norsk, forresten"
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN
"En totalt unorsk roman … en virvelvind av ekte og oppdiktede personer, av datidens råskap og intellektuelle brytninger … På magisk vis blir også leseren hensatt til 1600-tallet, så livfull er miljøskildringen … «Lungeflyteprøven» kan tolkes som en tidløs historie om utallige Anna Voigt-er … Den heidundrende lesefesten etterlater et alvor man ikke så lett rister av seg"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Meget mulig hans aller beste roman. Brutal, myldrende og overskuddspreget"
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV
"En kraftprestasjon som fornyer forfatterskapet … I stil med Kim Leine, i trilogien om koloniseringen Grønland, graver Renberg fram, dikter til der det det trengs og orkestrerer en for lengst begravet historisk hendelse med bravur … en underholdende røverhistorie, et teatralsk mørkt eventyr … «Lungeflyteprøven» iscenesetter historiens skjulte dramatikk"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Årets mest overraskende roman … Alt komponert like elegant som en Bach-fuge … Datidens klagesanger fremstår som potensielle lærestykker for nåtidsmenneskene … «Lungeflyteprøven» er en roman som folder seg ut etter hvert. Ført i pennen av en av landets mest virtuose romansnekkere"
KNUT HOEM NRK BOK
"en roman som synes å fylle det meste – i spennet fra gotisk skrekk og gru til reflektert idéroman … en kraftprestasjon. Men først og fremst er det blitt underholdning i særklasse. Et glitrende velskrevet eksempel på vellykket forsoning av dokumentar, biografi og dikterisk fantasi"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
" En roman man lærer av … fortalt med uforutsigbarhet og et forbasket godt humør. «Lungeflyteprøven» er stor og mangslungen, forfattet med bredt register … det beste av alt: Det ender ikke alltid som man er vant til, heller ikke i Kursaksen. Skål for nye tider!"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET
"«Lungeflyteprøven» er en roman som ryster. Ikke fordi den inneholder helt ny informasjon (noe den faktisk gjør). Men heller fordi det vi allerede vet om kvinners manglende muligheter til å velge livene sine for noen århundrer siden, blir så levende og nært … Dette er en storslått roman"
INGER-LISE KVÅS, ALTSÅ
Sachsen, 1681: Femten år gamle Anna Voigt tiltales for å ha drept sitt nyfødte barn. Blir hun kjent skyldig, vil straffen være døden.

Denne romanen folder ut den forbløffende fortellingen om Anna Voigt, om et samfunn som straffer sine døtre og sønner hardt, om tortur og henrettelser, om den medisinske lungeflyteprøven som ble starten på moderne rettsmedisin, om hevn, forfengelighet og ortodoksi, om gammel tid mot ny tid. Ut fra et unikt historisk materiale trer et mylder av skikkelser levende frem, skildret med stor innsikt og innlevelse.

"Lungeflyteprøven" er basert på virkelige hendelser, aldri før fortalt.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2024
ISBN 9788249527700
Innbinding Pocket
Tittel Lungeflyteprøven
Bokgruppe 502
I salg 21.05.2024
Emne Tyskland Historisk litteratur 1600-tallet Straff Romaner Skjønnlitteratur Biografisk litteratur Rettshistorie
Tore Renberg

Tore Renberg

Tore Renberg (f. 1972) vokste opp på Madla utenfor Stavanger, der han skrev sitt første dikt andre juledag 1986. Det ble starten på et forfatterskap preget av stort overskudd, dyp innlevelse og en imponerende spennvidde, fra de ikoniske oppvekstbøkene om Jarle Klepp til romaner som Tollak til Ingeborg og Du er så lys, og den oppsiktsvekkende Teksas-serien. Etter fem års grundig research ga Renberg ut sin første historiske roman, Lungeflyteprøven, i 2023. Romanen er et foreløpig hovedverk i forfatterskapet og har blitt sett på som en fornyelse av sjangeren. Renberg har mottatt en rekke litterære priser og bøkene hans utkommer i 26 land. I 2024 ble Tollak til Ingeborg nominert til Strega-prisen, Italias mest prestisjetunge litterære pris.  

 

Litterære priser:

2021 Ordknappen
2021 Rogaland fylkeskommunes kulturpris
2021 Nynorsk litteraturpris
2020 Bokhandlerprisen
2016 Målblomen
2014 Stavanger Aftenblads kulturpris
2008 Stavanger kommunes kulturpris
2008 Bokhandlerprisen
2005 P2-lytternes romanpris
1998 Henrik Steffens stipend, Tyskland
1996 Tidenprisen
1996 Tarjei Vesaas Debutantpris

 

Av Tore Renberg:

 

Teksas-romaner:

2021 Assalamu alaikum
2017 Skada gods
2014 Angrep fra alle kanter
2013 Vi ses i morgen

 

Jarle Klepp-bøker:

2011 Dette er mine gamle dager
2009 Pixley Mapogo
2008 Charlotte Isabel Hansen
2005 Kompani Orheim
2003 Mannen som elsket Yngve

 

Andre romaner og kortere prosa:

2023 Lungeflyteprøven
2016 Du er så lys
2006 Videogutten
2006 Farmor har kabel-tv
2000 En god tid
1998 Renselse
1997 Mamma, pappa, barn
1996 Matriarkat
1995 Sovende floke


Essay:

2024 Aktivisten

 

Flere forfatterportretter

www.torerenberg.no
www.facebook.com/torerenberg

Les mer

Nyheter

Tore Renbergs Teksas-bøker skal bli TV-serie

Filmkraft har nå delt ut midler til 15 ulike prosjekter, blant annet støtte til manusutvikling av Tore Renbergs Teksas-trilogi.
Les mer

Tore Renbergs Vi ses i morgen til Georgia

Tore Renbergs kritikerroste Teksas-serie vekker stadig interesse utenfor Norge. Nå er de georgiske rettighetene til Vi ses i morgen solgt til forlaget MTP i Tbilisi.
Les mer

Bokhøsten på Forlaget Oktober

Som alt annet dette året ble høstens pressekonferanse annerledes enn vanlig. Her får du en kort introduksjon til høstens bøker fra Forlaget Oktober.
Les mer

Tore Renberg tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2021

Tore Renberg ble i dag tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2021. Kulturprisen er en honnør for langvarig innsats for kulturlivet i Rogaland, og består av en statuett av John Th. Josefsen samt et pengebeløp på 50 000 kroner.
Les mer

Tore Renberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Tore Renberg
Les mer

08.09.21| Tore Renberg i samtale med Marte Spurkland

Onsdag 8. september kl 19 inviterer vi til lansering av Tore Renbergs nye roman, den etterlengtede fjerde boka i Teksas-serien, Assalamu Alaikum.
Les mer

Petterson, Renberg og Skaranger nominert til Bokhandlerprisen 2021

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2021 offentliggjort. Tre av de ti nominerte bøkene er utgitt på Forlaget Oktober.
Les mer

Tore Renberg - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Tore Renberg
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven rett inn på 2. plass på bestselgerlista

Etter kun tre dager i salg går Tore Renbergs nye roman Lungeflyteprøven rett inn på 2. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. Boken ligger også på 1. plass på bestselgerlista for e-bøker.
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven til Danmark

Rettighetene til Tore Renbergs kritikerroste roman Lungeflyteprøven er nå solgt til Danmark, kun få dager etter lanseringen i Norge. Det er det velrenommerte forlaget Gutkind som skal utgi boken.
Les mer

Frode Grytten og Tore Renberg nominert til Bokhandlerprisen 2023

I dag ble nominasjonene til Bokhandlerprisen 2023 offentliggjort. To av de ti nominerte bøkene er romaner utgitt på Forlaget Oktober: Frode Gryttens Den dagen Nils Vik døde og Tore Renbergs Lungeflyteprøven.
Les mer

Tore Renbergs Lungeflyteprøven – et halvt år på bestselgerlista    

Tore Renbergs Lungeflyteprøven ble en av fjorårets mest leste romaner. Boken har nå ligget på Bokhandlerforeningens bestselgerliste i hele 26 uker sammenhengende, og den har toppet bestselgerlista to ganger. 
Les mer